Κολλητήρι-σταθμός (επιλογές, είδη, σχετικά θέματα)

Re: Κολλητηρι,τα φωτα σας Please

Γεια σας και απο εμενα. Ειμαι εντελως ασχετος με το ολο θεμα απλα θα ηθελα να μου πειτε καποιο αξιοπιστο κολλητηρι (να μην χαλαει ευκολα) και που να μπορω να εχω σταθερη θερμοκρασια στην μυτη του , δηλαδη θα πρεπει να εχει καποιο ας πουμε Panel να λεω 100 βαθμους ή οσους θελω καθε φορα. Θα ηθελα να ειναι απο 100-400 ισως και 480 βαθμους , και πιο πανω να ειναι δεν πειράζει. Το θελω για πυρογραφια σε δερμα και ξυλο και οχι για ηλεκτρονικα κυκλωματα. Γι'αυτο τον λογο θα βαζω πανω δικες μου μυτες οι οποιες πρεπει να χωρανε στο κολλητηρι. Γι'αυτο στο κολλητηρι πρεπει να χωραει μυτη με διαμετρο κανα 4mm +

Βρηκα αυτη την σελιδα που εχει νορμαλ τιμες αλλα δεν ξερω ποσο καλα ειναι... http://antoniou24.skroutzstore.gr/c.Stathmoi.222222.html

Γεια σας και απο εμενα. Ειμαι εντελως ασχετος με το ολο θεμα απλα θα ηθελα να μου πειτε καποιο αξιοπιστο κολλητηρι (να μην χαλαει ευκολα) και που να μπορω να εχω σταθερη θερμοκρασια στην μυτη του , δηλαδη θα πρεπει να εχει καποιο ας πουμε Panel να λεω 100 βαθμους ή οσους θελω καθε φορα. Θα ηθελα να ειναι απο 100-400 ισως και 480 βαθμους , και πιο πανω να ειναι δεν πειράζει. Το θελω για πυρογραφια σε δερμα και ξυλο και οχι για ηλεκτρονικα κυκλωματα. Γι'αυτο τον λογο θα βαζω πανω δικες μου μυτες οι οποιες πρεπει να χωρανε στο κολλητηρι. Γι'αυτο στο κολλητηρι πρεπει να χωραει μυτη με διαμετρο κανα 4mm +

Βρηκα αυτη την σελιδα που εχει νορμαλ τιμες αλλα δεν ξερω ποσο καλα ειναι... http://antoniou24.skroutzstore.gr/c.Stathmoi.222222.html

μη παρεις σταθμο κολλησης, δεν εχει νοημα για τη δουλεια που θες. παρε αυτο εδω

http://www.alifragis.com.gr/ell/product/Κίτ-θερμογραφίας-Weller-WHK30EU

και εισαι κομπλε

μη παρεις σταθμο κολλησης, δεν εχει νοημα για τη δουλεια που θες. παρε αυτο εδω

http://www.alifragis.com.gr/ell/product/Κίτ-θερμογραφίας-Weller-WHK30EU

και εισαι κομπλε

Γεια σου asahi , θα ηθελα να βαζω συγκεκριμενες θερμοκρασιας για τα διαφορα ειδη δερματος κτλ που θα βαζω, αλλιως καίγεται το καθενα, γι'αυτο θα ηθελα να εχει και καποιον διακοπτη που να βαζεις την θερμοκρασια που θελεις καθε φορα.

τότε ψάξε για πυρογραφο οχι για κολλητηρι

Το ιδιο πραγμα ειναι. Δεν κυκλοφορουν καλα και οσα καλα κυκλοφορούν εχουν πολλα λεφτα χωρις λογο.

Γεια σου asahi , θα ηθελα να βαζω συγκεκριμενες θερμοκρασιας για τα διαφορα ειδη δερματος κτλ που θα βαζω, αλλιως καίγεται το καθενα, γι'αυτο θα ηθελα να εχει και καποιον διακοπτη που να βαζεις την θερμοκρασια που θελεις καθε φορα.

καταλαβα. σε αυτη τη περιπτωση και μιας και θα χρησιμοποιησεις δικες σου μυτες, πρεπει να δεις πρωτα σε τι κολλητηρι μπορουν να ταιριαξουν. κοιτα πρωτα στη κατηγορια "ανταλλακτικες μυτες" των ατιστοιχων καταστηματων να δεις ποιες ειναι ιδιες με τις δικες σου.

οπως εδω πχ
http://www.alifragis.com.gr/ell/categories/Ανταλλακτικά-Μύτες

μετα θα δεις ποιοι σταθμοι εχουν τα συγκεκριμενα κολλητηρια. κατα προτιμηση αν βρεις κατι σε weller, antex για να σου κρατησει

καταλαβα. σε αυτη τη περιπτωση και μιας και θα χρησιμοποιησεις δικες σου μυτες, πρεπει να δεις πρωτα σε τι κολλητηρι μπορουν να ταιριαξουν. κοιτα πρωτα στη κατηγορια "ανταλλακτικες μυτες" των ατιστοιχων καταστηματων να δεις ποιες ειναι ιδιες με τις δικες σου.

οπως εδω πχ
http://www.alifragis.com.gr/ell/categories/Ανταλλακτικά-Μύτες

μετα θα δεις ποιοι σταθμοι εχουν τα συγκεκριμενα κολλητηρια. κατα προτιμηση αν βρεις κατι σε weller, antex για να σου κρατησει

Ωραια ,ευχαριστω πολυ , οι μυτες που εχω δεν εχουν καποιο συγκεκριμενο κουμπωμα-βιδωμα. Εχουν τελειωματα σαν αυτες http://www.alifragis.com.gr/ell/product/Μύτη-κολλητηριού-Weller-TB5TKEU
Απλα επειδη δεν ξερω ακριβως το παχος υπολογιζω οτι ειναι καπου στα 4mm Λογικα και με 8mm αν υπαρχει παλι θα κανω την δουλεια μου γιατι αυτα συγκρατιουνται με μια βιδα που σφιγγει στην βαση της μυτης που ειναι μεσα στο κολλητηρι.
Θα δω καλυτερα το παχος.

Θα μπορεσω αραγε με ενα θερμοπιστολο να αφαιρεσω την βαση της καρτας σιμ (θελω να κολλησω μια αλλη)?...οπως δειχνει το βιντεο https://www.youtube.com/watch?v=84D3WneRBew
ή χρειαζομαι κατι δυνατοτερο?
Αυτο το υγρο που βαζει τι ειναι?

Απάντηση: Κολλητηρι,τα φωτα σας Please

Είδος Flux είναι και πιθανόν Chip Quick ή κάτι παρόμοιο. Ποιοτικά flux αγοράζεις μόνο από έξω.

Αυτό που κρατά στο χέρι του δεν είναι απλό θερμοπίστολο, αυτό έχει διαβαθμισμένη κλίμακα θερμοκρασίας και τα καλύτερα και ποσότητας αέρα.

Στο απλό θερμοπίστολο θα χρειαστείς να φτιάξεις συστολή, διαφορετικά θα σου λιώσει τα πάντα τριγύρω και μεγάλο πειραματισμό ως προς την απόσταση εφαρμογής μιας και τα περισσότερα έχουν μόνο δύο σκάλες θερμοκρασίας.
Δεν είναι εύκολο αυτό που πας να κάνεις και έχει μεγάλο ρίσκο καταστροφής της πλακέτας.

Re: Απάντηση: Κολλητηρι,τα φωτα σας Please

Είδος Flux είναι και πιθανόν Chip Quick ή κάτι παρόμοιο. Ποιοτικά flux αγοράζεις μόνο από έξω.

Αυτό που κρατά στο χέρι του δεν είναι απλό θερμοπίστολο, αυτό έχει διαβαθμισμένη κλίμακα θερμοκρασίας και τα καλύτερα και ποσότητας αέρα.

Στο απλό θερμοπίστολο θα χρειαστείς να φτιάξεις συστολή, διαφορετικά θα σου λιώσει τα πάντα τριγύρω και μεγάλο πειραματισμό ως προς την απόσταση εφαρμογής μιας και τα περισσότερα έχουν μόνο δύο σκάλες θερμοκρασίας.
Δεν είναι εύκολο αυτό που πας να κάνεις και έχει μεγάλο ρίσκο καταστροφής της πλακέτας.
Σε ευχαριστω για τις συμβουλες!
Ολα αυτα τα εχω σκεφθει και το μελεταω ακομα μεχρι να ερθει το ανταλλακτικο.
Η αλλη λυση που σκεφτομαι ειναι με το κολλητηρι 80w να το αφησω αρκετη ωρα να ακουμπαει απο πανω απο την βαση της σιμ και ισως την ξεκολλησει..

Αλλα να δωσω 50-60 ευρω για τον λογο αυτο, δεν θα το κανω σε καμια περιπτωση. Στην χειροτερη θα καψω την πλακετα, δηλαδη τι ειχαμε τι χασαμε..:earmuffs:
Τεινω στο να το παλεψω παντως!

Κολλητήρι για λεπτές δουλειές και PCB.

Γειά σας παιδιά.

Θα ήθελα να ρωτήσω για κολλητήρια κατάλληλα για κολλήσεις σε PCB, συμπεριλαμβανομένων και ICs.

Υπάρχουν πολλοί τύποι με την Weller να είναι η πιό ακριβή σε αντίθεση με Value Generic ones. Το πρόβλημα είναι και η εύκολη προμήθεια εξαρτημάτων και μυτών για ένα συγκεκριμένο κολλητήρι. Δεν ψάχνω κατ' ανάγκη station αλλά άν υπάρχει κάτι οικονομικά εφικτό και καλό γιατί όχι!

Σε φωτογραφίες:
$(KGrHqJHJFEFEkoR+lJ,BRgKv5QG0w~~_32.JPG

H πολύ φθηνή λύση. (http://www.amazon.co.uk/PROFESSIONA...6785634&sr=1-3&keywords=48W+soldering+station)
48w-mains-solder-station.jpg

Βουτανίου πιό κάτω..

31cezXL-JGL._AA240_QL65_.jpg

weller-sp25nk-soldering-iron-with-led-light-25-watt-230-volt-kit.jpg

Τα πιό πάνω είναι απλά παραδείγματα. Εσείς τί προτείνετε ?

Last edited by a moderator:
Re: Κολλητήρι για λεπτές δουλειές και PCB.

Εχω δει στον Kατουμα μια σχετικα καλη γκαμα κυριως σε ersa. Μου εχουν φανει καλοφτιαγμενα και εργονομικα και ειχα παρει πριν μερικα χρονια ενα απο τα μικρα τους για καποιες απλες κολλησεις που ηθελα να κανω (βυσματα σε καλωδια για ηλ.κιθαρα). Ειχε πολλα ανωτερα τα οποια μου φανηκαν τελειως "διαστημικα" μιας και δεν εχω μπλεχτει (ακομα) με ηλεκτρονικα ωστε να το ψαξω πετεταιρω. Αν περνας απο κεντρο παντως τσεκαρε τον.

Re: Κολλητήρι για λεπτές δουλειές και PCB.

Γειά σου Vrass. Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτός ο τύπος ο Κατουμάς μπορεί να έχει καλή γκαμα σε έρσα αλλά δεν βάζει τιμές στην ιστοσελίδα του.

Όπωςδήποτε, ένας Γερμανικός σταθμός Ersa Station κοστίζει 650.
π.χ amazon.de
amazon Ersa+Station
41sdnglm42L.jpg

Ενώ ένας άλλος αγγλικός μάρκας Maplin ή Μέκαψες κτλ στιχίζει μόνο 55 περίπου.
48w-mains-solder-station.jpg

ME'KAPSES μάρκα Station

Τον πιό πάνω σταθμό τον φέρνει και ένα ελληνικό κατάστημα. Μόλις το θυμηθώ θα το γράψω

ersa-antex-weller-jbc κατά την γνώμη μου,είναι η καλύτερες!

Έχουν πλασαριστεί ώς οι καλύτερες. Κοστίζουν ένα σωρό λεφτά (οι σταθμοί κυρίως). Κάποιος που σύγκρινε σταθμό των 50 με σταθμό ersa-antex-weller-jbc πιστεύω θα είναι σε θέση να μας πεί αν αξίζουν τα λεφτά τους.

Last edited by a moderator:
Ενσωματώθηκαν δύο νήματα, ίδιου περιεχομένου, σε ένα νήμα και άλλαξε ελαφρώς ο τίτλος για να μη γίνει μελλοντική παρερμηνεία.

Σημ. = όντως στην αρχή του μέλος farflung ρώτησε για χρήση σε καλώδιο συγκεκριμένου υλικού, στην πορεία όμως το νήμα επεκτάθηκε γενικά στη χρήση κολητηριού ή σταθμού και άλλων σχετικών ειδών.

Re: Απάντηση: Κολλητήρι-σταθμός (επιλογές, είδη, σχετικά θέματα)

Γειά σου Lemon. Νομίζω είναι ένα σημαντικό νήμα το οποίο απουσίαζε απο την κατηγορία και καλό είναι που το ενσωμάτωσες σε πιό γενικό.

To συγκεκριμένο νήμα, αποτελεί στην ουσία την αρχή στο χώρο του diy.

Σαφώς έχει επίπεδα και το πόσο βαθιά θα πας στο diy, καθορίζει και το τι τελικά θα χρησιμοποιήσεις.
Στο νήμα δεν έχουν γραφεί τα πάντα, αλλά είναι ένας καλός οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες είτε για κάποιον που πρωτοξεκινά είτε για κάποιον που είναι μυημένος και ψάχνει για διάφορες λύσεις. Μάλιστα σε προηγούμενες σελίδες, μέλη έχουν παρουσιάσει 2-3 άριστες περιπτώσεις σταθμών επώνυμων.

Για χρήση σε πλακέτα είτε αμόλυβδη είτε μολυβδωμένη διαδικασία, η απαίτηση είναι κυρίως να έχει ο σταθμός γρήγορες επαναφορές της θερμοκρασίας για σωστή κόλληση και σταθερή θερμοκρασία για αποφυγή ζημιάς σε πίστες.
Η χρήση αμόλυβδης κόλλησης θέλει πιο δυνατό σταθμό από ότι η απαίτηση για μολυβδωμένη.

Πριν αρκετά χρόνια όταν άρχισα και την ενασχόληση με τα smd, αποφάσισα με ένα φίλο του φόρουμ και πήρα ένα 70βατο σταθμό AOYUE Int2900, τον έχω χρησιμοποιήσει πάρα πολύ και πλέον μπορώ να μιλήσω με ασφάλεια για αυτόν. Οι προδιαγραφές του ήταν και για τους δύο τύπους κόλλησης.

Λειτουργεί όπως έπρεπε να λειτουργεί, είναι γρήγορος, έχει γρήγορες ανακτήσεις της θερμοκρασίας και το κεραμικό στοιχείο που περιλαμβάνει η μύτη (εξάρτημα μύτη-στυλό) λειτουργεί με αξιοπιστία. Εξαίρεση, κάποια τυχαία κοκομπλόκ που παθαίνει όταν σκουπίζεις τη μύτη (χρησιμοποιώ πάντα στεγνό σκούπισμα με σύρμα). Σε αυτά τα κοκομπλοκ ο αισθητήρας χάνει την πληροφόρηση από το κεραμικό στοιχείο και στο dispay δείχνει uuu ενώ χτυπάει το αντίστοιχο alarm. Το ξεπερνάς συνήθως είτε βάζοντας στη μύτη αρκετή κόλληση, είτε ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας τη θερμοκρασία (επανέρχεται σε 1-2δεύτερα).

Παρόλο που είχα προμηθευτεί 5-6 νούμερα μύτες, στην ουσία όλη τη δουλειά την κάνω μόνο με ένα νούμερο που με έχει βολέψει (είτε για smd είτε για through hole) και δεν έχω υποχρεωθεί να την αλλάξω ποτέ, ευτυχώς γιατί δεν είναι φθηνές (24 ευρώ έκαστη).

Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο σταθμός είναι αντιγραφή Hakko, σίγουρα υπάρχουν και καλύτεροι, είναι δύσκολο να συγκρίνω εφόσον πριν από αυτόν είχα δουλέψει μόνο έναν άλλο γερμανικό Conrad σταθμό και αρκετά antex κολλητήρια.

Re: Απάντηση: Κολλητήρι-σταθμός (επιλογές, είδη, σχετικά θέματα)

.......
Για χρήση σε πλακέτα είτε αμόλυβδη είτε μολυβδωμένη διαδικασία, η απαίτηση είναι κυρίως να έχει ο σταθμός γρήγορες επαναφορές της θερμοκρασίας για σωστή κόλληση και σταθερή θερμοκρασία για αποφυγή ζημιάς σε πίστες.
Η χρήση αμόλυβδης κόλλησης θέλει πιο δυνατό σταθμό από ότι η απαίτηση για μολυβδωμένη.
.....

Αγαπητέ "lemon" η απάντηση σου έχει πολύ λογικά σημεία όπως το πιό πάνω σχετικά με τις θερμοκρασίες. Για 15 χρόνια διαθέτω 2 κολλητήρια της Antex (ένα με μικρή μύτη και ένα με μεγάλη για πάσης φύσεως εργασία) τα οποία αγόρασα απο το κατάστημα Maplin της Αγγλίας τότε. Έχουν φθαρεί αρκετά και πρέπει να τα αντικαταστήσω άμεσα. Αντιμετώπισα πολλές φορές το πρόβλημα με την αστάθεια στη θερμοκρασία, ιδίως όταν βουτάς τη μύτη στο βρεγμένο σφουγγαράκι, ή όταν η μύτη έχει αρκετό καλάι το οποίο ξεραίνεται και απορροφά τη θερμοκρασία. Δεν έχω όμως εμπειρία με σταθμό για να είμαι ηλικρινής.

Πριν αρκετά χρόνια όταν άρχισα και την ενασχόληση με τα smd, αποφάσισα με ένα φίλο του φόρουμ και πήρα ένα 70βατο σταθμό AOYUE Int2900, τον έχω χρησιμοποιήσει πάρα πολύ και πλέον μπορώ να μιλήσω με ασφάλεια για αυτόν…….

…..Λειτουργεί όπως έπρεπε να λειτουργεί, είναι γρήγορος, έχει γρήγορες ανακτήσεις της θερμοκρασίας και το κεραμικό στοιχείο που περιλαμβάνει η μύτη (εξάρτημα μύτη-στυλό) λειτουργεί με αξιοπιστία. Εξαίρεση, κάποια τυχαία κοκομπλόκ που παθαίνει όταν σκουπίζεις τη μύτη (χρησιμοποιώ πάντα στεγνό σκούπισμα με σύρμα).

Θετικά τα σχόλια για τον συγκεκριμένο σταθμό αν εξαιρέσουμε το πρόβλημα που αναφέρεις. Φυσικά υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις με πιο γνωστές μάρκες οι οποίες ίσως να μην έχουν το πιο πάνω πρόβλημα. Εχω κάνει μία έρευνα σχετικά με τις τιμές του και βλέπω ότι δεν είναι και τόσο χαμηλού κόστους σταθμός αλλά όχι και ακριβός. Εδώ τον έχει 129. http://www.aoyue.eu/aoyue-int2900-d...ring-station-smd-soldering-iron-wq-serie.html

Παρόλο που είχα προμηθευτεί 5-6 νούμερα μύτες, στην ουσία όλη τη δουλειά την κάνω μόνο με ένα νούμερο που με έχει βολέψει (είτε για smd είτε για through hole) και δεν έχω υποχρεωθεί να την αλλάξω ποτέ, ευτυχώς γιατί δεν είναι φθηνές (24 ευρώ έκαστη).

Ότι και να πείς η κατάλληλη μύτη διαφέρει από δουλειά σε δουλειά. Μία πολύ λεπτή μύτη μπορεί να συγκολλήσει τα μικρά πινς ενός μικρού IC, άλλά δεν είναι ιδανική για συγκόλληση καλωδίων. Για αυτό είχα αγοράσει 2 συσκευές Antex τότε. Είναι μεγάλος μπελάς να εναλλάσσεις μύτες σε μία συσκευή όταν έχεις να κολλήσεις 2 διαφορετικού είδους κατασκευές. Εγώ σκέφτηκα, αν προχωρήσω σε αγορά σταθμού, να αγοράσω ακόμα ένα επιπρόσθετο αποσπώμενο εξάρτημα κολλητήρι για να έχω 2 επιλογές μυτών σε άμεση διάθεση !

Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο σταθμός είναι αντιγραφή Hakko, σίγουρα υπάρχουν και καλύτεροι, είναι δύσκολο να συγκρίνω εφόσον πριν από αυτόν είχα δουλέψει μόνο έναν άλλο γερμανικό Conrad σταθμό και αρκετά antex κολλητήρια.

Πάντως εδώ, https://www.sparkfun.com/products/retired/85, γνωστή ιστόσελίδα, αν δείς δηλώνουν ρητά ότι αντικατέστησαν στο στοκ τους, την εν λόγω συσκευή με την Hakko. Άρα κάποια βάση έχει αυτό που λές.