Λάμπα με διάρκεια ζώης τουλάχιστον 20 χρόνια

bykrie

Πρόεδρος Δ.Σ.
Staff member
Λάμπα με διάρκεια ζώης τουλάχιστον 20 χρόνια

Η πρώτη λάμπα φωτισμού που διαρκεί τουλάχιστον 20 ολόκληρα χρόνια, σύμφωνα με την κατασκευάστρια ολλανδική εταιρεία philips άρχισε να πωλείται στις ΗΠΑ από χθες, ημέρα εορτασμού της «Μέρας της Γης».

Συγκεκριμένα, η εν λόγω λάμπα έχει διάρκεια ζωής 30.000 ώρες με μέση χρήση τεσσάρων ωρών τη μέρα, πράγμα που «μεταφράζεται» σε ζωή τουλάχιστον δύο δεκαετιών.
Η λάμπα, των δέκα βατ, που αντιστοιχεί σε μία συμβατική λάμπα πυράκτωσης των 60 βατ, είναι τύπου LED και κοστίζει γύρω στα 60 δολάρια (45 ευρώ) η μία, αλλά πολλά καταστήματα θα την πωλούν με έκπτωση, που, κατά την εταιρεία, μπορεί να μειώσει το κόστος έως τα 25 δολάρια.
Κατά τη philips μία τέτοια λάμπα παρέχει μέση εξοικονόμηση 125 ευρώ στη διάρκεια της ζωής της.
Η λάμπα, που έχει φωτεινή ροή 940 «λούμεν» (lumen), είναι 83% πιο αποδοτική ενεργειακά από τη συμβατική λάμπα των 60 βατ, ενώ δεν περιέχει υδράργυρο.
Όπως ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία, αν μία χώρα όπως οι ΗΠΑ αντικαθιστούσαν όλες τις παραδοσιακές λάμπες τους των 60 βατ με τη νέα λάμπα LED, τότε θα πετύχαιναν εξοικονόμηση περίπου 3,9 δισ. δολ. σε ένα χρόνο, ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί η απελευθέρωση 20 εκατ. τόνων άνθρακα στο περιβάλλον.

Τζάμπα καιει η λαμπα. ΔΕ νομίζω ότι θα αφήσουν ένα τέτοιο προϊόν να σταδιοδρομήσει στην αγορά. Ο στόχος είναι να χαλάνε για να γίνεται κατανάλωση. Αυτό γινόταν και όταν κατασκευάστηκαν οι πρώτες λάμπες πρίν από 120 χρόνια.

Κάπου διάβασα πρόσφατα οτι η τεχνολογία λαμπτήρων πυράκτωσης έδινε τη δυνατότητα για πολυετή χρήση αλλα οι κατασκευαστές μείωσαν τη διάρκεια ζωής τους για εμπορικούς λόγους. Θεωρία συνωμοσίας ή πραγματικότητα;

Edit: και μόλις τώρα διάβασα αυτό που έγραψε ο quevedo :p

Μιλας για αυτη μαλλον.

http://www.philips.gr/c/-/myambiance-12-w-60-w-normal-cap-warm-white-872790091838000/prd/

Ειναι τυπου led λαμπα. Δεν γνωριζω αν επηρεαζεται απο αυξομειωσεις της ΔΕΗ γιατι στη χωρα μας σε μερικες περιοχες ορισμενες φορες γινεται το ελα να δεις.

Προσφατως την σκεφτομουν γιατι εσκασε η λαμπα μεσα στο υπνοδωματιο στο ανηψακι μου και με το φοβο υδραργυρου που απελευθερωνουν οι οικονομικες λαμπες στραφηκαμε σε λυσεις τυπου led.

Βασικα η αναφορα σου δεν ηταν για την λαμπα που εβαλα πιο πανω (απλα διαλεξα την πιο μεγαλη σε watt) αλλα στη σειρα τυπου led της philips.

Οποτε, οταν μιλαμε για καινοτομια philips με λαμπα που κραταει 20 χρονια, να ξερετε βασικα οτι μιλαμε για λαμπτηρες τυπου led
που εχουν αρχισει να κανουν αισθητη την παρουσια τους.

Οποιος σκεφτεται να αποφυγει τον υδραργυρο και θελει να στραφει σε οικονομικες λαμπες μπορει να δει ολη τη σειρα της philips με led λαμπες εδω.

http://www.philips.gr/c/standard-led-light-bulbs/31837/cat/#filterState0=LED_BULB_SU_GR_CONSUMER%3Dtrue

Ειναι ακομη τσουχτερες οι τιμες ομως.

Απάντηση: Re: Λάμπα με διάρκεια ζώης τουλάχιστον 20 χρόνια

Τζάμπα καιει η λαμπα. ΔΕ νομίζω ότι θα αφήσουν ένα τέτοιο προϊόν να σταδιοδρομήσει στην αγορά. Ο στόχος είναι να χαλάνε για να γίνεται κατανάλωση. Αυτό γινόταν και όταν κατασκευάστηκαν οι πρώτες λάμπες πρίν από 120 χρόνια.

Κάπου διάβασα πρόσφατα οτι η τεχνολογία λαμπτήρων πυράκτωσης έδινε τη δυνατότητα για πολυετή χρήση αλλα οι κατασκευαστές μείωσαν τη διάρκεια ζωής τους για εμπορικούς λόγους. Θεωρία συνωμοσίας ή πραγματικότητα;

Δηλαδή κάνετε λόγο ότι δεν είναι κάτι καινούργιο, και στο παρελθόν κατασκευάστηκαν τέτοιου είδους, λαμπτήρες (δε μιλάω για led ) αλά δεν άφησαν να περπατήσει κάτι τέτοιο, μειώνοντας ξανά την διάρκεια ζωής, τις λάμπας.
Φυσικά και ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι το εμπόριο. Πάντως αυτό που διάβασα σήμερα λέει πως άρχισε να πωλείται στις ΗΠΑ από χθες.

Η συγκεκριμένη λάμπα που θα πωλείται
$60
Είχε κερδίσει το διαγωνισμό του αμερικάνικου department of energy (υπουργείο ενέργειας)
για λάμπες οικονομίας με κόστος $22

παράλογο ακούγεται…

http://news.slashdot.org/story/12/04/17/1642229/60-light-bulb-debuts-on-earth-day

άλλο ένα 'θαύμα' του Marketing με τις τόσες αναφορές στον (μη ειδικό) τύπο.
πέρα των όποιων τεχνολογικών δηλαδή...

κολοκύθια με την ρίγανη ,,
έζησα με λάμπα φθορίου 25 χρόνια δεν κάηκε ποτε απλά την παράτησα όταν μετακόμισα .. 50 βατάκια ,, αλλά βατάκια πλούσια και ουσιαστικά ... όχι τα παραμύθια απο τις φρέσκες ..

Δεν έχεις άδικο. Όλοι λίγο πολύ έχουμε εμπειρία με λάμπες φθορισμού. Πράγματι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Έχω πολύ άσχημη εμπειρία με τους "οικονομικούς" λαμπτήρες. Ότι μάρκα και αν έβαζα δεν μου κρατούσαν πάνω από 10 άντε 11 μήνες. Μέχρι που τους σιχάθηκα και ξανάβαλα τους παραδοσιακούς πυρακτώσεως και βρήκα την υγειά μου.

Λεπτομέρεια. Στο δωμάτιο που είχα την "οικονομική", αναβόσβηνε καθημερινά τουλάχιστον 20 με 30 φορές!

Έχω πολύ άσχημη εμπειρία με τους "οικονομικούς" λαμπτήρες. Ότι μάρκα και αν έβαζα δεν μου κρατούσαν πάνω από 10 άντε 11 μήνες. Μέχρι που τους σιχάθηκα και ξανάβαλα τους παραδοσιακούς πυρακτώσεως και βρήκα την υγειά μου.

Λεπτομέρεια. Στο δωμάτιο που είχα την "οικονομική", αναβόσβηνε καθημερινά τουλάχιστον 20 με 30 φορές!

Kαι απορείς γιατί καίγονταν; Συχνά ανοιγοκλεισίματα των λαμπτήρων φθορισμού εξαντλούν τις καθόδους από ηλεκτρόνια και πάπαλα...

Περί τους 10.000 κύκλους δηλώνουν οι περισσότεροι επώνυμοι κατασκευαστές για τις λάμπες CCFL...

The Light bulb conspiracy (το είδα πριν μερικές ημέρες στην τηλεόραση, νομίζω το μετέδωσε ο Σκάι)

http://www.liveleak.com/view?i=5f7_1308758536

H μεγαλύτερη απάτη είναι αυτές ή δήθεν οικολογικές όπου τα 7watt τους αντιστοιχούν σε πχ 40 πυρακτώσεως.Πάντα μου καίγονταν σε χρονικό διάστημα κατά πολύ υποδεέστερο από αυτό που διαφήμιζαν και πάντα το φως τους ήταν για κλάμματα.

Σε αυτο εχεις δικιο. Ειχα βαλει στο λουτρο και σχεδον καθε δυο μηνες επρεπε να την αλλαξω γιατι αρχιζε να αναβοσβηνει.
Οπως επισης, καθε βραδυ αφηνα αναμενη μια τετοια λαμπα για περιπου 6-7 ωρες. Μετα απο 6 μηνες, το φως της ηταν σαν καντηλακι.
Ασε που καποιες λαμπες (στρογγυλες) αργουν να παρουν το 100%.

Από τα γραφόμενά σας καταλαβαίνω ότι πρέπει να μείνουμε στους παραδοσιακούς λαμπτήρες!!!! :ernaehrung004:

Σε αυτο εχεις δικιο. Ειχα βαλει στο λουτρο και σχεδον καθε δυο μηνες επρεπε να την αλλαξω γιατι αρχιζε να αναβοσβηνει.
Οπως επισης, καθε βραδυ αφηνα αναμενη μια τετοια λαμπα για περιπου 6-7 ωρες. Μετα απο 6 μηνες, το φως της ηταν σαν καντηλακι.
Ασε που καποιες λαμπες (στρογγυλες) αργουν να παρουν το 100%.

Οταν λες χρησιμοποιεις πυρακτωσεως, μαλλον εννοεις τυπου led (ιοδινης ισως) αλλα οχι light emitting diode.

Πυρακτωσεως καταργηθηκαν, ιοδινης δεν εχουν μεγαλη διαρκρια ζωης ουτε πολλη χαμηλη καταναλωση και αυτες οι οικονομικες υδραργυρου (που κυκλοφορουν και σαν σπιραλ σωληνα) ειναι απο τις χειροτερες. (εκτος απο τον υδραργυρο, δεν βγαζουν πολυ φως οπως ανεφερες)

Η philips ομως στην λαμπα του νηματος αναφερεται στη led λαμπα οπου εχει διαρκεια (μενει να αποδειχτει σε πραγματικες συνθηκες) εχει και οικονομια, αλλα και φως. Ομως η διοδος δεν μπορει να φωτιζει σε 360 μοιρες, ισως για αυτο τη βαζουν μεσαστο γυαλι περιβλημα. Με καποιο τροπο αλλαζει η διαχυση προς ολες τις κατευθυνσεις.

Αν εχετε καταλαβει, μιλαμε για led σαν αυτα που εχουν εμφανιστει τα τελευταια χρονια σε φακους και φαναρια κλπ αυτοκινητων.

Και αυτη led ειναι αλλα κακομουτσουνη.
http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.elektronik.gr/eshop/images/categories/e14led.jpg&imgrefurl=http://www.elektronik.gr/eshop/index.php?main_page%3Dindex%26cPath%3D68_1497_505&h=338&w=400&sz=35&tbnid=5ZNJ_Tq_NBWjxM:&tbnh=90&tbnw=107&zoom=1&docid=VIEFSQn1HaREmM&hl=el&sa=X&ei=6IaWT82NEtDFswbNnvCGDg&ved=0CJcBEPUBMAY&dur=1830

Καταργήθηκαν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως; :chinscratch:

Στην ΕΕ ναι... Η παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση έχουν σταματήσει, μόνο τα αποθέματα έμειναν...