Κόμμα Πειρατών Ελλάδας αναμένεται να ιδρυθεί εντός του Ιανουαρίου

Ας αρχίσουμε από μία βασική τοποθέτηση σχεδόν αξιωματικού χαρακτήρα . Τα πολιτικά ζητήματα δεν είναι τεχνικά ζητήματα διότι εκ φύσεως προϋποθέτουν αποφάσεις επιλογής ανάμεσα σε αλληλοσυγκρουόμενες εναλλακτικές λύσεις. Η απόφαση συνεπώς προϋποθέτει την σύγκρουση. Και σύγκρουση σε πολιτικό επίπεδο υφίσταται μόνο δια μέσω της δημιουργίας συλλογικών ταυτοτήτων ανταγωνιστικών μεταξύ τους , οι οποίες δημιουργούνται μέσω της σήμανσης της διαφοράς : εμείς / αυτοί .

Εχει επισημανθεί πολλές φορές εδώ μέσα ότι η κατ’ αρχήν επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού μετά την πτώση των καθεστώτων των ανατολικών κρατών , και η εμφάνιση του έκτοτε ως μοναδικής αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της εξουσίας , έχει δημιουργήσει το παράδοξο της ύπαρξης ελευθερίας δίχως την δυνατότητα επιλογής. Η επικράτηση του φιλελευθερισμού ( με «νέο» ή χωρίς , αδιάφορο ) δημιουργεί τους όρους μίας in principle ελευθερίας χωρίς ελευθερία in fact.

Ετσι το πολιτικό γίνεται πλέον αντιληπτό είτε με όρους διαχειριστικής συναίνεσης / συμβιβασμού μεταξύ ατόμων είτε με όρους μιας διαβουλευτικής ηθικής ( Mouffe ; 2010). Σε κάθε περίπτωση , είτε δηλαδή μέσω του εργαλειακά ορθολογικού συμβιβασμού μεμονωμένων ατόμων , είτε μέσω της ορθολογικής ηθικής συναίνεσης του διαλόγου , αυτό που απομακρύνεται , απωθείται , κρύβεται ή εξαφανίζεται είναι η έννοια των συλλογικών πολιτικών ταυτοτήτων και του ανταγωνισμού μεταξύ τους , της αντιπαράθεσης δηλαδή του εμείς/ αυτοί με στόχο την εξουσία ( ο διαχωρισμός φίλος/εχθρός έχει ήδη τεθεί από την δεκαετία του ’30 ως το βασικό κριτήριο του πολιτικού [Schmitt]).

Μέσα από την απώθηση των συλλογικών ταυτοτήτων και του συγκρουσιακού μοντέλου της δημοκρατίας ξεπηδά δυναμικά ο «εκσυγχρονισμός» επιδιώκοντας να ηγεμονεύσει τον χώρο της αντιπολιτικής αντίληψης που αρνείται να αναγνωρίσει την ανταγωνιστική διάσταση ως συστατική του πολιτικού . Εισάγονται πλέον στην θεωρία βαρύγδουπες αλλά κούφιες εκφράσεις όπως «διαλογική δημοκρατία» , «παγκόσμια κοινωνία πολιτών», «κοινωνία της πληροφορίας» , «πληροφοριακός αυτοκαθορισμός» κ.ο.κ. Οι ιεροφάντες της συναίνεσης , του τρίτου δρόμου – της δεξιάς στροφής δηλαδή της σοσιαλδημοκρατίας – προσπαθούν να επανασχεδιάσουν την πολιτική με αποκλειστικά συναινετικό περιεχόμενο.

Από την νεωτερικότητα περνάμε στην «ανακλαστική» νεωτερικότητα και την κοινωνία της διακινδύνευσης ( Beck ; 1996). Ο ίδιος εισάγει και την κρίσιμη έννοια της «υποπολιτικής» , ότι δηλαδή το πολιτικό δεν θα πρέπει να αναζητείται στους παραδοσιακούς χώρους , όπως το κοινοβούλιο , τα κόμματα , οι εργατικές ενώσεις αλλά σε διαφορετικούς τόπους , αυτούς που μέχρι σήμερα η βιομηχανική κοινωνία θεωρούσε ως απολιτικούς . Ταυτόχρονα ο ίδιος τονίζει και ότι «υποπολιτική» σημαίνει την διαμόρφωση της κοινωνίας από τα κάτω , υπονοώντας ότι τώρα υπάρχει πληθώρα ευκαιριών για την απρόσκοπτη έκφραση καινοφανών μετανεωτερικών απόψεων και την συμμετοχή στην πολιτική ατόμων και ομάδων που έως σήμερα δεν είχαν εμπλακεί στην δημόσια σφαίρα .Με τον συνεχή τονισμό της ανυπαρξίας εναλλακτικής λύσης και την γέννηση μιας νέας πολιτικής , της «ενεργούς εμπιστοσύνης» , προωθείται η ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων στο πλαίσιο της οποίας η αμφισβήτηση ποικίλων μορφών εξουσίας διευρύνει της δυνατότητες για περισσότερο εκδημοκρατισμό ( Giddens).

Φυσικά , υπόρρητος αλλά καίριος σκοπός όλων αυτών είναι : να μείνουν άθικτες οι σχέσεις εξουσίας επί των οποίων δομείται η κοινωνία , να εκλείψει η πολιτική σύγκρουση για την κατάκτηση της εξουσίας και να γίνει η πολιτική αντιπαράθεση το αντίστοιχο της κατανάλωσης προϊόντων – πακέτων ( MacPherson) ώστε να μη διαταράσσεται η εναλλαγή των πολιτικών ελίτ στην εξουσία ( εξ ού και η εμμονή ότι η διαίρεση αριστερά/δεξιά έχει απωλέσει πλέον κάθε νόημα ( Giddens).

Aποτέλεσμα όλων αυτών των δήθεν ριζοσπαστικών και μετανεωτερικών θεωριών είναι ο κατακερματισμός της συλλογικότητας και η δημιουργία κομμάτων α-πολιτικών με «new age» αιτήματα πλήρως εναρμονισμένων με το σύγχρονο zeitgeist – όπως αυτό του κόμματος των Πειρατών – τα οποία λόγω του δήθεν postmodern χαρακτήρα τους έχουν απήχηση σε μερίδα της αριστεράς που έχει χάσει τον ιδεολογικό προσανατολισμό της και μέσω της υποστήριξης τέτοιων κομμάτων και τέτοιων δράσεων απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την ιδεολογική της βάση – την αλλαγή των οικονομικών σχέσεων – και παραιτείται από κάθε δυνατότητα και κάθε αίτημα αλλαγής , κοινωνικής και πολιτικής .

Ετσι η μόνη αντίθεση με το σύστημα θα καταλήξει να έχει την μορφή της τυφλής αντιπαράθεσης , του χωρίς νόημα ξεσπάσματος βίας ( Zizek)
 
Ξάδελφε αυτό ειναι κείμενο -υπόδειγμα...:2thumb22sup::2thumb22sup:

Βεβαια ολο και κανά troll -σούργελο ισως αποπειραθεί να το μεταφέρει και αυτό στά ''Ανεκδοτα'' ως μικροαστικό φασιστοειδές,πού μισεί οσα δεν κατανοεί γιατί τοχουν μάθει μονον στά Ουγκ,στά Μακρονήσια και στούς φούρνους που καίγαν μειονότητες.
 
Και ιδού η απόλυτη κενότητα της σύγχρονης σκέψης, η μηδενική άποψη του φιλελευθερισμού για το κοινωνικό και το πολιτικό και η φαιδρότητα της Ευρώπης :

Σήμερα από το in.gr

Copy-paste, ιερό μυστήριο
Κίνημα για την ανταλλαγή αρχείων αναγνωρίζεται ως θρησκεία στη Σουηδία


Στοκχόλμη
Έστω και με την τρίτη προσπάθεια, η «Εκκλησία του Κοπιμισμού» (Εκκλησία του Αντιγραφισμού, σε ελεύθερη απόδοση) κατάφερε να αναγνωριστεί ως επίσημη θρησκεία από την κυβέρνηση της Σουηδίας, μιας χώρας όπου το παράνομο κατέβασμα ταινιών και μουσικής είναι διαδεδομένη συνήθεια.

Για τους κοπιμιστές, η πληροφορία είναι ιερή και το copy-paste είναι ένα είδος θρησκευτικού μυστηρίου. Μάλιστα, το CTRL+C και το CTRL-V, οι συντομεύσεις για αντιγραφή και επικόλληση στον υπολογιστή, είναι τα ιερά σύμβολα της παράξενης θρησκείας.

Η Εκκλησία του Κοπιμισμού δεν προωθεί ευθέως την παράνομη ανταλλαγή αρχείων, η οποία θεωρείται πειρατεία, υποστηρίζει όμως την ελεύθερη διάχυση της γνώσης από χρήστη σε χρήστη: «Η πληροφορία έχει αξία, τόσο καθαυτή όσο και όσον αφορά το περιεχόμενό της, και η αξία αυτή πολλαπλασιάζεται με την αντιγραφή» γράφουν οι κοπιμιστές στο δικτυακό τόπο της Εκκλησίας.

Ο Κοπιμισμός αναγνωρίστηκε επίσημα ως θρησκεία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα από την αρμόδια σουηδική υπηρεσία Kammarkollegiet.

«Χρειάστηκε να καταθέσουμε αίτηση τρεις φορές» παραδέχεται ο Γκούσταβ Νίπε, πρόεδρος της Εκκλησίας.

Ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της θρησκείας είναι ο 19χρονος φοιτητής Φιλοσοφίας Ίζακ Γκέρσον. Όπως λέει ο ίδιος, η επίσημη αναγνώριση του Κοπιμισμού «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ημέρα που θα μπορούμε να ζούμε με την πίστη μας χωρίς το φόβο διώξεων».

Η Σουηδία ήταν εξάλλου η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δημιουργήθηκε επίσημο Κόμμα Πειρατών, το οποίο αργότερα κατάφερε να εξασφαλίσει έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231144721
 
Εμας μπορει να μας φαινεται αστειο ,γελοιο και ολα αυτα το να αναγνωριζεται ως θρησκεια ο κοπιμισμος πως τον λενε αλλα φανταζομαι οτι και πριν 2000 χρονια αν ρωταγες εναν που ηξερε τα πραγματα στην Ιουδαια για το αν θα γινει θρησκεια ο Ιησους το ιδιο θα γελουσε.

Ποσο μαλλον αν του ελεγες οτι στο ονομα του θα γινονταν τρομακτικοι πολεμοι και θα σφαζονταν εκατερωθεν εκατομυρια πιστων.

Ο καιρος κανει απιθανα παιχνιδια.
 
Έχει ‛την πλάκα του πάντως’ να παίζει κανείς με τέτοιους ιερούς θεσμούς και ιερά προνόμια.
Τουρμπάνι vs Σουρωτήρι σε ταυτότητα ευρωπαίου πολίτη!

Αλήθεια είδε κανείς εφοριακό σήμερα να παίρνει από πίσω τους παπάδες που γυρνούν στις γειτονιές και μαζεύουν άγνωστα ποσά που άγνωστα διατίθενται. Φυσικά ο ΣΚΑΙ και κάθε κρατικό κανάλι δε θα αναφέρουν τίποτα για τον ‛έρανο’ αυτό, καθώς ακόμα και ο έρανος θέλει αποδείξεις βλέπεις για άλλους ‛θεσμούς’. Πάντα με παραξένευε η όψη του ‛ακόλουθου’ του παπά που φοράει τη μπανάνα και μαζεύει τον οβολό του πιστού.
Ενώ παρατηρώ να αλλάζουν οι διαδρομές (όχι δεν είναι κανόνας) κάποιοι, να περνούν από τους εμπορικούς κ πλούσιους δρόμους και να αποφεύγουν τις φτωχογειτονιές.

By proxy ‛έγραψες’!
Αν και όπως είπα στην αρχή θεωρώ ότι κάποια από αυτά τα κινήματα φέρνουν ιδέες. Δυστυχώς όταν ακούμε ένα κίνημα ότι θέλει να γίνει κόμμα πολλές φορές κάνουμε άσχημους συνειρμούς.
Ακόμα και στα απλά – όχι στα σύνθετα (οικονομική / εξωτερική πολιτική). Λ.χ. συζητάμε για αφισοκόλληση από μέλη των πειρατών? Ελπίζω όσοι ‛πιστεύουν’ στο copy paste να μη γεμίσουν χαρτόνια-χαρτιά-σκουπίδια κάθε κολόνα τοίχο κ.ο.κ.

pdd2012combo_04.jpg

Παρόλο που δε φαντάζομαι ο συγγραφέας να ανήκει στους πειρατές αναλύει το τι θα ήταν σε public domain αν δεν υπήρχαν συμφέροντα τρίτων. http://www.law.duke.edu/cspd/publicdomainday/2012/pre-1976
 
Θα τους ψηφίσω , τουλάχιστον θα είναι νέα πρόσωπα με γνώσεις και δικτυωμένοι ... αν είναι δυνατόν να ψηφίζουμε βουλευτές που δεν έχουν τελειώσει το γυμνάσιο ..
 
Προοδεύουν στη Γερμανία οι πειρατές …
"After its recent success in the Berlin elections, the German Pirate Party scores 7.4% of votes for the state pariament of Saarland, earning them 4 seats out of 51. While the campaign didn't center around copyright issues and/or ACTA (the party's stance is well-known), it centered around open government, access to education, and participative governing models, effectively ridding the party of its 'one issue' notion."
http://yro.slashdot.org/story/12/03/26/2358234/german-pirate-party-enters-2nd-state-parliament
 
Καλύτερα να κυβερνήσουν αυτοί. Το μπουρδέλο χειρότερο δεν γίνεται να το κάνουν απο ότι ήδη είναι. Τουλάχιστον, να κατεβάζουμε και τίποτα τσάμπα... :D