Κολλητήρι-σταθμός (επιλογές, είδη, σχετικά θέματα)

Απάντηση: Κολλητηρι,τα φωτα σας Please

Καί από τόν Αμερικάνο μπορείς νά παίρνεις sensor, heater, tips άν κόψει ό Γερμανός. 32V άκρη έχουν ίδια καί τά 115V καί τά 230V stations. Καί ό Rapid στήν Αγγλία τό έχει καί άλλοι μεγάλοι stockists.

Re: Κολλητηρι,τα φωτα σας Please

Επειδη και εμενα η μυτη απο το weller μου kaput (μετα απο 15 χρονια :P ) αυτοι οι σταθμοι της Aoyue ο 937 συγκεκριμμενα αξιζουν τον κοπο;
Ειναι γεματο το ebay και απο μυτες αλλο τιποτα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Προσωπικά αποφεύγω τα κινέζικα όσο μπορώ.
Την παρακάτω εταιρεία την έχω δουλέψει στο εργαστήριο και έχει τα πιο πρακτικα κολλήτηρια που πέρασαν απ'τα χέρια μου.

http://www.jbctools.com/

Ισπανικά αν δεν απατόμαι.

οοοοοοοοοοοοοοχι ρε συ, πήγες σε πολύ λουξ μοντέλο. Εχει συνάδελφος ένα της εταιρείας στο 1/3 των χρημάτων περίπου. Δεν θυμάμαι τώρα το μοντέλο, θα τον ρωτήσω αύριο και θα το γράψω.

Τα προτιμώ ακόμα και από τα βέλερ γιατί η τιμή τους είναι για αυτό που κάνουν. Δηλαδή δεν πληρώνεις εξτρά το όνομα.

Α μην ξεχάσω. Μιλάμε ΠΑΝΤΑ για αγορά από έξω.

cut the middle man with μπαλτά!

Αυτό τό φθηνότερο πού είναι όλο μαζί δέν λέει γιατί θέλω νά κινείται ξέχωρα ή βάση νά τήν έχω όπου βολεύει. Έβρισκα τό ολόκληρο καμμιά 350άρα προσφορές αραιά καί πού στό νέτ χωρίς εγγύηση αλλά οί μύτες πάντα ακριβές.

Re: Απάντηση: Κολλητηρι,τα φωτα σας Please

Αυτό τό φθηνότερο πού είναι όλο μαζί δέν λέει γιατί θέλω νά κινείται ξέχωρα ή βάση νά τήν έχω όπου βολεύει. Έβρισκα τό ολόκληρο καμμιά 350άρα προσφορές αραιά καί πού στό νέτ χωρίς εγγύηση αλλά οί μύτες πάντα ακριβές.

Σίγουρα, είναι το κάθε τι που μας βολεύει που θα καθορίσει την αγορά. Τα 2 jbc που έχω στο μυαλό μου είναι μονοκόμματα. Εχουν ένα κόλπο για αλλαγή μύτης χωρίς χέρια! Κλιπ και τέλος. Ισως γι αυτό να είναι ακριβές.

Δες της χάκο που ανέβασα ίσως αυτό σε βολέψει.

Πήρα METCAL τότε τελικά. Είναι ακριβές στό JBC γιατί έχουν καί τό θερμαντικό καί τό σένσορα μέσα στή μύτη. Γιά αυτό αλλάζουν καί on the fly σάν τά METCAL. Τό 888 κάνει 100$ Στήν Αμερική, στήν Ευρώπη τό ζητάνε πολύ πάνω από τήν κατηγορία του. Κοίτα τί υπάρχει στά 150 Γιούρια: http://www.reichelt.de/ERSA-Loetsta...8AAAIAAEbFcjIe11ecdb9be990909a6e33b573b4de77d

Το εχω δει στην Αμερική, αλλα εκείνα τα μοντέλα δυστυχώς σηκώνουν αποκλειστά 110βολτ...Ποίο metcal; Εχεις λινκ για χάζεμα;
το 888 το έχω αγαπήσει λόγω σχεδίου αποκλειστικά. Ειδικά το κόκκινο και το μπλε-κίτρινο. Ψάχνω και γω να πάρω κάτι καλό εν όψη της κατασκευής του φ5, αλλά δεν κατέληξα ακόμα.

Τό PS-900 πήρα, τό μικρό OKI-Metcal. Είναι εντελώς λιτό. http://www.41hz.com/forums/content.php?259-OKI-PS-900-Metcal-solder-station-review
Κοίτα καί τό ERSA ICON-NANO άν θές ρυθμιζόμενο μέ οθόνη σέ αυτή τή κατηγορία κόστους πάνω κάτω.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:

Θα σου πρότεινα να πάρεις ένα απο τα παραπάνω που σου πρότειναν με TIP900 τύπο μύτης.
Εγώ ας πούμε βαρέθηκα τα ακριβά κολλητήρια (τρόπος του λέγειν) και το γύρισα στα φθηνά ...

Πήρα ένα κλώνο του θρυλικού Hakko 936. Μπορείτε να το βρείτε και σαν Atten 936. Παίρνει
μύτες τύπου TIP900, πάμφθηνες, και πάμφθηνο το "στέλεχος" που κρατάς, σαν ανταλλακτικό.
Δεν χρειάζεται βάση, υπάρχει στο κουτί.

Στην ουσία έχει αντικατασταθεί απο το νεο μοντέλο της Hakko to FX888. Απίθανο και αυτό
αλλά τα ανταλλακτικά του ακόμα "κοστίζουν" ...

Ο σταθμός είναι επίσης απίθανος, και το LED αναβοσβήνει για να κρατάει την θερμοκρασία
που του έχεις βάλει όσο πιο σταθερή γίνεται. Ανάβει για 1-2 sec κάθε 5 περίπου sec. Φτάνει
την θερμοκρασία που του έχεις ορίσει σε < 30 sec.

Το θεωρητικό του σχεδιάγραμμα του Hakko 936 (clone) βρίσκεται εδώ.
Το θεωρητικό του σχεδιάγραμμα του Hakko 936 (original) βρίσκεται εδώ.

Αν τον βρίσκατε original τον συγκεκριμένο σταθμό, αγοράστε τον. Το θέμα είναι πως δεν
πρόκειται να τον βρείτε, και οσα βρείτε σαν original, κλώνοι είναι. Τουλάχιστον καινούργια.
Μεταχειρισμένα μπορεί να βρείς κανείς άνετα, αλλά τα πουλάνε 100$.

Εχω πολλά κολλητήρια.
Πέρυσι πήρα για το JBC (30S) που έχω 25 χρόνια δυο μύτες απο τον
"κεντρικό" στην Αθήνα. Τελική τιμή 2x11= 22 . Τώρα απο οτι βλέπω, έχει πάει η μια μύτη 20 .
Τραγικό ...

Τι να το κάνω λοιπόν το καλό κολλητήρι όταν θα πρέπει να αγοράσω πχ 5 μύτες για διάφορες
δουλειές, και θα πρέπει να δώσω 100 . Γιατί μην μου πείτε οτι παίρνεται το κολλητήρι με την
default μύτη των πχ 1mm, και "περνάτε" ... τα πάντα με αυτή.

Τουλάχιστον ένα σταθμό PAGE που είχα αγοράσει κάποτε περίπου 300 , είχε μέσα του σχεδόν
όλη την σειρά (σχετικό), απο μύτες. Απλά μου έσπασε το στέλεχος, και μου ζήτησαν 80 , και
το παράτησα.

Μ'άλλα λόγια οτι πάρετε, πρώτα κοιτάξτε πόσο κάνουν οι μύτες τους ...

Υ.Γ. Το παραπάνω είναι "απόσπασμα" απο ένα άλλο Forum, που έχω αναφέρει περισσότερα
για το θέμα. Πιθανών να μην επιτρέπετε, επιπλέον Link, για το που βρίσκονται τα γραφόμενά
μου αλλά εγώ θα το πω. Βρίσκονται εδώ. Αν απαγορεύεται αυτό που κάνω παρακαλώ διαγράψτε
το εδώ Υ.Γ μου, που έχει το Link, και αφήστε μου το κείμενο.

Ευχαριστώ και συγγνώμη, απλά μην τα ξαναγράφω ..., βασικά οι φωτό είναι το πρόβλημα ...

Last edited:
Απάντηση: DIYer’s corner - Οfftopic DIY projects and chat

Τελικά αντί να αγοράσω τον RDS 80 της Ersa από την Conrad που σκεφτόμουν αρχικά, παρέκλινα της αρχικής πορείας και επέλεξα να δώσω κάτι παραπάνω και να πάω στον ERSA i-Con Nano από reichelt.de.

Σαν εναλλακτική έπαιζε και ο i-Con Pico αλλά προτίμησα τον Νano για διάφορους λόγους:

1. έχει την ίδια αντίσταση με το κολλητήρι i-tool των πιο ακριβών επαγγελματικών σταθμών (είναι όλη με μεταλλικό περίβλημα σε αντίθεση με του pico που είναι η μισή πλαστική και μου δίνει την εντύπωση πως κάποια στιγμή oi βόλτες θα τα παίξουν και ο χρήστης θα μείνει με το κολλητήρι στο χέρι) οπότε ελπίζω στην πιο εύκολη εύρεση του σαν ανταλλακτικό και στην πιο αξιόπιστη λειτουργία του.
2. είναι καταακευασμένος (εντάξει συναρμολογημένος και ελεγμένος) στη Γερμανία (αν μπορεί να θεωρηθεί καλό αυτό) και όχι στην Κίνα.
3. για τον rds 80 διάβασα σε διάφορα φόρα πως ειναι μάλλον ένας κινέζικος σταθμός με το λογότυπο της Ersa και πως έχει διάφορα εργονομικά θεματάκια (όπως για παράδειγμα βαρύ, άκαμπτο καλώδιο από PVC)
4. το κερασάκι στην τούρτα είναι πως είναι και αντιστατικός.

Παρέλαβα λοιπόν σήμερα μαζί με μερικές ανταλλακτικές μύτες και το δοκίμασα λίγο σε κάτι παλιές πλακέτες με βαριές χαλκοδιαδρομές καθώς και σε αποκόλληση με πλεξούδα 5mm που συνήθως ζορίζει τα κολλητήρια με αρκετά θετικά αποτελέσματα.
Ο σταθμός είναι αρκετά συμπαγής, το κολλητήρι είναι απίστευτα μικρό και βολικό και η βάση του καλλητηριού αρκετά πρακτική (κεραμικό το κομμάτι που στηρίζεται το κολλητήρι και η υπόλοιπη από καουτσούκ με τέσσερις θέσεις για ανταλλακτικές μύτες συν μεταλλικό σφουγγαράκι για τον καθαρισμό της μύτης.

Στα μείον του σταθμού το γεγονός πως ουσιαστικά δεν είναι 80 watt αλλά σχεδόν 70 (αφού η τάση λειτουργίας είναι 16.5 βολτ), οι λίγο τσιμπημένες τιμές στις μύτες και ο λίγο μπελαλίδικος τρόπος που σετάρονται οι ρυθμίσεις του μέσω
κάρτας microSD. Το καλό που έχει είναι η ρύθμιση της απόκρισης του κυκλώματος ελέγχου ώστε είτε να ελέγχεται η θερμοκρασία με τέτοιο τρόπο ώστε να προφυλάσσονται ευαίσθητα εξαρτήματα είτε να ανεβάζει στιγμιαία παραπάνω
θερμοκρασία αν η κόλληση απαιτεί αρκετή ενέργεια. Με τρεις μνήμες όμως νομίζω πως καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις, δηλαδή ευαίσθητα εξαρτήματα και SMD, κανονικά εξαρτήματα και τέλος δύσκολες περιπτώσεις όπως ground planes,
μεγάλα εξαρτήματα και φαρδιές χαλκοδιαδρομές καθώς και αποκόλληση.

Σε παρόμοιο κόστος, λίγο χαμηλότερα παίζει ο σταθμός της Weller με το μαγνητικό θερμοστάτη και λίγο παραπάνω ένας αναλογικός ρυθμζόμενος πάλι της Weller. Οι magnastat δεν είναι και ό,τι πιο βολικό (ειδικά αν χρειαστεί να αλλάξεις
θερμοκρασία) και γενικότερα επειδή στη δουλειά υπάρχουν αρκετοί σταθμοί Weller δεν έχω μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις για την αξιοπιστία τους. Χωρίς ιδιαίτερη χρήση έχει καεί ο Μ/Σ ενός μαγνητικού, έχει χαλάσει η αντλία
ενός αποκολλητικού (αντικαταστάθηκε με πατέντα με αντλία υποπίεσης) και για αδιευκρίνιστούς λόγους, αφού χρησιμοποιείται ελάχιστα, πλέον η μία θέση ενός σταθμού κόλλησης, αποκόλλησης και θερμού αέρα που κοστίζει σχεδόν ένα
τριχίλιαρο έπαψε να λειτουργεί. Από την άλλη, έτσι για την ιστορία, ένας Metcal κόλλησης αποκόλλησης δουλεύει απροβλημάτιστα με μειονέκτημα την απουσία ρύθμισης θερμοκρασίας παρά μόνο με την επιλογή κατάλληλης μύτης - αν την
βρεις στη θερμοκρασία που θέλεις - και το αυξημένο κόστος των μυτών που πάνε πακέτο με την αντίσταση.

Πολύ ωραίος σταθμός φαίνεται Λάμπρο.

Δεν ξέρω σε τι τιμή το πήρες, αλλά βλέποντας σήμερα το σταθμό που έχω έναν AOYUE Int2900 όπου έχει τσιμπήσει στα 128 ευρώ (26 ευρώ το ανταλλακτικό καλώδιο στυλό, 23 ευρώ το κάθε θερμαντικό/μύτη στυλό), δεν ξέρω αν συμφέρουν τελικά τα Κινέζικης βάσης.

Δεν έχω παράπονο από το AOYUE Int2900, λειτουργεί απρόσκοπτα 3,5 χρόνια σχεδόν αλλά για κάποιον που θέλει να αγοράσει σήμερα θέλει περισσότερη σκέψη.

Μανώλη, ο σταθμός κόστισε 230 σχεδόν (υπάρχει ακόμα πιο φτηνά και στο online κατάστημα της ERSA στα 177 αλλά τα μεταφορικά για Ελλάδα είναι πολύ ακριβά ~ 43 που και πάλι συνολικά έρχεται στα 220
αλλά ήθελα και κάποια άλλα πράγματα οπότε το αγόρασα από reichelt.de). Ο pico κοστίζει 90 λιγότερο αλλά δεν μου άρεσε η αντίστασή του.
Τα ανταλλακτικά του δεν είναι καθόλου φτηνά (αντίσταση και κολλητήρι) αλλά περισσότερο με νοιάζει το να μπορώ να τα βρω σε μερικά χρόνια αν χρειαστεί.

Τα χρήματα δεν είναι λίγα ούτε μαστορεύω καθημερινά στο σπίτι αλλά ήθελα ένα εργαλείο που να μου μείνει και να με καλύψει και να μη με κάνει να σκεφτώ κάποια στιγμή πως θα έπρεπε να έχω δώσει κάτι παραπάνω για κάτι καλύτερο.
Διάβασα θετικές κριτικές, ρώτησα και ένα συνάδελφο που είχε σταθμό της ERSA, ήθελα να είναι ρυθμιζόμενη η θερμοκρασία του και ικανοποιητική η ισχύς του και κατέληξα στο συγκεκριμένο. Η ιστορία θα δείξει αν έκανα καλή επιλογή.