Kωνοι για subwoofer

vipcinemas

Senior Member
29 June 2006
321
Liverpool
Θα ηθελα να μαθω ποιοι κωνοι συνιστουνται για τετοια χρηση, και μαλιστα εαν πανε και μεχρι 18 ιντσες, ακομα καλυτερα!

Θα ηθελα να μου πειτε ανεξαρτητως τιμης, ποια εταιρεια ειναι κορυφαια, για τετοια χρηση. Σκεφτομουνα επισης το κουτι να ειναι χωρις bass reflex.

Oσον αφορα τον ογκο της καμπινας τωρα, μας δινεται απο τον καασκευαστη?

Θα ηθελα να μαθω ποιοι κωνοι συνιστουνται για τετοια χρηση, και μαλιστα εαν πανε και μεχρι 18 ιντσες, ακομα καλυτερα!

Oι βαριοί....:BDGBGDB55: :BDGBGDB55:

πλάκα-πλάκα για χρήση subwoofer ακόμα και το ταπεινό coated χαρτάκι κάνει καλά την δουλειά του... δεν είναι θέμα μόνο υλικού κώνου... ένα καλό subwoofer μεγάφωνο είναι συνολικά καλοσχεδιασμένο σε όλα τα σημεία του (σασί-μοτέρ-αναρτήσεις-κώνος)...από μόνο του το καθ' ένα από αυτά δεν λέει και τίποτα... -bye-

Last edited:
Παθητικο, argi.
Θεοθαν, η απαντηση σου δε με βοηθα και πολυ. Πολυ θεωρητικη ειναι, ρωταω για συγκεκριμενη εταιρεια-μοντελο.

συγνωμη για τις ερωτησεις αλλα για τι ιντσες μιλαμε,και για ποιο λογο θελεις να βαλεις ακιδες,με βοηθας αν μου απαντησεις και θα σου προτεινω ολες τις δυνατες λυσεις και μετα διαλεγεις

Απάντηση: Re: Kωνοι για subwoofer

Παθητικο, argi.
Θεοθαν, η απαντηση σου δε με βοηθα και πολυ. Πολυ θεωρητικη ειναι, ρωταω για συγκεκριμενη εταιρεια-μοντελο.

Όλες οι εταιρίες κατασκευής μεγαφώνων έχουν στην γκάμα τους μοντέλα για χρήση subwoofer...πολλές μάλιστα προσφέρουν το ίδιο μεγάφωνο σε παραλλαγές ανάλογα την εφαρμογή (διαφορετική ωμική αντίσταση, παράμετροι για ανοικτή-κλειστή σχεδίαση κλπ).

Σίγουρα η πρώτη επιλογή θα είναι είτε Αμερικάνικης σχεδίασης (οι Αμερικάνοι έχουν μια αγάπη στις μπασοκατασκευές και υπάρχουν πολλές μικρές εταιρίες εξειδικευμένες στο θέμα), είτε από τις γνωστές και καταξιωμένες Ευρωπαικές εταιρίες (PEERLESS - SEAS κλπ).

Από εκεί και πέρα για την επιλογή συγκεκριμένου μοντέλου θα πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει τις απαιτήσεις σου όπως χώρος, ανεκτός όγκος καμπίνας, ζητούμενη στάθμη, διαθέσιμη ισχύς, ανεκτό κόστος κλπ

Θεαθαν, ευχαριστω για το ενδιαφερον σου..

Απ'οτι καταλαβα ουτε εσυ γνωριζεις συγκεκριμενα. Τι σχεση εχει ο χωρος? Εαν εγω θα παρω Velodyne η Rell, παει αναλογα με το χωρο?
Ο χωρος εχει να κανει με το που θα τοποθετηθει η πηγη των χαμηλων συχνοτητων και που θα καθησει ο ακροατης. Ειναι καθαρα σχετικο με τα modal frequencies του δωματιου, και οχι με την μαρκα του μεγαφωνου.

Εγω ζηταω εαν γνωριζετε τo Subwoofer-Ferrari, για κλειστο παθητικο σαμπ, ανεξαρτητου κοστους.

Εαν τωρα ειναι αλλα τα σαμπ για SPL και αλλα για ποιοτητα, θα ηθελα καποια καθοδηδηση σε συγκεκριμενα μονταλα, εαν ειναι δυνατο βεβαια!

Απάντηση: Re: Kωνοι για subwoofer

Τι σχεση εχει ο χωρος? Εαν εγω θα παρω Velodyne η Rell, παει αναλογα με το χωρο?
Ο χωρος εχει να κανει με το που θα τοποθετηθει η πηγη των χαμηλων συχνοτητων και που θα καθησει ο ακροατης. Ειναι καθαρα σχετικο με τα modal frequencies του δωματιου, και οχι με την μαρκα του μεγαφωνου.

Έχει τον κύριο λόγο...
Ο χώρος και οι απαιτούμενες στάθμες είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέγεθος του μεγαφώνου (άρα και του κουτιού) καθώς και την φόρτιση που θα επιτευχθεί, καθώς και την ισχύ που θα χρειαστεί να το ταίσεις...

Για να το πω λαικά...Αν μιλάμε για ένα σαλόνι των 40 τετρ. είναι ουτοπικό να κοιτάς 10ιτσα γούφερ σε κλειστή καμπίνα 25 λίτρων με ενσωματωμένα ενισχυτάκια των 50 Watt, την στιμή που ο ίδιος συνδυασμός θα εκπληρούσε την αποστολή του τοποθετημένος στην γωνία ενός υπνοδωματίου 12 τετραγωνικών...

Ανάποδα τώρα....ένα 15ιντσο bass-reflex των 150 λίτρων που βλέπει έναν μπρατσωμένο Mosfet των 250Watt θα "μπουμπουνάει" άσχημα στην γωνία του ανωτέρω υπνοδωμάτιου ενώ είναι "just right" ένα για έναν χώρο σαν το σαλόνι των 40 τετραγωνικών που λέγαμε...

θεοναν μηπως σε επηρεασε η ζεστη?
εχω σε ουτε 15 τμ ενα sunfire sig και παιζει μια χαρα χωρις υποψια για κατι απο αυτα που ανεφερες ,καθως επισεις ειναι ενα κουτακι με 2 10 ιντσα που οταν δειχνουν τα δοντια τους δακρυζεις απο συγκινηση σε ενα τοσο μικρο χωρο ,

θεοναν μηπως σε επηρεασε η ζεστη?
εχω σε ουτε 15 τμ ενα sunfire sig και παιζει μια χαρα χωρις υποψια για κατι απο αυτα που ανεφερες ,καθως επισεις ειναι ενα κουτακι με 2 10 ιντσα που οταν δειχνουν τα δοντια τους δακρυζεις απο συγκινηση σε ενα τοσο μικρο χωρο ,

Τι δουλειά έχει το sunfire με αυτά που αναφέρω πιο πάνω... ???
Απ’ όσο γνωρίζω (έχω καιρό να ασχοληθώ...) τα δημιουργήματα του Carver βασίζονται στην αρχή λειτουργίας είτε κλειστής καμπίνας με συνδυασμό μεγαφώνων σε push-pull διάταξη, είτε σε συνεργασία του μεγαφώνου με παθητικούς ακτινοβολητές.
Η δυνατότητά τους να κατεβαίνουν χαμηλά και ταυτόχρονα να διατηρούν υψηλή στάθμη παρά τον μικρό όγκο τους βασίζεται σε 2 παράγοντες. Πρώτα σε ειδικές κατασκευές μεγάφωνων και ακτινοβολητών με τεράστιες διαδρομές και φοβερή δυνατότητα πρόσληψης ισχύος, και κατά δεύτερον στην συνεργασία του μεγαφώνου με πανίσχυρους (1500 + watt) ενισχυτές με ταυτόχρονα έντονη εφαρμογή ισοστάθμισης σήματος…

Η ικανότητα ενεργής-ψηφιακής ισοστάθμισης (κάποια μοντέλα διαθέτουν ενσωματωμένο μικρόφωνο και επεξεργασία της μέτρησης μέσω software) τους επιτρέπει να προσαρμόζονται αρκετά καλά στα δεδομένα του χώρου, έτσι μπορεί να παίξει και να αποδώσει ικανοποιητικά σε μεγάλη ποικιλία χώρων και τοποθετήσεων...

Φυσικά όλα αυτά για να επιτευχθούν χρειάζονται και το ανάλογο κόστος και σαφώς ξεφεύγουν από την δυνατότητα υλοποίησης σε DIY κατασκευές και για λόγους μη ύπαρξης λύσεων και εξαρτημάτων στην αγορά (τόσο τα μεγάφωνα όσο και οι ενισχυτές είναι ειδικές in-house ή ΟΕΜ κατασκευές), όσο και για λόγους εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας ώστε να ενσωματωθούν σε σύνολο…

Εδώ όμως δεν είμαστε για να αναλύσουμε την θεωρία πίσω από την οποία κατασκευάζονται τα εν λόγω sub...

Μιλάμε για μια κλασσική κατασκευή subwoofer με μεγάφωνα και εξαρτήματα διαθέσιμα στην αγορά και για υλοποίηση από κάποιον ερασιτέχνη που δεν διαθέτει εργαστήρια μετρήσεων, ούτε τις άπειρες γνώσεις γύρω από το θέμα, και φαντάζομαι χωρίς να θέλει να δαπανήσει μια περιουσία ...στην DIY είμαστε άλλωστε...

Τι σχέση έχει αυτή η περίπτωση με τις κλασσικές υλοποιήσεις που ανέφερα πιο πάνω ???

αν ψαξεις λιγο βρισκεις και κωνους και ενισχυτες τυπου trackin downconverter
ενισχυτες, δεν ειναι μεν συμβατικοι αλλα ειναι μια λυση και αυτοι

αν ψαξεις λιγο βρισκεις και κωνους και ενισχυτες τυπου trackin downconverter
ενισχυτες, δεν ειναι μεν συμβατικοι αλλα ειναι μια λυση και αυτοι

Kαλά ...στην θεωρία όλα εύκολα είναι...

Σχεδίασε-υλοποίησε-πιστιποίησε εσυ ένα τέτοιο sub με ανταγωνιστική απόδοση σε μια λογική τιμή, και εγώ σου υπόσχομαι να είμαι ο πρώτος σου πελάτης...

1 το επαγγελμα μου δεν ειναι σχεδιαστης ηχειων
2 μαλλον δεν γνωριζεις που μπορεις να αγορασεις τι ,απο σχεδιαση και δοκιμες χρονο να εχεις
3 το χομπι μου ειναι βελτιωσεις γενικως ,σε λιγες μερες θα δειτε μερικες φωτο-κατασκευες μου
4 πιστοποιηση αν θες μπορω να σου κανονισω μιας και εχω συγγενικα μεσα αρκει να γινεται

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Kωνοι για subwoofer

Έχει τον κύριο λόγο...
Ο χώρος και οι απαιτούμενες στάθμες είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέγεθος του μεγαφώνου (άρα και του κουτιού) καθώς και την φόρτιση που θα επιτευχθεί, καθώς και την ισχύ που θα χρειαστεί να το ταίσεις...

Για να το πω λαικά...Αν μιλάμε για ένα σαλόνι των 40 τετρ. είναι ουτοπικό να κοιτάς 10ιτσα γούφερ σε κλειστή καμπίνα 25 λίτρων με ενσωματωμένα ενισχυτάκια των 50 Watt, την στιμή που ο ίδιος συνδυασμός θα εκπληρούσε την αποστολή του τοποθετημένος στην γωνία ενός υπνοδωματίου 12 τετραγωνικών...

Ανάποδα τώρα....ένα 15ιντσο bass-reflex των 150 λίτρων που βλέπει έναν μπρατσωμένο Mosfet των 250Watt θα "μπουμπουνάει" άσχημα στην γωνία του ανωτέρω υπνοδωμάτιου ενώ είναι "just right" ένα για έναν χώρο σαν το σαλόνι των 40 τετραγωνικών που λέγαμε...
Βαζοντας το sub στη γωνια διεγειρεις τις ανωμαλιες του χωρου. Γι'αυτο σου φαινεται οτι μπουμαρει,λογω λαθους τοποθετησης.
Εχω DD-18 σε 20τμ και ειναι μια χαρα.

Η ερωτηση μου ειναι απλη. Ποιες εταιρεις-μοντελα υπαρχουν σε 10,12,15,18 ιντσες, ανεξαρτητου κοστους?

Το πως θα το ρυθμισω τωρα στο χωρο μου, ειναι αλλο thread.

Η Eminent έχει μεγάφωνα για τέτοιες δουλειές (και άπειρα SPL...) ενώ παράλληλα δείνει τα σχέδια και τις μετρήσεις για κάθε μεγάφωνο στο σάιτ της.

Επίσης το ίδιο κάνει και η ιταλική Ciare.

Πάιζει ακόμα η B&C και η BEYMA.

H σχεδίαση κλειστού τύπου θεωρητικά είναι ευκολότερη και ίσως πιο σίγουρη κατά του... boom, αλλά δεν κατεβαίνει τόσο όσο άλλες σχεδιάσεις (reflex, band pass κ.α)
Επίσης χρειάζεται τεράστιους ενισχυτές σε ρεύμα και τάση λόγω μικρότερης ευαισθησίας.
Γενικά όμως ο τεράστιος ενισχυτής δεν κάνει κακό στα σαμπς...
Σοβαρό πλεονέκτημα της ακουστικής ανάρτησης ο μικρός της όγκος.
Λίγο σπαζοκεφαλιά θα είναι και τα μονωτικά της καμπίνας.
Στις άλλες σχεδιάσεις τα πράγματα θα είναι ευκολότερα σ' αυτόν τον τομέα.
Γενικά όμως τα μονωτικά είναι η πίκρα των σχεδιαστών...

Πάντως ο χώρος παίζει τον ρόλο του.
Κύρια γιατί αν είναι μεγάλο το σαμπ πρέπει κάπου να στηθεί ενώ παράλληλα καλό θα ήταν να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές τοποθέτησης για ευνόητους λόγους...

Τις προσεχείς μέρες θα κατασκευάσω ένα σαμπ, bass reflex με δύο των 15".
Εσωτερικός όγκος 245 λίτρα.
Αντοχή σε συνεχή ισχύ 1200 WRMS κάτω από τα 90Hz...
Από τώρα όμως σκέφτομαι την τοποθέτηση και την οδήγηση.
Καθώς το πράγμα θα είναι τεράστιο η τοποθέτηση ανάμεσα στα ηχεία (που κατά την γνώμη μου είναι και η σωστώτερη) αποκλείεται καθώς θα μου χαλάσει την στερεοφωνική εικόνα...
Έτσι κρίνω πως αφού λυθεί το πρόβλημα της οδήγησης (αν λυθεί...), μάλλον θα μου χρειαστεί και ισοστάθμιση ώστε να δουλέψει αξιοπρεπώς το καμπινάκι μιας και θα τοποθετηθεί "κάπου αλλού".

οσα μαρκες αναφεραν οι φιλοι πιο πανω ειναι κορυφες σε μεγαφωνα για υπογουφερ ..

πολυ καλα μεγαφωνα ειναι τα 12 ιντζα της PEERLES αυτα με την μεγαλη λαστιχενια αναρτηση και τον διπλο μαγνητη ... ειδικη κατασκευη για κλειστο κουτι !!!!