Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Μπορείς να κάνεις το εξής απλό, που θα του κάνει και καλό.
Ανοίγεις το μπουκάλι, το μυρίζεις και του αλλάζεις φελλό. :p

Βέβαια προϋποθέτει ότι έχεις εργαλείο για εμφιάλωση. Αλλά δεν έχει και κάποιο μεγάλο κόστος αν συντηρείς κρασιά.

Θα το κοιτάξω, ευχαριστώ!!

Kαι απαραιτητως, βρες καποιον που να χει μελισια, και ζητα του λιγο κερι..

Κάποιον θα βρω....:ernaehrung004:

Σε πειράζω. Κάνω παραγωγή 300-350 κιλά μέλι κάθε χρόνο.
Μόνο που δεν έχω κερί, το έχω στείλει για κερήθρες. Ευχαριστώ πάντως για τη συμβουλή.

Αν θέλεις να παλαιώσεις χρησιμοποιείς θερμικές τάπες για να το κλείσεις.
Αν θέλεις να συντηρήσεις χρησιμοποιείς το κερί.
Βέβαια θα πάρει αέρα τώρα που θα το ανοίξεις.

Το εργαλείο δεν είναι ακριβό, αλλά αν είναι να δώσεις 10 20 ευρώ για ένα μπουκάλι κρασί, νομίζω ότι δεν αξίζει...

αλλά αν είναι να δώσεις 10 20 ευρώ για ένα μπουκάλι κρασί, νομίζω ότι δεν αξίζει...

ε ναι...για ενα μπουκαλι δε αξιζει.. αλλα αμα τακτικα ανοιιγεις ενα μπουκαλακι, και το κρατας στο ψυγειο κανα μηνα, τοτε δε ειναι κακο.. :ADFADF1:

Κοιτάξτε.

Στην άκρη, στο κτήμα έβαλα πριν 2 χρόνια 7 ρίζες οι οποίες είναι αρκετά ανεπτυγμένες. Πέρισυ έβαλα άλλες 8 ανά 1,75 μέτρα μεταξύ τους και δεδομένου ότι από φέτος θα αρχίσουν να βγαίνουν (να δω και τι ποικιλία είναι), είπα να το πάρω πιο ζεστά. Όλο αυτό το διάστημα τις περιποιούμαι όπως πρέπει παρόλο που δεν είδα ούτε μια ρώγα ακόμα.

Το πλάνο είναι να αγοράσω φέτος λίγο ώστε να δω τι πουλιά θα πιάσω.

Δεν έχω γνώσεις όμως και βρίσκομαι στη φάση της συλλογής υλικού και κουβέντας με παλιούς παραγωγούς.
Με αυτό το σκεπτικό δεν αποτελεί πρόβλημα 2-3 εργαλεία (κάποια τα έχω από τον πεθερό μου) να αγοραστούν. Με χαμηλό προϋπολογισμό βέβαια.......

Πάντως σας ευχαριστώ πολύ. Από το μπουκάλι το ξεκίνησα και στο κρυφό μου στόχο το κατέληξα.....:ernaehrung004:

τι ριζες? κρεβατινες ενοεις? η νορμαλ κλιματα?..εμ φιλε με 10 ριζες δε κανεις κατι... δε συμφερει... Εδω Σαμο, τα μοσχατα τα φωκιανα αλλα και τα καμπερνε, τα βαζουμε σε max 80cm αποσταση μεταξυ τους και ειναι μια χαρα. οποτε βαλε πραμα γιατι ερχονται δυσκολες μερες!

τι ριζες? κρεβατινες ενοεις? η νορμαλ κλιματα?..εμ φιλε με 10 ριζες δε κανεις κατι... δε συμφερει... Εδω Σαμο, τα μοσχατα τα φωκιανα αλλα και τα καμπερνε, τα βαζουμε σε max 80cm αποσταση μεταξυ τους και ειναι μια χαρα. οποτε βαλε πραμα γιατι ερχονται δυσκολες μερες!

Εννοείται θα βάλω και άλλες αρκεί δω αποτελέσματα. Δεν το θέλω για πώληση.
Είπαμε για ένα δύο χρόνια θα αγοράσω.

Τα περισσότερα είναι νορμάλ κλίματα. Τα περσινά είναι ώριμοι κλώνοι, φυτεμένοι 40cm λυγισμένοι στο έδαφος και με στροφή 90 μοιρών έξω από αυτό. Αυτές μάλλον είναι οι κρεβατίνες που λες?

80 μου φαίνεται κοντινό. Βέβαια και το 1,75 φαίνεται πολύ, ε?? Φοβάμαι για τις ρίζες και τα μέταλλα στο χώμα.

Φιλε 80cm ειναι η σωστη αποσταση για κλιματα με κλαδεμα τυπου θαμνου. Εδω Σαμο ολοι ετσι τα βαζουμε. Αμα πας σε κρεμαστο κλαδεμα τοτε ισως θελει ποιο μακρυα. αλλα νομιζω το πολυ 1μετρο .. αλλιως παει τσαμπα το χωραφι.. Δε εχεις κανενα προβλημα με τα μεταλα κτλ, μη το φοβασαι.. Κρεβατινα ειναι τα κρεμαστα/αναριχομενα κλιματα.
Αμα θες κανα Σαμιωτικο μοσχατο πες να σου στειλω. Εχω μπολικα.. Δε ξερω αν εκει που εισαι βεβαια, αν θα βγει καθεαυτου μικρορωγο μοσχατο, αλλα αξιζει η δοκιμη.

Re: Απάντηση: Re: Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Το ξύδι το δοκίμασα σε μια πολύχρωμη σαλάτα.
Μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, παντζάρι, πιπεριά, κρεμμύδι φρέσκο.
Μαζί με ελαιόλαδο έκανε ένα ωραίο μείγμα.
Έστω κι αν δεν έγινε κρασί, άξιζε το ξύδι που έγινε.

To καλύτερο ξύδι είναι αυτό αγαπητέ, άλλωστε είναι και η φυσική κατάληξη του κρασιού...
Αν σου έχει μείνει ρίξε λιγάκι σε ψητό πλευρωτό και θα με θυμηθείς:)

Οπως τα λεει ο Μιχαλης.. ενα εργαλειο απλο για φελους ειναι αυτο:
http://eshop.fytofrontida.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=1931
EMFIALOTHRIO_APLO.jpg

Kαι απαραιτητως, βρες καποιον που να χει μελισια, και ζητα του λιγο κερι.. θα το λυωσεις πανευκολα σε ενα μπρικακι, και οταν βαλεις τον φελο, θα βουτηξεις την ακρη με το φελο μεσα, ας πουμε 3-4cm, θα περιμενεις 1 λεπτο, θα το ξανα βουτηξεις, θα περιμενεις αλλο 1 λεπτο και 3η φορα θα το ξανα βουτηξεις (θα σφραγισει 100%).. μετα βαλε το μπουκαλι γυρτα να βρεχεται ο φελος και αστο 100 χρονια..

Αν δεν θέλεις να περνάει καθόλου αέρας βάζεις φελλό από σιλικόνη και τελειώνεις.
Αν και δεν είναι καλό αυτό για τα κόκκινα (τουλάχιστον αυτά που έχουν μέλλον) γιατί σταματάει
την ανάπτυξή τους. Ένας καλός ξύλινος φελλός για να γίνεται σωστά η μικρο- οξυγόνωση είναι ότι καλύτερο
(μαζί με την σωστή φύλαξη πάντα) για να ξεδιπλώσει ένα καλό κόκκινο όλες τις αρετές του.

Διαβάζοντας όλο το θέμα από την αρχή (ειλικρινά ίσως να μην το έχω ξανακάνει για κανένα
άλλο θέμα με τόσα πολλά μηνύματα :o αλλά μιλάμε για μία από τις ωραιότερες απολαύσεις οπότε αξίζει..)
δυστυχώς δεν έχει αναφερθεί ένα από τα καλύτερα κρασιά παγκοσμίως το οποίο έχουμε και την τιμή
να είναι ελληνικότατο και δεν μιλώ για κανένα άλλο από την πολύ αδικημένη ρετσίνα η οποία τα τελευταία
χρόνια μετά από κάποιες πολύ αξιόλογες προσπάθειες ελλήνων οινοποιών ανακάμπτει και ξαναβρίσκει
την χαμένη της αίγλη.
Για να προλάβω, μην πάει το μυαλό σας σε πλαστικά μπουκάλια σε πάγκους με ένα μίγμα θειώδη και ρητίνης χημικά
επεξεργασμένης το οποίο δεν έχει καμία σχέση με ρετσίνα.
Όσοι σας αρέσει πραγματικά το κρασί και δοκιμάσετε σωστά οινοποιημένη ρετσίνα δεν θα το πιστεύετε
αυτό που θα νιώθετε στον ουρανίσκο σας.
Ξεκίνησα να φτιάχνω κρασί από το 1992 μαθαίνοντας από τον πατέρα μου και παράλληλα διαβάζοντας
και ψάχνοντας ανά την Ελλάδα διάφορα οινοποιεία.
Δηλώνω φανατικός λάτρης των πολύ τανικών κόκκινων κρασιών όπως το ξινόμαυρο το αγιωργίτικο το καπερνέ
και μερικών άλλων ακόμη όπως το μαυροτράγανο,
μέχρι που πριν 3-4 χρόνια ξεκίνησα μία προσπάθεια να φτιάξω ρετσίνα με πολύ καλή πρώτη ύλη.
Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο.
Όχι ότι παράτησα φυσικά τα κόκκινα αλλά η ρετσίνα παλικάρια απλά δεν παίζεται!!
Μία χρονιά κατάφερα και βρήκα σαββατιανό γνήσιο ελληνικό από παλιά ρίζα 60-70 ετών και όχι υβρίδιο για να αντέχει στην φυλλοξήρα.
Πέρσυ η προσπάθεια έγινε με ασύρτικο από την Σαντορίνη και αυτό φυσικά από γνήσια ρίζα και ουχί υβρίδιο.
Η ρυτίνη απευθείας από το πεύκο χωρίς
καμία επεξεργασία και αναλογία 30-50 γρ. ανά 100-120 κιλά η
οποία δεν διαλύεται μέσα στο κρασί και ταυτόχρονα το συντηρεί και του χαρίζει αυτή την μοναδική σπιρτάδα και άρωμα...
Τέσπα, σταματάω γιατί παρασύρομαι με τέτοιο θέμα και ίσως γίνομαι κουραστικός.
Υγεία σε όλους και μην ξεχνάτε ότι ο οίνος ευφραίνει καρδία και η χαρά είναι η μητέρα όλων των αρετών.

Μία χρονιά κατάφερα και βρήκα σαββατιανό γνήσιο ελληνικό από παλιά ρίζα 60-70 ετών και όχι υβρίδιο για να αντέχει στην φυλλοξήρα.
Πέρσυ η προσπάθεια έγινε με ασύρτικο από την Σαντορίνη και αυτό φυσικά από γνήσια ρίζα και ουχί υβρίδιο.

Το να βρεις αυθεντικό σαββατιανό και όχι μπασταρδεμένο αμερικάνικο είναι όντως σπάνιο.
Προφανώς από κάποιον παππού που δεν δέχτηκε να αντικαταστήσει τη ρίζα του με αμερικάνικο, ε; :smile:

Αυτή είναι η μαγεία του καλού κρασιού. Εμείς οι δύο έχουμε τελείως διαφορετικά γούστα (προτιμώ τα λευκά φρουτώδη) αλλά συμφωνούμε ότι το κρασί είναι απόλαυση και πάνω από όλα σεβόμαστε το πραγματικά καλό κρασί, άσχετα αν είναι του γούστου μας ή όχι.

Σοβαρά ? Πουλάς ή το τρως μόνος;

Εσύ τι λες?? :ernaehrung004:
Φυσικά και το έχω για δική μου κατανάλωση!

Πμ, τα υπόλοιπα.

Φιλε 80cm ειναι η σωστη αποσταση για κλιματα με κλαδεμα τυπου θαμνου. Εδω Σαμο ολοι ετσι τα βαζουμε. Αμα πας σε κρεμαστο κλαδεμα τοτε ισως θελει ποιο μακρυα. αλλα νομιζω το πολυ 1μετρο .. αλλιως παει τσαμπα το χωραφι.. Δε εχεις κανενα προβλημα με τα μεταλα κτλ, μη το φοβασαι.. Κρεβατινα ειναι τα κρεμαστα/αναριχομενα κλιματα.
Αμα θες κανα Σαμιωτικο μοσχατο πες να σου στειλω. Εχω μπολικα.. Δε ξερω αν εκει που εισαι βεβαια, αν θα βγει καθεαυτου μικρορωγο μοσχατο, αλλα αξιζει η δοκιμη.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Θα τα πούμε εν καιρώ....:ernaehrung004:

Και που μπορούμε εμείς οι κοινοί θνητοί και οινοπότες να βρούμε καλή ρετσίνα και όχι τις γνωστές μαλαματίνες, Κουρτάκηδες κλπ;;
Όλοι κοινοί θνητοί είμαστε αγαπητέ μου, αλλά μέχρι το δεύτερο ποτήρι κρασί;)

Ο Κεχρής έχει κάνει μία πολλή καλή ρετσίνα η οποία έχει σαρώσει παγκοσμίως.
"Το δάκρυ του πεύκου" λέγεται και θα την βρεις σχετικά εύκολα.
Υπάρχουν και άλλες θα ψάνεις και δοκιμάζεις, είναι εξαιρετικά κρασιά, θα την βρεις την άκρη.
Εγώ είμαι τελείως ερασιτέχνης, δεν εμπορεύομαι , φτιάχνω, πίνω και δίνω σε φίλους και γνωστούς.
Αν έχεις καμιά δουλειά από Σαλαμίνα τώρα κοντά προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις να δοκιμάσεις
λίγη από την περσινή μας..
Πάντως να ξέρεις ότι έχεις την τύχη να είσαι κοντά στο μέρος που υπάρχει
το καλύτερο σταφύλι για την παραγωγή τσίπουρου το οποίο δεν είναι άλλο από το Μοσχάτο Τυρνάβου.
Και όταν μιλάμε για τσίπουρο ενοούμε τσίπουρο από σταφύλι απευθείας και ουχί τσίπουρο
από τσάμπουρα.(και φυσικά άνευ γλυκάνισσου, γιατί με αυτό πάμε σε κατηγορία ούζου).
Ίσως τα μιλήσουμε και αυτά σε κάποιο άλλο σχετικό θέμα.
Εύχομαι καλό τριήμερο σε όλους, οινόφιλους και μη, καλά Κούλουμα, και καλή Σαρακοστή με Υγεία!!:smile:

Όλοι κοινοί θνητοί είμαστε αγαπητέ μου, αλλά μέχρι το δεύτερο ποτήρι κρασί;)

Ο Κεχρής έχει κάνει μία πολλή καλή ρετσίνα η οποία έχει σαρώσει παγκοσμίως.
"Το δάκρυ του πεύκου" λέγεται και θα την βρεις σχετικά εύκολα.
Ευχαριστώ, θα την ψάξω.
Υπάρχουν και άλλες θα ψάνεις και δοκιμάζεις, είναι εξαιρετικά κρασιά, θα την βρεις την άκρη.
Εγώ είμαι τελείως ερασιτέχνης, δεν εμπορεύομαι , φτιάχνω, πίνω και δίνω σε φίλους και γνωστούς.
Αν έχεις καμιά δουλειά από Σαλαμίνα τώρα κοντά προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις να δοκιμάσεις
λίγη από την περσινή μας..
Δυστυχώς δεν κατεβαίνω συχνά στην Αθήνα, πόσο μάλλον στην Σαλαμίνα, ευχαριστώ πάντως για την προσφορά, κάποια άλλη φορά ίσως...
Πάντως να ξέρεις ότι έχεις την τύχη να είσαι κοντά στο μέρος που υπάρχει
το καλύτερο σταφύλι για την παραγωγή τσίπουρου το οποίο δεν είναι άλλο από το Μοσχάτο Τυρνάβου.
Και όταν μιλάμε για τσίπουρο ενοούμε τσίπουρο από σταφύλι απευθείας και ουχί τσίπουρο
από τσάμπουρα.(και φυσικά άνευ γλυκάνισσου, γιατί με αυτό πάμε σε κατηγορία ούζου).
Ίσως τα μιλήσουμε και αυτά σε κάποιο άλλο σχετικό θέμα.
Εύχομαι καλό τριήμερο σε όλους, οινόφιλους και μη, καλά Κούλουμα, και καλή Σαρακοστή με Υγεία!!:smile:
Δεν είμαι πολύ φίλος του τσίπουρου, αλλά όταν πίνω πίνω ένα ραψανιώτικο, ιδιοκατασκευή από φίλο μας. Γλυκόπιοτος δυναμίτης...Το μνημονεύει και ο Καραγάτσης στον Συνταγματάρχη Λιάπκιν:"Τσίπουρο Ραψάνης, σκέτο σπίρτο, που θέλει θάρρος πραγματικό για να το πιείς"

καλά κούλουμα-bye-

πισω απο την κεντρικη πλατεια στο Κορωπι
υπαρχει ενα υπογειο και εχει το καλυτερο χυμα κρασι
της Αθηνας
αναλογικα ποιοτητα τιμη !
2 ευρω το 1 1/2 λιτρο

Το να βρεις αυθεντικό σαββατιανό και όχι μπασταρδεμένο αμερικάνικο είναι όντως σπάνιο.
Προφανώς από κάποιον παππού που δεν δέχτηκε να αντικαταστήσει τη ρίζα του με αμερικάνικο, ε; :smile:

Αυτή είναι η μαγεία του καλού κρασιού. Εμείς οι δύο έχουμε τελείως διαφορετικά γούστα (προτιμώ τα λευκά φρουτώδη) αλλά συμφωνούμε ότι το κρασί είναι απόλαυση και πάνω από όλα σεβόμαστε το πραγματικά καλό κρασί, άσχετα αν είναι του γούστου μας ή όχι.

Όπως ακριβώς το είπες, από παππού ο οποίος είναι 80 ετών φέτος και πέρσυ από το κλάδεμα
μου έδωσε 60 βέργες τις οποίες φύτεψα και μου έχουν πιάσει οι 45.
Να είναι καλά ο άνθρωπος, σε λίγες μέρες ίσως να έχω άλλες τόσες;)...

Ναι.Όντως είναι μαγεία.
Είναι τόσο μοναδικό το κρασί που μέχρι να πάρεις την πρώτη γουλιά δεν ξέρεις ποτέ τι θα συναντήσεις.
Μπορεί να νιώσεις πλήρη απογοήτευση, αλλά μπορεί πραγματικά να ταξιδέψεις μαζί του.

(συγνώμη που άργησα να απαντήσω, είχα μπει λίγο βιαστικά την τελευταία φορά
και δεν το είχα δει καθόλου το ποστ.)

Last edited:
Δεν είμαι πολύ φίλος του τσίπουρου, αλλά όταν πίνω πίνω ένα ραψανιώτικο, ιδιοκατασκευή από φίλο μας. Γλυκόπιοτος δυναμίτης...Το μνημονεύει και ο Καραγάτσης στον Συνταγματάρχη Λιάπκιν:"Τσίπουρο Ραψάνης, σκέτο σπίρτο, που θέλει θάρρος πραγματικό για να το πιείς"

καλά κούλουμα-bye-
Aν το φτιάχνει ο φίλος χωρίς να παίρνει κρασί πρώτα σίγουρα θα είναι εκπληκτικό!!
:smile: