ΛΑΜΠΕΣ ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ...ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ??

Και νομίζω η cary ισχυρίζεται στο site της ότι οι nos προενισχύτριες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι όλα τα rejects που είχαν μείνει στις αποθήκες και ότι οι πραγματικά καλές έχουν εξαντληθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Δεν ξέρω τι λέει η Cary, πάντως είναι γεγονός ότι οι καλύτερες λάμπες θα βγούν στην αγορά πολύ αργότερα. Οταν μια original NIB 6SN7 Philips WGTA ή μια SYLVANIA WGTA ή η αντίστοιχη της TUNG-SOL θα πουλιέται από $1.500 και πάνω.
Θα είναι όμως καινούργιες, δεν θα μικροφωνίζουν και ματσαρισμένες και όχι rejects όπως αυτές που αναφέρει ο φίλος μας ο IN().
Ο Cary π.χ. SLP-98 είναι αρκετά ευαίσθητος σε μικροφωνισμούς με τις δύο μπροστινές λυχνιες 6SN7.

Oσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν και πολύ καλά έκαναν.

Last edited:
Re: Απάντηση: ΛΑΜΠΕΣ ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ...ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ??

Δεν ξέρω τι λέει η Cary, πάντως είναι γεγονός ότι οι καλύτερες λάμπες θα βγούν στην αγορά πολύ αργότερα. Οταν μια original NIB 6SN7 Philips WGTA ή μια SYLVANIA WGTA ή η αντίστοιχη της TUNG-SOL θα πουλιέται από $1.500 και πάνω.
Θα είναι όμως καινούργιες, δεν θα μικροφωνίζουν και ματσαρισμένες και όχι rejects όπως αυτές που αναφέρει ο φίλος μας ο IN().
Ο Cary π.χ. SLP-98 είναι αρκετά ευαίσθητος σε μικροφωνισμούς με τις δύο μπροστινές λυχνιες 6SN7.

Oσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν και πολύ καλά έκαναν.

όπως μας τα περιγράφεις θα πρέπει ή να πληρώσεις άλλο ένα slp 98 για να αγοράσεις τις 4 6sn7 ή να αγοράζεις απο e-bay και οτι κάτσει,μια και στην Ελληνική αγορά δεν υπάρχουν.

Και νομίζω η cary ισχυρίζεται στο site της ότι οι nos προενισχύτριες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι όλα τα rejects που είχαν μείνει στις αποθήκες και ότι οι πραγματικά καλές έχουν εξαντληθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Το ίδιο ακριβώς υποστηρίζει και ο Ralph Karsten της Atma-sphere και έχει απόλυτα δίκαιο. Έχω και προσωπική εμπειρία επί του θέματος. Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΛΑΜΠΕΣ ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ...ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ??

όπως μας τα περιγράφεις θα πρέπει ή να πληρώσεις άλλο ένα slp 98 για να αγοράσεις τις 4 6sn7 ή να αγοράζεις απο e-bay και οτι κάτσει,μια και στην Ελληνική αγορά δεν υπάρχουν.

φίλε μου, ο SLP98 δεν έρχεται από τον κατασκευαστή με "ακριβές "NOS". Φοράει συνήθως Electroharmonics των 10 ευρώ. Oπότε και καινούργιο SLP98 να φέρεις δεν λύνεται το πρόβλημα.

Εγώ ευτυχώς είχα κάνει τις προμήθειές μου σε λάμπες πολυ πριν αγοράσω τον Cary. Αναφέρομαι σε New in Box (NIB) ματσαρισμένες ανά δύο 6SN7 (JAN) WGTA της Sylvania της Tung-Sol και τις Philips.
Ψάχνω και για λάμπες τις δεκαετίας του 40 , αλλά οι τιμές είναι απλησίαστες.

Last edited:
Επαναλαμβάνω ότι έχουν καταστραφεί προενισχυτές (και ηχεία) από προβληματικές λυχνίες. Πάντα να τις μετράτε με λυχνιόμετρο πριν τις τοποθετήσετε στο ακριβό σας σύστημα. Δεν είναι κρίμα να καταστραφεί το ηχείο ???
Πρώτα καίγονται τα tweeters, ή ψιλο-αρπάζουν που είναι ακόμα χειρότερο γιατί νομίζεις ότι παίζουν αλλά τελικά δεν παίζουν σωστά.

Last edited:
Απάντηση: Re: ΛΑΜΠΕΣ ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ...ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ??

Το ίδιο ακριβώς υποστηρίζει και ο Ralph Karsten της Atma-sphere και έχει απόλυτα δίκαιο. Έχω και προσωπική εμπειρία επί του θέματος. Λ.Σ.

Ολοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με το θέμα της λυχνίας έχουν παρόμοιες κακες εμπειρίες, πόσο μάλλον εσείς κ. Στεφανίδη που είστε τόσο χρόνια στην αγορά του audio.

Re: Απάντηση: Re: ΛΑΜΠΕΣ ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ...ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ??

Ολοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με το θέμα της λυχνίας έχουν παρόμοιες κακες εμπειρίες, πόσο μάλλον εσείς κ. Στεφανίδη που είστε τόσο χρόνια στην αγορά του audio.
I.K. ο τεχνικός μου από το Αριστοτέλειο Παν/μιο μου βρήκε 10 λυχνίες 6SN7 του Σοβιετικού στρατού από την Ουκρανία, δεκαετίας 60, [είχαν και χαρτιά πιστοποίησης] τις βάλαμε στον προενισχυτή μου Atma-sphere ΜP-1. Όντως ήταν λίγο καλύτερες ηχητικά από αυτές που είχε ο προ, ΑΛΛΑ μετά από λίγους μήνες η απόδοσή τους έπεσε και σαν ένταση αλλά και σαν ηχητική ποιότητα. Ο ήχος είχε γίνει λίγο σκοτεινός, ατονικός και αναιμικός. Που και πού υπήρχαν και θόρυβοι από τις λυχνίες. Έτσι μετά αναγκάστηκα και ξαναέβαλα τις παλιές που είχε ο προ από το εργοστάσιο. Η διαφορά ήταν απίστευτη, υπέρ των εργοστασιακών λυχνιών!!
Πιστεύω ότι είναι σωστό να εμπιστευόμαστε τους σοβαρούς και έμπειρους κατασκευαστές μηχανημάτων. Ειλικρινά δεν μπορείς να φανταστείς το πόσο λυπάμαι όταν κάποιοι κάτοχοι κάποιου οικονομικής κατηγορίας ενισχυτή ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα στις λεγόμενες NOS λυχνίες ελπίζοντας σε θαύματα, ενώ θα μπορούσαν να είχαν προσθέσει το επιπλέον αυτό ποσό στο αρχικό που έδωσαν για έναν καλύτερο ενισχυτή και σίγουρη βελτίωση. [Δεν λέω ότι δεν αξίζει κανείς να ψάχνεται, ιδίως αν ο κατασκευαστής δεν χρησιμοποίησε τα σωστά υλικά όπως λυχνίες].
Ο Ralph της Atma-sphere όπως και κάποιοι άλλοι τονίζουν ότι οι λεγόμενες NOS λυχνίες είναι πλέον αυτές που επέστρεψαν μετά από έλεγχο και που τις απέρριψαν.
Είναι σχεδόν απίθανο να βρεις καλές NOS λυχνίες και αν τις βρεις δεν θα ξέρεις αν είναι ταιριαγμένες και το κυριότερο, πόση ζωή τους έχει απομείνει.
Ευτυχώς οι Atma-sphere δεν χρειάζονται, λόγω σχεδίασης, ούτε ακριβές ούτε ταιριαγμένες λυχνίες. Και αν κάποια τύχει και χαλάσει την πετάς και χωρίς να βάλλεις άλλη, αν δεν έχεις, ο ενισχυτής εξακολουθεί και παίζει και ίσως να μην καταλάβεις και διαφορά στο κανάλι. Λ.Σ.

Λ.Σ , ποιες 6SN7 προτείνεις από τις λυχνίες νέας παραγωγής ?
Ι.Κ. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η Atma-sphere χρησιμοποιούσε Σοβιετικές και κατόπιν Ρώσικες 6SN7 [Sovtek/Svetlana]. Να φανταστείς τα χάρτινα κουτάκια έχουν και σφυροδρέπανα επάνω και το αστέρι!!
Τώρα η Atma-sphere, κατόπιν αρκετών δοκιμών, χρησιμοποιεί Κινέζικες όχι μόνο 6SN7 αλλά και 6AS7 για το τελικό στάδιο των τελικών της. Μάλιστα σε περίπτωση αντικατάστασης κάποιας Ρώσiκης λυχνίας που χάλασε μπορείς να βάλλεις κινέζικη, ενώ οι άλλες είναι Ρώσικες.

Οι λάμπες που με απογοήτευσαν ήταν οι Electroharmonix 6SN7, που για λίγο πειραματίστηκε ο Ralph και μου είχε στείλλει 12 για να του πω τη γνώμη μου βάζοντάς τες [6 ανά μονομπλόκ στους ΜΑ-2 ως οδηγές]. Οι λάμπες αυτές παρουσίασαν φοβερή και απερίγραπτη αστάθεια. Μου προκάλεσαν πολλά προβλήματα και έπρεπε διαρκώς να ρυθμίζω το Bias που έφευγε πολύ μακρυά από το '0'. Φαντάσου!!, οι Atma-sphere φημίζονται για την μηδενική τους ανάδραση, και να μην μπορείς να την έχεις!! Μετά ξαναέβαλα τις ρώσικες τις οποίες χρησιμοποιώ όπως και τις υπόλοιπες για 8 χρόνια και φαντάσου ότι ακούω μουσική πολλές ώρες κάθε μέρα.
Τώρα όπως ανάφερα πιο πριν η εταιρεία χρησιμοποιεί όλο Κινέζικες.
Όμως, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ, σημασία έχει από που θα αγοράσεις τις λυχνίες ανεξάρτητα "εθνικότητας". Λ.Σ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΛΑΜΠΕΣ ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ...ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ??

φίλε μου, ο SLP98 δεν έρχεται από τον κατασκευαστή με "ακριβές "NOS". Φοράει συνήθως Electroharmonics των 10 ευρώ. Oπότε και καινούργιο SLP98 να φέρεις δεν λύνεται το πρόβλημα.

Εγώ ευτυχώς είχα κάνει τις προμήθειές μου σε λάμπες πολυ πριν αγοράσω τον Cary. Αναφέρομαι σε New in Box (NIB) ματσαρισμένες ανά δύο 6SN7 (JAN) WGTA της Sylvania της Tung-Sol και τις Philips.
Ψάχνω και για λάμπες τις δεκαετίας του 40 , αλλά οι τιμές είναι απλησίαστες.

I.K. Πες μου αν ενδιαφέρεσαι για τέσσερις ταιριαγμένες 6SN7 Σοβιετικές, του 1956 [Δεν γνωρίζω αν είναι πριν ή μετά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, δηλ. σταλινικές ή χρουτσωφικές].
Οι λυχνίες αυτές είναι ειδικής κατασκευής για τα Μινγκ και δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στο εμπόριο. Λ.Σ.

Last edited:
Λ.Σ , αυτες οι Ρώσικες 6Η8C OTK που ανέβασα πριν, φαντάζομαι ότι δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές που είπες ότι είχαν τα Μινγκ.
Τις δικές μου, πιο πολύ για Lada τις κόβω :flipout:

Τελικώς κάπου διάβασα ότι τα αρχικά ΟΤΚ δεν εχουν να κάνουν με το εργοστάσιιο παραγωγής της λυχνίας. Το OTK σημαίνει ότι η λυχνία πληρεί τις προδιαγραφές για τις κρατικές προμήθειες της Ρωσίας , κάτι δηλαδή σαν Quality Control. Οι δικές μου κατασκευάστηκαν τον 11ο του 1984.
Original Novosibirsk logo

και κάποια χρήσιμα στοιχεία για τις Ρωσίδες :

http://www.arrakis.es/~igapop/russianotes.htm

Last edited:

Λ.Σ , βρήκα τον τύπο της Ρώσικης 6H8C OTK. Εχω ήδη μια τετράδα.

Τη φωτογραφία την βρήκα στο internet. Μπορεί να είναι της Sovtek.

http://yu-studio.idv.tw/catalog/popup_image.php?pID=566&osCsid=210713f4f97a6319e27b8f3a38d97680

http://cgi.ebay.at/ws/eBayISAPI.dll...loc=closed_view_item&refwidgettype=osi_widget
I.K. Η ονομασία Sovtek ή Svetlana είναι αμερικάνικη, οι αμερικάνοι εισαγωγείς. Πάντα αναγράφεται πάνω στην λυχνία η μία ή η άλλη λέξη αναλόγως ποιος έναι ο εισαγωγέας/διανομέας. Όταν δεν αναγράφεται είναι απευθείας από Ρωσία. Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΛΑΜΠΕΣ ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ...ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ??

I.K. Η ονομασία Sovtek ή Svetlana είναι αμερικάνικη, οι αμερικάνοι εισαγωγείς. Πάντα αναγράφεται πάνω στην λυχνία η μία ή η άλλη λέξη αναλόγως ποιος έναι ο εισαγωγέας/διανομέας. Όταν δεν αναγράφεται είναι απευθείας από Ρωσία. Λ.Σ.

Ετσι ακριβώς είναι, Οι αμερικάνικες ονομασίες δεν μας λένε απολύτως τίποτα.
Δες και τα λογότυπα από τις αυθεντικές NOS ρώσικες. (το link το ανέβασα και σε προηγούμενο post)

http://www.arrakis.es/~igapop/russianotes.htm

Ελπίζω σε λίγες μέρες να είμαι σε θέση να σας περιγράψω τον ήχο του Cary-SLP98P με τη Ρώσικη ματσαρισμένη τετράδα 6Η8C metal base του 57.
Προβλέπω απογείωση al a MIG-25, αρκεί να μην σφυρίζουν σαν το MIG-25.

Το MiG-25 ήταν κατασκευασμένο πρωτίστως απο νικέλιο και ατσάλι και όχι από τιτάνιο όπως υπέθεταν αρχικά οι δυτικοί αναλυτές. Τιτάνιο χρησιμοποιήθηκε μόνο σε επιφάνειες που αναπτύσσονταν μεγάλες θερμοκρασίες. Η ατσάλινη κατασκευή του συνεισέφερε στα 20,000 kg του βάρους του (δίχως τον οπλισμό του).

Τα περισσότερα από τα ηλεκτρονικά του βασίζονταν σε τεχνολογία λυχνιών κενού και όχι σε τρανζίστορ. Αν και πρωτόγονη από άποψη σχεδιασμού και αντικείμενο χλευασμού από τους δυτικούς, αυτή η επιλογή χάριζε αυξημένη αντοχή στα ηλεκτρονικά αντίμετρα, καθώς και σε περιβάλλον πυρηνικού πολέμου, όπου η έντονη ακτινοβολία γ που παράγεται από τις πυρηνικές εκρήξεις καταστρέφει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που αποτελούνται απο ημιαγωγούς (τρανζίστορ - ολοκληρωμένα κυκλώματα).

http://el.wikipedia.org/wiki/MiG-25

Last edited:
ΣΧετικά με SOVTEK / SVETLANA

Μέχρι και πρίν 3 χρόνια η SVETLANA που φυσικά είναι brand name ήταν οι ρώσσικες που σήμερα λέγονται SED ή WINGED C

Οι τωρινές SVETLANA παράγονται απο το ιδιο εργοστάσιο με τίς SOVTEK (η εταιρεία που βρίσκεται πίσω απο αυτά είναι η New Sensor Corp.)

Το μαρκάρισμα OTK μπαίνει μετά απο δυό στάδια
1) Οταν σε αυτές γίνει η επαγωγική έκρηξη του getter και είναι επιτυχής
2) Τεσταριστούν οτι ΔΕΝ έχουν διαρροή εκτος προδιαγραφών αναμεσα στα ηλεκτροδιά τους