KOK-ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Απάντηση: Re: KOK-ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Μάνος Σταυρόπουλος said:
Αν δεν κάνω λάθος το θέμα του κράνους και της ζώνης δεν είναι τόσο απλό (αφού αν δε φορέσω ζώνη το πολύ πολύ να μην προστατευτώ ο ίδιος, προς τι το πρόστιμο; ). Το θέμα είναι ότι βάζοντας κάποιος σε κίνδυνο τη ζωή του ζημιώνει και το κράτος με διάφορους τρόπους: σε περίπτωση ατυχήματος χρεώνεται το ταμείο του για έξοδα νοσηλείας και χάνονται ωφέλιμες εργατοώρες εφόσον λείπει με αναρρωτική, σε περίπτωση θανάτου χάνεται μια πιθανώς ενεργή μονάδα του πληθυσμού που ζημιώνει επίσης το κράτος κτλ. κτλ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τελικά η χρήση ζώνης ή κράνους έχει κάποια λογική να θεωρείται κάτι παραπάνω από αυστηρά προσωπική υπόθεση και να... χρεώνεται αναλόγως. Φυσικά υπάρχει και η άποψη ότι "αν δεν ενδιαφέρεσαι εσύ για το καλό σου θα ενδιαφερθεί το κράτος" αλλά μάλλον δεν είναι αυτός ο λόγος των προστίμων :-)

μανο ποτε πιστευεις οτι ενδιαφερθηκε το κρατος στις περιπτωσεις του μαλιακου η' των τεμπων ?

δεν υποστηριζω να μην φοραμε κρανος η' ζωνη αλλα εαν ο αλλος εχει πιει ειναι πιο επικινδυνος πως να το κανουμε

Δυό-τρείς σκέψεις:

Πρώτα πρώτα το αυτοκίνητο είναι ένα εργαλείο, με το οποίο κάνουμε μία συγκεκριμένη δουλειά-μετακινήσεις. Και οι οδηγοί ως χρήστες εργαλείου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Επειδή όμως τα λάθη που συμβαίνουν κατά τη χρήση αυτού του εργαλείου καλύπτονται με ταφόπλακες, θα πρέπει το κράτος που επιβλέπει να είναι και πολύ αυστηρό σε όσους δεν το χρησιμοποιούν σωστά.

Κοινώς, αν κάποιος έχει το αυτοκίνητο για να συμπληρώνει τον ανδρισμό του και να κάνει μαγκιές, ή κολλάει με 50 στην αριστερή λωρίδα τς εθνικης...:violent-smiley-030:

Να το θέσω αλλιώς: Τι να μου κάνουν τα 1000-2000 πρόστιμο, αν ο τυπάς που βαριέται να περιμένει στο φανάρι, φύγει και παρασύρει το παιδί μου? Δηλαδή θα πρέπει να προκληθεί ατύχημα για να την πληρώσει κάποιος? Επίσης αν κάποιος ειναι %&%^& και δεν φοράει κράνος, ποιος θα του πληρώσει τα σπασμένα στο νοσοκομείο? Θα φτάσουμε δλδ στο σημείο να κοιτάνε οι ασφαλιστικές αν φορούσε ή όχι κράνος ή ζώνη για να πληρώνουν τα νοσήλεια? Έχετε δε παραπληγικούς από τράκαρισμα χωρίς ζώνη? Και δεν λέω ότι το παίζανε μάγκες, απλά λέω ότι το σύστημα δεν τους έμαθε να φοράνε αυτόματα τη ζώνη με το που μπαίνουν στο αμάξι. Επίσης είναι έξυπνο να τη γλυτώσεις μια τράκα, μόνο και μόνο για να δεις το παιδί σου κολλημένο στο παρμπρίζ, επειδή δεν του έβαλες το ειδικό κάθισμα?

Στατιστικά, τα ατυχήματα που γίνονται είναι παρά μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των παραβάσεων. Αν όμως ο μαγκάκος που το παίζει σουμάχερ έχει φάει 2-3 πρόστιμα, ε κάπου θα βαρεθεί να δουλεύει για να ξεχρεώνει την τροχαία. Και θα την γλυτώσουν μερικοί παραπάνω.

Εγώ θα περίμενα πιό αυστηρές ποινές, με πιό αυστηρό πόιντ σιστεμ(...) που να αφαιρεί πιό έυκολα διπλώματα. Να καταλάβουμε επιτέλους οτί δεν μπορούν όλοι να οδηγήσουν αυτοκίνητο, παρά μόνο αυτοί που το πάνε με ασφάλεια.

Τώρα η υπόθεση με τα λαδω-διπλώματα (η οποία δείχνει πολλά για την κουλτούρα μας) πιστεύω ότι θα διορθωθεί όταν αυτά θα αρχίσουν να επιστρέφονται μαζικά, μετά από παραβάσεις.

Μάνος Σταυρόπουλος said:
Αν δεν κάνω λάθος το θέμα του κράνους και της ζώνης δεν είναι τόσο απλό (αφού αν δε φορέσω ζώνη το πολύ πολύ να μην προστατευτώ ο ίδιος, προς τι το πρόστιμο; ). Το θέμα είναι ότι βάζοντας κάποιος σε κίνδυνο τη ζωή του ζημιώνει και το κράτος με διάφορους τρόπους: σε περίπτωση ατυχήματος χρεώνεται το ταμείο του για έξοδα νοσηλείας και χάνονται ωφέλιμες εργατοώρες εφόσον λείπει με αναρρωτική, σε περίπτωση θανάτου χάνεται μια πιθανώς ενεργή μονάδα του πληθυσμού που ζημιώνει επίσης το κράτος κτλ. κτλ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τελικά η χρήση ζώνης ή κράνους έχει κάποια λογική να θεωρείται κάτι παραπάνω από αυστηρά προσωπική υπόθεση και να... χρεώνεται αναλόγως. Φυσικά υπάρχει και η άποψη ότι "αν δεν ενδιαφέρεσαι εσύ για το καλό σου θα ενδιαφερθεί το κράτος" αλλά μάλλον δεν είναι αυτός ο λόγος των προστίμων :-)

Αυτή η άποψη είναι το ίδιο επαίσχυντη και αναίσχυντη με την πλειστάκις εκφρασθείσα άποψη βρεταννών ιατρών ότι δεν πρέπει να καλύπτεται από τα ταμεία τους οι επεμβάσεις και η θεραπεία καπνιστών για καρκίνο και καρδιακά επεισόδια , επειδή είναι σίγουρο ότι δεν θα γιατρευθούν όντας μανιώδεις καπνιστές .

Αυτοί πού πίνουν δικαιούνται ιατρικής περίθαλψης???Για να συμπληρώσω τον Ντοκ,στα παραπάνω.
Καποιος πού χορευει ζειμπέκικο ή ροκιές,και σπάσει το πόδι του δικαιούται ιατρικής περίθαλψης???Γιατί και αυτός ζημιώνει το κράτος ο άμυαλος.Οποιος πάει στον λυκαβηττό για συναυλία και σπρωχτεί και πάθει διάστρεμμα και αυτός ζημιώνει το κράτος,υποψιάζομαι.Θάπρεπε να φοράει πανοπλία και τσίγκινο σώβρακο για να αντέξει στο σπρώξιμο ο ανεύθυνος.:flipout:

η θεωρηση του αυτοκινητου ως εργαλειου και των οδηγων ως χρηστων εργαλειων, καθως και το μη δεδομενο οτι καποιος πρεπει ντε και καλα να εχει δικαιωμα χρησης του εργαλειου αυτου με βρισκουν συμφωνο.

ακομα δε περισσοτερο το προνομοιο να οδηγει καποιος αυτοκινητο πρεπει να ισοδυναμει με την τηρηση καποιων στοιχειωδων κανονων ασφαλειας/συμπεριφορας οι οποιοι οσο και ελλειπεις να ειναι , οσο σκατα και να ειναι οι δρομοι , οσο καφροι και να ειναι οι τροχονομοι που δεν τους τηρουν κλπ κλπ, ειναι κανονες η τηρηση των οποιων συμβαλει στη μειωση των ατυχηματων ακομα και με τη δεδομενη κατασταση του σαπιου αυτου κρατους με τους αθλιους δρομους.

η μη τηρηση των κανονων αυτων πρεπει να τιμωρειται. τωρα θα ειναι για να πλουτισει το κρατος η οχι ,ελαχιστη σημασια εχει. αν ο φοβος του προστιμου θα οδηγησει καποιους να σεβαστουν τους κανονες και να σωθει μια ζωη ειναι πολυ σημαντικοτο.
και για να εχουμε και ενα καλο παραδειγμα ,πειτε τι τιμωρια επρεπε να αποδωθει στον ταριφα που ενα βραδυ το καλοκαιρι βαριοταν να περιμενει το φαναρι και περασε σκοτωνοντας δυο δικικλιστες? μηπως αυτος ο φοβος του 700αρικου να τον απετρεπε ?

Η θανατική ποινή δεν έχει ενισχύσει πάντως την μείωση τής εγκληματικότητας.Τα πρόστιμα είναι δυσανάλογα με την καθημερινή ζωή τών ελλήνων,και όπως αναφέρθηκε πιο πάνω αντιστρόφως αναλογα με την βαρύτητα τού παραπτώματος.
Επειδή όντως το αυτοκίνητο θάπρεπε να ειναι εργαλείο και όχι μέσο επιδείξεως νομίζω οτι η αφαίρεση τού διπλώματος θα ηταν ενα καλό μέτρο,χωρίς ομως την δυνατότητα να επιστραφεί σε καποιον με εμμεσο τρόπο.....
Επίσης ,πότε θά αυξηθούν τά όρια ταχύτητας σε καλούς δρόμους,όπου έχουν ξεχαστεί προφανώς τα παλιά όρια απο την εποχή που οι δρομοι αυτοι ηταν κορφοβούνια.??
Προβλεπεται πρόστιμο για αργή οδήγηση σε αριστερή λωρίδα???
Προσωπικά θεωρώ βαρειά παραπτώματα την παραβίαση κόκκινου και stop,καθώς και την οδήγηση υπο την επήρρεια αλκοόλ και λοιπών τοξικών ουσιών.
Συνήθως η αυξηση τών προστίμων έχει παροδικό ευεργετικό χαρακτήρα και στην συνέχεια όλοι και όλα ξεχνιούνται.
Παντως η ελληνική αστυνομία θά δώσει προτεραιότητα σε οσους μιλανε σε κινητό με hands-free,και σε όσους δεν φοράνε ζώνη σε μποτιλιάρισμα στην Μητροπόλεως.Ειναι βολική και άνετη δουλειά.:flipout: :flipout:

antonios said:
1) Δεν υπάρχει παιδεία. Από εκεί ξεκινάνε όλα και όχι αν μου βάλει 1.000.000 ευρώ πρόστιμο το υποτιθέμενο κράτος που νοιάζεται για όλους. Μιλήστε στα σχολεία, γράψτε βιβλία, κάντε σεμινάρια, διδάξτε σε κάθε τάξη από 1η δημ. μέχρι 3η λυκείου.

Ακόμα και αν γινόταν κατι τέτοιο στα σχολεία κλπ (που καλό είναι και πρέπει να γίνει), όταν αυτός που πάει και φέρνει το παιδί σχολείο είναι "υπεράνω" νόμων (χωρίς ζώνη/κράνος, με τα φανάρια/στοπ να μην εχουν σημασία γιατί αυτός είναι ο αρχοντας του δρόμου κλπ) , πόσο άραγε να είχαν σημασία τα μαθήματα στα παιδιά που βλέπουν το πρότυπο τους ( = γονέας) να κάνει ότι θέλει?

Δυστυχώς η λύση δεν είναι μονοδιάστατη...

Πάντως συμφωνώ ότι όλα ξεκινούν από την έλλειψη οδηγικής (και όχι μόνο) παιδείας.

Μπα! Ηταν η κακη συντηρηση του οδοστρωματος που τον οδηγησε να παραβιασει το φαναρι και να παρασυρει τους αμοιρους...

Re: Απάντηση: KOK-ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Σπύρος Σούρλας said:
Η θανατική ποινή δεν έχει ενισχύσει πάντως την μείωση τής εγκληματικότητας.Τα πρόστιμα είναι δυσανάλογα με την καθημερινή ζωή τών ελλήνων,και όπως αναφέρθηκε πιο πάνω αντιστρόφως αναλογα με την βαρύτητα τού παραπτώματος.
Επειδή όντως το αυτοκίνητο θάπρεπε να ειναι εργαλείο και όχι μέσο επιδείξεως νομίζω οτι η αφαίρεση τού διπλώματος θα ηταν ενα καλό μέτρο,χωρίς ομως την δυνατότητα να επιστραφεί σε καποιον με εμμεσο τρόπο.....
Επίσης ,πότε θά αυξηθούν τά όρια ταχύτητας σε καλούς δρόμους,όπου έχουν ξεχαστεί προφανώς τα παλιά όρια απο την εποχή που οι δρομοι αυτοι ηταν κορφοβούνια.??
Προβλεπεται πρόστιμο για αργή οδήγηση σε αριστερή λωρίδα???
Προσωπικά θεωρώ βαρειά παραπτώματα την παραβίαση κόκκινου και stop,καθώς και την οδήγηση υπο την επήρρεια αλκοόλ και λοιπών τοξικών ουσιών.
Συνήθως η αυξηση τών προστίμων έχει παροδικό ευεργετικό χαρακτήρα και στην συνέχεια όλοι και όλα ξεχνιούνται.
Παντως η ελληνική αστυνομία θά δώσει προτεραιότητα σε οσους μιλανε σε κινητό με hands-free,και σε όσους δεν φοράνε ζώνη σε μποτιλιάρισμα στην Μητροπόλεως.Ειναι βολική και άνετη δουλειά.:flipout: :flipout:

Ο κ Σουφλιας ανακοινωσε πως θα γινει αναθεωρηση των οριων ταχυτητας σε πιο ρεαλιστικες τιμες.

Λοιπόν... Μεσημέρι 14.30 η ώρα , στην Τσιμισκή . . .κεντρικότατη οδός στην Θεσσαλονίκη . Φανάρι στο ύψος της οδού Αριστοτέλους . Οτι πιό κεντρικό Συνήθως το περνούν με κόκκινο 3-4 αυτοκίνητα πορτού δεήσουν να σταματήσουν...Εκείνη την φορά υπάρχει τροχονόμος ακριβώς στο φανάρι ...Αυτοκίνητο περνάει με κόκκινο κανονικά ως είθισται . Ο τροχονόμος ευθυτενής και ατάραχος .Τα παίρνω και πάω κατευθείαν κοντά του :
-Συγγνώμη , δεν τον είδατε που πέρασε με κόκκινο ; Γιατί δεν τον σταματήσατε ;
-Τέτοια εντολή έχουμε κύριε , να μην τους σταματάμε για να μην δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση...
Φυσικά δεν κατάφερα να ψελλίσω κουβέντα. Εφυγα άφωνος...Και εις ανώτερα

Θα ηταν καλυτερα να κυνηγησει τον ηλιθιο και να δημιουργησει μποτιλιαρισμα προς τιμην του; Μπορει να ακουγεται χαζο αλλα καλα εκανε.

Θα ηταν καλυτερα να ειχε κυνηγησει τον ηλιθιο και να δημιουργησει κυκλοφοριακο χαος προτ τιμην του; Τον εστειλαν εκει για να ρυθμισει την κυκλοφορια και ας περασει κι ενας. Ξερψ οτι ακουγετα χαζο αλλα καλα εκανε κατα την γνωμη μου

Re: Απάντηση: Re: KOK-ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Δημήτριος Ντοκατζής said:
Αυτή η άποψη είναι το ίδιο επαίσχυντη και αναίσχυντη με την πλειστάκις εκφρασθείσα άποψη βρεταννών ιατρών ότι δεν πρέπει να καλύπτεται από τα ταμεία τους οι επεμβάσεις και η θεραπεία καπνιστών για καρκίνο και καρδιακά επεισόδια , επειδή είναι σίγουρο ότι δεν θα γιατρευθούν όντας μανιώδεις καπνιστές .

Με συγχωρείτε όμως πότε ανέφερα ότι τα ταμεία ή το κράτος εν γένει δεν πρέπει να πληρώνει και να περιθάλπτει άτομα που έχουν πάθει ατύχημα μη φορώντας ζώνη ή κράνος; Η άποψη αυτή, ναι, είναι επαίσχυντη και σαφώς κατακριτέα. Όχι όμως και η άποψη ότι το να μη φοράς κράνος ή ζώνη επιφέρει πρόστιμο! Και στο κάτω κάτω δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη ζώνη ή το κράνος με το να πάθεις ατύχημα χορεύοντας ζεϊμπέκικο (ή τα λοιπά παραδείγματα). Η πρώτη περίπτωση αποτελεί παράβαση του ΚΟΚ και μέτρο ιδιαίτερα εύκολο να τηρηθεί για την ασφάλειά μας (που στο κάτω κάτω δε μας περιορίζει και πουθενά) ενώ η (υποθετική) απαγόρευση της δεύτερης παραβίαση στοιχειώδους προσωπικής ελευθερίας. Ανόμοια πράγματα...

Προς αποφυγή παρεξήγησης να επαναλάβω ότι σε καμία περίπτωση δε συμμερίζομαι την άποψη να μην παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γενικότερα κάθε δυνατή βοήθεια σε οποιονδήποτε έχει - άμεση ή έμμεση - προσωπική ευθύνη για πιθανό ατύχημα που του συμβαίνει!

Last edited:

konnos said:
Θα ηταν καλυτερα να κυνηγησει τον ηλιθιο και να δημιουργησει μποτιλιαρισμα προς τιμην του; Μπορει να ακουγεται χαζο αλλα καλα εκανε.

Εχεις απόλυτο δίκαιο . Την επόμενη φορά θα σταματήσει από τον πεζό που θα κουβαλάει στις ρόδες του .Τι να σου πω ρε φίλε.

Καμια φορα ειναι προτιμοτερο να διατηρεις την κοινωνικη ηρεμια (καλη κυκλοφορια) παρα να διακινδυνευσεις να δημιουργησεις κυκλοφοριακο προβλημα για να πιασεις καποιον που παρανομησε. Ξερω. Ακουγεται εντελως αλλοκοτο αλλα αρχιζω να το πιστευω.

Re: Απάντηση: KOK-ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

lykman said:
ΟΜΩΣ! Καποια στιγμή, πρέπει το κράτος στα κράνη, να κάνει αυτό που ζητήται χρόνια: μείωση ή και εξάλειψη φπα. Αυτό θα έπρεπε να κράζετε φίλοι μηχανόβιοι... Γιατί οι ζώνες στα αμάξια υπάρχουν, τα κράνη όμως (τα καλά) είναι ακριβά, και εχουν και ημερομηνία λήξης...

Ευτυχώς αυτό με τα κράνη που αναφέρεις δεν ισχύει και αυτό στο λέω 100%. Τα καλά κράνη Arai/Shoei κ.τ.λ σου λένε απλά η εταιρείες ότι είναι καλο να το αλλάζεις κάθε 5 χρονια.
Για της τιμές να πω ότι έχουν φτηνύνει, γιατί όταν ένα κράνος πριν 6 χρονια είχε 245.000 δρχ. δηλαδη 719 και τώρα το αντίστοιχο τις ίδιας εταιρείας το παίρνεις 580 δηλαδη 197,000 δρχ. δεν είναι ποιο φτηνά ?
Αυτά τα λέω σίγουρα γιατί τα έχω πληρώσει.
Οποτε εάν αναλογιστείς ότι με 2 κλήσης 350x2=700 είσαι μέσα, αντί να έχεις δώσει 580 και να είσαι και ήσυχος.

Να πω ακόμα ότι όλα είναι στον άνθρωπο. Παράδειγμα και τίποτα να μην μου έκοβαν σαν κλήση εάν δεν φόραγα κράνος. Κράνος πάλι θα φόραγα χειμώνα καλοκαίρι.
Έχω χάσει ήδη 2 φίλους που δεν φόραγαν κράνος και το κατάλαβα πολύ καλά. Ο ένας εξ'αυτών δε δεν είχε ούτε μια γρατζουνιά στο υπόλοιπο σώμα του.
Ειλικρινά τα πρόστιμα δεν με νοιάζουν καθόλου όσο και να τα πάνε. Αυτό που δεν μπορώ είναι η κοροϊδία.
Έχω την μηχανή μου 11χρονια και η πινακίδα με τον καιρό τα γράμματα έχουν σβηστή σε κάποια σημεία. Με σταματάνε και δεν μου βρίσκουν κάτι, εκτος από την πινακίδα. Εάν έχετε το θεός σας μου έκοψαν κλείσει 30€ γίαυτό. Η ερώτηση μου "αφού τα έχω όλα τη με γραφεις?" και μου λέει "Πρέπει να σε γράψω με βλέπει ο υπαστυνόμος"
Βρε ασταδιαλα...

Κώνσταντινος Μυλωνάς said:
Να πω ακόμα ότι όλα είναι στον άνθρωπο. Παράδειγμα και τίποτα να μην μου έκοβαν σαν κλήση εάν δεν φόραγα κράνος. Κράνος πάλι θα φόραγα χειμώνα καλοκαίρι.
Έχω χάσει ήδη 2 φίλους που δεν φόραγαν κράνος και το κατάλαβα πολύ καλά. Ο ένας εξ'αυτών δε δεν είχε ούτε μια γρατζουνιά στο υπόλοιπο σώμα του.
Ειλικρινά τα πρόστιμα δεν με νοιάζουν καθόλου όσο και να τα πάνε. Αυτό που δεν μπορώ είναι η κοροϊδία.
Έχω την μηχανή μου 11χρονια και η πινακίδα με τον καιρό τα γράμματα έχουν σβηστή σε κάποια σημεία. Με σταματάνε και δεν μου βρίσκουν κάτι, εκτος από την πινακίδα. Εάν έχετε το θεός σας μου έκοψαν κλείσει 30€ γίαυτό. Η ερώτηση μου "αφού τα έχω όλα τη με γραφεις?" και μου λέει "Πρέπει να σε γράψω με βλέπει ο υπαστυνόμος"
Βρε ασταδιαλα...

:grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043

παντα κρανος !!!!!!!! οδηγω μηχανη 13 χρονια εχω γυρισει ολη την Ελλαδα και τη Γερμανια και τις ενδιαμεσες χωρες .... με τη γουρουνα μου

και το χαλι της Ελλαδας ΔΕΝ συγκρινετε με καμια χωρα ......:violent-smiley-030: :violent-smiley-030: