Κουρδισμα μηχανων απο κατασκευαστες

platon

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,584
Παντα ειχα την απορια, με τι μηχανηματα τεσταρουν οι κατασκευαστες τα προιοντα τους.

Π.χ. ο Wilson, η Sonus Faber, ο Lamm, η VPI, κ.λ.π. και ειδικα αυτοι που ομιλουν για εκτεταμενες ακροασεις, πριν βγει στην παραγωγη το προιον τους, ειτε ειναι ηχειο, ειτε ενισχυτης, ειτε πηγη.

Φυσικα καταλαβαινω οτι και αυτοι εχουν μια αποψη για τον ηχο ή πως τους αρεσει ή θελουν να ακουν και να παιζουν τα προιοντα τους.

Μηπως ομως οι επιλογες τους τελικα κατι θελουν να μας πουν? :drummer:

Και δεν εννοω πως κατεβαινουν στις εκθεσεις, γιατι εκει παιζονται συνεργασιες και αλλα πραγματα.
Εννοω οταν ειναι ακομα το προιον τους στο εργοστασιο και ακομα δοκιμαζεται.

Ουτε φυσικα αναφερομαι σε θυγατρικες, συνεργασιες, κ.λ.π.
Οπως π.χ. οταν ειχα τα PSB Goldi και εστειλα μειλ στην PSB, μου συστησανε τη Nad.
Δεν επεμεινα γιατι καταλαβα οτι δεν θα μου ελεγαν.

Λοιπον τι λετε?

O Wilson πάντως είχε B&W (νομίζω 801) και κούρδιζε τα ηχεία του.
Υπάρχει και φώτο αλλά δεν θυμάμαι που την είχα δει.

ο ηχος εχει γραψει οτι η sonus faber επαιζε με krell kct 350 monoblock τα στραντιβαρι και η triangle με classe omega τους μαγγελανους.

το cd της linn ηταν κοινο.

Για τα εργαστήρια δεν ξέρω, πάντως ο Arnie Nudel (το μυαλό πίσω από την Infinity παλιά και τη Genesis αργότερα - πρώην και από τις δύο), στο σπίτι του άκουγε με Genesis 2 και Audio Research ενισχυτικά. Μου το 'χει πει φίλος και πελάτης του ο οποίος τον γνωρίζει προσωπικά.

Το τι μηχάνημα χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευστής για να τιουνάρει ένα άλλο μηχάνημα είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Δεν σημαίνει πάντα ότι το αναφοράς του είναι καλύτερο από όλα τα άλλα που φτιάχνει.
Θα έλεγα ότι το αναφοράς του εκάστοτε κατασκευαστή είναι απλώς ένα εργαλείο δουλειάς και τίποτα περισσότερο .
Δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν μου έλεγαν ότι ο Lamm χρησιμοποιεί έναν NAD3020 σαν ενισχυτή αναφοράς. Στα πρώτα 10 watts πολύ θα ζήλευαν τον ήχο ενός καλοσυντηρημένου NAD3020 (πρώτης γενιάς).

Αλήθεα, πότε ακούσατε για τελευταία φορά έναν NAD3020 με ευαίσθητα ηχεία λ.χ κόρνας, δίπλα σε έναν μικρό SET με 2Α3 ή 300Β ? (με πικάπ και phono stage αυτό που έχει μέσα του ο NAD3020 )

Last edited:
ναι αλλα ο συναδελφος μιλησε για το ταιριασμα και οχι για το απολυτα καλυτερο νομιζω.
αλλα γιαυτο που θεωρουν οι ιδιοι βελτιστο πανω στο μηχανημα τους, ή για αυτο που θεωρουν ως οδηγο.

τον nad 3020 τον εχω χρονια στο δευτερο συστημα (τωρα πια στο πισι) και ειναι φοβερο το δεσιμο που κανει με τα KLH ακουστικης αναρτησης στα πρωτα βατ!! (συνδεση στα 4 ομ)

σχετικα γλυκο ακουσμα και γεματο αρμονικες και αντηχησεις!
με εξαιρετικο μπασο και στακατο.

εχει κατι ο ηχος του που θες να το ακους, ξανα και ξανα.
ισως γιατι θυμιζει την εποχη των παρτυς και την γλυκια αθωωτητα του βερμουτ....

θελει απλα να δωσεις σημασια στα καλωδια, καθως "ακουει" τα παντα.
και στο σημειο αυτο εντοπιζονται οι οποιες διαφορετικες αντιληψεις για το ακουσμα του. το μυστικο του για μενα ειναι τα καλωδια που θα του βαλεις.
οπως ακουει πολυ και την ποιοτητα του σηματος.
με πικαπ ειναι πραγματι απαιχτος...

απο εκει και περα δεν μπορεις να τον συγκρινεις ουτε καν με πους-πουλ, ποσο μαλλον με set, νομιζω.

αλλα σε σχεση με τα αλλα τρανζιστορ οπως τα A/V ειδικοτερα ειναι η μερα με τη νυχτα

Last edited:
από ότι είμα σε θέση να γνωρίζω: η Sonus Faber έχει στο "προσωπικό studio" της σήμερα τελικούς: Krell evo402, David Berning....προενισχυτής ο αγαπημένος του Franco ο Cello suite, cdplayer accuphase dp78....μεταξύ άλλων. Επίσης γνωρίζω ότι εναλλάσσονται για να βλέπουν την ευρύτερη συμεπριφορά και φυσικά παίζουν και οι γνωριμίες μεταξύ κατασκευαστών.
Tα καλώδια είναι της "αδελφής" Yter.
Τέλος για τη Sonus επειδή ανέλαβε νέος σχεδιαστής (o Paolo) είναι πιθανό να αλλάξει και συνοδά.
Τώρα η Rockport technologies χρησιμοποιιεί Gryphon Antileon Signature.
Η Vitus Audio χρησιμοποιεί ηχεία της FocusAudio.
H von schveikert παίζει με πηγές Emmlabs.
H Cary παλιότερα με proac και πρόσφατα σε εκθέσεις με Dynaudio.
H C.A.T με ηχεία Ascendo και το ανάποδο.
Ο Lamm παλιότερα Kharma και πρόσφατα Verity.
H audio research corporation σήμερα πλέον με Wilson και το ανάποδο (παλιότερα ο Wilson έπαιζε με Krell).
H Nagra με Verity.
Και η Mbl με τον εαυτό της!

Κοψ. , πιστεύεις ότι οι σοβαροί σχεδιαστες κατασκευαστές οφείλουν τουλάχιστον να έχουν μια άριστη πηγή λ.χ ένα άριστο CD player ;

Υπάρχει περίπτωση να σχεδιάσει κάποιος (όχι κατά τύχη) έναν πολύ καλό ενισχυτή έχοντας σαν εργαλείιο της δουλειάς του ένα οικονομικό CD player των 30 ή των 500 ευρώ ?

Δύο πολύ γνωστοί ηχειάδες, ο δικός μας Audio Spectrum και ο Harbeth έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι χρησιμοποιούν προσιτά ενισχυτικά, αρκεί να υπάρχει καλή οδηγηση. Το επιχείρημα είναι κοινό: "αφού τα ηχεία μας παίζουν πολύ καλά με αυτά, φαντάσου τι θα κάνουν με καλύτερα και ακριβότερα ενισχυτικά". Μια λογική που έχει τη βάση της αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι ισχύει.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι "σχολές". Π.χ τα ηχεία της η Ocellia τα σχεδιάζει με πάρα πολλούς και διαφορετικής μάρκας ενισχυτές, που όμως είναι όλοι SET με 300Β. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι αυτό είναι ο κανόνας των σοβαρών κατασκευαστών, να έχουν δηλαδή μια πλειάδα συνοδών για να τσεκάρουν όσο γίνεται περισσότερο το υπό σχεδίαση προϊόν.

Όσο για τον Lamm, αυτός δεν μπαίνει καν στον κόπο να ακούσει τα κυκλώματα του, τα διαβάζει σαν παρτιτούρες, ωστόσο τσεκάρει ακουστικά κάποια περιφερειακά εξαρτήματα π.χ βύσματα.
Πάντως, πριν από δύο χρόνια είχε προτείνει τα Horning αλλά στην Έκθεση τον είχα ακούσει να αναρωτιέται "είναι αυτό το ηχείο που σας πρότεινα;", προφανώς διότι αυτό που άκουγε δεν του πολυάρεσε στις άσχημες συνθήκες μιας Έκθεσης. Εγώ, μια φορά, είχα ακούσει το Agathon με τoυς ML2 με πικάπ στο σπίτι του αντιπρόσωπου και είχα ενθουσιαστεί από το αποτέλεσμα (καμμία σχέση με την Έκθεση).

Nickolas, αναφέρθηκα σε ανακαινισμένο 3020 με άριστα υλικά.

δυστυχως ο δικος μου πρεπει να παει για ανακαινιση. παρολα αυτα παιζει καλα.
ελπιζω οταν ανακαινιστει να μη βαζει κατω το set μου γιατι θα βαλω τα κλαματα:bigcry:

εχεις υπ'οψη σου καποιον σωστο μαστορα σε νορμαλ τιμη?
αν δεν θες να πεις δημοσια, στειλε πιμι.

Σε γενικές γραμμές ισχύει αυτό που λέει και ο Πάρης ότι δηλαδή κατά καιρούς χρησιμοποιούν πλειάδα μηχανημάτων για να βλέπουν τα ματσαρίσματα. Τώρα η ocellia εχει πολύ εξειδικευμένα ηχεία, εξαρτάται που στοχέυει μιά εταιρεία, για παράδειγμα η Sonus και η Rockport βγάζουν ηχεία που "πρέπει" να ταιριάζουν με το σύνολο των ενισχυτικών της αγοράς, αντίθετα η ocellia, omega, tonian, zu κλπ είναι ειδικών αποστολών.
Η sonus μάλιστα επί σειρά ετών είχε και ένα δικό της ενισχυτή τον musica που χρησιμοποιούσε και στο κούρδισμα, αλλά δεν έμενε μόνο εκεί.

αλλά...

@ιντερνετ κιννγκ φυσικά μια πηγή παίζει σηματικό ρόλο, δεν ξέρω πολλά για τις πηγές που χρησιμοποιούν, αλλά νομίζω θα ηταν χρήσιμο να αναφέρω μια ατάκα του Ken Stevens (C.A.T) που μου είπε στο Μόναχο τον περασμένο Μάιο, όταν των ρώτησα π.χ. τι καλώδια χρησιμοποιεί, μου είπε αυτά που του δίνουν διάφορες ετιαρείες και δωρεάν φυσικά και μάλιστα τα κορυφαία τους, τώρα έχει τα opus της transparent.
Ο δε mcDonald της Audience (καλωδιάς) όταν τον ρώτησα τι ηχεία χρησιμοποιεί για το κούρδισμα, μου απάντησε "τα δικά μου" !!! (δεν υπάρχουν καν σε παραγωγή). Τώρα σε αντίστοιχιση περίπτωση των Gryphon και MBL δεν τίθεται καν ερώτημα αφου κατασκευάζουν (ή μέσω outsoursing) τα πάντα μόνοι τους.
Τέλος τουλάχιστον από την έκθεση (Μονάχου) ήταν φανερά κάποια πράγματα σε θέματα ψηφιακών πηγών από κατασκευαστές που δεν είχαν δικές τους σε παραγωγή, ήταν μετρημένα κουκιά, Accuphase, EmmLabs, Esoteric, Lindemann, τροποποιημένα sony, Audio Aero...
Κάποιοι που έκαναν επιτόπου liverecording χαλαρά Meitner (EmmLabs).
Βέβαια το βάρος στο κούρδισμα νομίζω είναι περισσοτερο στο ζεύγος ηχείο-ενισχυτικά ΙΜΗΟ.

οταν μιλαμε για κουρδισμα σιγουρα χρησιμοποιουν αυτο που κατα το δικο τους αυτι ειναι σωστο
και λογικο ειναι
καποιοι λοιπον 65αρηδες κατασκευαστες εχουν σαν αναφορα ηχεια που με το ιδιο ενισχυτικο εσυ θα ακους τσιριδες(το κανω μεγαλο για περισσοτερη κατανοηση)
φυσικα και θα παρουν και αλλες γνωμες
θα παιξουν και με πηγες και καλωδια
αλλα σιγουρα χρησιμοποιουν αυτο που κατα το δικο τους αυτι ειναι σωστο
εσεις τι θα κανατε?
α ερθουμε στη θεση τους λοιπον

Μια μικρή πτώση της ακοής με την ηλικία ΔΕΝ πρέπει να επιρεάζει έναν εξασκημένο αυτί. Η σύγκριση γίνεται πάντα με τον ζωντανό ήχο. Θα πρέπει να ακούω το βιολί από το στερεοφωνικό όπως ακούω το βιολί στο φυσικό του. Οπότε δεν θα τα τσιτώσω τα πρίμα.

.........Η σύγκριση γίνεται πάντα με τον ζωντανό ήχο. Θα πρέπει να ακούω το βιολί από το στερεοφωνικό όπως ακούω το βιολί στο φυσικό του. Οπότε δεν θα τα τσιτώσω τα πρίμα.

Εδω, αν και ο τιτλος θα μπορουσε να ηταν ακριβως ο ιδιος, μιλαμε για τις σχεδιαστικες οδούς του καθε κατασκευαστη.
Ενας σχεδιαστης που ειναι και μουσικος, ετσι θα σχεδιασει τα π.χ. ηχεια του.
Ενας μηχανικος, αυστηρα βαση μετρησεων.

Εδω, αν και ο τιτλος θα μπορουσε να ηταν ακριβως ο ιδιος, μιλαμε για τις σχεδιαστικες οδούς του καθε κατασκευαστη.
Ενας σχεδιαστης που ειναι και μουσικος, ετσι θα σχεδιασει τα π.χ. ηχεια του.
Ενας μηχανικος, αυστηρα βαση μετρησεων.

Μπορεί μέν , αλλά σπάνια αυτός ακούει απο κάτω ...(δηλαδή απο τήν θέση τών ακροατών ...)

Ομως τι εχουν πραγματικα στο μυαλο τους οι κατασκευαστες.
Τους ενδιαφερει η συσκευη τους να ειναι "πασπαρτου"?
Τους -//- -//- να παιζει καλα μονο με υψηλης τιμης συνοδα? και αν δεν παιξουν καλα με φθηνοτερα, το εχουν και σαν δικαιολογια?

ή παιζει καθοριστηκο ρολο η "σχολη"??

και αν ναι, γιατι υπαρχουν οι σχολες??

μηπως οι Αγγλοι σχεδιαστες π.χ. εχουν αναφορας συσκευες απο αλλους Αγγλους? Οι γαλλοι με γαλλικα μηχανηματα, κ.λ.π.???

Μπορεί μέν , αλλά σπάνια αυτός ακούει απο κάτω ...(δηλαδή απο τήν θέση τών ακροατών ...)

Ναι μανα μου, αλλα ο Μποσεντορφ, εκανε τα ηχεια του να παιζουν οπως τα πιανα του.(ειτε απο πανω, ειτε απο κατω). Αλλα μεχρι εκει. ΙΜΟ.

Οπότε, όπως και να σχεδιάζει δεν έχει σημασία αν ακούει καλά. Σημασία έχει να μπορεί να εκτιμήσει τις διαφορές. :ADFAD2:

Ναι μανα μου, αλλα ο Μποσεντορφ, εκανε τα ηχεια του να παιζουν οπως τα πιανα του.
Να περιμένω για ηχείο Fazoli;