Παλι χωρις κοντρα, αλλα
ετσι ειναι
"The new virus is a coronavirus, which is **Α FAMILY** of viruses that include the common cold, and viruses such as SARS and MERS."
Εβαλα τα αστερακια και το κεφαλαιο για να σας επισημανω την προσοχη σας εκει.
Σχετικα με το ποσο πρεπει να ανησυχουμε. Το πραγμα φαινεται να εχει ξεφυγει λιγο και ως συνηθως καταφευγουμε σε ακροτητες. Ναι μεταδιδεται απο ανθρωπο σε ανθρωπο και οχι μονο απο μολυσμενα ζωα σε ανθρωπους. Ναι μεταδιδεται με σωματιδια αερα (φταρνισμα, βηχας κτλπ). Απο την αλλη το ιδιο κανει και η εποχικη γριπη, απο την οποια (αν θυμαμαι καλα) πεθαναν 150 συνανθρωποι μας περισυ. Οχι στην κινα και οχι σε πληθυσμο 1.3 δις, αλλα εδω στην ελλαδα σε πληθυσμο 11 μυριων.
Μερικες επισημανσεις. Η κινα κατηγορηθηκε, ορθως, το 2002 κατα την επιδημια του SARS, οτι απεκρυψε πληροφοριες απο την παγκοσμια επιστημονικη κοινοτητα. Καθυστερησαν περιπου 5 μηνες να δημοσιοποιησουν δεδομενα τοτε, κατι το οποιο επετρεψε την επεκταση του. Τωρα, φαινεται οτι εχει υπαρξει αμεση συνεργασια με την παγκοσμια επιστημονικη κοινοτητα. Βεβαιως, επειδη μιλαμε για Κινα, υπαρχει σοβαρη περιπτωση ο αριθμος των θανατων να ειναι πολυ χαμηλοτερος απο τον πραγματικο. Απο την αλλη ομως, αν συμβαινει αυτο τωρα, θα ειχε συμβει και με τον SARS.
Τα πρωτα δεδομενα παντως δειχνουν οτι ειναι λιγοτερο θανατηφορος απο τον SARS (10% θνησιμοτητα) και τον MERS (30%). O νεανιας, μεχρι στιγμης εχει 4%.