Λαμπατο Dac dual AD1865

• Φωτογραφική συνάντηση στην Αθήνα!

Αυτό το Σάββατο, στις δέκα το πρωϊ (10:00) στο Πάρκο Τρίτση. Λεπτομέρειες και συμμετοχές εδώ.

Εχουμε και λεμε.

Προενισχυτης αποτελουμενος απο μια 12AE6A nos sylvania λυχνια ανα καναλλι.Οι συγκεκριμενες ειναι κατασκευασμενες να λειτουργουν με χαμηλες τασεις.Εχουμε Β+= 25V και αντισταση καθοδου στα 15k.

Λειτουργει με grid στα 0V(!!!),οπου ειναι η πιο γραμμικη περιοχη.δηλ καθολου feedback μεσω bias,μειωμενη εμπεδηση και ευρυτερη αποκριση συχνοτητων.
Νηματα στα 12V με ξεχωριστη μπαταρια.οποταν κραταμε την καθοδο "καθαρη"

Η πλακετα με τις λυχνιες καθεται βιδωμενη σε αφρωδες ναυλον,για να αποφυγω τυχων μικροφωνισμους....

Ακολουθος ανοδου,και εξοδος διαμεσου ενος πυκνωτη γερμανικου 0.33μF αγνωστων λοιπων στοιχειων,και αντισταση 100κ προς τη γη...Θα αντικατασταθει με paper in oil απο την Jensen.

I/V converter για τα dac metal film resistor,με τους δυο μετατροπεις παραλληλα ανα chip.

Last edited:
Μερικές ερωτησούλες:
Μιλάμε για την nk έκδοση για τα chipάκια;
Μήπως οι LDO σταθεροποιητές επιλέχθηκαν λόγω μπαταρίας;
Καμιά σύγκριση με άλλους ΝΟS μετατροπείς (κυρίως με 1541);

Μερικές ερωτησούλες:
Μιλάμε για την nk έκδοση για τα chipάκια;
Μήπως οι LDO σταθεροποιητές επιλέχθηκαν λόγω μπαταρίας;
Καμιά σύγκριση με άλλους ΝΟS μετατροπείς (κυρίως με 1541);

H εκδοση ειναι η n-k.Δεν γνωριζω αν ακουστικα εχει διαφορες με τις αλλες...

Οι συγκεκριμμενοι LDO επιλεγησαν επειδη έχουν καλα χαρακτηριστικα(noise,voltage drop κτλ),αλλα χωρις να ειναι και τα καλυτερα.Δεν δοκιμασα και τπτ αλλα,εκτος απο τα κλασσικα LM78xx.

Οσο για τα 1541,οσα review διαβασα στο ιντερνετ,βγαζουν νικητη το analog μακραν...To AD1865 χρησημοποιει και η Audio Note στα ακριβα της DAC.και μην φανταστεις με τπτ εξωτικα κυκλωματα...

Φυσικα ακους και κρινεις.Ειναι και τα δυο non-os και της analog ειναι στα 18 bit.

.To AD1865 χρησημοποιει και η Audio Note στα ακριβα της DAC.και μην φανταστεις με τπτ εξωτικα κυκλωματα...

Φυσικα ακους και κρινεις.Ειναι και τα δυο non-os και της analog ειναι στα 18 bit.

Όντως το εν λόγω τσιπάκι έχει πολύ καλές κριτικές με υλοποιήσεις που δεν είχαν εξωτικά υλικά και πολύπλοκα στάδια εξόδου - σε αντίθεση με το 1541 που βασίζεται στα φίλτρα και το προσεγμένο στάδιο εξόδου.

Σκοπεύω να κάνω αυτό που γράφεις - υλοποίηση και τοων δύο και ακουστικό τεστ.

BTW δεν έχω τίποτα εναντίων του point to point αλλά μια πλακέτα θα έβαζε τα πράγματα στην θέση τους - δεν την μπορώ την ακαταστασία μετά από το πρωτότυπο, νυκοκοίρης άνθρωπος...

Όντως το εν λόγω τσιπάκι έχει πολύ καλές κριτικές με υλοποιήσεις που δεν είχαν εξωτικά υλικά και πολύπλοκα στάδια εξόδου - σε αντίθεση με το 1541 που βασίζεται στα φίλτρα και το προσεγμένο στάδιο εξόδου.

Σκοπεύω να κάνω αυτό που γράφεις - υλοποίηση και τοων δύο και ακουστικό τεστ.

BTW δεν έχω τίποτα εναντίων του point to point αλλά μια πλακέτα θα έβαζε τα πράγματα στην θέση τους - δεν την μπορώ την ακαταστασία μετά από το πρωτότυπο, νυκοκοίρης άνθρωπος...

Σκεφτομαι να αλλαξω την πλακετα και κανω γραμμες γειωσης στην πλακετα.Παρα τις point to point γειωσεις.Εχεις εμπειρεια για το τι ειναι καλυτερο?Δεν με νοιαζει να μοιαζει σαν βομβαρδισμενο,φτανει να ακουγεται καλα.

μπραβο!
Σορρυ εκ των προτέρων για την χαζη ερωτηση
αλλα ψαχνω οικονομικο κουτι για ενα εκτρομα που φτιαχνω και δεν βρισκω, ποσο το πηρες και απο που αν επιτρεπετε?

Ξεχωριστή γείωση για το αναλογικό και το ψηφιακό μέρος και χρήση πλακέτας διπλή όψεως με τη γείωση στο πάνω μέρος. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται through hole plating οπότε και ένας μη επαγγελματίας μπορεί να κατασκευάσει την πλακέτα.
Στείλε μου το σχηματικό και σου φτιάχνω την πλακέτα no problem. Επειδή δεν κατάλαβα ποιους PIO πυκνωτές χρησιμοποιείς δώσε μου και τις διαστάσεις.

Ξεχωριστή γείωση για το αναλογικό και το ψηφιακό μέρος και χρήση πλακέτας διπλή όψεως με τη γείωση στο πάνω μέρος. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται through hole plating οπότε και ένας μη επαγγελματίας μπορεί να κατασκευάσει την πλακέτα.
Στείλε μου το σχηματικό και σου φτιάχνω την πλακέτα no problem. Επειδή δεν κατάλαβα ποιους PIO πυκνωτές χρησιμοποιείς δώσε μου και τις διαστάσεις.

Ευχαριστω για την προσφορα.
Βασικα χρησημοποιω για καθε σημειο που χρειαζεται γειωση ξεχωριστο συρμα και ολα συνδεονται στο τροφοδοτικο σε ενα σημειο.Για αυτο ολα αυτα τα συρματα στον αερα.Τα σηματα πανε μεσω πλακετας.

Καθε βδομαδα δοκιμαζω και μια αλλαγη και δεν φτιαχνω πλακετες μονιμες.
Το σχηματικο θα το γραψω και θα το ποσταρω

μπραβο!
Σορρυ εκ των προτέρων για την χαζη ερωτηση
αλλα ψαχνω οικονομικο κουτι για ενα εκτρομα που φτιαχνω και δεν βρισκω, ποσο το πηρες και απο που αν επιτρεπετε?

Thanks.Καθολου χαζη.Εγω το πηρα απο τα ηλεκτρονικα Παπαδοπουλος στην Πατρα.Εχει αρκετα μεγεθη και σχετικα φτηνα~15ε

Αλλαξα τις αντιστασεις για τον I/V μετατροπεα,απο τυπικες metal film ταχα.....
με αυτες που ειναι metal filmdac3.jpg

Καμια σχεση η μια με την αλλη.Σε τεστ Α-Β με φιλους,με αλλαγες στον αερα ηταν νυχτα με την μερα.Δεν πιστευα οτι θα εκαναν τοση διαφορα.Οποταν και αλλαχτηκαν μονιμα:damnyou:

Αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για τις πιο ακριβές Caddock (0.01%). Όταν το Ι/V μέρος αποτελείται από μερικά μόνο παθητικά υλικά λογικό είναι νομίζω πως η ποιότητα αυτών των υλικών να παίζει καθοριστικό ρόλο. Και στο δικό μου NOS DAC (1543) η αλλαγή δύο αντιστάσεων άλλαξε σημαντικά το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για τις πιο ακριβές Caddock (0.01%). Όταν το Ι/V μέρος αποτελείται από μερικά μόνο παθητικά υλικά λογικό είναι νομίζω πως η ποιότητα αυτών των υλικών να παίζει καθοριστικό ρόλο. Και στο δικό μου NOS DAC (1543) η αλλαγή δύο αντιστάσεων άλλαξε σημαντικά το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Δεν ειναι caddock.Δοκιμασε τες.Απο rsgreece.

Δεν ειναι μονο η ποιοτητα της αντιστασης.Αλλα περισσοτερο η τiμη της.Δοκιμαζω διαφορες τιμες.Η 470ωμ δινει τεραστια σωματα αλλα μικρες παραμορφωσεις στις ψηλες.Με 235ωμ δεν εχει παραμορφωσεις,αλλα λιγοτερο σωμα.

Καμια ιδεα???Καμια εισηγηση?Εχω επιλογεα για τις αντιστασεις και τον βαζω αναλογα με το τραγουδι και την αναλογη αντισταση...:|)

Δεν ειναι caddock.Δοκιμασε τες.Απο rsgreece.

Δεν ειναι μονο η ποιοτητα της αντιστασης.Αλλα περισσοτερο η τiμη της.Δοκιμαζω διαφορες τιμες.Η 470ωμ δινει τεραστια σωματα αλλα μικρες παραμορφωσεις στις ψηλες.Με 235ωμ δεν εχει παραμορφωσεις,αλλα λιγοτερο σωμα.

Καμια ιδεα???Καμια εισηγηση?Εχω επιλογεα για τις αντιστασεις και τον βαζω αναλογα με το τραγουδι και την αναλογη αντισταση...:|)

Το ρευμα που δινει το dac, το μετατρεπεις σε ταση μεσω μιας αντιστασης.
Οσο μεγαλυτερη η τιμη της αντιστασης Ι/V τοσο πιο μεγαλη η εξοδος αλλα και η παραμορφωση.Το TDA 1543 για παραδειγμα με full scale current ~ 2.5 mA peak tp peak με 2,2 κΩ θα δωσει 5,5 Βολτ (ετσι ακουω το δικο μου)

Το ρευμα που δινει το dac, το μετατρεπεις σε ταση μεσω μιας αντιστασης.
Οσο μεγαλυτερη η τιμη της αντιστασης Ι/V τοσο πιο μεγαλη η εξοδος αλλα και η παραμορφωση.Το TDA 1543 για παραδειγμα με full scale current ~ 2.5 mA peak tp peak με 2,2 κΩ θα δωσει 5,5 Βολτ (ετσι ακουω το δικο μου)

Το θεμα ειναι να βρεις την χρυση τομη.Με μικρη αντισταση πεφτει και το σωμα στα οργανα,αλλα δεν εχεις παραμορφωση.Μαλλον να δοκιμασω γυρω στα 300ωμ

κράτα την μικρή αντιστασούλα στην εξοδο και δοκιμασε:
τα 1865 δεν θα παίξουν με μεγάλη αντίσταση.. γιατι το δυναμικό της iout πρέπει να είναι σταθερό, αλλιως βγάζει παραμόρφωση.. οπότε μικρή για να το κρατησεις υπό ελεγχο.. Δοκίμασε μικρή αντίσταση όπως ειχες και παίξε με τα εξής μετα από την αντίσταση:

α. buffer με jfet
β. τελεστικό στην εξοδο με φετ εισοδο πχ opa604

κράτα την μικρή αντιστασούλα στην εξοδο και δοκιμασε:
τα 1865 δεν θα παίξουν με μεγάλη αντίσταση.. γιατι το δυναμικό της iout πρέπει να είναι σταθερό, αλλιως βγάζει παραμόρφωση.. οπότε μικρή για να το κρατησεις υπό ελεγχο.. Δοκίμασε μικρή αντίσταση όπως ειχες και παίξε με τα εξής μετα από την αντίσταση:

α. buffer με jfet
β. τελεστικό στην εξοδο με φετ εισοδο πχ opa604

χρησημοποιω την εξοδο της αντιστασης απευθειας στο grid της 12ae6a η οποια λειτουργει ως ακολουθος ανοδου,με γειωμενη καθοδο.Γνωριζω το προβλημα.Το θεμα ειναι οτι δεν εχει πολυ σωμα με την 235ωμ.Θα δοκιμασω με 270ωμ.Ποσταρα και μετρησεις
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=29665