κολύμπησε 4 φορές τη διαδρομή Κασσάνδρα-Σιθωνία σε 2 μέρες!!!

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Κολύμπησε συνεχόμενα πάνω από 105 χιλιόμετρα σε 38 ώρες! Τον αποθέωσε ο κόσμος στην παραλία της Νικήτης.
O αθλητής μαραθώνιας κολύμβησης ...
Στέφανος Μέλτσης κατάφερε το ακατόρθωτο: διέπλευσε τον Τορωναίο κόλπο τέσσερις φορές, κολυμπώντας συνεχόμενα πάνω από 105 χιλιόμετρα σε 38 ώρες!


Ο Στέφανος Μέλτσης το πίστευε και ήθελε το να κάνει. Με την ηθική συμπαράσταση της Εκπολιτιστικής Εταιρείας Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ», του Δήμου Σιθωνίας, της οικογένειάς του και φίλων του, ξεκίνησε τον μεγάλο αγώνα, που κανείς μέχρι τώρα δεν επιχείρησε, στις 6.14' τα ξημερώματα της Παρασκευής (08/07) από την παραλία της Νικήτης. Μέλη του Σίθωνα και φίλοι του, του ευχήθηκαν καλό αγώνα, μεταξύ αυτών, ο πρώτος τερματίσας του Διάπλου του Τορωναίου κόλπου Άγγελος Κουτλιάνος και ο «Βασιλιάς του Τορωναίου» Θανάσης Ξανθόπουλος.Ο Στέφανος πάλεψε με τη θάλασσα, τον καιρό, τον ίδιο του τον εαυτό. Δυο μέρες και μια νύχτα.

Το Σάββατο το απόγευμα, γύρω στις οκτώ, ο κόσμος τον αποθέωνε με συνθήματα, χειροκροτήματα και κόρνες στην παραλία της Νικήτης. Η γυναίκα του, οι δυο του γιοι και η μητέρα του τον περίμεναν για να τον στεφανώσουν με τέσσερα στεφάνια ελιάς για την τετραπλή διάπλευση του Τορωναίου!



Όμως ο Στέφανος δεν κοντοστάθηκε ούτε λεπτό. Χαιρέτησε γρήγορα τον κόσμο και παρά το ότι κολυμπούσε 38 ώρες συνεχώς, βγήκε από τη θάλασσα για να εκπληρώσει ένα τάμα. Έτρεξε στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται στην παραλία της Νικήτης. Με βουρκωμένα μάτια και την κούραση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, άναψε ένα κερί, έκανε το σταυρό του και κρέμασε τα γυαλιά του στην εικόνα των Αγίων Θεοδώρων.



Στη συνέχεια τον μετέφεραν στην εξέδρα όπου ο κόσμος των χειροκρότησε και τον συνεχάρη. Ο ίδιος ήταν δύσκολο να μιλήσει, λόγω του ότι τα χείλη του ήταν πρησμένα από το αλάτι, Ωστόσο μιλώντας στο halkidikinews.gr είπε μια κουβέντα: «Ήταν ο καλύτερος αγώνας της ζωής μου»!



Οι φίλοι του που τον συνόδευσαν καθόλη τη διάρκεια του αγώνα και κολυμπούσαν μαζί του για να τον εμψυχώνουν και να τον κρατούν συντροφιά ήταν συγκινημένοι. «Ήταν ένας μεγάλος αγώνας. Αξίζουν στο Στέφανο πολλά συγχαρητήρια γιατί έκανε το ακατόρθωτο. Ήμασταν μαζί του συνέχεια» είπε η πρόεδρος του ΣΙΘΩΝΑ Κωνσταντίνα Κούρα.



Στους φίλους του έδωσε ένα κουτί και τους είπε να μην το ανοίξουν, παρά μόνο εάν τερματίσει. Προβληματιστήκαν είναι η αλήθεια. Τελικά το άνοιξαν, όταν πλησίαζε στην παραλία της Νικήτης. Είχε μέσα βεγγαλικά! Κανείς δεν είχε προβλέψει να πάρει μαζί του για τα επινίκια. Ο Στέφανος όμως ήξερε. Ίσως γιατί ήταν ο μόνος που είχε πιστέψει πραγματικά, ότι θα τα καταφέρει!

http://halkidikinews.gr/index.php?o...e-4-fores-ton-toroneo-kolpo&catid=23&Itemid=7
 
Ο Στεφανάκης είναι φίλος μου και συμμαθητής μου από το γυμνάσιο. Να πω την αλήθεια και μείς που ξέραμε το μέγεθος της ψυχής και της τρέλας που κουβαλάει φοβόμασταν μπροστά στο μέγεθος του εγχειρήματος, όταν όμως έμαθα ότι κατάφερε να βγάλει τη νύχτα και ότι ξεκίνησε για το τελευταίο 4ο διάπλου, πίστεψα ότι θα τα καταφέρει. Απίστευτο αυτό που έκανε ο Στέφανος, να είναι πάντα γερός και να χαίρεται την οικογενειά του, και είμαι σίγουρος ο Κυρ Φώτης από πάνω γελάει με περηφάνια για τον γιό του
 
Φτου παει και Ψωμιαδης!! Ποιος θα φωτογραφηθεί τωρα μαζι του στην παραδοση της αναμνηστικης πλακετας??!!!
 
http://arisfm.gr/article.php?node_id=9800

Στέφανος Μέλτσης: «Χρειάζεται ψυχική δύναμη»



Ο παλαίμαχος κολυμβητής του ΑΡΗ και αθλητής μαραθώνιας κολύμβησης, κ. Στέφανος Μέλτσης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μ’ Όποιον Δάσκαλο Καθίσεις» του ΑΡΗΣ FM 92,8, με αφορμή τα 105 χιλιόμετρα που έκανε, κολυμπώντας για 38 ώρες στον Κόλπο Τορωναίου.



Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Στέφανος Μέλτσης, υπογράμμισε:


«Ήταν ένα αγώνας που τον έκανα μόνος μου. Δεν υπήρχαν άλλοι αθλητές. Ο χρόνος που έκανα ήταν 37 ώρες και 52 λεπτά. Έγινε με τη βοήθεια και την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίνδου που διοργάνωσε των αγώνα του Τορωναίου Κόλπου, πολλών φίλων, συνοδών και παλιών κολυμβητών. Στόχος ήταν να καλύψουμε την μεγάλη απόσταση των 100 χιλιομέτρων, που δεν έχει κάνει κανένας στην Ελλάδα, παρά μόνο λίγοι αθλητές στον κόσμο».



Όσον αφορά το πώς ασχολήθηκε με την μαραθώνια κολύμβηση, δήλωσε:

«Παλαιότερα κολυμπούσα στον ΑΡΗ, αλλά σταμάτησα μικρός. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με κάποια άλλα αθλήματα. Κάποιες επιβαρυμένες καταστάσεις στα πόδια με ανάγκασαν να κάνω κάποιες αθροσκοπικές επεμβάσεις, πέντε συνολικά μέσα σε διάστημα 2-3 χρόνων.


Ήταν ανάγκη αποκατάστασης να οδηγηθώ πάλι στην πισίνα, η οποία είναι η καλύτερη μέθοδος αποθεραπείας μετά από τέτοιες επεμβάσεις. Εκεί έτυχε να γνωρίσω τον Νίκο Ρεπανά αλλά και αθλητές της μαραθώνιας κολύμβησης που με προσκάλεσαν σε ένα αγώνα. Πήγα, κολύμπησα και είδα ότι τα πήγα πάρα πολύ καλά.



Ακόμα, το κλίμα και το ήθος των αθλητών που συνάντησα, με έκανε να ασχοληθώ με τη μαραθώνια κολύμβηση».


Σχετικά με τον τελευταίο αγώνα που συμμετείχε:


«Στη διάρκεια του αγώνα είχα ένα εκπληκτικό πλήρωμα συνοδείας οι οποίοι με βοήθησαν πάρα πολύ. Είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι κάθε φορά που έπαιρνε κάποιος φίλος μου, με ενθάρρυνε πάρα πολύ. Από αυτούς άντλησα το θάρρος για να συνεχίσω και να πετύχω αυτό που πέτυχα».



Λέγοντας ορισμένα πράγματα για τη μαραθώνια κολύμβηση, σημείωσε:


«Είναι ένα άθλημα πολύ ιδιόμορφο και ιδιαίτερο. Έχει να κάνει περισσότερο με τα πνευματικά με τα ψυχικά χαρίσματα του αθλητή παρά με τα σωματικά του προσόντα. Το μυαλό και η ψυχή είναι αυτά που βοηθούν κάποιον για να τα καταφέρει.

Για μένα προσωπικά μετρούσε το γεγονός ότι έπρεπε να μάθω να είμαι ήρεμος, συγκρατημένος και να μην χάνω την ψυχραιμία μου. Εκείνο που σκεφτόμουν συνέχεια ήταν ότι έπρεπε να αναπτύξω πνευματικές ικανότητες.


Όταν κολυμπάω δεν σκέφτομαι τίποτα. Προσπαθώ να έχω το μυαλό μου λευκό. Συνεχώς προσεύχομαι, ζητάω βοήθεια και ότι σκέψεις έρχονται στο μυαλό μου τις διώχνω.

Για να ανταπεξέλθεις σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος και ψύχραιμος» ενώ για το θέμα της υποθερμίας αλλά και της αφυδάτωσης:


«Στους μικρούς αγώνες δεν έχω πρόβλημα υποθερμίας. Στους μεγάλους χρησιμοποιώ γράσο, βαζελίνη, και κάποιες κρέμες. Αυτά είναι καλά μέσα που μπορούν να παρέχουν κάποια σχετική προστασία.


Για την αφυδάτωση υπάρχουν στο εμπόριο κάποια ισοτονικά ποτά στην αγορά, τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα».


Τέλος, σχετικά με το παγκόσμιο ρεκόρ, που είναι 108 χιλιόμετρα, ο κ. Μέλτσης έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας:

«Εγώ το παγκόσμιο ρεκόρ το κέρδισα. Αυτό ήταν η παρουσία φίλων από διάφορες φάσεις της ζωής μου. Η συγκίνηση που ένιωσα ήταν εκπληκτική. Αυτό ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ για μένα. Ο πλούτος της ζωής ενός ανθρώπου είναι οι φίλοι του».