Λαθη σε φωτο...

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,348
Samos!
Προσπαθω να καταλαβω την πηγη καποιων λαθων-προβληματων σε καποιες φωτογραφιες.. να δω αν ηταν σφαλμα του φακου η λαθος δικου μου χειρισμού . Βλεποντας αυτη την φωτο..τι ακριβως λαθος εχει? Out of focus?
IMG_0343.jpg

Φαίνεται σαν να μην έχει καλό focus.

Για ξαναδοκίμασε την ίδια φωτογραφία βάζοντας μικρότερο διάφραγμα και κάνοντας focus lock σε ένα από τα πρόσωπα.

Τραβηχτηκαν 3 φωτο. Ολες manual. f4 , χρονος /60, φλας.. Το ιδιο ακριβως αποτελεσμα..

Να αλλη μια... συνολικα τραβηχτηκαν εκεινη την μερα πανω απο 200 φωτο..καποιες σε auto καποιες Manual, καποιες πειραματιζοντας.. 9 στις 10 ειναι απλα για πεταμα. απαραδεκτες,..το κακο ειναι οτι αυτο το προβλημα δεν φαινεται ευκολα, κοιτωντας στα γρηγορα την προεπισκοπηση της καθε φωτο, και ενω τραβηξα 3-4 φορες την καθε φωτο, ολες ειναι για πεταμα.. Σημειωνω οτι το προβλημα αυτο μου το κανει χρισημοποιοντας τον Tamron 28-300.. Oταν εβαλα τον μαμα 18-55 ειδα το φως τ αληθηνο..αλλα ηταν αργα..

η αφεντομουτσουνάρα μου, τερμα αριστερα..μεσα στη θολουρα..

IMG_0553_zps31825636.jpg

εδω προφανως η μηχανη πηγε ας πουμε να εστιασει στο φωτιστικο.. ε φανταστειτε οτι ετσι ακριβως ειναι οι περισσοτερες φωτο.. διχως να χει εστιασει καπου αλλου...ετσι θολλα...αλλλες εχουν ενα εντελως dreamy effect τοσο τραγικο...

Ναι αλλα αυτο τι σημαινει; Οτι ο φακος εχει προβλημα; Γιατι αν ειναι ετσι στα κανονικα τοτες ειναι να τον πεταξω στα σκουπιδια..Ουτε καν να τον πουλησω.

Στο f/4 ήταν οριακά κλειστός, θα έπρεπε να τον έχεις κλείσει στο 5.6 - 8 για να πάρεις το κάτι παραπάνω από το φακό, αν και μέσα στο σπίτι θα ήταν δύσκολα τα πράγματα.
Στη δεύτερη έχεις φώς πίσω από το θέμα σου που δυσκολεύει την κατάσταση, και στη φωτομέτρηση και στην εστίαση... (είναι και λίγο στραβή, έχεις βάλει ένα χέρι extra και το white balance δεν είναι και τέλειο, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι το λιγότερο ...)

Γενικά πάντως αν είσαι σε χαμήλα ISO και βλέπεις λάσπη, μάλλον ο φακός δεν δίνει αρκετή ανάλυση.
Αν τραβούσες με iso 400 ++ και όχι καλό φακό, ψιλοαναμενόμενα αποτελέσματα...

Επισης να μην ξεχναμε οτι η γραβατα πρεπει να φτανει μεχρι την ζωνη (βλ. διπλα στον γαμπρο) για να καλυπτει την κοιλιτσα.....
(Αυτο οσον αφορα το αισθητικο κομματι - απο φωτο εγω ξερω πολυ λιγοτερα απο σενα :grinning-smiley-043 )

Απάντηση: Re: Λαθη σε φωτο...

Δίνεις μόνος σου την απάντηση στο ερώτημα βρε sifis.

Έτσι ακριβώς , από την στιγμή που χωρίς να αλλάξεις ρυθμίσεις οι φωτογραφίες με τον 18-55 βγήκαν καλές τότε φταίει ο φακός .
Δεν νομίζω πως υπάρχει φακός (οποιασδήποτε τιμής) που χωρίς να έχει πρόβλημα να βγάζει τέτοιες φωτογραφίες , εγώ θα τον έστελνα για service .
Δεν ξέρω τι οξύτητα θα σου βγάλει μετά , αλλά σίγουρα δεν θα έχεις αυτό το αποτέλεσμα .

Στην δευτερη φωτο σαφως και το καδρο κτλ ειναι χαλια.. Δε την εβαλα για αυτο.. Αλλα για το οτι ειναι λασπη σκετη.
Δεν θεωρω οτι ειναι λογικο, ενας φακος που καινουριος κανει 650ε σε μια μηχανη που κανει 1000ε, να βγαζει 3 φορες χειροτερη φωτο, εστω και στο auto, διπλα διπλα, με μια canon sx230, superzoom μηχανη των 250ε. Αρα μαλον ηταν θεμα προβληματος φακου.. Μαλιστα..
Για να δουμε ο Παλμερ τι θα μου πει..

το νετάρισμα το έχεις στην αυτόματη επιλογή?

Δοκίμασε να το ρυθμίσεις να εστιάζει στο κέντρο του κάδρου.

Μισό κλικ εκεί που θες να εστιάσεις και "διορθώνεις" το κάδρο μετά.

Τον συγκεκριμένο φακό του ΚΙΤ μη τον έχεις του πεταματού. Είναι σκοτεινός αλλά σε μεγάλα f είναι αρκούντως...κοφτερός! Έχω βγάλει πολύ καλές φωτό με δαύτον.

Τώρα είδα και τον φακό που λες...

28-300??? φακό με τόσο μεγάλο εύρος δε βάζω στη μηχανή μου. Ούτε το 28 με εξυπηρετεί (θέλω πιο ευρυγώνιο) ούτε το 300 (δεν είμαι παπαράτσι).

Έχω τον εκπληκτικό tamron 17-50 (τον παλιό) ο οποίος μερικές φορές με "τυρανάει" σε θέμα εστίασης σε σκοτεινά πλάνα (οπότε έχε το και αυτό υπόψιν).

Αν είχα λεφτά θα έπαιρνα τον 17-40 του οποίου η εστίαση είναι πιο απροβλημάτιστη αλλά....

Παλιοτερα ειχα τον Sigma 17-70.. τι καταπληκτικος φακος ηταν, για τα ,γουστα μου...auto η 450d μου, ονειρο οι φωτο.. ουτε κακο ζουμ ουτε θολουρες ουτε λασπη ουτε τιιποτα...
επειτα στην K-X μου, ο sigma 18-200.. αν εξαιρεσουμε το αργουτσικο φοκους, εβγαζε αξιοπρεπεστατες φωτο. τα ιδια και ο tamron 28-200 στην Pentax k100d super..οχι τιποτα τρομερο αλλα αξιοπρεπεστατες.. ε αυτο το χτικιο με τον 28-300 δε το ξανα χα...
τον εχω στειλει ηδη στον Παλμερ...θα παρω τηλ σημερα να δω τι εχει δει.

Στεργιο το νεταρισμα το χω η στο auto η στο κεντρο, αναλογα το τι θελω να κανω και το τι με βολευει ανα πασα στιγμη. Την μηχανη την δουλευω κυριως στο manual στην πλειοψηφια των περιπτωσεων και σε Φουλ αναλυση, και στο auto οταν δε με πολυνοιαζει σε αναληση 6Mp η 8Mp, πχ σε παρεες που τραβαμε αβερτα φωτο οτι χαζομαρα κανουμε.

το 24 στο 80% με καλυπτει... το 105 με καλυπτει στο 95% των περιπτωσεων που φωτογραφιζω.... αλλα οπως ειπα και ποιο πριν, εχω στα πλανα μου αργοτερα, να μαστε καλα, εναν ποιο καλο κοντυτερο, φωτεινο τυπου 17-40, 17-50 f2.8....

Re: Απάντηση: Λαθη σε φωτο...

Τώρα είδα και τον φακό που λες...

28-300??? φακό με τόσο μεγάλο εύρος δε βάζω στη μηχανή μου. Ούτε το 28 με εξυπηρετεί (θέλω πιο ευρυγώνιο) ούτε το 300 (δεν είμαι παπαράτσι).

Ηταν μια πολυ βιαστικη αγορα... με το εξης σκεπτικο... εχω ηδη τον 18-55 ο οποιος δε μου φτανει στο τελε... θα ανεβαινα Αθηνα για εναν Γαμο φιλου, ο οποιος θα συνδιαζονταν με μινι εξορμηση στην Σαλαμινα, φωτογραφιση πλοιων, bachelor σε ενα εξοχικο κτλ... ε ηθελα μεγαλο ευρος...λεφτα για 2 φακους δεν επαιζαν..βρεθηκε ο ταμρον σε καλη τιμη.. σκεπτομενος οτι ο sigma 18-200 ηταν αξιοπρεπης φακος, ποσο πια χειροτερος θα ναι ο ταμρον..... εγινε το κακο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λαθη σε φωτο...

ποσο πια χειροτερος θα ναι ο ταμρον..... εγινε το κακο...

Μην είσαι απόλυτος , δεν πιστεύω να είναι έτσι ο φακός από την μάνα του , το θέμα είναι πόσο θα κοστίσει να διορθωθεί .

Αμα ειναι ετσι απτην μανα του φιλε, θελει μυνηση η Ταμρον για εξαπατηση!! μιλαμε για ποιοτητα φωτο επιπεδου μηχανης μιας χρησης αξιας 3ε απο κινεζο πλανωδιο με ληγμενο φιλμ!.. :flipout:

αντε βρε Παλμερ σηκωσε το τηλεφωνο..

Μαλιστα... ο Παλμερ μου πε οτι ο φακος ειναι μια χαρα..κεντραρισμενος κτλ... αρα ειναι απλα ενα σκουπιδι... αισχος σκετο.. θα δωσω ενα 50αρικο να μου φτιαξει το μαγκωμενο ζουμ και θα τον δωσω στο σκυλο μου να τραβαει καμια φωτογραφια.

Αν τραβήξεις φωτό με MF δε βγαίνουν καθαρές; Να επιλέξεις εσύ δηλαδή το σημείο εστίασης με LV και μεγέθυνση.