Λαμπάτος ή τρανζίστορ στα 800 ευρώ?

DeepFloyd

Established Member
27 June 2006
123
Καλησπέρα σε όλους,

μετά από πολύ καιρό (και μετά από την απόφαση ότι θα μείνω στην Ελλάδα τελικά για συνέχιση των σπουδών μου) αποφάσισα να ξανασχοληθώ με το στερεοφωνικό μου με το οποίο είχα/έχω πάθος και θέλω επιτέλους να το κάνω να παίξει καλά μουσική. Επομένως θα ήθελα τις συμβουλές σας ξανά...

Έχω ένα ζευγάρι Monitor Audio RS6, 91 dB, 6 Ohm, εύκολο γενικά ηχείο και όμορφο. Το πρόβλημα είναι ο χώρος. Τα έχω σε ένα δωμάτιο 16-17 τ.μ. και πολύ κοντά, σχεδόν κολλητά στον πίσω τοίχο. Τα οδηγώ με έναν πολυκάναλο Marantz SR7400.

Αποτέλεσμα? Όταν δυναμώνω, ναι, γίνεται χαλασμός Κυρίου, και ευχαριστιέμαι τη ροκ και τη μέταλ μου. Αλλά στερεοφωνική εικόνα γενικά δεν έχω καλή. Τις νύχτες που κατά κύριο λόγο ακούω σε χαμηλές-μέτριες εντάσεις τα ηχεία απλώς ψυθιρίζουν, δεν είναι γεμάτος ο ήχος, δεν ακούω ζεστές φωνές μπροστά, δεν ευχαριστιέμαι τα χρήματα που έχω δώσει.

Δεν έχω πρόβλημα αντικατάστασης όλου του συστήματος, αλλά το budget είναι σχετικά σφιχτό. Σκέφτόμουν μήπως με έναν λαμπάτο των 45-50 watt βελτιωνόταν η κατάσταση. Ή με έναν NAD c372 π.χ. ωστε να πάρω και καλύτερο προενισχυτικό στάδιο από το υπάρχον. Ποια είναι η γνώμη σας?

Ένα set με έναν Tsakiridis Aiolos + ένα ζευγάρι ευαίσθητα ηχεία βάσης πιστεύετε ότι στο χώρο μου θα απέδιδε καλύτερα?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,

Δημήτρης

Ηχεια βασης χρειαζεσαι ετσι και αλλιως ασχετα με τον ενισχυτη.Αρχικα θα εκανα αυτη την κινηση και μετα θα εβλπεπα τι θα εκανα με ενισχυτη.Λαμπα στα 800 ευρω ξεχασε το.

Απάντηση: Re: Λαμπάτος ή τρανζίστορ στα 800 ευρώ?

Ηχεια βασης χρειαζεσαι ετσι και αλλιως ασχετα με τον ενισχυτη.Αρχικα θα εκανα αυτη την κινηση και μετα θα εβλπεπα τι θα εκανα με ενισχυτη.Λαμπα στα 800 ευρω ξεχασε το.

+1

Δοκίμασε γιά αρχή,όσο σε παίρνει,να παίξεις με τη θέση των ηχείων.Οπωσδήποτε ένας τελικός είναι η οικονομικότερη λύση.Εάν δε,πρόκειται για μεταχειρισμένο(θα βρείς αρκετούς στις αγγελίες)κανείς δεν θα σού αρνηθεί δοκιμή στο σύστημά σου.Από κεί καί πέρα,οι Tsakiridis,Tac,Dared καί Xindak είναι τίμιες προτάσεις λαμπάτων στην κατηγορία τιμής πού αναφέρεις.
Αυτά όμως σαν έσχατη λύση.IMHO πάντοτε.

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις και τόσο σύντομα!! :a0210:

Έβαλα τελικό, τον Arcam P85, έπαιξε για ένα δύο μήνες, δε μου έδωσε αυτό που ζήτησα, και λόγω χωροταξικού προβλήματος τον έβγαλα πάλι.

Ώστε λάμπα στα 800 δύσκολα ε? Γιατί σκεφτόμουν για τον Τσακιριδη :chinscratch:

Για ηχεία βάσης που λέτε, φοβάμαι γμτ ότι θα χάσω σε δυναμικά και όγκο. Θα κερδίσω όμως σε στερεοφωνική εικόνα και χροιές στις μεσαίες εντάσεις?

Ευχαριστώ πολύ και πάλι,

Δημήτρης

[...]
Για ηχεία βάσης που λέτε, φοβάμαι γμτ ότι θα χάσω σε δυναμικά και όγκο. Θα κερδίσω όμως σε στερεοφωνική εικόνα και χροιές στις μεσαίες εντάσεις?
[...]

Αυτή είναι πολύ γενική αντιμετώπιση που πρακτικά δεν σε βοηθά. Ούτε όλα τα ηχεία βάσης υστερούν σε δυναμικά και όγκο, ούτε υπερτερούν σε εικόνα και μεσαία. Είναι εντελώς ξεχωριστή κάθε περίπτωση.

Προσωπικά πιστεύω ότι εκτός της αλλαγής ενισχυτή (προς τρανζίστορ και όχι λάμπα), η αναζήτηση σωστής θέσης ήταν η καλύτερη συμβουλή που σου δόθηκε.

1) Δοκιμάζεις τις αλλαγές στη χωροταξία που σου πρότειναν τα παιδιά... Θα προστατεύσει και το πορτοφόλι σου στην τελική...
2) Αν δεν καταφέρεις τίποτα πας για αλλαγή ηχείων! Σίγουρα βάσης και θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα. Φυσικά πρώτα τα ακούς στο χώρο σου και μετά τα αγοράζεις!

Για ενισχυτή δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα... Δεν πρόκειται ο ενισχυτής να σου κόψει το μπουμάρισμα ή να σου προσφέρει τη στερεοφωνική εικόνα που σου λείπει λόγω κακής τοποθέτησης των ηχείων...

Αν από εκεί και πέρα "φέρεις" το αποτέλεσμα εκεί που θέλεις και ακόμη θέλεις να ακούσεις κάτι το πιο μουσικό, πας για ενισχυτή...
Αλλά τότε δεν θα μιλάς για τελικό κόστος της τάξης των 800 ευρώ... :BDGBGDB55:

Γράφτηκαν κάποιοι ενισχυτές λαμπάτοι. Εγώ στη θέση σου θα πήγαινα για λάμπα οπωσδήποτε.
Με την κρίση που υπάρχει στην αγορά ,μπορείς να βρεις και παλιότερο μοντέλο και να καθαρίσεις.

Μπορεί να φτιαχτεί σύστημα με τόσα λεφτά και να μην πιστεύεις τι ακούς.
Αξιοπρέπεια και τρελό value for money.

Τόλμησε το.

Ρε παιδια ο ανθρωπος ακουει λεει ροκ και μεταλ!
1) Ξεχνας τα βασης. Μια χαρα ειναι το ηχειο σου. Δεν ειναι δα και κανα τεραστιο ηχειο!!!
2) Ξεχνας τη λαμπα. Με 91 db ηχειο και 800 ευρω budget για λαμπα αποκλειεται να ακουσεις ροκ και μεταλ οπως θες!

λοιπον...σαν πιο ειδικος στο θεμα λογω του οτι εχω τα ιδια ηχεια,εχουμε περιπου και τα ιδια τετραγωνικα(18τ.μ) δωματιου οποτε οπως καταλαβαινεις επεσες στην περιπτωση να πω και γω μερικα πραγματακια:
τα ηχεια τα εχω περιπου ενα χρονο και η τελευταια αλλαγη που εκανα οσον αφορα την τοποθετηση τους ειναι πριν ενα μηνα περιπου,που σημαινει οτι υπαρχουν πολλα περιθωρια βελτιωσης.
Πρωτη βελτιωση,εβαλα τα σφουγγαρακια που εχουν στην συσκευασια τους και εκλεισα τις πισω οπες για να μειωσω τις αντανακλασεις απο τους πισω τοιχους.
Δευτερον,τα διπλοκαλωδιωσα με μπελντεν καλωδιο ηχειων τα οποια επεξεργαστηκα πρωτα.
Τριτον,εβαλα την σιντοθηκη μου πισω ακριβως απ' το ενα ηχειο σε ασυμμετρη τοποθετηση των σι ντι.
Τεταρτον,βρηκα ως βελτιστη αποσταση μεταξυ τους τα 2,60μ και τους εδωσα μια κληση τετοια ωστε οταν καθομαι στο ''γλυκο σημειο'' να βλεπω μονο την μπροστινη πλευρα τους και καθολου τα πλαινα τους.
Πεμπτη και τελευταια,σταματησα ν'ακουω απ' τον πολυκαναλο γιαμαχα και τους εβαλα εναν τριπαθο DIY,εκει ηταν βεβαια ολα τα λεφτα τα ηχεια απογειωθηκαν και εδωσαν οτι ειχαν και δεν ειχαν!!

Φιλε μου, αυτα δεν εχουν σχεση με το αν το ηχειο ειναι βασης η δαπεδου αλλα με το ποσο ικανο ειναι το ηχειο να στα βγαλει!

@Λάκης πολύ χάρηκα με την απάντησή σου, και πιστεύω οτι θα είναι το επόμενο βήμα μου, γιατί είναι φτηνή λύση και έτσι κι αλλιώς χρειαζόμουν έναν φτηνό ενισχυτή για κάτι άλλα JmLab Sib που έχω και κάθονται. Οπότε θα δοκιμάσω με tripath (παρόλο που είμαι άσχετος από DIY).

@PLACEBO όντως ροκ και μέταλ ακούω, αν και τώρα τελευταία ακούω και πιο ήσυχα πράγματα, Nick Cave, Tindersticks και τέτοια... Οπότε ψάχνω αληθινές φωνές.

@ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ δημήτρη ευχαριστώ για την πρόταση, αν δεν κάτσει ο tripath θα κοιτάξω μήπως κινηθώ προς 2nd hand.

@all: Πιστεύετε οτι ο Nad C372 ως καλός ολοκληρωμένος δικάναλος στα 800 ευρώ θα μου έδινε αισθητή βελτίωση σε σχέση με τον πολυκάναλο που χρησιμοποιώ για δικάναλο?

Οπότε θα δοκιμάσω με tripath (παρόλο που είμαι άσχετος από DIY).

Εχμ...
Αν είσαι άσχετος με DIY καλό είναι να κάτσεις μακρυά από τους τρίπαθους...
Μάλλον ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσεις είναι κανένας gainclone...
Ακόμη πιο εύκολος είναι να βάλεις κάποιον άλλον να σου τα φτιάξει!
Αλλά το να πείσεις υποψιασμένο ντιούη να σου φτιάξει τρίπαθο χλωμό το κόβω... :flipout::flipout:

@Λάκης πολύ χάρηκα με την απάντησή σου, και πιστεύω οτι θα είναι το επόμενο βήμα μου, γιατί είναι φτηνή λύση και έτσι κι αλλιώς χρειαζόμουν έναν φτηνό ενισχυτή για κάτι άλλα JmLab Sib που έχω και κάθονται. Οπότε θα δοκιμάσω με tripath (παρόλο που είμαι άσχετος από DIY).

δοκιμασε αυτον http://www.41hz.com/main.aspx?pageID=154,ο NAD κατα πασα πιθανοτητα να σου δωσει κατι παραπανω απ'τον πολυκαναλο,αλλα οχι τρομερα πραγματα,δυσκολο παντως ενας σχετικα φτηνος πολυκαναλος να σου δωσει καλο δικαναλο ηχο.

Εχμ...
Αν είσαι άσχετος με DIY καλό είναι να κάτσεις μακρυά από τους τρίπαθους...
Μάλλον ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσεις είναι κανένας gainclone...
Ακόμη πιο εύκολος είναι να βάλεις κάποιον άλλον να σου τα φτιάξει!
Αλλά το να πείσεις υποψιασμένο ντιούη να σου φτιάξει τρίπαθο χλωμό το κόβω... :flipout::flipout:

ουστ εσυ ρε με τους παλιοgainclone σου :BDGBDGB53:

Αν μλαμε για ΝΑD ξεχνας τον 372,εχει ηδη βγει ο 375 που φαινεται να ειναι αισθητα βελτιωμενος .

http://www.avcesar.com/actu/id-1512/Nad-C375.html

Ο χωρος πιστευω οτι ειναι μικρος εκτος και αν εχεις σχετικα ελαφρια επιπλωση οπως ο φιλος μας παρακατω που εχει προτιμησει και ενισχυτη nad με μικροτερη ισχυ.

nieuw_klein.jpg

Αν κανεις ενας search στο google θα δεις πολλες φωτο με συστηματα με βαση τα ηχεια σου αλλα σχεδον ολα ειναι στημενα σε μεγαλους χωρους,κατι σημαινει αυτο.

Ο 375 θα δωσει σημαντικη βελτιωση σε σχεση με τον ενισχυτη που εχεις,αλλες προτασεις ο creek evo,denon 1500,yamaha as1000.

Last edited: