Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας: Είναι πράγματι οικολογικοί;

Re: Απάντηση: Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας: Είναι πράγματι οικολογικοί;

Αλλά δεν ειναι ολες έτσι. Αν πάρεις λαμπα "warm light" η απόχρωση είναι αντιστοιχη αυτής των λαμπτήρων πυρακτωσης.

Έχω δοκιμάσει κάτι κόκκινες, κάτι κίτρινες... Και μου έχουν κάνει το σπίτι σούργελο όποτε τις έχω βάλει.
Warm light δεν έχω πετύχει πουθενά, αλλά θα κοιτάξω. Η φτήνια τρώει τον μπαρά που λένε; Έχω πετάξει ως τώρα πάνω από 50 ευρώ σε "οικονομικές" λάμπες! :flipout:

Σε συστήματα στην έρημο ή γενικά σε απομακρυσμένες περιοχές έχουν αρχίσει και γίνονται στάνταρντ αν και για συνεχές ρεύμα κοστίζουν σχεδόν 20 ευρώ η μία

Το βασικό πρόβλημα στα led είναι η μικρή διάχυση που έχουν. Κλασικές εφαρμογές τους είναι για παράδειγμα στα φανάρια (νομίζω στην Αγγλία, όλα τα φανάρια είναι από led). Επειδή τα φώτα των δρόμων είναι πολύ ψηλά θα μπορούσαν και εκεί να βάλουν λάμπες led γιατί σε τέτοια απόσταση θα είχαμε καλή διάχυση. Αλλά δεν το κάνει η πολιτεία. Ας μην περιμένουμε μόνο από τους πολίτες τέτοιες κινήσεις λοιπόν! Εγώ έχω δεί καλοκαιριάτικα, τότε που η ΔΕΗ γκρίνιαζε ότι δεν έχει ρεύμα, φώτα στους δρόμους ανοιχτά μέσα στο καταμεσήμερο!

Με ένα σωστό σύστημα ανακύκλωσης η επιβάρυνσή τους στο περιβάλλον είναι πολύ μικρότερη από το να χρησιμοποιούσαμε πυράκτωσης.

Σε αυτό συμφωνώ. Με ένα σωστό σύστημα ανακύκλωσης σαν αυτό που διαθέτει η χώρα μας η επιβάρυνση στο περιβάλλον είναι πολύ μικρότερη! :BDGBGDB55:

...έχουν σημαντικά μεγαλύτερους χρόνους ζωής.

Οχι αυτό δεν ισχύει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! Τους χρησιμοποιώ από το 1997. Εχω επαρκές στατιστικό δείγμα. Καρατσεκαρισμένο και σε επώνυμους και σε μαϊμούδες λαμπτήρες η ζωή τους είναι πολύ μικρότερη από τους λαπτήρες πυρακτώσεως.

Εγω εχω την ακριβως αντιθετη αποψη και τους χρησιμοποιω απο την εποχη των TL της Φιλιπς. Εχω μια τετοια λαμπα που δολευει ακομα απο και εγω δεν θυμαμαι ποτε!
Ακομα, εχω δυο τετοιες 5βατες σε εναν αποροφητηρα κουζινας που αναβουν ΣΥΝΕΧΩΣ.
Οι επωνυμοι αντεχουν 10Κ-ωρες ανετα. Οι νο-νειμ ειναι για πεταμα πολυ πολυ νωριτερα.
Αν δεν σου αρεσουν μην παιδευεσαι !

Last edited:
Το παρακάτω μου ήρθε με mail, δυστυχώς όχι από επίσημη πηγή. Το παραθέτω μόνο και μόνο επειδή έχει άμεση σχέση με το θέμα:

Απαντηση της Greenpeace σχετικά με το θέμα του υδραργύρου στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
"
Το 90% της ενέργειας που καταναλώνουν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως δε
μετατρέπεται σε φως αλλά σε θερμότητα. Αντίθετα, οι λάμπες εξοικονόμησης
ενέργειας καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές. Η
μείωση στην κατανάλωση ενέργειας που συνεπάγεται η χρήση τους σημαίνει
φυσικά και τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, των
κύριων υπευθύνων για τις κλιματικές αλλαγές. Η αντικατάσταση των λαμπτήρων
πυρακτώσεως στην Ελλάδα με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, θα καθιστούσε
περιττή τη λειτουργία ενός ρυπογόνου σταθμού παραγωγής ενέργειας. Στην
Ευρώπη ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 25 «βρώμικα» εργοστάσια. Είναι
προφανές επομένως το όφελος για το περιβάλλον από τη χρήση των λαμπτήρων
εξοικονόμησης.

Το τελευταίο διάστημα έχουν διατυπωθεί διάφορες ανησυχίες σχετικά με τον
υδράργυρο που περιέχουν οι λάμπες εξοικονόμησης, καθώς και για πιθανές
επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση τους.

Σχετικά με αυτά τα θέματα, η Greenpeace δηλώνει τα εξής:

- Η ποσότητα υδραργύρου που περιέχεται σε μία λάμπα εξοικονόμησης είναι από
2 έως 5 μικρογραμμάρια, δηλαδή εκατό περίπου φορές λιγότερη από την ποσότητα
που περιέχει ένα θερμόμετρο. Επιπλέον η τεχνολογία συνεχώς βελτιώνεται και
μαζί της μειώνεται η ποσότητα υδραργύρου. Η ανακύκλωση των λαμπτήρων
εξοικονόμησης βέβαια είναι απαραίτητη και γίνονται προσπάθειες προς αυτή την
κατεύθυνση, παράλληλα με την απαγόρευση των συμβατικών λαμπτήρων
πυρακτώσεως. Στην Ελλάδα την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων
εξοικονόμησης αναλαμβάνει η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.»
(www.electrocycle.gr). Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η παραγωγή ενέργειας
με τη χρήση ορυκτών καυσίμων επίσης επιβαρύνει το περιβάλλον με ποσότητες
υδραργύρου. Έχει υπολογιστεί ότι χρησιμοποιώντας λάμπες εξοικονόμησης,
μειώνοντας δηλαδή την κατανάλωση ενέργειας, μειώνεται και ο υδράργυρος που
απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

- Σε περίπτωση που σπάσει μία λάμπα εξοικονόμησης στο σπίτι μας, δεν υπάρχει
λόγος για πανικό. Απλά κάνουμε ό,τι θα κάναμε αν έσπαγε ένα θερμόμετρο:
μαζεύουμε προσεκτικά τα θραύσματα με ένα πανί, και
αερίζουμε το χώρο.

- Οι λάμπες εξοικονόμησης τελευταίας τεχνολογίας, αυτές δηλαδή που
διατίθενται σήμερα στην αγορά, λειτουργούν σε υψηλές συχνότητες που δεν
προκαλούν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.
"

Οχι αυτό δεν ισχύει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! Τους χρησιμοποιώ από το 1997. Εχω επαρκές στατιστικό δείγμα. Καρατσεκαρισμένο και σε επώνυμους και σε μαϊμούδες λαμπτήρες η ζωή τους είναι πολύ μικρότερη από τους λαπτήρες πυρακτώσεως.

Τι να σου πω, η εμπειρία στο σπίτι μου λέει ακριβώς το ανάποδο, ότι όπου είχαμε δίπλα-δίπλα πυράκτωσης με οικονομικούς, αυτές της πυράκτωσης χάλαγαν πολύ συντομότερα. Κλείνω και εγώ περίπου 10ετία από την πρώτη που είχα αγοράσει και έχω καταλήξει σε αντίθετα συμπεράσματα. Το γιατί καταλήγουμε σε τόσο αντίθετα συμπεράσματα δεν μπορώ να το εξηγήσω πάντως (ίσως έχει να κάνει με τον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε, πόσο συχνά τις ανοιγοκλείνουμε, πόση ώρα τις αφήνουμε αναμένες, την ποιότητα του ρεύματος στο σπίτι μας κλπ).

Έχω δοκιμάσει κάτι κόκκινες, κάτι κίτρινες... Και μου έχουν κάνει το σπίτι σούργελο όποτε τις έχω βάλει.
Warm light δεν έχω πετύχει πουθενά, αλλά θα κοιτάξω. Η φτήνια τρώει τον μπαρά που λένε; Έχω πετάξει ως τώρα πάνω από 50 ευρώ σε "οικονομικές" λάμπες! :flipout:

Οι πρώτες που είχα πάρει ήταν σε συσκευασία 4άδας, ονόματι FLASSH από το Carrefour. Καηκαν οι δυο απο τις τεσσερις σε λιγες μερες. Δεν το εβαλα κάτω όμως, οι ακολουθες μου βγήκαν πολύ καλές και καμια δεν εχει καεί ως τωρα (εχω μια Philips, μια Paulmann και ολες οι υπολοιπες ειναι Globus).

Δες το συνημμένο, θα τις βρεις στο πρακτικερ (και οχι μονο). Προσεξε όμως, μπορει οι 5watt στην ίδια μάρκα να είναι warm αλλα οι 7watt να ειναι daylight, συνεπώς καθε κουτί που παιρνεις κοιτα το ξεχωριστά χωρις να βασιζεσαι στην μάρκα.

Attachments

• warmlightbulbs.jpg
    warmlightbulbs.jpg
    54.6 KB · Views: 15
Mε τις οικονομικές σώθηκα.
Αντέχουν χρόνια και δεν μαυρίζουν τους τοίχους...
Αισθητή η διαφορά στην λογαρία κάθε δίμηνο.
Αγοράζω θερμές για φυσικότερο φως.
Επίσης αντέχουν σε υπερτάσεις της ΔΕΗ... και σε διακοπές... σε αντίθεση με τις πυρακτώσεως που σκάνε σαν φούσκες...
Δεν χαλάνε με τίποτα τα ντουί και τις επαφές γιατί δεν ζεματάνε...
Είναι οι περισσότερες άσχημες και δεν λένε σε κυριλλέ φωτιστικά...
Επίσης δεν δουλεύουν με dimmers.
Η μάρκα που προτιμώ είναι η Megaman.
Μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, βατάζ, δέσμες, διαστάσεις, θερμοκρασίες λευκού.

Επίσης δεν δουλεύουν με dimmers.
Η μάρκα που προτιμώ είναι η Megaman.

Πρίτς. Για δες εδώ: http://www.megamanuk.com/products/product.php?sid=13

επίσης αυτές εδω δεν θα τις έλεγα άσχημες..
http://www.megamanuk.com/products/product.php?sid=4

Ωραίος ο μεγκαμαν... πού τις βρίσκουμε?

εκνευριστικότατο βέβαια είναι οτι ψάχνοντας για warm σπανίζουν οι οικονομικές. και ετσι καταλήγω στις daylight.

επίσης πολλές εμφανίζουν υψηλότατο degradation και εχω λάμπα που με λιγότερες απο 500 ωρες εχει την μισή φωτεινότητα απο μια νεα στο κουτί της.

Κάποιες φτηνές νονειμ παράγουν τρελή ποσότητα UVA ακτινοβολίας. Για να την αποφύγουμε αγοράζουμε ακριβές, οπότε πάει η οικονομία.

Αν ανάψω μια 100ρα πυράκτωσης και μια 25ρα LowConsumption τότε h 100ρα ειναι πάντα η μέρα με την νύχτα, τόσο φασματικά (gaussian response αντί για πολλές spikes) οσο και σε χρόνο εναρξης.

Τελικά πληρώνω ευρά σε deep colour τηλεοράσεις και δεν εχω...deep colour στο σπίτι μου και ειναι αιτία οι κwloλαμπες....

αυτά βέβαια διότι οι λυχνίες πυράκτωσης εχουν πάνω απο 120 χρόνια εξέλιξης ενώ οι αντίστοιχες χαμηλής εχουν καμιά 20ετία.....