Λάμπες: Διάρκεια ζωής..

Απάντηση: Re: Λάμπες: Διάρκεια ζωής..

Βγάλτο επιτέλους μας έσκασες, ρε μπας και είναι δύο διαφορετικοί προβολείς;

Τα πράγματα είναι απλά.

Η πρώτη λάμπα έχει πάνω από 2500 ώρες λειτουργίας και η δεύτερη ακριβώς 156 ώρες.

Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε αντίστοιχες φωτογραφίες και από άλλους δημοφιλείς προβολείς..

Απάντηση: Re: Λάμπες: Διάρκεια ζωής..

Τα πράγματα είναι απλά.

Η πρώτη λάμπα έχει πάνω από 2500 ώρες λειτουργίας και η δεύτερη ακριβώς 156 ώρες.

Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε αντίστοιχες φωτογραφίες και από άλλους δημοφιλείς προβολείς..

Αααααααα μπλόφαρες έτσι; Πάντως μεγάλη διαφορά ωρών αν λάβουμε υπόψιν την πτώση μετά από 500 ώρες. Το ενδιαφέρον θα ήταν να υπήρχε και τρίτη φωτό με την καινούρια λάμπα αλλά και να καθάριζες και χρωματικό τροχό να βλέπαμε αν θα χε επιπλέον διαφορά. Να σε ρωτήσω κάτι άλλο; Είχες δει κάποια σκηνή σκοτεινή πριν την αλλαγή της λάμπας για να δεις αν με την καινούρια είχες χειρότερο μαύρο;

Last edited:
Tην κουβεντα προφανως την ανοιξε ο Δημητρης για να δουμε τις διαφορες σε πτωση λαμπας σε σχεση με αλλες τχνολογιες, ειδικα DILA.

Εγώ βλέπω 2 αλουμινένιες μπαλκονόπορτες!!!
Είναι φανερό ότι το gamma της πρώτης μπαλκονόπορτας είναι λάθος μιας και κρασσάρει τη λεπτομέρεια στην κουρτίνα που φαίνεται πεντακάθαρα στη δεύτερη φώτο. Η αναλυτικότητα του φακού είναι άριστη και στις δύο παρατηρώντας τις γραμμές των περσίδων...

Συμπέρασμα:
Πάρε ένα φωτόμετρο καλέ!!!-bye-

Re: Απάντηση: Re: Λάμπες: Διάρκεια ζωής..

Αααααααα μπλόφαρες έτσι; Πάντως μεγάλη διαφορά ωρών αν λάβουμε υπόψιν την πτώση μετά από 500 ώρες. Το ενδιαφέρον θα ήταν να υπήρχε και τρίτη φωτό με την καινούρια λάμπα αλλά και να καθάριζες και χρωματικό τροχό να βλέπαμε αν θα χε επιπλέον διαφορά. Να σε ρωτήσω κάτι άλλο; Είχες δει κάποια σκηνή σκοτεινή πριν την αλλαγή της λάμπας για να δεις αν με την καινούρια είχες χειρότερο μαύρο;

Δεν μπλόφαρα.. Απλά κανείς σας δεν κατάφερε να πέσει κοντά στις σωστές ώρες.. ;)

Η πλάκα είναι ότι την ακριβώς επόμενη μέρα από τότε που τράβηξα τις παραπάνω φωτογραφίες ήρθε ο Καστρουνής και έριξε το διάσημο καθάρισμά του στα οπτικά (γιαυτό τον είχα κατεβασμένο τον προβολέα..).

Φωτογραφίες με τις ίδιες συνθήκες δεν πήρα, αλλά θυμάμαι ότι υπήρχε σεβαστή διαφορά στην φωτεινότητα, και άρα και στα black levels.

Tην κουβεντα προφανως την ανοιξε ο Δημητρης για να δουμε τις διαφορες σε πτωση λαμπας σε σχεση με αλλες τχνολογιες, ειδικα DILA.

Την κουβέντα την άνοιξα για να δούμε γενικά (στην πράξη) τι γίνεται με τις λάμπες.

Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει μηχανήματα διάσημα για τη μικρή διάρκεια ζωής της λάμπας τους, π.χ. Sony Topaz. Αναρωτιέμαι αν τελικά αυτή τη φήμη την κέρδισαν "άξια" ή αν είχε γίνει μεγάλο θέμα απλά επειδή ήταν δημοφιλή μοντέλα και τα είχε (και δοκίμαζε) πολύς κόσμος.

Η αλήθεια είναι ότι ο W5000 είναι από τα πιο αξιόπιστα μηχανάκια στο θέμα της λάμπας. Υπάρχουν και άλλου είδους που τρώνε της λάμπες με το κουτάλι (όπως ο παλιός αλλά καλός BenQ PE7700 ) ,άρα δεν είναι απαραίτητα θέμα τεχνολογίας DLP,LCD, Dila κλπ. Είναι να μην σου κάτσει! Επίσης διαφορές στην απόδοση της λάμπας ακόμη και στο ίδιο μοντέλο παρουσιάζονται ανάλογα με τη χρήση ( ή αστοχία υλικού) .
Το ότι πέτυχε τέτοια λάμπα με τέτοια εικόνα μετά από 2500 ώρες λειτουργίας ο συγκεκριμένος προβολέας ,δεν σημαίνει ότι θα το πετύχουν όλοι οι W5000 ανεξαιρέτως (οι περισσότεροι πάντως σίγουρα).:music-smiley-005:

Πλάκα - πλάκα (δεν ξέρω αν έχει ανοιχτεί στο παρελθόν) δεν ανοίγουμε ένα ποστ με τους προβολείς που είχαμε κατά καιρούς και τις ώρες που άντεξε η λάμπα τους ,για να δούμε περίπου τι παίζει?

Ε τότε ας κάνω την αρχή:

PE7700 ,1η αλλαγή στις 250 ώρες (έκανε μπαμ). 2η αλλαγή στις 350 ώρες (έκανε τσουφ) 3η - και τελευταία στις 400 ώρες περίπου έσπασε ο χρωματικός τροχός. (τον είχα περίπου 2,5 χρόνια)

Acer H5360 : τον αγόρασα μεταχειρισμένο στις 80 ώρες .Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 600+ και δεν βλέπω αισθητή πτώση στην φωτεινότητα (τον έχω 1 χρόνο -κατασκευή 8/2010).
Όπως μπορείτε να συμπεράνετε ο 2ος προβολέας που θεωρητικά είναι στην χαμηλή κατηγορία τιμής ,έχει ξεπεράσει τις ώρες του παλιού που ήταν High end στην εποχή του.

Κακά τα ψεμματα, όλες οι λάμπες ψοφάνε σχετικά γρήγορα (σε θέμα φωτεινότητας) εάν φυσικά έχουμε απαιτήσεις για ικανοποιητική φωτεινότητα στο home cinema μας.
O μονος προβολέας που είχα δει να κρατα σταθερή την φωτεινότητα του μέχρι τις 1000 ώρες ήταν ο Marantz του Μπάμπη.
Στους προβολείς που είχα, ο παλιος NEC 75z είχε σκάσει λάμπα (δεν θυμάμαι ώρες), στoν Benq 8720 άλλαξα λάμπα στις 700 περίπου ώρες και στον JVC HD-1 άλλαξα λάμπα δυο φορές στις 500 ώρες. Θα μπορούσα άνετα να τις κρατήσω παραπάνω, αλλα ήθελα περισσότερο φως. Στον τελευταίο JVC X3 είμαι στις 290 ώρες και λογικά θα αλλάξω λάμπα στις 500. Το καλο είναι ότι είναι φθηνή η λάμπα τους (200-250 ευρω).

Εγώ εχω τον optoma HD67 και είναι στις 350 ώρες περίπου και είναι ακριβώς το ίδιο (φτου φτου σκόρδα).... Εχω δει οτι και η λάμπα δεν είναι πολύ ακριβή 150-180 ευρώ!!Αλλά πιστευω οτι αυτο το ''αλλάζεις λάμπα στις 3000-4000 ώρες'' δεν μπορεί να ισχύει, είναι πολλες, αλλά αν φτάνει στις 1000-1500 είναι άριστα!!

Παίδες, να κάνω μια ερώτηση?
Είμαι άσχετος από προβολείς -μόνο 3 είχα στο παρελθόν- αλλά 150 με 180 ευρώ ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ θεωρείται φθηνή τιμή??? (καταλαβαίνετε τι εννοώ έτσι? για τα γενικότερα κοστολόγια των λαμπών προβολέων είναι φθηνά, αλλά οι εταιρίες πουλούν προβολείς και χρεώνουν τις λάμπες 150-180 ευρώ??? πόσο τους στοιχίζουν άραγε, πόσο επί τοις εκατό κέρδος να έχουν??? και να μιλούσαμε για λάμπες που διαρκούν 10.000ώρες χωρίς πτωση φωτεινότητας να πεις παει στο καλό αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ που έχουν γίνει (όχι με το.... μάτι) από ειδικούς επί του θέματος μιλούν για κατακόρυφη πτώση της φωτεινότητας μετά από 400 ώρες)

..... ......... ..........

Υ.Γ βέβαια δεν μιλάμε για λάμπες LED εννοείται... η συζήτηση αφορά τις συμβατικές

Είναι φθηνή πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Πχ, η λάμπα του 8720 έκανε θυμάμαι κάνα 500ρι ευρω..

Re: Απάντηση: Λάμπες: Διάρκεια ζωής..

Παίδες, να κάνω μια ερώτηση?
Είμαι άσχετος από προβολείς -μόνο 3 είχα στο παρελθόν- αλλά 150 με 180 ευρώ ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ θεωρείται φθηνή τιμή??? (καταλαβαίνετε τι εννοώ έτσι? για τα γενικότερα κοστολόγια των λαμπών προβολέων είναι φθηνά, αλλά οι εταιρίες πουλούν προβολείς και χρεώνουν τις λάμπες 150-180 ευρώ??? πόσο τους στοιχίζουν άραγε, πόσο επί τοις εκατό κέρδος να έχουν??? και να μιλούσαμε για λάμπες που διαρκούν 10.000ώρες χωρίς πτωση φωτεινότητας να πεις παει στο καλό αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ που έχουν γίνει (όχι με το.... μάτι) από ειδικούς επί του θέματος μιλούν για κατακόρυφη πτώση της φωτεινότητας μετά από 400 ώρες)

..... ......... ..........

Ο Τάκης εννοεί ότι είναι φθηνή σε σχέση με άλλους προβολείς. Γενικά πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι ο προβολέας δεν ´χρησιμοποιείται από τους περισσότερους εδώ μέσα σαν μεγάλη Τηλεόραση.Δεν παίζει δηλαδή 8-9 ώρες την ημέρα, αλλά συνήθως μόνο για ταινίες δηλ. 2 ώρες την φορά .Με αυτή τη χρήση η λάμπα μπορεί να σου βγάλει 2-3 χρόνια ή και 1 χρόνο αν είσαι άτυχος! Είναι επιλογή όμως όσων ασχολούνται με το σπόρ.
Τώρα το κατά πόσο κλέφτες είναι οι κατασκευαστές που πουλάνε μια λάμπα από 150 έως όσο θέλουν είναι μεγάλη κουβέντα την οποία την έχουμε κάνει κατά καιρούς και δεν νομίζω να βγάλαμε ποτέ ασφαλές συμπέρασμα .
Σίγουρα όμως δεν είναι περισσότερο κλέφτες από αυτούς που πουλάνε το μελάνι του εκτυπωτή πιο ακριβά από τον εκτυπωτή! αν καταλαβαίνεις τι εννοώ -bye-

Last edited:
^ αν καταλαβαίνω λεει!! (το συναντάμε όλοι μας πολλές φορές αυτό, μη σου πω σε καθημερινή βάση και σε διάφορα αγαθά/υπηρεσίες.... ..... )
-bye-

Re: Απάντηση: Λάμπες: Διάρκεια ζωής..

Ο πρώτος μου προβολέας ήταν ο BENQ 7800, ήδη με χαμηλή φωτεινότητα οπότε μετά τις 600 ώρες η εικόνα απλά δε βλεπόταν. Τώρα με τον infocus είμαι στις 600 παρά κάτι κι ακόμα δεν έχω καταλάβει πτώση, μάλιστα σκέφτομαι σε κάτι σκηνές ότι ακόμα κι η ίριδα που είναι στο 55 να της δώσω κι άλλο. Σε άλλο νήμα που ξεκίνησα πιο παλιά εδώ, ρώταγα για τις διαφορές της τιμής της λάμπας. Για παράδειγμα έχω βρει τη λάμπα μου από 300 ευρώ μέχρι και 90 ευρώ και δεν ξέρω τι παίζει και τι να εμπιστευτώ, εσάς σας φαίνονται λογικές αυτές οι διαφορές τιμών; Οταν ρώτησα εδώ για λάμπα μου είπαν κοντά στα 280 ευρώ όσο κι απ την Αμερική, εγώ έψαξα στο σάιτ της ΟΣΡΑΜ και της PHILIPS και τις βρήκα με 100, πως ξέρω ότι δεν κάνει το ίδιο πράγμα κι η εδώ αντιπροσωπεία ή και η Αμερικάνικη για να βγάλουν 100% κέρδος εις βάρος μου;