Ένα μικρό update κι από μένα για το καινούριο laser Κ40 που παρέλαβα πρόσφατα.
Μετά από μερικές μέρες δοκιμών και πειραμάτων ο αρχικός μου ενθουσιασμός έχει πέσει λίγο. Δεν είμαι απογοητευμένος βέβαια αλλά απ´ την άλλη ούτε και super ευχαριστημένος είμαι.
Και εξηγώ γιατί.
Όσο τα ψάχνεις τόσο φοβάσαι κι όσο φοβάσαι τόσο μαζεύεσαι... Το συγκεκριμένο μηχάνημα στα καινούρια μοντέλα δεν έχει αναλογικό αμπερόμετρο DC για να βλέπεις ακριβώς τα mA, κι επειδή δεν είναι σίγουρο οτι η ψηφιακή ένδειξη είναι καλιμπραρισμένη σωστά, για να μην κάψεις στα καλά καθούμενα το laser δεν πρέπει να ανεβάζεις την ένταση πάνω από 50-55%.
Σ´ αυτή την ένταση κάποιες φορές, ανάλογα το ξύλο βέβαια, θέλει δύο περάσματα για να κόψει τα 3 mm κι άλλες φορές δεν τα κόβει σε όλα τα σημεία. Για τα 4 mm δεν το συζητάω, με δύο περάσματα σίγουρα δεν τα κόβει κι άν αρχίσεις τα πολλαπλά περάσματα κινδυνεύεις να πιάσεις φωτιά.
Επίσης πολύ μεγάλη προσοχή θέλει και η θερμοκρασία του νερού ψύξης του σωλήνα. Ιδανικά θα πρέπει να δουλεύει στους 23-25 βαθμούς. Για παράδειγμα αυτή την εποχή χρειάζεσαι παγάκια γιατι διαφορετικά ξεπερνάς εύκολα τους 30 βαθμούς.
Ένα άλλο σημείο απογοήτευσης, το σοβαρότερο για μένα, είναι το ύψος. Η απόσταση δηλαδή πατώματος-laser είναι υπερβολικά μικρή για μένα που είχα καλομάθει με το μικρό Eleksmaker. Κι αν συνυπολογίσεις οτι το laser είναι νεταρισμένο σε συγκεκριμένο σημείο κι αυτό δεν αλλάζει τότε καταλαβαίνεις τους περιορισμούς.
Βέβαια υπάρχουν μόντες και πατέντες, όπως πχ το αφαιρούμενο πάτωμα, που μπορείς να βελτιώσεις αρκετά τα πράγματα αλλά και πάλι η όλη κατάσταση παραμένει προβληματική.
Σε γενικές γραμμές το μηχάνημα είναι για κόψιμο λεπτών ξύλων και εκτύπωση φωτογραφιών.
Ίσως μ´ αυτά που διαβάζετε να νομίζετε οτι είμαι πλήρως απογοητευμένος από το μηχάνημα αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.
Υπάρχουν και τα καλά, όπως πχ η ταχύτητα που, χωρίς να έχω κάνει ακριβείς ρυθμίσεις, υπολογίζω οτι είναι τουλάχιστον πενταπλάσια του Eleksmaker.
Και στο κάψιμο φωτογραφιών επίσης είναι αρκετά καλύτερο του μικρού. Δεν ξέρω αν υπεύθυνο γίαυτό είναι το μηχάνημα ή το software που ελέγχει καλύτερα το laser το αποτέλεσμα όμως είναι σαφώς καλύτερο.
Εδώ ένα παράδειγμα απ´ τις πρώτες μου εκτυπώσεις.