Κλοπή και προσωπικά δεδομένα στα smartphones

17 June 2006
25,417
Αθήνα
Ανοίγω ένα θέμα (όχι και τόσο ευχάριστο) για να προβληματιστούμε και λίγο όλοι εμείς οι γκατζετάκηδες που στο όνομα της τεχνολογικής εξέλιξης και των ευκολιών στην ζωή μας , ίσως έχουμε ξεχάσει κάποιες "λεπτομέρειες".

Λίγο πολύ ό περισσότερος κόσμος κυκλοφορεί πλέον με ένα smartphone μιάς και πλέον δεν χρειάζεται να έχεις σκάσει πεντακοσάρες και επτακοσάρες για να το αποκτήσεις. Υπάρχουν και φθηνά smartphones αλλά κυρίως μέσω των επιδοτήσεων από τις εταιρείες, η απόκτηση είναι εφικτή ευκολότερα από κάθε άλλη φορά.

Αυτό δυστυχώς το γνωρίζουν πολύ καλά και οι ληστές (το ότι έχει εξαπλωθεί η χρήση smartphones) με αποτέλεσμα πλέον σε κάθε ληστεία από την πιό απλή καθημερινή στο δρόμο π.χ. πηγαίνοντας να μπεις στο αμάξι σου, μέχρι και τις πιό σοβαρές ληστείες μπουκάροντας στα σπίτια, ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΥΝ μαζί με άλλα πράγματα. Και όπως έχει αποδειχθεί, δεν χωράνε μαγκιές στυλ τσακ νόρις, όταν ο άλλος δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα. :violent-smiley-030:

Το άλλο δεδομένο είναι ότι όσοι χρησιμοποιούν smartphone είναι αδύνατον να το χρησιμοποιούν μόνο για να παίρνουν τηλέφωνο.... μην γελιόμαστε.
αν κάνετε έναν γρήγορο απολογισμό του τι έχετε καταχωρήσει θα δείτε ότι έμμεσα ή άμεσα έχετε μέσα όλη την ζωή σας.....από διευθύνσεις σπιτιών (στα contacts ή στο GPS), από τηλέφωνα , από οικογενειακές φωτογραφίες, από passwords στο internet και άλλα πολλά ωραία, μην σας τα λέω τα ξέρετε.

Ερώτηση: τι γίνεται όταν έρθει η μοιραία στιγμή; γιατί έτσι όπως τα βλέπω κάθε μέρα, στατιστικά κάποια στιγμή θα μας κάτσει. Πιστεύω να έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται έξω...Εντάξει υπάρχουν προγραμματάκια και στο android και στο iOS που βρίσκεις το κινητό, το κλειδώνεις remote, τα σβήνεις όλα τα δεδομένα remote κλπ αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν όχι μόνο να βρεις internet ΑΜΕΣΑ από την στιγμή της κλοπής, αλλά και να υπάρχει sim μέσα. Προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες σχεδόν μηδενικές με αυτά τα προγράμματα στην πραγματική κατάσταση. Επειδή το ξέρουν όμως και αυτό οι κλέφτες, με ένα απλό κλείσιμο της συσκευής τελειώνουν όλα.

Πόσο ασφαλείς λοιπόν αισθάνεστε όταν όλα σας τα προσωπικά δεδομένα βρίσκονται σε ξένα χέρια; και όχι απλά σε ξένα , αλλά και σε εγκληματικά.

Επειδή εγώ πλέον ΔΕΝ αισθάνομαι, αρχίζω να βγάζω δεδομένα. Υπερβολή; Δεν ξέρω.

Εσείς πως το αντιμετωπίζετε το θέμα; Σας απασχολεί ή αδιάφορο (ΤΜ) ;

Αν δεν υπάρχει τρόπος να μπει μέσα ο άλλος τότε που το προβλημα?
Και ποιος θα κάτσει να ασχοληθεί με τις ώρες για να μπει μέσα και να δει τι? τις 100φωτο που έχω? ας με κάνει add στο fb τις έχω και εκεί.
Θα βρει τηλέφωνα απο 537 επαφές μου?? Ας ανοίξει χρυσό οδηγό, όλοι μέσα είμαστε εξάλλου. Θα αρχίσει να αγοράζει απο το store? Τουλάχιστον θα μου μείνουν οι εφαρμογές.

το αμέσως επόμενο θα ήταν όλες οι πληροφορίες στο συννεφοserver και όλες οι συσκευές client. Αυτό θέλει όμως γρήγορη και παντού κάλυψη data.

Είμαστε ήδη κορώνα γράμματα...

Το να κλαπεί το τηλέφωνο και ο άλλος να δει ονόματα, τηλέφωνα και φωτογραφίες δεν έχει καμία σημασία αν το τηλέφωνο είναι smartphone ή όχι.
Σίγουρα σε αυτή τη περίπτωση το ασφαλέστερο είναι να μην αποθηκεύουμε διευθύνσεις στις επαφές.

Τώρα, είναι λίγο πολύ γνωστό ότι το android δεν προσφέρει κάποιο data encryption. Οι περισσότεροι συστήνουν να έχουμε κάποιο password, passphrase, gesture, κλπ. Αυτό που βλέπω ότι είναι και το πιο ασφαλές απο άποψη πληροφορίας και μόνο όσον αφορά τα sites είναι κάθε φορά που τελειώνει η πλοήγηση σε site στο οποίο έχουμε κάνει login...να γίνεται logout και στη συνέχεια να σβήνεται αυτόματα το ιστορικό. Βέβαια σε αυτή τη περίπτωση πρέπει κάθε φορά να γίνεται login/logout, κάτι που μπορεί να είναι χρονοβόρο...αλλά είναι το τίμημα.
Το κέρδος σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι ακόμα και αν κλαπεί το κινητό τα passwords αλλάζουν εύκολα απο υπολογιστή.

Τασο αν έχεις iphone , με το find my Iphone σύστημα, μπορείς να εντοπίσεις που είναι η συσκευή , να της στείλεις μυνημα, να την κλειδώσεις, και αν χρειαστεί να την σβυσεις τελείως remotely.
Αρα, no problem.

Επειδή εγώ πλέον ΔΕΝ αισθάνομαι, αρχίζω να βγάζω δεδομένα. Υπερβολή; Δεν ξέρω.

Εσείς πως το αντιμετωπίζετε το θέμα; Σας απασχολεί ή αδιάφορο (ΤΜ) ;

Το αυτό.
Δεν κρατάμε ποτέ φωτογραφίες / βίντεο / αριθμούς καρτών / ταυτότητες / password κ.ο.κ.
Το ίδιο και στα laptop (νταξ εκεί υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές κρυπτογράφησης)

Πόσες φορές ακόμα θα ακούσω φίλο/φίλη να με ρωταει τι να κάνει τώρα που του έκλεψαν τα video/foto και πως θα μάθει εάν κάποιος τα έχει ανεβάσει στο δίκτυο ? Πολλές…

Τα προσωπικά μας αρχεία είναι πιο σημαντικά από τα λεφτά που κοστίζει ακόμα και η πιο ακριβή συσκευή.

Τασο αν έχεις iphone , με το find my Iphone σύστημα, μπορείς να εντοπίσεις που είναι η συσκευή , να της στείλεις μυνημα, να την κλειδώσεις, και αν χρειαστεί να την σβυσεις τελείως remotely.
Αρα, no problem.

Και στο android υπάρχουν χίλια δυο ανάλογα προγράμματα.

Αν εσύ νοιώθεις ασφάλεια με αυτό -bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κλοπή και προσωπικά δεδομένα στα smartphones

Μέχρι που να το καταλάβεις μπορεί κάποιος να κάνει ποστ τα πάντα εύκολα στο διαδίκτυο.
Έστω για φάρσα…

Αμεσως το καταλαβαίνεις, κανεις λάθος. Σου στέλνει ειδοποίηση με το που πρωτομπαινει κάποιος στο internet με την συσκευή που εκλάπη. Τον σβυνεις με ένα κλικ.
Και φυσικά, δεν ξέρω τι κάνει το android, αλλα στο IOS υπάρχουν εφαρμογές ευαίσθητων δεδομένων που έχουν καλα συστήματα κρυπτογράφησης (πχ 1password).

Το αυτό.
Δεν κρατάμε ποτέ φωτογραφίες / βίντεο / αριθμούς καρτών / ταυτότητες / password κ.ο.κ.
Το ίδιο και στα laptop (νταξ εκεί υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές κρυπτογράφησης)

Πόσες φορές ακόμα θα ακούσω φίλο/φίλη να με ρωταει τι να κάνει τώρα που του έκλεψαν τα video/foto και πως θα μάθει εάν κάποιος τα έχει ανεβάσει στο δίκτυο ? Πολλές?

Τα προσωπικά μας αρχεία είναι πιο σημαντικά από τα λεφτά που κοστίζει ακόμα και η πιο ακριβή συσκευή.

Συμφωνώ. Κρατάμε μόνο πράγματα πιτ δεν μας ενδιαφέρει αν θα χαθούν το επόμενο λεπτό.... Υα πολύ σημαντικά μόνο στο desktop άνευ και στο σύνολο για τους πολύ προχω

Και στο android υπάρχουν χίλια δυο ανάλογα προγράμματα.

Αν εσύ νοιώθεις ασφάλεια με αυτό -bye-

Η διαφορα είναι πως το find my iphone είναι ενσωματωμένο στο IOS και λειτουργεί αυτόματα, δεν χρειάζεται να το έχεις εγκαταστήσει κλπ

Στο iPhone...

Ρυθμίσεις->Γενικά->Κλείδωμα με συνθηματικό->Σβήσιμο δεδομένων

..."μετά από 10 αποτυχημένες απόπειρες εισαγωγής συνθηματικού"

Βασικά δεν αποθηκεύω κανένα password στο κινητό. Οι περισσότερες δε επαφές είναι με τα μικρά τους ή με σκέτο επώνυμο γιατί έχουν μεταφερθεί ουσιαστικά από το πρώτο κινητό πόσα χρόνια πίσω και από τότε δεν κάθισα να τις ανανεώσω. Όποτε μπαίνω skype/live messenger/facebook από το κινητό δεν αποθηκεύω κωδικό. Επίσης σπάνια τραβάω φωτογραφίες και βίντεο.
Νομίζω ότι όσα λιγότερα είναι διαθέσιμα, τόσα λιγότερα μπορούν να σου πάρουν...έτσι δεν το κλειδώνω καν, ούτε έχω βάλει κάποιο λογισμικό για σβήσιμο δεδομένων.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κλοπή και προσωπικά δεδομένα στα smartphones

Αμεσως το καταλαβαίνεις, κανεις λάθος. Σου στέλνει ειδοποίηση με το που πρωτομπαινει κάποιος στο internet με την συσκευή που εκλάπη. Τον σβυνεις με ένα κλικ.
Και φυσικά, δεν ξέρω τι κάνει το android, αλλα στο IOS υπάρχουν εφαρμογές ευαίσθητων δεδομένων που έχουν καλα συστήματα κρυπτογράφησης (πχ 1password).

Εννοούσα μέχρι να καταλάβεις ότι σου έχουν κλέψει το τηλέφωνο.
Ποιας ηθοποιού έφαγαν το ιphone πριν 10 μέρες και πριν να το καταλάβει είχαν ανεβάσει γυμνές φώτο στο διαδίκτυο?

Φυσικά και τα αντίστοιχα utilities της apple καλό είναι να χρησιμοποιούνται. Όπως και όποιες δυνατότητες κρυπτογράφησης, ειδικά σε αφαιρούμενες κάρτες μνήμης.

Αλλά συνήθως όταν σου κλέψουν το κινητό, άμεσα βλέπουν τι έχεις μέσα.
Πολλές φορές πριν να καταλάβεις ότι το έχεις χάσει.

E, καλα, αν σου έχουν κλέψει το τηλέφωνο και εσύ το πηρες χαμπάρι την επομενη, shame on you... Και την πιστωτική να σου κλέψουν, αν δεν το δηλώσεις αμέσως ώστε να μπλοκαριστεί, θα σου αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό...
Η ανθρωπινη βλακεια/αδιαφορια, είναι ανίκητος αντίπαλος...

Η δικη μου αντιμετωπιση ειναι η εξης:
Κατ αρχην επελεξα ενα htc μα android, μιας και εχει το Htc Sense.
Κατα δευτερον, οτι κωδικους κραταω τους κραταω στο Keepass , απλα οτι πιο ασφαλες και ταυτοχρονα ευκολο, που κυκλοφορει.
Ε, αν το σπασει κι αυτο, χαλαλι του :smash:

Re: Απάντηση: Κλοπή και προσωπικά δεδομένα στα smartphones

E, καλα, αν σου έχουν κλέψει το τηλέφωνο και εσύ το πηρες χαμπάρι την επομενη, shame on you... Και την πιστωτική να σου κλέψουν, αν δεν το δηλώσεις αμέσως ώστε να μπλοκαριστεί, θα σου αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό...
Η ανθρωπινη βλακεια/αδιαφορια, είναι ανίκητος αντίπαλος...

Κάποιοι είναι πιο απρόσεκτοι από εσένα... :bigcry:

Κλασικές περιπτώσεις:
Το ξέχασα στο μπαρ…. Χικ. Καλημέρα, κάνε καφέ!
Λες να το ξέχασα στην καφετέρια ή να μου έπεσε στο δρόμο?
Γυρνάς από το μπάνιο σου στην παραλία, περνάς την κίνηση του περιφερικού, κάνεις το νους σου, ψάχνεις την τσάντα… μα που είναι το κινητό?
Και άλλες όμορφες ιστορίες…

Που γίνονται πιο περίεργες εάν έχεις αφήσει φωτογραφίες :HTEHEH56: μέσα…

Θελεις να πεις *περίεργες* φωτογραφίες... :p
Σε αυτή την περίπτωση ισχύει πάλι το "κακό του κεφαλιου σου" :p

Common sense θέλει και εδώ όπως και σε όλα τα πράγματα. Αν φοβόμαστε μην μας συμβούν τέτοια περιστατικά, τότε ούτε πιστωτικές δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε, ούτε καν να έχουμε μαζι μας το πορτοφόλι με δίπλωμα ταυτότητα, γιατί όλο και καπου θα μας πέσει... ;)