Λάμπες - Από που αγοράζουμε ;

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Ως νέος στον χώρο της ενίσχυσης με λάμπες - απέκτησα πρόσφατα δυο τελικούς Τσακιρίδη ( Apollon) - δεν γνωρίζω απο που πρέπει να ψωνίζω λάμπες . Στην Θεσσαλονίκη δεν ξέρω κανένα που να πουλάει . Στην Αθήνα υπάρχει ο Ρίτσος και δεν ξέρω ποιός άλλος . Στο διαδίκτυο ο χαμός ...Εχω βρεί πχ το www.tubedepot.com .
Η ερώτηση μου έχει πολλαπλά σκέλη
-Παίρνουμε από έξω ή από Ελλάδα ;
-Υπάρχει περίπτωση οι λάμπες να είναι κινέζικες και να μην φαίνεται ; ( να έχουν δηλαδή κανονικά τα στοιχεία της όποιας γνωστής μάρκας αλλά να είναι μαϊμού ; )
-Από την τιμή μπορούμε να το καταλάβουμε ;
-Ψωνίζοντας από έξω , πως ξέρουμε αν είναι αξιόπιστος ο πωλητής ( ότι θα τις ματσάρει σωστά κλπ ) ;
Αυτά τα ολίγα.
Βοηθείστε παρακαλώ τον νέο στον χώρο της λάμπας όσοι είστε γνώστες .
Ευχαριστώ

Τα μηχανήματα είναι καινούργια;Για τι είδους λάμπες ενδιαφέρεσαι;

Αν ναί γιατί θέλεις ν' αλλάξεις λάμπες;Τι θέλεις ν' αλλάξεις-βελτιώσεις;
Το υπόλοιπο σύστημα απο τι αποτελείται;

Τα μηχανήματα είναι καινούργια;Για τι είδους λάμπες ενδιαφέρεσαι;

Αν ναί γιατί θέλεις ν' αλλάξεις λάμπες;Τι θέλεις ν' αλλάξεις-βελτιώσεις;
Το υπόλοιπο σύστημα απο τι αποτελείται;

Μηχανήματα από συμφορουμίτη - 1/ 1/2 χρόνου περίπου 1000 ώρες παιξίματος .Αλλαγή λάμπας απαραίτηση ( τουλάχιστον ζεύγους ) - βραχυκύκλωσε η μία και πυρακτώθηκε . Επάνω είχε EL 34 Elektroarmonix . Θα παραμείνω στον ίδιο ήχο διότι ακόμα δεν θέλω να πειραματισθώ και μου αρέσει ο "παχύς" ήχος τους . Ενδεχομένως να αλλάξω τις προενισχύτριες που είναι chinese . Εχω δει και Elektroarmonix 12AX7- εδώ είμαι ανοιχτός σε προτάσεις - μου είπαν και για ei . Για προενισχύτριες εδώ έχει πολλούς τύπους http://www.tube-town.net/info/doc/tt-report-preamp-tubes-engl.pdf Καμμιά γνώμη ;

Ντοκ, αρχικά η καλύτερη κίνηση που έχεις να κάνεις, είναι να πάρεις ένα τηλέφωνο στους Τσακιριδαίους.
Νομίζω ότι πουλάνε και λάμπες.

Ο Ατόφιος, όταν πήρε τις Ηλέκτρες μεταχειρισμένες, μίλησε πολλές φορές με τον Οδυσσέα, ο οποίος ήταν εξυπηρετικότατος.

Γιατί πυρακτώθηκε η λάμπα;Μήπως υπάρχει πρόβλημα στον ενισχυτή;

Με τόσες ώρες δεν δικαιολογείται,άν ήταν ελαττωματική θα είχε πρόβλημα απο την αρχή...

Συμφωνώ κι εγώ με τους Τσακιρίδηδες.Είναι οι πιό κατάλληλοι.Ρώτα τους και για το πρόβλημα της λάμπας,μήπως θέλει σέρβις ο ενισχυτής.

Γενικά οι electrocharmonix θεωρούνται έντελώς εισαγωγικές............

Κοιτάξτε να κάθομαι να συσκευάζω μηχανήματα να τα στείλω στην Αθήνα να μου τα ελέγξουν , να τα πηγαίνω στο ΚΤΕλ , να πηγαίνω από το ΚΤΕλ να τα ξαναπαίρνω κ.ο.κ. το βρίσκω άκρως κουραστικό . Αν αλλάξω τις λυχνίες και συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα τους πακετάρω και τους αποστέλλω στον πωλητή τους και τελειώνει το θέμα . Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο πωλητής τους ισχυρίζεται ότι η μία λάμπα ενδεχομένως να δημιουργούσε πρόβλημα.

Παρ' όλα αυτά τα άκρως ενδιαφέροντα , έχει καποιος απάντηση στην ερώτηση μου ; ( θα χρειαστεί και για μελλοντική χρήση ούτως ή άλλως )

Μια ακόμα περίπτωση είνα και το ebay.
Πήγαινε στην κατηγορία "Consumer Electronics", πληκτρολόγησε EL34 στην αναζήτηση και ο Θεός βοηθός (θα βρεις υπερβολικά πολύ πράμα).

Πάντως κάνε ένα τηλεφώνημα στους Τσακιριδαίους, έστω και για να τους ρωτήσεις από μάρκες τι συνιστούν.

Αλλαγή λάμπας απαραίτηση ( τουλάχιστον ζεύγους ) - βραχυκύκλωσε η μία και πυρακτώθηκε

Αυτο συμβαινει καμμια φορα οταν περασει πολυ ρευμα σε μια λαμπα, η λαμπα μπορει να συνεχισει να αναβει αλλα ελεγξε το bias με ενα πολυμετρο. Αν μετραει γυρω στα 200 MV ολα καλα, αν ομως μετραει γυρω στα 9 πιθανον εχει καψει κατι αντιστασεις η πυκνωτακια στην βαση της λαμπας - μην ανυσηχεις, ευκολη επισκευη.
Ο Οδυσσεας Τσακιριδης ειναι εξαιρετος εκτος απο κατασκευαστης και ως ανθρωπος και παντα προθυμος να εξυπηρετησει. Προσωπικη εμπειρια παρομοια, οπου ειχα αγορασει μεταχειρισμενο ζευγος μονομπλοκ Ηλεκτρα απο αλλου και σε βλαβη που παρουσιαστηκε τους επισκευασε δωρεαν.

Μετρα και την ταση στις μπριζες σου, σε διαφορες ωρες της μερας και της νυχτας.

Τώρα θα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο μάθημα . Πως τα κάνουμε όλα αυτά ; ( ρυθμίσεις ρευμάτων ηρεμίας - ελεγχος bias [τι είναι πάλι αυτό ; εγώ μέχρι τώρα τον bios ήξερα κι είναι συμφορουμίτης :D])

ειμαι και εγω σε αναζητηση λυχνιων, και λεω να πεταχτω το Σαββατο στο audiocraftworks.gr. αν εχεις υπομονη μεχρι τοτε σε ενημερωνω.

Αυτά είναι λίγο ζόρικα πράγματα.

Στους EAR 509 πχ, έχει επάνω ένδειξη για το bias και ρυθμίζεται εύκολα.

Στην περίπτωσή σου, θα χρειαστείς πολύμετρο.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις και την τάση πόλωσης των λυχνιών.

Πες του Μήτσου να έρθει να σου δείξει.

Σχετικα προσφατα αγορασα κι εγω λαμπες απο audiocraftworks.gr. Ειχα τις EL 34 και πηρα και τις 6550 SVETLANA. Ο Σπερτος ειναι συνφορουμιτης και πολυ εξυπηρετικος.

καλή πηγή για λυχνιες είναι Γερμανια το TAD και Αμερική THE TUBE STORE και για πιο nos καταστάσεις UPSCALE AUDIO.
Ολα αυτά τα καταστήματα είνα εγγυημένα

Στον δικο σου ενισχυτη πρεπει να ειναι για τις EL-34 200mv.
Αγοραζεις ενα πολυμετρο και βαζεις τον διακοπτη του για να μετραει περιπου αυτα τα mv. Εχεις συνδεδεμενο το ηχειο και τον προενισχυτη αλλα κλειστο. Αφου αφησεις κανενα τεταρτο τον ενισχυτη να ζεσταθει, βαζεις το μαυρο καλωδιο του πολυμετρου στον μαυρο πολο των ηχειων, και το κοκκινο στην λιγο μεγαλυτερη τρυπα απο τις δυο που εχει διπλα απο καθε μια λαμπα ο ενισχυτης σου και μετρας τα ρευματα περιπου στα 200mv +,-, 5 με 10 mv οριο ανοχης. Για να τα ρυθμισεις αγοραζεις ενα λεπτο ισιο κατσαβιδακι, που μπαινει διπλα στην μικροτερη τρυπα που ειναι κοντα στην λαμπα και το στριβεις αναλογα. Θελει σχετικα λεπτο κατσαβιδακι.

Σχετικα προσφατα αγορασα κι εγω λαμπες απο audiocraftworks.gr. Ειχα τις EL 34 και πηρα και τις 6550 SVETLANA. Ο Σπερτος ειναι συνφορουμιτης και πολυ εξυπηρετικος.

ως προς το δευτερο σκελος για τον Μιχαλη τον Σπερτο θα συμφωνησω, αλλα ως προς το πρωτο νομιζω οτι οι συγκεκριμενοι ενισχυτες δεν μπορουν να δουλεψουν με 6550 η ΚΤ88

Nτοκ. στο συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις ,δεν φταίει ο ενισχυτής.
Η λάμπα φταίει.

Πόσες ΕL 34 θέλεις;

To μαγαζί που λες είναι πολύ αξιόπιστο (έχω ψωνίσει) αλλά ακριβούτσικο.

Μόλις αλλάξεις λάμπες, πρέπει να ρυθμίσεις τα bias. Εύκολα με ένα πολύμετρο και δύο μετρήσεις. Ο Παναγιωτίδης αν σου δείξει μία φορά ,μετά καθάρισες.