Δεν ξέρω ρε παιδιά, αλλα αν θελετε να μιλήσουμε και λίγο ...φιλοσοφικά εγω θεωρώ ότι οι κλώνοι ειναι αλλο ένα σοβαρό πλήγμα στην ανάπτυξη ποιοτικών δορυφορικών δεκτών.
Εξηγούμαι:
Οντας πολύ παλιός στο παιχνίδι μπορω να σας βεβαιώσω ότι την αναλογική εποχή και ειδικά την περίοδο 1990-1995 βγήκαν ορισμένοι high end αναλογικοί δορυφορικοί δέκτες με ποιότητα στο hardware που οι ψηφιακοί ...δεν μπορούν ούτε καν να φανταστούν! Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, τονίζω όμως ότι μιλάω για hardware, το software τότε δεν ειχε τοσο πολλές απαιτήσεις. Υπήρξαν λοιπόν κάποια μοντέλα εξοπλισμένα σαν αστακοί με ευκολίες που σήμερα απλά δεν υπάρχουν. Ηδη έχουν καταργηθεί τα ενσωματωμένα positionner, ο χειρισμός μηχανικού-μαγνητικού πολαρότορα, ενω υπήρξαν και μοντελα ικανά για χειρισμό 2 μοτερ, με satfocus για τελειο κεντράρισμα, με ειδικά φιλτρα που κατεβαζαν το κατώφλι θορύβου του δεκτη, με φοβερή ποιότητα εικόνας και με ενα κάρο παραμετροποιητικές δυνατότητες, όπως εξίσωση επιπέδων ήχου των καναλιών, μετατόπιση της συχνότητας του ταλαντωτή, ώστε να φερνετε τις ενδείξεις του δεκτη σε αντιστοιχία με αυτές των πινάκων αν έχετε λνβ που έχει μετατοπισμένη συχνότητα του ταλαντωτή....και τι αλλο να πρωτοαναφέρω!
Στην πρωτη φαση των ψηφιακών δεκτών ειδαμε και ποιοτικές κατασκευές, απο εταιρείες που δεν υπάρχουν πιά στον χώρο, όπως Nokia, Echostar κλπ
Ομως απο όταν ξεκίνησαν οι εμουλάτορες, τα ucas, οι δεκτες που συνδεονται με σερβιτόρους κλπ κλπ και βεβαια οι φασόν κατασκευές σε Κορέα και Κίνα, ο πρώτος στόχος όλων ειναι πως θα φτιάξουν ενα φτηνό μηχάνημα που...να ανοίγει όσο γίνεται περισσότερα κανάλια!
Στον τομέα του λογισμικού και των ευκολιών του έγιναν βέβαια πολύ σημαντικά βήματα προς τα εμπρός (με πρωτοπόρους τους dreambox) αλλά δυστυχώς στον τομέα του hardware και της ποιότητας κατασκευής έχουν γίνει πολλά βήματα πίσω! Προσωπικά εχω πλέον εναποθέσει τις ελπίδες μου σε κάποιο δέκτη υψηλής ευκρίνειας (που ακόμη δεν έχει βγει), καθώς αυτοί τουλάχιστον μας δίνουν στην πλειοψηφία τους καλή ποιότητα εικόνας, απο την άλλη όμως νομίζω πως η ιστορία με τους κλώνους θα βλάψει και την ανάπτυξη του software, που ειναι το μόνο που ειναι σήμερα καλύτερο απο παλιά. Αν ξέρεις ότι επενδύοντας ενα σημαντικό ποσό σε ανάπτυξη λογισμικού θα έρθει μετα ο κινέζος και θα αντιγράψει τον δεκτη σου κλεβοντας και το λογισμικό και πουλώντας τον μετα πολύ φτηνότερα απο εσένα (αφού δεν είχε και κόστος ανάπτυξης)...γιατι να βγάλεις ένα τετοιο προιόν;
Προσωπικά δεν θα αγόραζα ποτε κλώνο, φυσικά γνωρίζω ότι θα είμαι μιά μικρή μειοψηφία και ειδικά στην χώρα μας όπου αδιαφορούμε σε μεγαλο βαθμό για την ποιότητα του hardware και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι τι κανάλια ανοίγει ο δεκτης και πόσο εύκολα το κάνει.
Πιθανότατα παραμένω ρομαντικός μιάς άλλης εποχής....