Λάδι στον άξονα του ΜΚ2

themisperi

Established Member
28 November 2011
113
Γειά σας παιδιά.¨Ηθελα να ρωτήσω πως θα λαδώσω τον άξονα του ΜΚ2 αλλά βγάζοντας το πλατώ δεν βλέπω να μπορεί να γινει εφικτό επειδή το αξονάκι είναι βαλμένο μέσα σε ένα άλλο και δεν μπορεί το λάδι να πάει μέσα.Χρειάζεται λύσιμο απο κάτω?Άν ξέρει κανείς και έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πλατώ ήθελα τη βοήθειά σας.Ευχαριστώ πολύ εύχομαι καλές γιορτές σε όλους με υγεία πανω απ'όλα.:music-smiley-005:

Λύσιμο από κάτω θά λεγα μόνο αν είναι πολύ παλιό το πλατώ, οπότε θα βοηθούσε να τού κανες ένα καλό καθάρισμα εκτός από το λάδωμα.

Αν δεν ανησυχείς για βρωμιά, τότε μια σταγόνα λάδι από την πάνω μεριά, εκεί που μπαίνει ο άξονας μέσα στη φωλιά του, και άλλη μία κάτω εκεί που ακουμπάει στο πιατάκι και θα είσαι τζέτ.
Λάδι, αν έχεις μαμά, αλλιώς ψάξε για λάδι συμπιεστή με ISO 68 χωρίς απορρυπαντικά. Ναι είναι αρκετό πηχτό αλλά και το technics αυτές τις προδιαγραδές είχε. Αν δεν θέλεις να ψάχνεις, έχω χρησιμοποιήσει με πολύ καλά αποτελέσματα λάδι singer, αλλά καλό θα είναι να λύσεις τον άξονα τελείως και να τον καθαρίσεις καλά πριν βάλεις άλλο είδος λαδιού. Συν ότι θα θέλει πιο συχνά λάδωμα, μιας και το singer είναι λεπτό και θα τρέχει μετά από λίγο.

Για να τον λύσεις αρκεί να βγάλεις τον πύρο που έχει στην από κάτω μεριά. Αν δεν ξέρεις πως και τι, πές μου να σου ανεβάσω καμιά φωτογραφία.

ΟΚ μόλις ευκαιρέσω θα το ανοίξω για να δώ τι παίζει.Έχω 10 χρόνια το πλατώ σε οικιακή χρήση και δεν το εχω λαδώσει ποτέ.Οπότε χρειάζεται μια μικρή συντήρηση.Σ' ευχαριστώ πολύ και τα ξαναλέμε.

Βάζεις τους δείκτες στις τρύπες και το τραβάς πάνω. Πολύ πιθανόν να είναι ψιλο-κολλημένο, οπότε μπορεί να σε ζορίσει λιγάκι. Πρόσεχε μην το κοπανήσεις και κάνεις ζημιά στον άξονα. Νομίζω το kab usa είχε κάπου οδηγίες και για κολλημένα.

Last edited:
Το δικό μου δεν είναι μκ2 μεν,έχω όμως μια απορία όσον αφορά το λάδωμα.
Έχω δοκιμάσει διάφορα λιπαντικά και κάθε φορά η συμπεριφορά αλλάζει.
Με το Mobil 5-40 πχ (το ίδιο που βάζω και στο αμάξι) χωρίς τον ιμάντα επάνω,αν το γυρίσω θα κάνει μερικές περιστροφές και θα σταματήσει.
Με ένα ψιλό λαδάκι το οποίο είχε μέσα στην συσκευασία μια ξυριστική μηχανή που εχω (τεμπέλαρος),το γυρίζω και δεν σταματάει με τίποτα,γυρίζει για ώρα.
Ποιο είναι πιο σωστό λοιπόν;Το ψιλό που δεν εμποδίζει την περιστροφή,ή το high end αυτοκινητάδικο που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στα μέταλλα;

Τα λάδια δεν είναι όλα για όλες τις περιπτώσεις.
Ειδικά αν τα μέταλα είναι sintered/πορώδη όπως στην περίπτωση του MK2.
Ακόμα και αν είναι καλό ένα λάδι, δεν είναι σίγουρο ότι ταιριάζει. Βρες τι προδιαγραφές δίνει ο κατασκευαστής και χρησιμοποίησε αυτό.

Απάντηση: Re: Λάδι στον άξονα του ΜΚ2

Τα λάδια δεν είναι όλα για όλες τις περιπτώσεις.
Ειδικά αν τα μέταλα είναι sintered/πορώδη όπως στην περίπτωση του MK2.
Ακόμα και αν είναι καλό ένα λάδι, δεν είναι σίγουρο ότι ταιριάζει. Βρες τι προδιαγραφές δίνει ο κατασκευαστής και χρησιμοποίησε αυτό.

Δεν έχω μκ2,το είπα στην αρχή,ένα goldringάκι gr 1.2 έχω (σε στυλ rega είναι για να καταλάβεις) κι από όσο έχω κοιτάξει οι διαφορά στις απόψεις είναι το λιγότερο χαώδης...

Παράδειγμα ήταν το ΜΚ2 σαν άξονας με μέταλλο που θέλει συγκεκριμένο λάδι για να διατηρήσει τις ιδιότητές του.

Κοίτα στο ιντερνετ ο καθένας λέει πράματα ελαφρά τη καρδία. Στο συγκεκριμένο θέμα μόνο με καλές γνώσεις, αλλά και καλή γνώση της σχεδίασης και των μετάλλων μπορεί κάποιος να προτείνει λάδι. Για τους κοινούς θνητούς, μόνη αξιόπιστη πηγή πληροφορίας είναι ο κατασκευαστής. Οτιδήποτε άλλο θα είναι απλά συμβιβασμός στην καλύτερη...

Γειά σας παιδιά.¨Ηθελα να ρωτήσω πως θα λαδώσω τον άξονα του ΜΚ2 αλλά βγάζοντας το πλατώ δεν βλέπω να μπορεί να γινει εφικτό επειδή το αξονάκι είναι βαλμένο μέσα σε ένα άλλο και δεν μπορεί το λάδι να πάει μέσα.Χρειάζεται λύσιμο απο κάτω?Άν ξέρει κανείς και έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πλατώ ήθελα τη βοήθειά σας.Ευχαριστώ πολύ εύχομαι καλές γιορτές σε όλους με υγεία πανω απ'όλα.:music-smiley-005:

Στη σελ. 6 του service manual του SL1200 δείχνει πως λαδώνεται.

Ο κατασκευαστής λέει πως ο άξονας έχει ένα φιλμ από παχύ λάδι το οποίο δεν πρέπει να πειράξει κάποιος.
Πέραν αυτού,ουδέν.
Φαντάζομαι όμως πως αυτό το παχύ λάδι που λέει,δεν θα διαρκέσει και για χρόνια.
Ευχαριστώ πολύ.

Παντως μην τρελενομαστε ψαχνοντας εξωτικα λαδια για τον αξονα του πλατω μας. Ενα ψιλο λαδι (οπως αυτο μιας ραπτομηχανης) θα μας κανει αψογα την δουλεια. Εξ' αλλου το πλατω μας περνει μονο 33 1/3 στροφες ανα λεπτο. Τι να πουμε για το λαδι ενος κινητηρα που περνει χιλιαδες στροφες ανα λεπτο εεε; Τι λαδι να του βαλουμε αυτουνου;

Άλλο λάδι, άλλη θερμοκρασία, άλλο μέταλλο, άλλη σχεδίαση. Το καθένα θέλει το δικό του. Όχι εξωτικό, αλλά το σωστό.
Το ψιλό γενικής χρήσης στυλ singer λογικά δεν κάνει ζημιά, αλλά μπορεί να θέλει συχνότερες εφαρμογές γιατί τρέχει.