Κοψιμο "παραλληλης" Φετας Ξυλου

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Καλησπέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά.

Θέλω να φτιάξω κάποια "ταμπελάκια" για τη μικρή μου, στα οποία μετά θα γράψω το όνομά της με το dremel (εκεί θα γελάσει το κατσίκι).
Είχα κόψει κάθετα κομμάτια από δοκαράκι πεύκου, σε διαστάσεις περίπου cm 12X5X5 (oρθογώνια παραλληλεπίδα, ας πούμε) και δοκίμασα να κόψω "φέτες" από αυτά, παράλληλα με τα νερά του ξύλου.
Δυστυχώς δεν έχω πριονοκορδέλα (που μου φαίνεται θα ήταν ιδανική), ούτε παγκοπρίονο και δοκίμασα με τη σέγα (βαλμένη ανάποδα σε πάγκο).
Αποδείχτηκε πάρα πολύ δύσκολο: Πέραν της δυσκολίας να κοπεί ίσια, το ξύλο χοροπήδαγε τρελλά (και επικίνδυνα). Δοκίμασα στη συνέχεια με λάμα για σίδερο (με ψιλά δοντάκια) και ήταν κάπως καλύτερα, αλλά και πάλι...
Σε κάθετο κόψιμο (κάθετα με τη φορά των νερών) κόβει μια χαρά η σέγα. Αλλά παράλληλα με τα νερά είναι σχεδόν αδύνατο.

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να κόβω τέτοιες "φλούδες" από καδρονάκια;
Έχω σκεφτεί να πάρω μεγάλο καδρόνι (π.χ. 90Χ90mm) και να κόβω στην άκρη, κάθετα με τα νερά, ή να κόψω "φέτα" από μικρό κορμό κ.α. Αλλά μ´αρέσει πιο πολύ το αποτέλεσμα όταν κόβεται παράλληλα με τα νερά (κατάφερα με τα τα πολλά να κόψω ένα και να το φέρω αρκετά με τον ταινιολειαντήρα) και θα ήθελα να βρω έναν τρόπο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Δυστυχώς σε κάποια πράγματα η κορδέλα είναι μονόδρομος..Να ξέρεις βέβαια πως κόβοντας ισόβενο,δηλαδή με τα νερά,και οι ερασιτεχνικές κορδελίτσες μπορεί να το γυρίσουν σε...τσάμικο,ανάλογα με το είδος και το πάχος του ξύλου.Θα σου πρότεινα να πας σε ένα μαραγκό να σου τα κόψει,έναντι ευτελούς αντιτίμου.Πάνω απο όλα η ασφάλεια και η ψυχική ηρεμία!Χρόνια πολλά!

Αυτο που θελεις και μεχρι υψος μεχρι 5-6 εκατοστα γινεται ευκολα και απλα με μια μικρη πριονοκορδελα.
Αλλιως, με πριονακι χειρος κατα προτιμηση ιαπωνιας και το τεμαχιο υπο κοπη σε μεγγενη. Οπως εκανα στο εξωτερικο που δεν ειχα κορδελα για να κοψω φιλετα για τις κατασκευες μου.

Η παρουσα ερωτηση θα μετεφερθει αργοτερα στο νημα, Μαστορες τα φωτα σας.

Ευχαριστω για τις απαντησεις.
Πριονοκορδελα δυστυχως δεν εχω.
Βασικα ουτε τετοιο πριονακι δεν εχω, θα δοκιμασω με το κλασικο σιδεροπριονο αλλα με λαμα για ξυλο.
Παντως, επειδη το σχεδιο ειναι να κοψω μετα περισσοτερα και μεγαλυτερα σε μηκος κομματια, ελπιζα μηπως γινεται με καποιο μηχανημα (απο αυτα που εχω). Αραγε γιατι χοροπηδαει η σεγα; Υπαρχει μηπως καποιος τροπος να το αποφυγω αυτο;
Οπως και να ειναι, ευχαριστω.

Πως εχεις στερεωσει την σεγα αναποδα στον παγκο?
AoT4zvaCzlQ.jpg

Υπαρχουν τετοιες βασεις που εχουν και οδηγο για να μην φευγει η λαμα δεξια αριστερα κατα την κοπη. Χωρις οδηγο δεν κανεις τιποτα ειδικα σε παχυ κομματι ξυλου και ειδικοτερα σε rip cutting, παραλληλη κοπη. Θες και πιο μακριες λαμες.
Για να κοψεις βεβαια σωστα πρεπει πρωτον η σεγα να ειναι πολυ καλα στερωμενη αναποδα και δευτερον το κομματι να κρατιεται γερα με το χερι κατω στην επιφανεια κοπης. Χρειαζεται και πλευρικος οδηγος για να κοψεις ευθεια.

Δυστυχως αυτο που θες να κανεις απλα δεν γινεται σωστα ουτε ευκολα χωρις πριονοκορδελα. Και η βαση σεγας ημιμετρο ειναι... παρ'ολο που η συγκεκριμενη ειναι η καλυτερη που υπαρχει στο ειδος της.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πως εχεις στερεωσει την σεγα αναποδα στον παγκο?
AoT4zvaCzlQ.jpg

Υπαρχουν τετοιες βασεις που εχουν και οδηγο για να μην φευγει η λαμα δεξια αριστερα κατα την κοπη. Χωρις οδηγο δεν κανεις τιποτα ειδικα σε παχυ κομματι ξυλου και ειδικοτερα σε rip cutting, παραλληλη κοπη. Θες και πιο μακριες λαμες.
Για να κοψεις βεβαια σωστα πρεπει πρωτον η σεγα να ειναι πολυ καλα στερωμενη αναποδα και δευτερον το κομματι να κρατιεται γερα με το χερι κατω στην επιφανεια κοπης. Χρειαζεται και πλευρικος οδηγος για να κοψεις ευθεια.

Δυστυχως αυτο που θες να κανεις απλα δεν γινεται σωστα ουτε ευκολα χωρις πριονοκορδελα. Και η βαση σεγας ημιμετρο ειναι... παρ'ολο που η συγκεκριμενη ειναι η καλυτερη που υπαρχει στο ειδος της.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πολυ ωραιο φαινεται αυτο. Αν και εμενα το προβλημα δεν ειναι οτι φευγει δεξια αριστερα (μαλλον). Ειναι οτι κανει το ξυλο να κουνιεται πανω κατω ΠΟΛΥ εντονα.
Την εχω βαλει στη μεση ταβλας μελαμινης, στερεωμενη με βιδες (δεν κουνιεται σχεδον καθολου) και η λαμα περναει απο τετραγωνο ανοιγμα που ανοιξα με το πολυεργαλειο.
Γενικα μια χαρα με εχει βολεψει π.χ. οταν εκοβα σε κομματια τα καδρονια (οπως και καποια κομματια νοβοπαν και mdf) βιαστικά. Αλλα αυτη τη φορα με απογοητευσε τελειως.
Δεν ξερω αν πρεπει να δοκιμασω με σεγα κανονικα, οχι αναποδα (για να ειναι και τα δοντια προς τα κατω).
Μαλλον απλα χρειαζεται πριονοκορδελα.
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις και τη βοηθεια, παντως :)

Δεν ξερω αν πρεπει να δοκιμασω με σεγα κανονικα, οχι αναποδα (για να ειναι και τα δοντια προς τα κατω).

Τι εννοείς "τα δόντια πρις τα κάτω"; Τα δόντια πάντα θα κοιτάνε προε την κοιλιά της σέγας, όπως και να τη βάλεις τη σέγα. Όταν κόβει τραβάει το ξύλο προς το μέρος της.
Είναι έτσι τα δόντια της λάμας σου ή μήπως είναι αντίθετα;

SL-227980-1.jpg

To ιδιο πραγμα ειναι, ειτε κοβεις το ξυλο με την σεγα απο πανω ειτε με την σεγα απο κατω. Αυτο δεν εχει σχεση με την αναπηδηση του ξυλου.
Απλα οταν κοβεις με την σεγα απο πανω, παραδοσιακα δηλαδη, πιεζεις το ξυλο με τη σεγα προς τα κατω και μενει σταθερο. Οταν εχεις την σεγα σε παγκο αναποδα, το ξυλο κρατιεται σταθερο μονο αν το πιεζεις κατω με το χερι σου.

Πρώτων είναι άλλη η λάμα για κάθετες κοπές και άλλη για παράλληλες κοπές , δεύτερων δεν θέλει πολύ πίεση το ξύλο προς την σεγα όπως είπε ο Μπαμπης αλλά πίεση προς τα κάτω και τρίτων η σωστή δουλειά γίνεται με πριονοκορδελα που η λάμα έχει μια κίνηση και όχι την παλινδρόμηση της σέλας .
Χρόνια πολλά !

Απάντηση: Re: Κοψιμο "παραλληλης" Φετας Ξυλου

Τι εννοείς "τα δόντια πρις τα κάτω"; Τα δόντια πάντα θα κοιτάνε προε την κοιλιά της σέγας, όπως και να τη βάλεις τη σέγα. Όταν κόβει τραβάει το ξύλο προς το μέρος της.
Είναι έτσι τα δόντια της λάμας σου ή μήπως είναι αντίθετα;

Νομίζω έτσι είναι, αλλά θα το σιγουρέψω όταν πάω σπίτι το απόγευμα.
Υπάρχουν και ανάποδα; Και αν ναι, θα αλλάξει κάτι αν έχω/βρω τέτοια λάμα;

To ιδιο πραγμα ειναι, ειτε κοβεις το ξυλο με την σεγα απο πανω ειτε με την σεγα απο κατω. Αυτο δεν εχει σχεση με την αναπηδηση του ξυλου.
Απλα οταν κοβεις με την σεγα απο πανω, παραδοσιακα δηλαδη, πιεζεις το ξυλο με τη σεγα προς τα κατω και μενει σταθερο. Οταν εχεις την σεγα σε παγκο αναποδα, το ξυλο κρατιεται σταθερο μονο αν το πιεζεις κατω με το χερι σου.

Άρα μήπως να δοκιμάσω "κανονικό" κόψιμο; Είναι τόσο μεγάλη η αναπήδηση που καταντάει επικίνδυνο να το κρατάς με το χέρι το ξυλαράκι.

Πρώτων είναι άλλη η λάμα για κάθετες κοπές και άλλη για παράλληλες κοπές , δεύτερων δεν θέλει πολύ πίεση το ξύλο προς την σεγα όπως είπε ο Μπαμπης αλλά πίεση προς τα κάτω και τρίτων η σωστή δουλειά γίνεται με πριονοκορδελα που η λάμα έχει μια κίνηση και όχι την παλινδρόμηση της σέλας .
Χρόνια πολλά !

Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Υπάρχει κάποιο link για λάμα για παράλληλες κοπές; Πώς είναι αυτή και πού μπορώ να τη βρω;
Οπωσδήποτε μην πιέζοντας το ξύλο προς τη σέγα, σε συνδυασμό με τη λάμα για σίδερο, κάπως καλύτερα ήταν τα πράγματα.
Αλλά, όπως βλέπω να λέτε όλοι, απλά δεν κάνει η σέγα για τη δουλειά αυτή. Οπότε, μάλλον ψάχνω άλλον τρόπο (π.χ. κάθετες κοπές σε πιο πλατιά καδρόνια, ή σε μικρούς κορμούς) ή το δίνω σε ξυλουργείο.

Όπως και να είναι, ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές.
Αν δεν ένιωθα ότι δεν πρέπει να κάνω κατάχρηση της προθυμίας σας να βοηθήσετε, σε κάθε δουλειά που θα έκανα θα σας ρωτούσα. :)

Ποια καταχρηση καλε μου ανθρωπε? :))
Ρωτα οτι θες, σε καθε project που πας να κανεις, παντα υπαρχουν προθυμοι συναδελφοι που θα απαντησουν. Ασε που μαθαινουμε ολοι μας κατι απο την διαδικασια αυτη.

Παντως λαμα για παραλληλες κοπες δεν εχω ακουσει. Ισως ο Ηλιας να εννοει αυτες με τα λιγα δοντια. Κατι σαν την fast for wood της bosch.
Σιγουρα ομως η λαμα για το κοπτικο σου πρεπει να ειναι καλη και οχι..parkside ειτε χυμα.
Επωνυμες λαμες παντα λοιπον, εχουν τεραστια διαφορα οι καλες λαμες απο τις τσιπικες. Και στην διαρκεια αλλα κυριως στην ευκολια και ποιοτητα κοπης.

Να είστε καλά, παιδιά :)

Χμμμ, με τα ΛΙΓΑ δόντια λες ε; Εγώ φανταζόμουν κάτι με πολλά και μικρά δόντια, σκέψου.
Γιατί όταν έβαλα τη λάμα για σίδερο (με πολλά μικρά δοντάκια), κάπως καλύτερη ήταν η κατάσταση στο "κλώτσημα".

Όσο για την ποιότητα, σίγουρα δεν έχω και ΑΑ. Ίσως πρέπει να πάρω μερικές. Υπάρχει κάποια πρόταση; Επίσης και για το δυνατόν μακρύτερες λάμες (και ξύλου και σίδερου).

Ευχαριστώ.

Γενικα μιλωντας, τα λιγα δοντια ειναι για γρηγορη κοπη, τα πολλα για πιο αργη αλλα πιο καθαρη κοπη.

Το κλωτσημα προερχεται απο δικο σου λαθος (πλημμελης συσφιξη του ξυλου προς κοπη) και οχι απο την επιλογη λαμας.

Εδω θα βρεις αρκετες λαμες για ξυλο με περιγραφη της καθε ειδους λαμας. Υπαρχουν και κοντες και μακριες.https://www.kentrovidas.gr/prodcat.php?cat=2384
Για σκληρο ξυλο πχ., δες αυτη https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=6439

Νομίζω έτσι είναι, αλλά θα το σιγουρέψω όταν πάω σπίτι το απόγευμα.
Υπάρχουν και ανάποδα; Και αν ναι, θα αλλάξει κάτι αν έχω/βρω τέτοια λάμα;

Ναί, υπάρχουν καί με ανάποδη κλίση στα δόντια, δεν σου κάνει όμως γιατί θα είναι χειρρότερα τα πράγματα.
Τι σέγα έχεις; Δεν έχει επιλογές κοπής;
Η δική μου πχ έχει έναν επιλογέα γρήγορης ή καθαρής κοπής σε διάφορα επίπεδα. Στην επιλογή για γρήγορη κοπή, σε σχέση με το άλλο άκρο που είναι η επιλογή για καθαρή κοπή, οι κραδασμοι είναι πολύ περισσότεροι.

Λάμες θα παίρνες αυτές πο γράφουν Precision for wood κι όχι αυτές που γράφουν Speed for Wood.
Εγώ γι' αυτή τη δουλειά έχω τις Makita B-10 A-85628 και τις Bosch T144DP.

Attachments

• makita-4351CT.jpg
    makita-4351CT.jpg
    66.5 KB · Views: 106
Last edited:
Ο Ηλίας έχει δίκιο , με την παλινδρόμηση της σέγας μην περιμένεις πολλά. Όλοι ξέρουμε ότι η σέγα δεν κάνει για ακριβείς κοπές . Σχεδόν ακριβείς ,ναι , απόλυτα ακριβείς , δεν.
Υ.Γ Ο Μπάμπης δίνει τις …….σοφές συμβουλές του , τσούπ πετάει και μια φωτό σε ……..Makita χρώμα :firstprize::firstprize::firstprize:

Υ.Γ Ο Μπάμπης δίνει τις …….σοφές συμβουλές του , τσούπ πετάει και μια φωτό σε ……..Makita χρώμα :firstprize::firstprize::firstprize:

Συμβουλή ζητάει ο άνθρωπος, τι να κάνω, να τον παραπλανήσω; :flipout:

@Χιωτης. Πως μπορω να το σφιξω, ομως; Με το χερι το κρατουσα, δεν μπορω να το σφιξω π.χ. με σφικτηρες, αφου με τη λαμα σταθερη, το ξυλο πρεπει να κουνιεται.
Θα δω και για καλυτερη λαμα, αλλα δεν νομιζω να ηταν τοσο χαλια αυτες που χρησιμοποιουσα που να κανουν τοσο μεγαλη διαφορα οι bosch.

@babis K. Εχει επιλογη τετοια η σεγα (για ταλαντωση απο 0 εως 3). Την ειχα στην πιο αργη/καθαρη κοπη. Και η λαμα ηταν precision, οχι speed (αλλα βεβαια οπως ειπα οχι και αα ποιοτητα).

@wagelis. Το καταλαβαινω οτι τελικα δεν κανει μαλλον για αυτο που θελω η σεγα, αλλα παντως το προβλημα μου δεν ειναι η ακριβεια, αυτο θα το ελυνα με λιγο γυαλοχαρτο. Το προβλημα ηταν οτι χοροπηδαγε σαν τρελο το ξυλο που εκοβα (ενω κοβωντας καθετα στα νερα παει μια χαρα).

Απλως προσπαθω να καταλαβω μηπως τυχον κατι κανω λαθος και υπαρχει τροπος να γινει με σεγα χωρις πολλα...πηδηματα :)
(Η λαμα για σιδερο βοηθαει λιγο).

Τι ξυλο προσπαθεις να κοψεις και σε τι παχος?
Με την σεγα αναποδα χωρις οδηγο απο πανω για να κραταει την λαμα ισια και ταυτοχρονα το ξυλο κατω στην βαση σταθερο, δεν γινεται, ιδιως σε σκληρα ξυλα, μεγαλες διατομες και κοντρα στα νερα.
Οταν λεω να το σφιξεις, εννοω να το κρατας κατω καθως το σπρωχνεις πανω στη λαμα. Αυτο που κανουμε δηλαδη με την σεγα παγκου (scroll saw).

Η λαμα παιζει ρολο αλλα στην περιπτωση της αναποδης σεγας ετσι οπως το εχεις στησει, δεν θα κανεις δουλεια. Καλυτερα να προσπαθησεις με καλη λαμα και την σεγα κανονικα.
Θα σε βοηθησει στο rip cutting μια λαμα με λιγα δοντια, speed for wood. Θα κοβει πιο ευκολα, το λεει και η λεξη.. speed.

Γενικως το προβλημα ειναι οτι πας να κανεις κατι με ακαταλληλα εργαλεια. Δεν διασχιζεις ευκολα τον Ατλαντικο με ..βαρκα :))

Aν εισαι Αθηνα, περνα απο το εργαστηριο στα Βριλησσια να κοψουμε λιγες φετες να κανεις τη δουλεια σου. Στειλε pm.