Λάμπα σε βουβάλι...(απορίες)

Τι βοήθεια σου ψάχνω! 'Ενα καλό κύκλωμα για να δοκιμάσω κι εγώ λυχνίες! Και του supersonic θα δοκίμαζα αλλά θέλω το κύκλωμα με λεπτομέρεια ώστε να το αντιγράψω!

Και τι το κακό έχει η αντιγραφή ?
Και γω αντιγράφω - για ποιόν με πέρασες? για τον Higgs?
Επίσεις, μάλλον δεν γνωρίζεις και οτι όλοι οι "γκουρού" αντιγράφουν και μάλιστα , σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι μόνο το κύκλωμα αλλά και την ίδια την πλακέτα :grinning-smiley-043

Last edited:
Δυστυχώς η πλακέτα δεν αντιγράφετε ... είναι σαν motherboard με 3-4 layers και αρκετά smd διαόλια πάνω

επίσης φοράει κάτι reg παράξενα και ψαγμένα μια nos λαμπίτσα και σε συνδυασμό με την προσφορά τους spesial πυκνωτές που είναι κατά παραγγελία του ( ΟΠΩΣ δηλώνει ) καθιστούν το εγχείρημα τουλάχιστον άκομψο ως αναφορά την οικονομική πλευρά

ως αναφορά δε την ποιότητα της κατασκευής ... ξεχάστε το

όπως προανέφερα motherboard ...

τί το παιδεύετε βρε....με αντιγραφές και άντε να μην πω θεωρίες...
άμα δεν σκαμπάζεις το όργανο, το ετοιματζήδικο είναι ταμάμ, αν λαλεί...
με 165 έουρα είναι στην πόρτα σου.
Και λαλεί, κελαηδεί.....

και μέχρι να μου πείτε τι είναι να ρωτήσω παρακάτω... (όχι θα σας αφήσω..)

Συγχωρέστε προκαταβολικά την παντελή (σχεδόν) άγνοια.
Πρώτα πρώτα ξεχνάμε ότι παίζει ήδη θεσπέσια, αλλά να ξέρουμε ότι τα κάνουμε όλα όπως πρέπει.

Λοιπόν είπαμε ότι λέει ο κατασκευαστής ότι μπορείς να το ρυθμίσεις είτε σε 0 volt vref ή σε 2.5
Οι συνδεσμολογίες του 0 vref όλες στέλνουν το ποδαράκι του dac που συμβολίζουν με verf/vcom στο gnd.
Και μιά και εγώ γιά την ώρα χρησιμοποιώ μιά τέτοια κάνω το ίδιο.

Όμως οι συνδεσμολογίες με 2.5 vref τα ξεχωρίζουν και δίνουν το vref σε ακροδέκτη vcom που υπάρχει στο ποστ των εισόδων του stage.
Τα ερωτήματα τώρα...

1. Εφ όσον θελησω να χρησιμοποιήσω μιά τέτοια συνδεσμολογία και με την λογική ότι είπαμε ότι το βουβάλι έχει 1.65 vref (ας πούμε είναι πιό κοντά στο 2.5 αντί στο 0 να το δοκιμάσουμε) πού θα βρώ το vref γιά να το στείλω στη θέση του?

θυμάμαι (και πρέπει να θυμούνται οι γνώστες περι βουβαλιών) ότι εκεί συζητούσαμε γιά κάποιο avcc που αν δεν κάνω λάθος είχατε πει ότι είναι το αντίστοιχο του vref. Και είχαμε πεί ότι με τα counterpoints παίρναμε από κάπου που έλεγε avcc και πρέπει να το δώσουμε σε δυό πυκνωτές c11, c12 που πάνε στα ποδαράκια avccl avccr του sabre.
2. Αρα έχουμε εδώ μιά αντίστοιχη περίπτωση? να πάρω δηλαδή από εκεί που έχει στην είσοδό του το stage vcom και να δώσω στους δυό πυκνωτές 11 και 12?

3. Αν όντως ισχύει αυτό υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ότι μιλάμε γιά 1.65 και όχι γιά 2.5 ?

4. γιατί θυμάμαι εγώ ότι το avcc είναι το μισό του VA στο sabre 6.6/2=3,3 volt (προς βουβαλογνώστες μόνο...)

5. Τελικά αυτό που λέει το βουβάλι ότι the diferential output of the buffalo is 0.924*1.65 +1.65 V DC είναι το ότι οι έξοδοι του dac are referenced to 1.65 DC offset? ή κάτι άλλο?
γιατί από την άλλη το 1.65 = 3.3/2....

6. Επίσης ο tube stageκατασκευαστής λέει.
αν χρησιμοποιείς balanced dac που το έχεις σε SE συνδεσμολογία τότε πρέπει να προσθέσεις μιά αντίσταση ή αντίσταση/πυκνωτή στο stage, χωρίς να λέει περισσότερα.....??

Υπάρχει ελπίς ?

Last edited:
Επειδή σας βλέπω διστακτικούς...
ιδού τι ανακάλυψα μόλις.
απάντηση από τον κατασκευαστή του stage....

βέβαια ρίχνει κάποιο φως, αλλά δεν θα έλεγα ότι τα κατάλαβα όλα, ή ότι απαντήθηκαν οι ερωτήσεις...

Posted by bcherry (M) on January 18, 2009 at 22:11:00

In Reply to: RE: UTS and Buffalo DAC posted by [email protected] on January 14, 2009 at 09:01:26

Hi Saffier
The Buffalo is not quite the same as other DAC but...(untested):

Set UTS either to voltage mode, 1V output or to current mode 2mA.
If using current mode AND only one UTS (single ended) load the unused output of the Buffalo with 51R.
ESS show the Sabre DAC chip used Single-ended, so this kind of approach is entierly valid.
Also, if using single ended output in voltage mode leave other output unconnected. And in Voltage Mode offset is 1.7V, so use the version with 2.5V offset.
So, Buffalo DAC with single UTS uses either 3.02 with 51R on the unused outputs from the DAC (current mode, likely to sound better) or 3.12 (voltage mode).
Buffalo DAC with two UTS (balanced operation) uses 3.06 (current mode, likely to sound better) or 3.13 (voltage mode).
Also, if in 3.02 and 3.06 the output is too much, parallel additional 51R resistors on each of the Sabre DAC outputs.

There should be one set of jumpers different between 3.11 and 3.12.
If the ESS9008 does not tolerate the DAC output tied directly to ground (which their material implies it does), then use the configurations for 2.5V offset current out.
The difference between 1.7V and 2.5V is small enough to not upset anything major.
Vcom should be connected to the common mode voltage of the DAC. In most cases there is one, often called Vref or such. As the ESS9008 does not have such, and if I/V to ground is not permissable, a 1/2 Vadd node needs creating with suitable decoupling, in this case voltage mode may be the better choice.

That all I have on it. Would be interested to know how it works out.

Brian

τί είναι βρε σοφοί το μου φόλοουερ?

Επειδή μάλλον δεν θε βρεθεί σοφός να σου απαντήσει, ας σου απαντήσω εγώ που δεν είμαι.

"The mu-follower is a high gain, low output impedance inverting stage with excellent PSRR and very low non-linear distortion; making it enormously popular for hifi. "

http://www.freewebs.com/valvewizard1/mufollower.html

Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Alan Kimmel βρίσκεται εδώ:

http://www7.taosnet.com/f10/mustage.html

Εδώ επίσεις τα λέει πολύ καλά ο Tubecad:

http://www.tubecad.com/2009/10/blog0173.htm

Επειδή μάλλον δεν θε βρεθεί σοφός να σου απαντήσει, ας σου απαντήσω εγώ που δεν είμαι.

"The mu-follower is a high gain, low output impedance inverting stage with excellent PSRR and very low non-linear distortion; making it enormously popular for hifi. "

http://www.freewebs.com/valvewizard1/mufollower.html

Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Alan Kimmel βρίσκεται εδώ:

http://www7.taosnet.com/f10/mustage.html

Εδώ επίσεις τα λέει πολύ καλά ο Tubecad:

http://www.tubecad.com/2009/10/blog0173.htm

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
Βρήκα και κάτι αλλά δεν ξέρω αν είναι αξιόπιστο!!!

http://www.ict-net.net/tube.xls

Με αυτό έκανα μια προσομίωση! Τι λέει για output στο βουβαλάκι με τις E182CC?

2cn81ol.jpg

Το Mu-follower το έχω υλοποιήσει παλαιότερα σε άπειρους συμδυασμούς! Πραγματικά μετράει καλύτερα από οποιοδήποτε λαμπάτο στάδιο έχω ποτέ φτιάξει, τρομακτικά μικρή παραμόρφωση (δεύτερο δεκαδικό) πάρα πολύ υψηλό swing 60Vrms me 0,05% μόνο δεύτερη, και πάρα πολυ μικρή εμπέδηση εξόδου κάτω από 10Ω (συνδυασμός D3A από πάνω και 27 από κάτω). Γενικά καλό είναι η πάνω πέντοδος να έχει διαγωγιμότητα πάνω από 10-15ma/V. Απ την άλλη ακούγεται "κάπως". Πώς? κάπως μονότονο ξερό, ψυχρό, μυρίζει τρανζιστορίλα ένα πράμα! γενικά το παράτησα...

Θα συμφωνησω απολυτα με το φιλο Πανο.Στα ιδια καταληξα και εγω.
Η σωστη λυση ειναι επιλογη λαμπας με τα σωστα χαρακτηριστικα ανα περιπτωση,επιλογη του καταλληλου σημειου λειτουργίας,σιδηρο στην ανοδο:) και λειτουργεια σε κλασσικα κυκλωματα cc.

ΤΑπ την άλλη ακούγεται "κάπως". Πώς? κάπως μονότονο ξερό, ψυχρό, μυρίζει τρανζιστορίλα ένα πράμα! γενικά το παράτησα...

σε μένα ακούγεται...εξαιρετικά ενδιαφέρον, ρευστό, με τη θέρμη της λάμπας και πλήρη έλλειψη της κακώς εννοούμενης τρανζιστορίλας, αλλά και χωρίς τα μειονεκτήματα της λάμπας.
Το μπάσσο κλωτσάει τα αυτιά σου, οι μεσαίες είναι καθαρές και ζωντανές ενώ τα πρίμα δεν ξίνουν.
Αν αυτά γίνονται με αυτή την υλοποίηση μου φολλοουερ δεν ξέρω τι και πόσο καλύτερα μπορεί να ακουστεί με κάτι άλλο που δεν έχει το όνομα αυτό.
Οπότε έχουμε τα εξής ενδεχόμενα:
α. δεν ξέρω τι ακούω
β. η υλοποίηση αυτή, αν και μου φολλοουερ είναι έξω από τα όσα έχετε παρατηρήσει μέχρι σήμερα.
γ. παρατηρήσατε κάτι άλλο
δ. αν και χωρίς δυνατότητες σε γενική χρήση, ταιριάζει εξαιρετικά με το βουβάλι.

όπως και να έχει είμαι ευτυχισμένος...-bye-

σε μένα ακούγεται...εξαιρετικά ενδιαφέρον, ρευστό, με τη θέρμη της λάμπας και πλήρη έλλειψη της κακώς εννοούμενης τρανζιστορίλας, αλλά και χωρίς τα μειονεκτήματα της λάμπας.
Το μπάσσο κλωτσάει τα αυτιά σου, οι μεσαίες είναι καθαρές και ζωντανές ενώ τα πρίμα δεν ξίνουν.
Αν αυτά γίνονται με αυτή την υλοποίηση μου φολλοουερ δεν ξέρω τι και πόσο καλύτερα μπορεί να ακουστεί με κάτι άλλο που δεν έχει το όνομα αυτό.
Οπότε έχουμε τα εξής ενδεχόμενα:
α. δεν ξέρω τι ακούω
β. η υλοποίηση αυτή, αν και μου φολλοουερ είναι έξω από τα όσα έχετε παρατηρήσει μέχρι σήμερα.
γ. παρατηρήσατε κάτι άλλο
δ. αν και χωρίς δυνατότητες σε γενική χρήση, ταιριάζει εξαιρετικά με το βουβάλι.

όπως και να έχει είμαι ευτυχισμένος...-bye-

Μετρητικά, είναι όπως έγραψε ο Πάνος.
Ηχητικά τώρα ο mu, προσωπικά, μου αρέσει.
Τουλάχιστον με τις 6Ν23 και 5687, είναι πολύ καλός.
Φυσικά, επεισέρχεται και ο προσωπικός-υποκειμενικός παράγοντας.
Εφόσον λοιπόν σου αρέσει, όλα καλά .....