Κώστας Κοντοδημος

Στέλιος Π.

Supreme Member
Ειναι κατι που χρωστουσα στον εαυτο μου...

Τον διαβασα πρωτη φορα γυρω στο 1990 κατι, η πρωτη μου επαφη ηταν το "Σιγα τον Πολυελαιο" με την ανυπερβλητη σημειωση στην αρχη του βιβλιου:
"Τα γεγονοτα και τα προσωπα που παρουσιαζονται στο βιβλιο ειναι εντελως φανταστικα και ανυπαρκτα, με εξαιρεση τον πρωτοεμφανιζομενο στη σελιδα 15 ηρωα με το ονομα Θεος, για τον οποιο μερικα εκκατομυρια ανθρωπων ισχυριζονται με φανατισμο το αντιθετο -τα επιχειρηματα τους, ομως, χωλαινουν σε καιρια σημεια."

Αμεσως μετα επεσε στα χερια μου το "Εισαγωγη στα Σπορ" "υπο Κωσταντινου Κοντοδημου, Σπορολογου" οπως χαρακτηριστικα γραφει στο εξωφυλο...

Και ακολουθησαν το "Επιχειρηση... Santa Moutramas" και το "Ο γιος που δεν θα θελατε να εχετε - μια ιστορια γι' απογευματα Τριτης".

Δυστυχως οι εκδοτικοι οικοι που εχουν εκδοσει τις (λιγες γενικα) δουλιες του εχουν πια κλεισει και δεν εχω καταφερει να βρω τα υπολοιπα...

Στο διαδικτυο γενικα δεν υπαρχουν πολλες πληροφοριες για αυτον και τη δραση του, ενα κομματι ειναι απο αυτο το μινι βιογραφικο που παραθετω πιο κατω. Και ειναι κριμα!

Η προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι εδω εχουμε τον Ελληνα Tom Robbins και το εννοω μεχρι κεραιας. Απιστευτη περιγραφικοτητα, πενα χιουμοριστικη και παραλληλα οξεια, σφαζει με το γαντι. Και ολα αυτα περιτρυγιρισμενα απο την δικη μας Ελληνικη πραγματικοτητα με ολη την παρανοια που αυτη εχει...

Οι δουλιες του ειναι οι εξης:

«Το παιδί που φόραγε άσπρα και κάτι ψιλά ακόμη» (διηγήματα εκδ. Θεωρία, 1986), απ' όπου επελέγη για την ανθολογία «Ελληνικό φανταστικό διήγημα» (εκδ. Αίολος, 1994) το «Κύκλος».

«Εισαγωγή στα Σπορ» (ευθυμογραφήματα, Α´ έκδ. Θέμα, 1987 - Β´ έκδ. Με φωτογρ. Του Γιάννη Δημότση, εκδ. Δελφίνι, 1989).

«Όταν ο κόσμος λιγόστεψε απότομα» (μυθιστόρημα ε.φ., εκδ. Δελφίνι, 1989).

«Ο συγγραφέας και το εξώφυλλο» (μυθιστόρημα - ή κάτι που του μοιάζει πολύ, εκδ. Θέμα, 1991).

«Σιγά τον πολυέλαιο» (long play ευθυμογράφημα, Α´ έκδοση Δελφίνι, 1993 - Β´ έκδοση Δελφίνι 1994).

«Ο γιος που δεν θα θέλατε να 'χετε» (μυθιστόρημα, Α´ έκδ. Δελφίνι, 1994 - Β´ έκδ. Δελφίνι 1996).

Επίσης, το μυθιστόρημα «Santa Mouramas» (από το οποίο προέρχεται το παρόν βιογραφικό).

"Ο Κώστας Κοντοδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, και δεν αποκαλύπτει την ακριβή ημερομηνία γέννησής του γιατί του σπάνε τα νεύρα όσοι τον ρωτούν τι ζώδιο είναι. Από το 1982 άρχισε να γράφει κείμενα για ερασιτεχνικούς θιάσους, περιοδικά και την τηλεόραση (το τελευταίο το 'κοψε, όμως, προκειμένου να κόψει και τα ψυχοφάρμακα). Δούλεψε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπου, όταν ήταν πιο αδύνατος, παρουσίασε και την εκπομπή BOOK LAB. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά (όπως σε Ανδρομέδα και Big Bang).

Ο Κώστας Κοντοδήμος δεν υπήρξε μόνον συγγραφέας, αλλά ασχολήθηκε με τον πολιτισμό και έδωσε την ζωή του γι' αυτόν, μέχρι την ημέρα που έφυγε από τον κόσμο, στις 2/10/96. Οργάνωσε με δικά του έξοδα τις τριήμερες εκδηλώσεις στην Κοζάνη μετά τους σεισμούς και τις οκταήμερες εκδηλώσεις (26/3 έως 3/4 1996) στην Θράκη (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρύπολη), τα «ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΟΝΕΙΡΑ» με θέμα την ειρήνη. Συμμετείχαν το συγκρότημα «Βόσπορος» από την Τουρκία, και καλεσμένοι απ' όλες τις βαλκανικές χώρες."

Προσωπικα τον ευχαριστω που μου δωθηκε η ευκαιρια να τον γνωρισω, εστω και οχι δια ζωσης αλλα μεσα απο τα γραπτα του.

Καλο ταξιδι...

Υπαρχουν και on-line δυο διηγηματα του για οποιον θελει

Η νυχτα που το στρατοπεδο μυρισε Κεδρο
Η ανυπαρκτη ιστορια ενος τυπου που δεν τον ελεγαν Ιβαν

 
Last edited:
ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ ΝΗΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΘΟΤΙ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΓΝΩΡΙΣΗ ΛΟΓΩ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟ 1990 ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΗ Ο ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ.
ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ.
 
Διάβασα το "Η νύχτα που το στρατόπεδο μυρισε Κεδρο" απ´το λινκ πάνω και μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Θα κοιτάξω να βρω κάποιο από τα βιβλία του με την πρώτη ευκαιρία.