Κύκλωμα έλεγχου στροφών ανεμιστήρα.

kokar

Supreme Member
8 December 2006
8,243
Αργυρούπολη
Ένα κύκλωμα για τον έλεγχο των στροφών ενός ανεμιστήρα
Για να έχουμε «ήσυχα» PC η «ήσυχους» τελικούς.

attachment.php

Attachments

• BLOWER CONTROL.jpg
    BLOWER CONTROL.jpg
    40 KB · Views: 621
Μπραβο σου, πολυ καλο και ευκολο το σχεδιο.
Αλλα τι γινετε οταν θελουμε να ελεξουμε 220 ανεμιστηρι ?
Αν εχεις καμια ιδεα ευπροσδεκτη !!

Και παλι μπραβο!!-bye-

1) Αλλαζεις τον 220v (ac?) με εναν Dc χαμηλοτερης τασης και χρησιμοποιεις το πιο πανω κυκλωμα.
2) Μετασχηματιστακι (η αυτομετασχηματιστης) με πολλες ληψεις στο δευτερευον.
3) Πυκνωτες σε σειρα με τον ανεμιστηρα.
4) Ροοστατης φωτισμου.

5) Dimmer με πολυ επιφυλαξη λογω παρασιτων που πιθανοτατα περνανε στο δυκτιο.

Αλλα τι γινετε οταν θελουμε να ελεξουμε 220 ανεμιστηρι ?
Αν εχεις καμια ιδεα ευπροσδεκτη !!

Οταν ειναι αγορασμενα τα ανεμιστηρια δεν κανεις τιποτα απο τα παραπανω!
Η εχεις λυση με κυκλωμα στα 220V ή τα βαζεις κατ´ευθειαν στα 220V και τελειωνει το θεμα!!!!!!

Ένα κύκλωμα για τον έλεγχο των στροφών ενός ανεμιστήρα
Για να έχουμε «ήσυχα» PC η «ήσυχους» τελικούς.

attachment.php
Καλησπερα.Για τι ρευμα μιλαμε περιπου;Αν κρινω απο το τρανζιστορ θα σηκωνει 2 ανεμιστηρες ετσι;(Με καταληλη ψυκτρα υποθετω)

το ntc το εχεις βρει ευκολα και αν οχι τι αλλο μπορει να μπει αν και τους 25 βαθμους το pc θα τους πιασει ευκολα και γρηγορα οποτε ησυχια τελος αφου δυσκολα θα ξανακατεβει κατω απο τους 25 μηπως για το pc χρειαζομαστε καποιο αλλο κυκλωμα ποιο περιπλοκο ισως αλλα και ποιο εξυπνο ωστε να ρυθμιζει τις στροφες των fan αναλογα με την θερμοκρασια

Καλησπερα.Για τι ρευμα μιλαμε περιπου;Αν κρινω απο το τρανζιστορ θα σηκωνει 2 ανεμιστηρες ετσι;(Με καταληλη ψυκτρα υποθετω)

το ρεύμα εξαρταται από το BD139 .
μπορείς να βάλεις μεγαλύτερο ΝΡΝ στην θέση του BD139
χωρίς πρόβλημα.

υ.γ
το BD139 είναι 1,5Α

το ntc το εχεις βρει ευκολα και αν οχι τι αλλο μπορει να μπει αν και τους 25 βαθμους το pc θα τους πιασει ευκολα και γρηγορα οποτε ησυχια τελος αφου δυσκολα θα ξανακατεβει κατω απο τους 25 μηπως για το pc χρειαζομαστε καποιο αλλο κυκλωμα ποιο περιπλοκο ισως αλλα και ποιο εξυπνο ωστε να ρυθμιζει τις στροφες των fan αναλογα με την θερμοκρασια

από μέτρηση που έκανα στους 25 βαθμούς η τάση που εφαρμόζετε στον ανεμιστήρα είναι περίπου 5,5ν (άρα είναι ήσυχο ) και όσο αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνεται
και η τάση του ανεμιστήρα και συνεπώς και οι στροφές του

ένα κύκλωμα που βρήκα για ρύθμιση σε 220ν AC αλλά που δεν το εχω δοκιμάσει είναι το παρακατω.
attachment.php

το ρόλο του φορτίου το παίζει η αντίσταση 100Ωμ πάνω από το TRIAC

Attachments

• NE555 NTC Termostat Triac BT139 .gif
    NE555 NTC Termostat Triac BT139 .gif
    5.7 KB · Views: 483
Last edited:
από ότι διάβασα χρησιμοποιεί το BC548 ......
το οποίο ειναι MAX 500mA !
τώρα το πως κάνει control 3 ανεμιστήρες είναι ένα θέμα

Ποιο ειναι το προβλημα;Ενα ανεμιστηρα 12 V που εχω μπροστα μου γραφει 0.13 Α.Και εμενα μου φανηκε λιγο(μονο 1.5 W; )για αυτο το μετρησα και τραβαει 138 mA.

αυτος που εχω μπροστα μου εγω ειναι 120χ120 της Canon και τραβαει
στα 12ν 550mA model: CF120-T301N2D
καλό είναι να σε μια κατασκευή να έχουμε περιθώριο και να μην είμαστε
οριακά, άλλωστε η μόνη μου ένσταση ήταν ότι το BC548 είναι μικρο .
κατά τα άλλα το σχέδιο είναι μια χαρά.

Last edited:
Καταρχην ευχαριστω πολυ για το σχεδιο στα 220V και το χρειαζομουν και δευτερον και το πρωτο σχεδιο ειναι σωστο αλλα και το δευτερο απο το ξενο site.
Η διαφορα ειναι οτι το πρωτο δεν εχει ρυθμιση, ενω το δευτερο εχει.
Ομως και στο πρωτο σχεδιο αν αντικαταστησεις την αντισταση 56ΚΩ απο την βαση του BC548 προς στην ταση με μια μικροτερη π.χ. 33ΚΩ + ενα trimmer 100ΚΩ σε σειρα, τοτε μπορεις να πετυχεις ρυθμιση θερμοκρασιας .
Βασικα δεν εχω δοκιμασει το σχεδιο και δεν θελω να παρω καποιον στο λαιμο μου.... αλλα πιστευω πως παιζοντας με τις αντιστασεις θα πετυχεις ρυθμιση -bye-

Και κατι αλλο στο σχεδιο απο το ξενο site το BC548 μπορεις να το αντικαταστησεις με το BF139 για σιγουρια και για πιο μεγαλα ρευματα BD245C

Απάντηση: Re: Κύκλωμα έλεγχου στροφών ανεμιστήρα.

ένα κύκλωμα που βρήκα για ρύθμιση σε 220ν AC αλλά που δεν το εχω δοκιμάσει είναι το παρακατω.
attachment.php

το ρόλο του φορτίου το παίζει η αντίσταση 100Ωμ πάνω από το TRIAC

Το κυκλωμα αυτο δεν κανει ρυθμιση στροφων καθως το 555 ειναι συνδεσμολογημενο σαν μονοσταθης.

Όπως είπα και ποιο πάνω δεν έχω δοκιμάσει το κύκλωμα
Μίλησα για ρύθμιση στα 220ν και μάλιστα είπα ότι το
Φορτίο το παίζει η αντίσταση 100Ωμ

Να το πω αλλοιως.
Ουτε εγω εχω δοκιμασει το κυκλωμα αλλα βλεπω οτι το NTC τριγκαρει το
555 και αυτο με την σειρα του ανοιγοκλεινει το τραϊακ. Θερμοστατης on/off ειναι. Δεν κανει συνεχη ρυθμιση.
Νομιζω οτι το ζητουμενο ηταν να βρουμε το αντιστοιχο του πρωτου κυκλωματος σε εναλλασομενο 220βολτ.