Οι μπαταριες των φορητων ειναι τυπου Li-ion. Ισως υπαρχουν και εξαιρεσεις με Li-polymer που ειναι περιπου ιδιας τεχνολογιας, απλα οι li-po(lymer) ειναι πολυ πιο επικινδυνες (αν υπερφορτιστει ή γινει βραχυκυκλωμα θα παρει φωτια πολυ πιο ευκολα απο οτι μια li-ion).
Θα σου πω με βαση οσα ξερω ειδικα για τις Li-Po (που ισχυουν πανω-κατω και για τις li-ion) μιας και ασχολουμαι με τον μοντελισμο αλλά και με βαση αυτα που εχω δει για την μπαταρια Li-ion μιας Sony καμερας, του κινητου φυσικα, και του eee PC (που εδω και δυο χρονια λειτουργει καθημερινα για πολλες ωρες, με την μπαταρια να εχει διατηρηθει σαν καινουρια).
Oι μπαταριες των φορητων για να διαρκεσουν πιο πολυ πρεπει:
1) να μην αφηνεις να ξεφορτιστει τελειως. Οταν φτασει στο 10% πρεπει απαραιτητως να την φορτισεις. Καλυτερα αυτο να γινεται μολις πεσει στο 15%.
2) να μην υπερθερμαινεται ή να μην ανεβαζει θερμοκρασια (η ιδια η μπαταρια). Δηλαδη οχι παρατεταμενη χρηση στο 100% οταν λειτουργει με την μπαταρια.
3) μετα απο παρατεταμενη χρηση (ακομα και σε σερφαρισμα) να το κλεινεις για 10 λεπτα, να πεσει η θερμοκρασια της (που επηρεαζεται και απο την θερμοκρασια του φορητου) και μετα να την φορτιζεις.
4) μετα το φορτισμα να την αφηνεις 10 λεπτα σε ηρεμια και μετα να χρησιμοποιεις τον φορητο.
5) να την φορτιζεις πληρως. Η μπαταρια εχει συγκεκριμενη διαρκεια ζωης οσο αφορά τους κυκλους φορτιση/αποφορτιση.
Ακομα και μιση φορτιση ειναι ενας κυκλος.
Δεν χαλαει επειδη φορτιστηκε μερικως, χαλαει επειδη εφαγες εναν κυκλο ασκοπα, αφου συντομα θα χρειαστει νεα φορτιση (νεος κυκλος).
6) αν δεν την αφηνεις να ξεφορτιστει μεχρι το 10% αλλά την φορτιζεις οταν παει στην μεση, εκτος οτι σπαταλεις εναν κυκλο πρεπει καθε 10 κυκλους περιπου να την αφηνεις να ξεφορτισει στο 10% ή λιγο λιγοτερο, για να επανελθει η μπαταρια στο 100% της χωρητικοτητας. Αν δεν το τηρησεις τοτε θα μειωθει σταδιακα η μεγιστη χωρητικοτητα, και δεν θα μπορει να επανελθει ξανα.
7) Να μην της αφηνεις πολυ καιρο αφορτιστες. Για να τις αποθηκευσεις πολυ καιρο θα πρεπει να εχει φορτισμενες στο 30%. Καθε 6 μηνες θα τις βαζεις να αποφορτιστουν πρωτα στο 5% και μετα ξανα φορτιση μεχρι το 30% και μετα αποθηκευση ξανα. Μετα απο δυο χρονια δυο πληρεις κυκλους (με φορτιση στο 100%) αλλά σε πολυ ελαφρια χρηση αποφορτισης, φορτιση κατα 30% και ξανα αποθηκευση.
Οσο αφορά τους φορτιστες τοσο οι Li-ion αλλά ειδικα οι Li-po χρειαζονται ειδικο φορτιστη, και οχι μονο, πρεπει να ειναι για την συγκεκριμενη μπαταρια.
Ομως η φορτιση στους φορητους υπολογιστες γινεται μεσω του φορητου, οποτε υπαρχει ο καταλληλος φορτιστης χωρις να εχουμε φοβο επιλογης καποιου ακαταλληλου.
Καποιες μπαταριες εχουν ενσωματωμενο κυκλωμα προστασιας υπερφορτισης αλλά και αποφορτισης αλλά και το κυκλωμα ελεγχου φορτισης και δεν εχει ο φορητος. Εκει χρειαζεται προσοχη μιας και αν βαλουμε εμποριου χωρις προστασια τοτε ειναι πιθανο να παρει φωτια. Αν και οι εμποριου φροντιζουν να ειναι καταλληλες. Θα μου πεις εδω πηραν φωτια επωνυμες και επωνυμες... (Sony, Apple, κτλ), εδω υπηρξαν ανακλησεις για μπαταριες και μπαταριες...
Οταν αλλαζουμε χωρητικοτητα μπαταριας και βαζουμε μια πιο μεγαλη (ειδικα με πιο πολλα στοιχεια) aftermarket τοτε καλο ειναι να εχουμε δει αν ο κατασκευαστης δινει πιο μεγαλη γι`αυτον τον φορητο.
ΥΓ. πολλες μπαταριες φορητων αποτελουνται απο στοιχεια 18650 li-ion (ή μικροτερες), συνηθως με προστασια υπερ/υπο-φορτισης (protected).