Λάμπες με δύσκολα φορτία;

Μη μπλεκεστε... Δεν σημαινει οτι οταν ενας ενισχυτης οδηγει ενα ηχειο, σωνει και καλα οφειλει αυτο να παιζει και καλα. Το "καλα" εχει κι αλλες παραμετρους με πιο σημαντικη την υποκειμενικοτητα του ακροατη. Επισης δεν σημαινει οτι ενα ηχειο το οποιο υποοδηγειται απο εναν ενισχυτη, εξ ορισμου δεν παιζει καλα. Υπο συγκεκριμμενες συνθηκες συνοδων, χωρου και γουστου του ακροατη, μπορει να ναι κ σουπερ.

Το θεμα ειναι οτι ο φιλος μας εχει ακουσει το ηχειο με λυχνια και εχει ηδη παρει μια ιδεα που χωλαινει ο συνδυασμος. Η επιτυχια στο συγκεκριμμενο εγχειρημα ειναι να βρει εναν ενισχυτη λυχνιας με τον οποιο μπορει να απολαυσει ολα τα προτερηματα του αλλα να μπορει να ζησει με τα οποια μειονεκτηματα.

Ο καθένας δικαιούται να επιλέγει ότι τον ευχαριστεί.

Αλλά επειδή μας διαβάζουν πολλοί...

Απο εκέι και πέρα,ούτε κι εγώ πιστεύω ότι οδηγούνται ικανοποιητικά τέτοια ηχεία απο τους συγκεκριμένους ενισχυτές.

Εχω ακούσει το ζευγάρι προ/τελ της σειράς 600 της Luxman και δεν οδηγούσε σωστά πιό εύκολα ηχεία απο τα αναφερόμενα B&W και AΡ...

Εχω επίσης,πολύ καλή κι ακριβότερη λάμπα με 60 W class A' και ξέρω μέχρι που μπορεί να πάει...Ηχεία βάσης ή μικρά σχετικά εύκολα Η/Δ δαπέδου(π.χ Proac D18 -D28)...Αφήνω κατά μέρος τα ιδανικά ταίρια τους,δηλαδή τις κόρνες και τα FR σαν εκτός θέματος.

Last edited:
Μας εξηγει παρακαλω καποιος πως εννοει την "σωστη" οδηγηση σε ενα δωματιο πχ 25 τ.μ ; η και 15τ.μ με καποια ιδιοτροπα ηχεια;

Re: Απάντηση: Λάμπες με δύσκολα φορτία;

Kαι πως συμπεραινουμε οτι αυτο που τον ευχαριστει ειναι λαθος λογω "ανεπαρκους οδηγησης" των ηχειων,οταν συμφωνουμε αρκετοι τουλαχιστον οτι συστηματα με ακρως επαρκη οδηγηση μπορει να ακουγονται αποδεδειγμενα χειροτερα;

Μη μπλεκεστε... Δεν σημαινει οτι οταν ενας ενισχυτης οδηγει ενα ηχειο, σωνει και καλα οφειλει αυτο να παιζει και καλα. Το "καλα" εχει κι αλλες παραμετρους με πιο σημαντικη την υποκειμενικοτητα του ακροατη. Επισης δεν σημαινει οτι ενα ηχειο το οποιο υποοδηγειται απο εναν ενισχυτη, εξ ορισμου δεν παιζει καλα. Υπο συγκεκριμμενες συνθηκες συνοδων, χωρου και γουστου του ακροατη, μπορει να ναι κ σουπερ.

Το θεμα ειναι οτι ο φιλος μας εχει ακουσει το ηχειο με λυχνια και εχει ηδη παρει μια ιδεα που χωλαινει ο συνδυασμος. Η επιτυχια στο συγκεκριμμενο εγχειρημα ειναι να βρει εναν ενισχυτη λυχνιας με τον οποιο μπορει να απολαυσει ολα τα προτερηματα του αλλα να μπορει να ζησει με τα οποια μειονεκτηματα.

Στο πρώτο κομμάτι συμφωνώ!

Στο θέμα αν χωλαίνει κάπου... Εμένα προσωπικά με καλύπτει από θέμα εντάσεων και οδήγησης στο χαμηλό. Τώρα αν είναι για να γκρεμίσω το σπίτι δεν κάνει ο ενισχυτής αυτός. Αλλά! Ότι μου δίνει σε μουσικότητα, διαφάνεια αλλά και ανάλυση και λεπτομέρεια σαν σύνολο δεν το πήρα από τα ΡΡ που έχω ακούσει. Και ξαναλέω.... Πάνω από όλα με ενδιαφέρει όταν ακούω μουσική να ανατριχιάζω και να δακρύζω από το έργο. Κι αυτό το κάνει πολύ καλά σε εντάσεις που για εμένα είναι πολύ υψηλές.:worshippy:

Αλλά επειδή μας διαβάζουν πολλοί...

Απο εκέι και πέρα,ούτε κι εγώ πιστεύω ότι οδηγούνται ικανοποιητικά τέτοια ηχεία απο τους συγκεκριμένους ενισχυτές.

Εχω ακούσει το ζευγάρι προ/τελ της σειράς 600 της Luxman και δεν οδηγούσε σωστά πιό εύκολα ηχεία απο τα αναφερόμενα B&W και AΡ...

Εχω επίσης,πολύ καλή κι ακριβότερη λάμπα με 60 W class A' και ξέρω μέχρι που μπορεί να πάει...Ηχεία βάσης ή μικρά σχετικά εύκολα Η/Δ δαπέδου(π.χ Proac D18 -D28)...Αφήνω κατά μέρος τα ιδανικά ταίρια τους,δηλαδή τις κόρνες και τα FR σαν εκτός θέματος.

Δηλαδή επειδή μας διαβάζουν πολλοί να μην λέω ότι π.χ. εγώ παίζω τα scorpio με λάμπα 25 βατ, για να μην γίνω ρεζίλι ή να μην παρασύρω κόσμο;

Last edited:

Kαι πως συμπεραινουμε οτι αυτο που τον ευχαριστει ειναι λαθος λογω "ανεπαρκους οδηγησης" των ηχειων,οταν συμφωνουμε αρκετοι τουλαχιστον οτι συστηματα με ακρως επαρκη οδηγηση μπορει να ακουγονται αποδεδειγμενα χειροτερα;

Γιατί μάλλον πιο πολύ μετράει να οδηγήται σωστά το ηχείο από το να ευχαριστόμαστε την μουσική μας με έναν πιθανό συνδυασμό που έκατσε καλά στο γούστο μας. Εγώ αυτό αρχίζω και καταλαβαίνω από την συζήτηση τόση ώρα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λάμπες με δύσκολα φορτία;

Γιατί κάποιος να επιλέξει μεταξύ δυό κακών αποδόσεων;

Πέρα αυτών δεν υπάρχει κάτι καλύτερο;Δηλαδή επειδή το άκουσμα π.χ με έναν πολύ ισχυρό ενισχυτή σε τάξη D μαζί με ψόφια ηχέια είναι απαράδεκτο,πρέπει να επιλέξουμε το πιό ξεκούραστο και "μουσικό" λάμπας,που οδηγεί ψοφοειδώς κάποια δύσκολα πολύδρομα ήχεία;

Δηλαδή επειδή μας διαβάζουν πολλοί να μην λέω ότι π.χ. εγώ παίζω τα scorpio με λάμπα 25 βατ, για να μην γίνω ρεζίλι ή να μην παρασύρω κόσμο;

Απλά υπάρχει κι άλλη τρίτη άποψη για το ίδιο θέμα-πιθανόν κι άλλες...Δεν τίθεται θέμα να να γίνει κανένας ρεζίλι.Κουβέντα κάνουμε σε θέμα που εσύ άνοιξες ...Οσοι διαβάζουν καταλήγουν στα δικά τους συμπεράσματα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Λάμπες με δύσκολα φορτία;

Γιατί κάποιος να επιλέξει μεταξύ δυό κακών αποδόσεων;

Πέρα αυτών δεν υπάρχει κάτι καλύτερο;Δηλαδή επειδή το άκουσμα π.χ με έναν πολύ ισχυρό ενισχυτή σε τάξη D μαζί με ψόφια ηχέια είναι απαράδεκτο,πρέπει να επιλέξουμε το πιό ξεκούραστο και "μουσικό" λάμπας,που οδηγεί ψοφοειδώς κάποια δύσκολα πολύδρομα ήχεία;

Το ''οδηγεί ψοφοειδώς κάποια δύσκολα πολύδρομα ήχεία'' θα το δεχόμουν αν πρώτα το είχες δοκιμάσει, όχι γενικά αλλά ειδικά, σε κάθε περίπτωση. Ο κάθε συνδυασμός έχει άλλα αποτελέσματα.

Γιατί μάλλον πιο πολύ μετράει να οδηγήται σωστά το ηχείο από το να ευχαριστόμαστε την μουσική μας με έναν πιθανό συνδυασμό που έκατσε καλά στο γούστο μας. Εγώ αυτό αρχίζω και καταλαβαίνω από την συζήτηση τόση ώρα.

Σωστα καταλαβες.

Το να οδηγησεις ενα ηχειο στο "δοξα πατρι" ειναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ.

Το να εχεις εναν συνδιασμο που σε συγκινει δεν ειναι τοσο.

Το γουστο σου και η αντιληψη σου θα αμφισβητηθουν πολλες φορες.Ομως εσυ εισαι αυτος που θα ακουει το συστημα,και εσυ αποφασιζεις που θα δεκτεις συμβιβασμους.

Οι συμβιβασμοι δεν λειπουν απο κανενα συστημα καμιας τιμης.

Μην μπουμε και στο θεμα του οτι ο καθενας καθαρα για βιολογικους λογους μεταξυ αλλων ακουει αλλα πραγματα απο αυτα που ακουνε αλλοι,αρα αναποφευκτα κανουν τις επιλογες και τους συμβιβασμους τους αναλογα με την δικη τους αντιληψη και βιολογικους λογους.

Μολις πριν λιγες μερες στο συστημα ενος φιλου ακουγαμε το ιδιο συστημα,και ο ενας το εβρισκε λιγο σκοτεινο,και ο αλλος αρκετα φωτεινο,μην σας πω για τον τριτο της παρεας που εσκασε στα γελια με τα σχολια ολων μας.

Η μηπως το να ακουει καποιος σε εντασεις που για αλλους ειναι απαραδεκτες σε 25 τ.μ ,αυτο δεν ειναι γουστο;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Λάμπες με δύσκολα φορτία;

Το ''οδηγεί ψοφοειδώς κάποια δύσκολα πολύδρομα ήχεία'' θα το δεχόμουν αν πρώτα το είχες δοκιμάσει, όχι γενικά αλλά ειδικά, σε κάθε περίπτωση. Ο κάθε συνδυασμός έχει άλλα αποτελέσματα.

Εγραψα παραδέιγματα με τι έχω δοκιμάσει...Με παραπλήσια ισχυρότερα και καλύτερα μηχανήματα ,ακόμη και της Luxman ...

Anyway...Εσύ επιλέγεις...Καλή συνέχεια.

Last edited:

Δηλαδή επειδή το άκουσμα π.χ με έναν πολύ ισχυρό ενισχυτή σε τάξη D μαζί με ψόφια ηχέια είναι απαράδεκτο

Υποκειμενικο δεν ειναι αυτο που λες;

Εκτος κι αν εννοεις οτι η μεγαλη ισχυς ενος ενισχυτη οποιας δηποτε ταξης,ειναι και κριτηριο "τελειοτητας",αρα φταιει το ηχειο 100%

Απλά υπάρχει κι άλλη τρίτη άποψη για το ίδιο θέμα-πιθανόν κι άλλες...Δεν τίθεται θέμα να να γίνει κανένας ρεζίλι.Κουβέντα κάνουμε σε θέμα που εσύ άνοιξες ...Οσοι διαβάζουν καταλήγουν στα δικά τους συμπεράσματα.

Ακριβώς! Αλλά το σχόλιο σου παραπέμπει στο ότι πρέπει να προσέχουμε τι λέμε γιατί ''μας διαβάζουν πολλοί''. Άρα τι θα καταλάβαινες εσύ στη θέση μου αν το διάβαζες; ''Αλλά επειδή μας διαβάζουν πολλοί...''

Το νήμα το άνοιξα εγώ φυσικά και γνωρίζω ότι υπάρχουν και τρίτες απόψεις και όσες φορές γράφω στο φόρουμ σέβομαι πολύ τους πάντες χωρίς να αφήνω αιχμές για κανέναν! Εμένα προσωπικά με ενόχλησε το σχόλιο αυτό την στιγμή ειδικά που κάνω αυτή την συζήτηση σεβόμενος τις απόψεις και υπενθυμίζοντας πάντα ότι μιλώ σε φιλικό ύφος!

Σωστα καταλαβες.

Το να οδηγησεις ενα ηχειο στο "δοξα πατρι" ειναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ.

Το να εχεις εναν συνδιασμο που σε συγκινει δεν ειναι τοσο.

Το γουστο σου και η αντιληψη σου θα αμφισβητηθουν πολλες φορες.Ομως εσυ εισαι αυτος που θα ακουει το συστημα,και εσυ αποφασιζεις που θα δεκτεις συμβιβασμους.

Οι συμβιβασμοι δεν λειπουν απο κανενα συστημα καμιας τιμης.

Μην μπουμε και στο θεμα του οτι ο καθενας καθαρα για βιολογικους λογους μεταξυ αλλων ακουει αλλα πραγματα απο αυτα που ακουνε αλλοι,αρα αναποφευκτα κανουν τις επιλογες και τους συμβιβασμους τους αναλογα με την δικη τους αντιληψη και βιολογικους λογους.

Μολις πριν λιγες μερες στο συστημα ενος φιλου ακουγαμε το ιδιο συστημα,και ο ενας το εβρισκε λιγο σκοτεινο,και ο αλλος αρκετα φωτεινο,μην σας πω για τον τριτο της παρεας που εσκασε στα γελια με τα σχολια ολων μας.

Η μηπως το να ακουει καποιος σε εντασεις που για αλλους ειναι απαραδεκτες σε 25 τ.μ ,αυτο δεν ειναι γουστο;

Ακριβώς! Δεν προσπάθησα να πίσω κανέναν για τίποτα. Απλά είπα ότι το αποτέλεσμα που πήρα ήταν εξαιρετικό και τόνισα μάλιστα ότι ήταν βάση του δικού μου γούστου. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πω βρε παιδιά;

Διονύση όταν είχες φέρει τον Jadis σου, στο σπίτιι μου παλιότερα, θα θυμάσαι πως γονάτισε με τα Amati......
Σήμερα αυτά τα Amati παίζουν(σε ένα άλλο σπίτι) με έναν ολοκληρωμένο SET ενισχυτή με 1/3 των αναγραφόμενων watts του Jadis da88s και οδηγούνται κανονικά. Φυσικά ο εν λόγω SET ενισχυτής με 1χ845 στο κανάλι έχει πολυ ισχυρότερη και ποιοτικότερη τροφοδοσία και είναι ακριβότερης κατηγορίας (αν έχει σημασία).

Ο νυν κάτοχος των Amati, δε, είχε σε αντιπαράθεση class d 500watts και επώνυμο push pull με 70 watts με 211....

Last edited:
@ ΑUDIOLITYC
Των περισσότερων, ''ομοαθλούντων'' αμφισβητούνται οι απόψεις ή επιλογέ ακόμα και σε μικρά θέματα ή σημεία. Πιστεύω πως γίνεται επειδή ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες ή απαιτήσεις από εμάς αλλά δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε κάποιες φορές. Το παθαίνω κι εγώ συχνά!:2thumb22sup:

Τέλος πάντων. Αγαπητοί κύριοι που με αφορίζεται (καλοπροαίρετα και φιλικά το λέω) δεν έχω την δυνατότητα να δώσω 70000 ή 5000 ή 4000 για να πάρω το σούπερ μηχάνημα... Αλλά εκεί μπορώ θα πάρω ένα μηχάνημα που θα είναι διάφανο μουσικό αναλυτικό κι ας έχει λιγότερα watt στοιχεία που δεν μπόρεσα να βρω σε τρανζίστορ υλοποιήσεις. Και δεν λέω ΡΡ γιατί κι ο Luxman Push Pull είναι. Έστω και 25. Έτσι κι αλλιώς και τεχνοκρατικά είμαι στα όρια του κατασκευαστή που ποσώς με ενδιαφέρει, Αρκεί να το ευχαριστιέμαι.

Διονύση όταν είχες φέρει τον Jadis σου, στο σπίτιι μου παλιότερα, θα θυμάσαι πως γονάτισε με τα Amati......
Σήμερα αυτά τα Amati παίζουν(σε ένα άλλο σπίτι) με έναν ολοκληρωμένο SET ενισχυτή με 1/3 των αναγραφόμενων watts του Jadis da88s και οδηγούνται κανονικά. Φυσικά ο εν λόγω SET ενισχυτής με 1χ845 στο κανάλι έχει πολυ ισχυρότερη και ποιοτικότερη τροφοδοσία και είναι ακριβότερης κατηγορίας (αν έχει σημασία).

Ο νυν κάτοχος των Amati, δε, είχε σε αντιπαράθεση class d 500watts και επώνυμο push pull με 70 watts με 211....

Να και μια άλλη άποψη. Γι αυτό ανέφερα πριν ότι πρέπει να εξετάζουμε κατά περίπτωση κι όχι κατά γενικό κανόνα.

Εντάξει Γιώργο...Αναμενόμενο...Γι' αυτό έγραψα ξέρω μέχρι που πάει...

Θυμάμαι και πως πήγε ο 18αρης SET τα "μικρά" Proac 1sc,που γονάτιζαν 100-120+ W τρανζιστοράτους σε μικρότερους χώρους...

Ωστόσο εδώ μιλάμε για συγκεκριμένους ενισχυτές χαμηλότερης ακόμα κατηγορίας και δυνατοτήτων κι όχι γενικά...

Εντάξει Γιώργο...Αναμενόμενο...Γι' αυτό έγραψα ξέρω μέχρι που πάει...

Θυμάμαι και πως πήγε ο 18αρης SET τα "μικρά" Proac 1sc,που γονάτιζαν 100-120+ W τρανζιστοράτους σε μικρότερους χώρους...

Ωστόσο εδώ μιλάμε για συγκεκριμένους ενισχυτές χαμηλότερης ακόμα κατηγορίας και δυνατοτήτων κι όχι γενικά...

Σωστόν, οι κορυφαίες υλοποιήσεις Set 18-22 watts δεν είναι ο κανόνας , αλλά δηλούν κατεύθυνση και σπάνε στερεότυπα.

Και ο εν λόγω Luxman δεν είναι και φθηνός με 5.600 Λ.Τ. http://www.xfaudio.it/listino_pdf.php