‘Λαμπάτο Φίλτρο’

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,348
Ζητώ συγνώμη καταρχήν για τον τίτλο αλλά δεν μπόρεσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο για να περιγράψω το θέμα (το οποίο ελπίζω να είναι και στην σωστή κατηγορία).

Το θέμα έχει ως εξής (θα το πω όσο πιο ‛ξερά’ και σύντομα μπορώ):

Τα ακούσματα μου είναι rock / metal και οι σχετικές ηχογραφήσεις είναι συνήθως κακής ποιότητας.

Ο εξοπλισμός από την άλλη είναι σχετικά ‛monitorατος’ (Ηχεία τα Pioneer S1-EX, πηγή το Marantz DV 9600 (με σύνδεση iLink), προ ο Pioneer LX90 Susano και τελικός ο Parasound A51).

O χώρος επίσης είναι σχετικά προβληματικός (πολλά τζάμια) αλλά εχουν γίνει προσπαθειες βελτίωσης (εγκατάσταση βαριών κουρτινών).

To αποτέλεσμα είναι οι υψηλές πχ να ‛τσιρίζουν’ και το ζητούμενο πως θα μπορέσω να τις ''γλυκάνω'' (χωρίς να ''σφάξω'' όμως και το χαμηλό - απαραίτητο στο rock / metel).

Γνωστός και γνώστης του χώρου του Audio που συνέστησε ως λύση προς διερεύνηση ένα ‛λαμπάτο φιλτράκι’ (stereo line in – line out) το οποίο ‛γλυκαίνει’ κάπως τον ήχο (θυμίζοντας λάμπα). Το πώς δουλεύει και το τι κάνει δεν το ξέρω / θυμάμαι.

Μου το περιέγραψε ως Magic Box (ή κάπως έτσι) και κατασκευάζεται / εισάγεται (δεν ξέρω) από μία εταιρία ονόματι Silver Note η οποία, αν θυμάμαι καλά, είναι κάπου στην Κρήτη.

Δυστυχώς τα στοιχεία επικοινωνίας που μου έδωσε δεν φαίνεται να ισχύουν.

Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω την γνώμη σας γενικά για το θέμα αλλά και συγκεκριμένα για τον λόγω μηχανάκι. Αν το ξέρει δλδ κανείς και εάν γνωρίζει παραπάνω στοιχεία για αυτό (που πχ μπορώ να το βρω κλπ).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Re: ‛Λαμπάτο Φίλτρο’

Αν μπορεις χωροταξικα δοκιμασε με τα ηχεια λιγο πιο μπροστα. Κοιταξε η αποσταση των ηχειων απο τους πισω και τους πλαινους τοιχους να μην ειναι ιδια.
Δοκιμασε τα dsp του susano η αν εχει καποια φιλτρα για τις πανω συχνοτητας ( σε δικαναλο παντα).
Μη μου απαντησεις οτι παιζεις direct εδω σκεφτεσαι να βαλεις μηχανακι αναμεσα σε προ και πηγη:grandpa:

Αν μπορεις χωροταξικα δοκιμασε με τα ηχεια λιγο πιο μπροστα. Κοιταξε η αποσταση των ηχειων απο τους πισω και τους πλαινους τοιχους να μην ειναι ιδια.
Δοκιμασε τα dsp του susano η αν εχει καποια φιλτρα για τις πανω συχνοτητας ( σε δικαναλο παντα).
Μη μου απαντησεις οτι παιζεις direct εδω σκεφτεσαι να βαλεις μηχανακι αναμεσα σε προ και πηγη:grandpa:
Οι χωροταξικές επεμβάσεις έχουν φτάσει στα όριά τους (οπότε δεν τις σκεφτόμαστε ως επιλογή).

Τα dsp του Susano σαφως και θα τα δοκιμάσω. Απλώς δεν έχω προλάβει ακόμα.

Απάντηση: Re: ‘Λαμπάτο Φίλτρο’

Άλλες ιδέες...

Πάρε αυτό:

Water_Filter_Shower_003.jpg

Ούτως ή άλλως ο ήχος σου μάπα είναι και μάπα θα παραμείνει... Τουλάχιστον να πίνεις καθαρό νεράκι. -bye-

Στα χρωτάω... :flipout:

Η Silver Note κατασκευάζει στην ελλάδα λαμπάτα μηχανήματα, κι όντως έχει μια τέτοια λύση. Αλλά εγώ θα ξεκινούσα από το room correction του προενισχυτή.

Καθάρματα Μπαμπίνο και Pan Man, θα πάρετε το αίμα σας πίσω τώρα, ε; :p :p :p

(καλό πάντως αυτό με το φίλτρο Μπάμπη - btw στο εδωσαν δώρο μαζί με τον προβολέα; :p)

@ ln() Σαφώς θα ξεκινήσω με τον ενισχυτή. Απλώς το ψάχνω γενικά. Μιας και ξέρεις την Silver Note έχεις κάποιο στοιχείο επικοινωνίας (τηλ, site κλπ); Λίγο που κοιταξα δεν βρηκα κατι.

Παίξε πρώτα με τον χώρο, χρησιμοποιώντας στοιχεία παθητικής ισοστάθμισης, πχ. διαχυντές, απορροφητικά κλπ. Άσε τα μπαφεράκια προς το παρόν .....

Μία εύκολη πρώτη προσέγγιση επιβάλλει τον περιορισμό των πρώτων ανακλάσεων των τουήτερς. Υπάρχουν αρκετά αντίστοιχα θέματα στο δικό μας κλαμπ και χιλιάδες στο διαδίκτυο ....

Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Περαν των κουρτινων που μπηκαν, οι δυνατοτητες επεμβασης στο χωρο με αντικειμενα μεγαλου μεγεθους (πχ ''τελαρα'' 30*30) ειναι ελαχιστες.

Εχει νόημα λοιπόν να κοιταξω προς αυτη την κατεύθυνση;

Ενδιαφέρον. Ευχαριστώ.

Βρήκα επίσης και αυτό: http://www.behringer.com/T1954/index.cfm?lang=ENG

Ε, ποτέ! :flipout:

Να δω berry στο σύστημά σου κι ας πεθάνω! :violent-smiley-030:

:p

(τις προάλλες αν θυμάμαι καλά κάτι τέτοιο σου είχα προτείνει και εγώ..)

Απάντηση: Re: ‛Λαμπάτο Φίλτρο’

Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Περαν των κουρτινων που μπηκαν, οι δυνατοτητες επεμβασης στο χωρο με αντικειμενα μεγαλου μεγεθους (πχ ''τελαρα'' 30*30) ειναι ελαχιστες.

Εχει νόημα λοιπόν να κοιταξω προς αυτη την κατεύθυνση;

Παντως με τις κουρτινες ακουσα μεγαλη διαφορα στον χωρο του Συριου..
Ο ηχος γλυκανε και δεν νομιζω οτι οφειλοταν τοσο στον Susano (αφου το σημα εφευγε απο το HTPC αναλογικα, περνουσε στον Susano και πηγαινε στον τελικο).

Δοκίμασε επίσης ένα κομμάτι βελούδο ή τσόχα γύρω απ το τουήτερ. Θα αφαιρέσεις το κομμάτι του θόλου και θα το στηρίξεις με μπλου-τακ ή κάτι ανάλογο που να μπορεί να αφαιρεθεί απ το ηχείο χωρίς να αφήσει ίχνη.

Δοκίμασε επίσης ένα κομμάτι βελούδο ή τσόχα γύρω απ το τουήτερ. Θα αφαιρέσεις το κομμάτι του θόλου και θα το στηρίξεις με μπλου-τακ ή κάτι ανάλογο που να μπορεί να αφαιρεθεί απ το ηχείο χωρίς να αφήσει ίχνη.
Το tweeter ειναι ομοκεντρικό με το Mid (http://www.pioneer.eu/images/products/speakers/pioneer/s1exql_large.jpg) οπότε δεν νομίζω ότι παίζει αυτή η λύση (εκτός αν δεν καταλαβα καλά)

Eκτος απο το magic box υπαρχει και το πολυ καλο χ-10v3 της MF.Aυτα ειναι buffer τα οποια συνδεονται στην εξοδο (κυριως μιας πηγης) αλλα και αναμερσα προ και τελικου.Κατα πρωτο λογο κανουν προσαρμογη της αντιστασης εξοδου της πηγης (το κατεβαζει σε λιγα ωhm) με την αντισταση της εισοδου του ενισχυτη.Κτα δευτερο λογο υποσχονται (αναλογος του συνδιασμου) το πετυχαινουν κιολας,αναβαθμιση της ηχητικης ποιοτητας αφου εχουν και τα δυο λαμπα.Στην δικη σου ομως περιπτωση δεν θελεις στην οθσια να γλυκανεις τον ηχο,με την εννοια να παρεμβαλεται λαμπα,αλλα να περιορισεις ανακλασεις αλλα και πριμα που απο οτι καταλαβα κουραζουν.Αφου λοιπον χωροταξικα δεν υπαρχει περιθωριο για αλλη βελτιωση,(και εισαι σιγουρος πως το προβλημα δεν ειναι απο καποια συσκεκριμενη συσκευη,η τοποθετησεις),τοτε μονο η ψηφιακη ισοσταθμιση μπορει να σε σωσει.. Παντως μαλλον πρεπει να εξαντλησεις καθε περιθωριο βελτιωσης του χωρου και ειδικα του στησηματος....Αυτα.-bye-

Το Τ1953 που ανεφέρθει δεν κάνει γιατί δεν "κλέβει"...!
Η μόνη περίπτωση για να κλέψει είναι να μπούνε λάμπες χωρίς πρίμα...
Ενδεχομένως και το Τ1954 να κινείται παράλληλα ηχητικά.

Μείωση... πρίμων επιτυγχάνουμε εύκολα αλλάζοντας την κλίση των ηχείων μεταξύ τους και/η μπρος πίσω ή αλλάζοντας το ύψος του ηχείου ή χαμηλώνοντας/ψηλώνοντας την θέση ακρόασης (λοβός/off axis).

Από κει και πέρα ένα καλό και ποιοτικό αναλογικό γραφικό EQ το κάνει έυκολα με ένα-δυό κλικ...
Και φυσικά κάνει και άλλα... γιατί τρώγοντας έρχεται η όρεξη...

Ισως τελικα βιάστηκα να ανοιξω το θεμα καθως δεν εχω πειραματιστει με το EQ του ενισχυτή και πολύ σωστά, όλοι θεωρούν αυτό ως την πρώτη λύση.

Θα δοκιμάσω το Σ/Κ και θα επιστρέψω με εντυπώσεις.

Ισως τελικα βιάστηκα να ανοιξω το θεμα καθως δεν εχω πειραματιστει με το EQ του ενισχυτή και πολύ σωστά, όλοι θεωρούν αυτό ως την πρώτη λύση.

Θα δοκιμάσω το Σ/Κ και θα επιστρέψω με εντυπώσεις.

Οντως βιαστηκες πολυ...να καταδικασεις τον susano που λογικα εχει απειρες δυνατοτητες προσαρμογης του ηχου :grinning-smiley-043 ετσι ωστε να τον φερεις στα μετρα σου και στα γουστα σου ευκολα.

Αντε και καλες...δοκιμες