Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας: Είναι πράγματι οικολογικοί;

kokar

Supreme Member
8 December 2006
8,243
Αργυρούπολη
το παρακάτω κείμενο μου ήρθε με mail
για ρίξτε μια ματιά...

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (ΛΕΕ) (ή αλλιώς: συνεπτυγμένοι λαμπτήρες φθορισμού - ΣΛΦ) και την συνεισφορά τους στην υπόθεση του περιβάλλοντος.

Στην Ελλάδα είδαμε πρόσφατα με πρωτοβουλία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και της εταιρείας Phillips να μοιράζονται δωρεάν 50.000 ΛΕΕ στους πολίτες. Την πρωτοβουλία εξήραν με δηλώσεις τους διάφοροι δήμοι (όπως της Θεσσαλονίκης), η ΔΕΗ και κάποιες ΜΚΟ.

Μια σειρά χώρες στην Ευρώπη αλλά και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, αποφασίζοντας τα επόμενα χρόνια να απαγορευτεί εντελώς η χρήση των συμβατικών λαμπτήρων. Πρόσφατα μάλιστα υπογράφηκε και ανάλογη συμφωνία για την προώθηση των ΛΕΕ, μεταξύ της Eurelectric, η οποία εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, της Eurocommerce, που αντιπροσωπεύει τον τομέα λιανικού, χονδρικού και διεθνούς εμπορίου της Ευρώπης και της European Lamp Companies Federation, μέλη της οποίας είναι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής λαμπτήρων της Ευρώπης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ΛΕΕ καταναλώνουν το 25% της ενέργειας των αντίστοιχων συμβατικών λαμπτήρων (λαμπτήρες πυράκτωσης) και διαρκούν σύμφωνα με τους κατασκευαστές έως και 10 φορές περισσότερο.
Αυτή είναι η «οικολογική πλευρά» των ΛΕΕ: συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια – ενέργεια που προέρχεται από συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς (π.χ. λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ) και οι οποίοι ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

Οι κίνδυνοι από τους Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας

Την ίδια ώρα όμως που οι εταιρείες διαφημίζουν τους ΛΕΕ ως ένα σοβαρό βήμα μπροστά για την προστασία του περιβάλλοντος (και θα μπορούσε να ήταν) «ξεχνάνε» να αναφέρουν πως περιέχουν υδράργυρο, μια ισχυρή και ιδιαίτερα επικίνδυνη νευροτοξίνη.

Αν οι ΛΕΕ πετάγονται στις χωματερές μετά την χρήση, ο υδράργυρος θα μολύνει το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, ακόμα και τον αέρα σε περίπτωση καύσης των απορριμμάτων.

Η κυκλοφορία των ΛΕΕ σε μια χώρα θα έπρεπε να συνοδεύεται απαραίτητα από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων ΛΕΕ σε ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια. Οι εταιρείες παραγωγής όμως (στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες) όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει στην δημιουργία σχετικών υποδομών ανακύκλωσης αλλά ούτε καν ενημερώνουν τους καταναλωτές για τους κινδύνους.

Το πρόβλημα με τους ΛΕΕ δεν σταματά όμως στον γενικό κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Τι γίνεται αν ένας Λαμπτήρας Εξοικονόμησης Ενέργειας σπάσει στο σπίτι;

Οι ΛΕΕ μπορεί να περιέχουν από 5 έως 20 mg υδράργυρου. Ακόμα όμως κι’ αυτή μικρή ποσότητα μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα παιδιά και τα έμβρυα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ έχουν εκδώσει ειδικές οδηγίες για το πώς να καθαρίζεται ένα δωμάτιο όταν σπάσει ένας ΛΕΕ. Οι υπηρεσίες αυτές, μεταξύ άλλων προτείνουν: το δωμάτιο στο οποίο έσπασε η λάμπα να εκκενωθεί και να αεριστεί για 15 λεπτά. Στη συνέχεια τα σπασμένα κομμάτια να μαζευτούν με το χέρι αφού φορεθούν πλαστικά γάντια και να μπουν σε μια σακούλα που να κλείνει καλά. Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας απαγορεύεται καθώς μπορεί να μολυνθεί ο κάδος της σκούπας αλλά και ο αέρας.

Πόσο οικολογικοί είναι τελικά οι Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας;

Μπορεί να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αλλά όσο αυτοί οι λαμπτήρες συσσωρεύονται στις χωματερές, ο κίνδυνος να γεμίσει το περιβάλλον με υδράργυρο είναι ορατός. Επίσης τα ατυχήματα με τους ΛΕΕ στο σπίτι μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα όταν οι γονείς δεν είναι ενήμεροι για την περιεκτικότητα των λαμπτήρων σε υδράργυρο.

Βλέπουμε λοιπόν για άλλη μια φορά επιχειρηματίες και κυβερνήσεις να παριστάνουν τους οικολόγους προκειμένου να βγάλουν χρήματα (χτίζοντας παράλληλα και κοινωνικό προφίλ) αδιαφορώντας για τον πραγματικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την υγεία μας. Μια τεχνολογία που πιθανά να μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει το περιβάλλον, δημιουργεί άλλα προβλήματα από την «πίσω πόρτα». Προβλήματα, για τα οποία δεν ενημερωνόμαστε, προκειμένου να μην μειωθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Αλέξανδρος Πραντούνας

Χρήσιμα links για τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

• Αμερικανική Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (US Environmental Protection Agency): www.epa.gov
• Βρετανική Περιβαλλοντική Υπηρεσία (UK Environment Agency): www.environment-agency.gov.uk/
http://environment.about.com/od/greenlivinginyourhome/a/cfl_mercury.htm
www.nbc30.com/news/14597080/detail.html
www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=45407
www.wnd.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=58963
www.foxnews.com/story/0,2933,288684,00.html

Τα κερια ειναι καλιτερα! Τα καντηλια με αγνο παρθενο ελαιολαδο, ακομα καλιτερα!

Υ.Γ. Ανακυκλωση και τηριση των οδηγειων χρησης! Κοινη λογικη!

Οι οικονομικοί λαμπτήρες είναι... οικονομικοί λαμπτήρες βρε παιδιά! Δεν τους ονόμασε ποτέ κανένας οικολογικούς γιατί απλά δεν μπορεί.
Περιέχουν υδράργυρο και αν διαβάσετε από την EPA τις οδηγίες σε περίπτωση που σπάσει ένας δεν θα θέλετε να τους πλησιάσετε. Μόνο στολή για πυρηνικό ολοκαύτωμα δε σου λένε να πας να αγοράσεις!
Από εκεί και πέρα, το φως τους δεν μου αρέσει, μου προκαλεί πονοκέφαλο και το θεωρώ "άρρωστο" σαν απόχρωση. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν τους χρησιμοποιώ. Θα παραμείνω στην αναμονή λαμπτήρων led...

Τα κερια ειναι καλιτερα! Τα καντηλια με αγνο παρθενο ελαιολαδο, ακομα καλιτερα!

Υ.Γ. Ανακυκλωση και τηριση των οδηγειων χρησης! Κοινη λογικη!

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

παμε να φτιαξουμε κατι και χαλαμε αλλο .....
αυτο γινεται τωρα με τις λαμπες αυτες.

Ο περιεχόμενος υδράργυρος μιας λάμπας παραμένει πολύ λιγότερος από όσον περιέχεται σε ένα απλό θερμόμετρο το οποίο όχι μόνο βρίσκεται δίπλα μας, αλλά το βάζουμε στη μασχάλη, στο στόμα και στον κ..ο μας. Επομένως, αν το πρόβλημα είναι μόνο ο υδράργυρος (ο οποίος είναι όντως αρκετά-όχι υπερβολικά τοξικός) αρκεί να πετάξουμε τα μανταλάκια από τα χέρια για να μη μας πέφτουν οι λάμπες.
Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, αστα βράστα. Οι ποσότητες "περίεργων" μετάλλων που πετάμε στις χωματερές είναι ήδη απίστευτες. Ελπίζω να δούμε κάποια πρωτοβουλία, ομως αυτή απαιτείται πολύ λιγότερο από την Πολιτεία και πολύ περισσότερο από τους (Ελληνάρες) πολίτες. Π.χ. εδώ και χρόνια έχουν τοποθετηθεί μπλε κάδοι ανακύκλωσης κι ακόμα ούτε ο ένας στους δέκα από εμάς δεν κάνει διαχωρισμό απορριμάτων ...

Η αδιαφορία του Ελληνα σε όλο της το μεγαλείο :
Είμαι στο γραφείο (Πολυτεχνείο) και βλέπω τουλάχιστον 10 μπαμπάδες+γιους να πετάνε αετό δίπλα από τον κεντρικό δρόμο και το δίκτυο της ΔΕΗ. Αν προχωρούσαν 100 μέτρα ακόμα, θα έβρισκαν ένα τεράστιο χώρο μακριά από αυτούς τους κινδύνους.

Οι οικονομικοί λαμπτήρες είναι... οικονομικοί λαμπτήρες βρε παιδιά! Δεν τους ονόμασε ποτέ κανένας οικολογικούς γιατί απλά δεν μπορεί.
Περιέχουν υδράργυρο και αν διαβάσετε από την EPA τις οδηγίες σε περίπτωση που σπάσει ένας δεν θα θέλετε να τους πλησιάσετε. Μόνο στολή για πυρηνικό ολοκαύτωμα δε σου λένε να πας να αγοράσεις!
Από εκεί και πέρα, το φως τους δεν μου αρέσει, μου προκαλεί πονοκέφαλο και το θεωρώ "άρρωστο" σαν απόχρωση. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν τους χρησιμοποιώ. Θα παραμείνω στην αναμονή λαμπτήρων led..

Μακράν η πλέον υποσχόμενη τεχνολογία για φτηνό και ποιοτικό φωτισμό ... αλλά έχει λίγο δρόμο ακόμα (θέματα κόστους και ισχύος)

Βασικά η τεχνολογία led έχει σαν πρόβλημα τη διάθλαση η οποία είναι μικρή.
Αν καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα τότε θα μιλάμε και για οικονομικές και για οικολογικές λάμπες! ;)

Μα δεν είναι ακριβώς έτσι...
Και η διαμονή σε αντιδραστήρα πυρηνικού εργοστασίου σε κάνει αυτόφωτο και δε χρειάζεσαι καν λάμπες αλλά δεν είναι και τόσο θετικό.. ;)

Re: Απάντηση: Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας: Είναι πράγματι οικολογικοί;

Σίγουρα. Δεν αντιλέγω σε αυτό.
Απλά εμένα δεν μου αρέσει το φως τους και μου φέρνει και πονοκέφαλο. -bye-

Fact No.1 Η αντιστοιχία των watts και της φωτεινότητας ΔΕΝ είναι αυτή που λένε οι κατασκευαστές. Αν δείτε δηλαδή στο πλάι τα κουτιά λένε π.χ. ότι μία τέτοια λάμπα 20W αντιστοιχεί σε φωτεινότητα με μία λάμπα πυρακτώσεως των 100W άρα 5 φορές πιο οικονομική στην κατανάλωση ρεύματος. Αυτό δεν είναι σε καμμία περίπτωση αλήθεια. Εχω δοκιμάσει πολλές τέτοιες λάμπες Osram, Philips και ένα σωρό "μαϊμούδες" από το Praktiker και το Carrefour. Μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 20W αντιστοιχούν σε φωτεινότητα με 75W πυρακτώσεως και αυτό πολύ σπάνια και μόνο όταν είναι ολοκαίνουργια η λάμπα και έχει "κάψει" και κανά 5λεπτο. Κανονικά τα 20W αντιστοιχούν σε φωτεινότητα στα 60W πυρακτώσεως ή και ακόμα πιο κάτω. Αρα δεν μιλάμε για 5 φορές μικρότερη κατανάλωση ρεύματος αλλά για 2,5 το πολύ 3 φορές. Και το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι αν θέλω φωτεινότητα 100W λάμπας πυρακτώσεως δεν υπάρχει τέτοιος λαμπτήρας που να με καλύπτει.

Fact No. 2 Η διάρκεια ζωής των λαμπτήρων αυτών αν και αναγράφεται στην συσκευασία ότι είναι 10.000 ώρες στην πράξη είναι πάρα μα πάρα πολύ μικρότερη από την διάρκεια ζωής των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Στο φωτιστικό του σαλονιού που παίρνει 4 λάμπες έχω βάλει 2 και 2. Περιττό να σας πω ότι οι λεγόμενοι οικονομικοί έχουν καεί αρκετές φορές ενώ οι πυρακτώσεως είναι ακόμα εκεί οι ίδιοι. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο φωτιστικό της κουζίνας: 4 λαμπτήρες (2 και 2) καίνε ακριβώς τις ίδιες ώρες, καίγονται οι "οικονομικοί" παραμένουν οι πυρακτώσεως. Στο δωμάτιο που έχω το PC που καίει πολλές ώρες το φως, αρχικά είχα βάλει μία "οικονομική" Philips 5000 δρχ. κάηκε στον 1 χρόνο. Osram "οικονομική" επίσης 5000 δρχ. κάηκε στον 1 χρόνο. Μαϊμού από το Praktiker τσέχικη δεν θυμάμαι μάρκα, 2500 δρχ. κάηκε στον 1,5 χρόνο. Σταμάτησα τα πειράματα και έβαλα μία πυρακτώσεως η οποία κόστιζε τότε 150 δρχ. Φωτίζει καλύτερα, ήρθε το υρώ και αυτή ακόμα εδώ είναι τα τελευταία 8 χρόνια! Η ουσία είναι ότι σε αυτό το σπίτι που μένω τώρα από το 1997 είχα βάλει αρκετές τέτοιες "οικονομικές" λάμπες οι οποίες έχουν καεί όλες και αρκετές φορές μάλιστα, αντίθετα υπάρχουν πολλές λάμπες πυρακτώσεως που δεν έχουν καεί ούτε μία φορά.

Συνεπώς η ιστορία και με την φωτεινότητα και με την διάρκεια ζωής είναι μια μεγάλη ΑΠΑΤΗ. Εγώ πλέον όσους τέτοιους λαμπτήρες είχα ένας ένας που καίγεται τους αντικαθιστώ με πυρακτώσεως και ησυχάζω.

Re: Απάντηση: Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας: Είναι πράγματι οικολογικοί;

Ρε συ σκεψου, αμα εισαι αυτοφωτος δες θα μπορεις να κρυφτεις...

Βρε και τώρα που είμαι ετερόφωτος (λόγω κόμμωσης) το ίδιο πρόβλημα έχω.
Το θέμα είναι να μην την πατήσουμε παίζοντάς το οικολόγοι... :p

Από εκεί και πέρα, το φως τους δεν μου αρέσει, μου προκαλεί πονοκέφαλο και το θεωρώ "άρρωστο" σαν απόχρωση. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν τους χρησιμοποιώ. ...

Αν πάρεις "daylight" απόχρωση όντως έτσι είναι. Μερικές μάλιστα θυμίζουν κρεοπωλείο!

Αλλά δεν ειναι ολες έτσι. Αν πάρεις λαμπα "warm light" η απόχρωση είναι αντιστοιχη αυτής των λαμπτήρων πυρακτωσης. Εγω εχω παρει φτηνιάρικες (Globus) απο το πρακτικερ (αυτες του carrefour καιγονται ευκολα - flasher αν θυμαμαι καλά την μάρκα) αλλά και Philips, με θερμή απόχρωση και ειναι μια χαρά. Αναβουν με την μία, και εδω και μήνες δουλεύουν χωρίς πρόβλημα.

Θα πρεπει να προσεξεις ή να γράφουν "warm light" ή θερμοκρασία χαμηλότερη απο 3000Κ. Αν βλεπεις θερμοκρασίες πάνω απο 6000Κ είναι καρα-ολόλευκες και ξενίζουν-κουράζουν και είναι καταλληλότερες για εξωτερικούς χώρους, ή κρυφό φωτισμό.

Επίσης επειδή αναφέρθηκε η αντιστοιχία σε watt μεταξύ οικονομικών και λαμπτηρων πυρακτωσης, η σχεση δεν ειναι σταθερή, εξαρτάται απο το μοντελο. Παραλληλα με τα watt γραφουν και την φωτεινότητα και θα βρειτε λαμπες με ιδια watt αλλα διαφορετική φωτεινότητα (που εξαρταται και απο την θερμοκρασία). Εμπειρικά κατεληξα στο ότι για να "γεμίσω" ικανοποιητικά ενα δωμάτιο 12τμ θελω μια λαμπα 15watt warm light.

Οι led πάντως είναι το μέλλον. Μιλάμε για 1-2 W κατανάλωση μόλις. Σε συστήματα στην έρημο ή γενικά σε απομακρυσμένες περιοχές έχουν αρχίσει και γίνονται στάνταρντ αν και για συνεχές ρεύμα κοστίζουν σχεδόν 20 ευρώ η μία, όμως από την άλλη η εγκατεστημένη ισχύ μπορεί να μειωθεί σημαντικά, ή να μείνει η ίδια προσφέροντας πολύ περισσότερο φως.
Πάντως για τον υδράργυρο ψάξτε να βρείτε τι προτείνουν πολλές οργανώσεις στις ΗΠΑ αν σπάσει ένα θερμόμετρο μέσα στο σπίτι (μερικοί φτάνουν να προτείνουν να καλέσεις ειδική ομάδα με στολές να σου κάνει καθαρισμό). Σϊγουρα οι λαμπτήρες εξοικονόμησης δεν είναι οικολογικοί, όμως καταναλώνουν πολύ λιγότερο και έχουν σημαντικά μεγαλύτερους χρόνους ζωής. Με ένα σωστό σύστημα ανακύκλωσης η επιβάρυνσή τους στο περιβάλλον είναι πολύ μικρότερη από το να χρησιμοποιούσαμε πυράκτωσης.