LCD και τηλεοπτικό σήμα - Πόσο χάλια μπορεί να είναι δηλαδή;

phph

New member
9 April 2008
42
Πρώτο μου post στο forum αυτό (αν και το παρακολουθώ αρκετό καιρό), οπότε καλώς σας βρήκα.

Ψάχνομαι για LCD στις 37" - 42" στα 1000 - 1300 και άρχισα το σεργιάνι στα fora. Το πρώτο πράγμα που με προβλημάτισε ήταν τα λεγόμενά σας για το πρόβλημα που έχουν οι LCD με την απεικόνιση αναλογικού τηλεοπτικού σήματος και η αλήθεια είναι ότι κι εγώ έχω δει μερικές με απαράδεκτη εικόνα. Βγήκα λοιπόν σήμερα μια γύρα στα μαγαζιά για να δω τι παίζει με τα μάτια μου. Δυστυχώς στην Κομοτηνή που ζω δεν έχω και πολλές επιλογές, οπότε στην ουσία πήγα σε 3 μόνο.

Στο πρώτο (της αλυσίδας EXPERT), είχαν στον τοίχο όλες όσες ήτανε από 32" και κάτω και κάπου στη μέση του συγκεκριμένου χώρου τις 37"+. Δυστυχώς δυνατότητα για τηλεοπτικό σήμα υπήρχε μόνο στις μικρές και η εικόνα που έδειχναν όλες ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Πρέπει όμως αυτό να οφείλονταν σε κάποιο πρόβλημα στην εγκατάστασή τους (είναι σχετικά καινούργιο μαγαζί). Έφυγα κάπως προβληματισμένος.

Στο δεύτερο (Κοτσόβολος) όλες παίζανε από κάποιο DVD και δεν υπήρχε δυνατότητα να δω από άλλη πηγή. Αυτό που μου έκανε τεράστια εντύπωση είναι ότι υπήρχαν 2 Samsung (40Μ86 και 40Ν87 νομίζω) οι οποίες έδειχναν μακράν χειρότερη εικόνα από τις υπόλοιπες. Αυτό που έπαιζε ήταν κάποιο video clip αρκετά σκοτεινό. Κάποια στιγμή σταμάτησε το video clip και έβαλε κάποιο διαφημιστικό του Κοτσόβολου και η κατάσταση άλλαξε άρδην αφού η 40Μ86 έδειχνε πλέον μια από τις καλύτερες εικόνες. Έφυγα κι από εκεί ακόμη πιο προβληματισμένος.

Στο τρίτο και τελευταίο που πήγα (της αλυσίδας Electronet) είχαν όλες τις τηλεοράσεις κλειστές και σου άνοιγαν όποια ήθελες. Ζήτησα επίτηδες μία 40Μ86, η οποία όταν την άνοιξε έπαιζε MEGA. Ήταν όμως ψηλά και δεν έφτανε στο πλάι να αλλάξει κανάλι ούτε είχε πρόχειρο το τηλεκοντρόλ. Είχε και πολύ κόσμο οπότε δεν επέμεινα. Το θέμα είναι ότι η εικόνα ήταν εξαιρετική. Πολύ καλύτερη ακόμη και από το DVD που παίζανε στον Κοτσόβολο. Εδώ είναι που τα έμπλεξα εντελώς.

Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι τα συστήματα που χρησιμοποιούν για να μοιράζουν το σήμα σε πολλές τηλεοράσεις ίσως τελικά το υποβαθμίζουν. Οπότε στο τελευταίο μαγαζί που μου άνοιξαν μόνο μία τηλεόραση είδα την πραγματική εικόνα. Από την άλλη ο πωλητής μου είπε ότι στην περιοχή έχουν πολύ καλή λήψη στο MEGA.

Γράφω πολλά και σας κουράζω, αλλά θέλω να εξηγήσω ότι μάλλον δεν μπορώ να βγάλω άκρη με άλλο τρόπο πέρα από τη δική σας βοήθεια.

Αυτό που θέλω να μου πείτε είναι πόσο κακή μπορεί να είναι η εικόνα σε μια LCD τηλεόραση με τηλεοπτικό σήμα;

Αυτό που θέλω να αποφύγω είναι να φάω ένα σωρό ώρες ψάχνοντας για αναλύσεις, Full HD, HD ready, HDMI 1.3 - 1.2 κλπ, συνδέσεις με HTPC και άλλα ωραία και στο τέλος να γυρίσει η γυναίκα μου και να μου πει ότι έδωσα 1000+ για μια τηλεόραση που παίζει χειρότερα από το μπαούλο των 29" που πήρε ο γείτονας πριν από 3 χρόνια με 600 .

Δηλαδή δεν ψάχνω για την LCD τηλεόραση με την καλύτερη εικόνα σε τηλεοπτικό σήμα, ούτε καν μια από τις καλύτερες. Δεν θέλω να τη συγκρίνω με CRT τηλέοράσεις των 1500+ . Θέλω απλά να μου πείτε αν υπάρχει περίπτωση μια LCD 37" - 42" με κόστος της τάξης των 1000 - 1300 , να παίζει χειρότερα από μια μέση CRT.

Αυτά κι ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον κόπο σας.

οταν κολλησεις το προσωπο σου στην οθονη θα δεις την χειροτερη εικονα που μπορεις να φανταστεις...(για κανε το ιδιο και σε μια crt και θα δεις οτι και εκει το ιδιο ειναι)
απο το 1+ μετρο η κατασταση ειναι φυσιολογικη και ανλογα με την τηλεοραση μπορει και εξαιρετικη(στη δικη μου τα χρωματα,η υφη και η εικονα γενικα μοιαζει σαν ενα μετριο dvd)
ολα αυτα για το τηλεοπτικο σημα γιατι στα υπολοιπα δεν τολμαει κανεις να κανει συγκρισεις.

οποτε επειδη τηλεοραση δεν βλεπουμε με την μουρη στην οθονη θα εισαι καλυμενος και απροβληματιστα θα την χαρεις..υπαρχουν τηλεορασεις που καλυπτουν τις ατελειες του σηματος(plasma,crt) αλλα κανουν αυτο ακριβως,καλυπτουν
δεν ειναι τυχαιο οτι οσο χειροτερο(λιγοτερο ευκρινες - sharp) το πανελ,τοσο καλυτερα φαινεται το τηλεοπτικο σημα(crt-> plasma 800x600,-> plasma, ->lcd 720p ->lcd 1080p)

ελπιζω να μην γεμισουμε το νημα σου με διαφωνιες,αυτη ειναι η αποψη μου,δεν αλλαζει,οποτε ας γραψει ο καθενας την γνωμη του και εσυ κρινεις

Θα συγκρινες ποτε μια 29αρα CRT με μια,ξερω γω,40αρα CRT;(δεν ξερω αν υπηρχαν κιολας).Θελω να πω οτι δεν ειναι σωστο να συγκρινεις μια εικονα
στις 37-42 ιντσες με μια εικονα στις 29,ποσο μαλλον οταν ανηκουν και σε διαφορετικες τεχνολογιες.Η αληθεια ειναι οτι το SD ειναι το αδυνατο σημειο
των LCD(λιγοτερο στις plasma πιστευω)και ειδικα το τηλεοπτικο σημα.Καπου
στο βαθος,αυτο μπορει να ειναι και λογικο αφου αυτες οι TV,φτιαχνονται
για HD.
Πιστευω οτι μια επωνυμη TV,φορτωμενη με διαφορα κυκλωματα βελτιστοποιησης
της εικονας,προσπαθει να "χοντρυνει" αυτο το αδυνατο σημειο.Καποιες τα
καταφερνουν καλυτερα απο καποιες αλλες,στις περισσοτερες περιπτωσεις με το αντιστοιχο τιμημα χρηματων.

Re: Απάντηση: LCD και τηλεοπτικό σήμα - Πόσο χάλια μπορεί να είναι δηλαδή;

Οι LCD εχουν βελτιωθει πολυ στο τηλεοπτικο σημα και πλεον πλησιαζουν αρκετα η ακομα και ξεπερνουν (τα ακριβα μοντελα πχ. Sony Χ3500 , Philips 9732 κτλ) τις περισσοτερες πλασμα (πλην Pioneer Κuro).

Απλως οσο ακριβοτερη μια LCD τοσο καλυτερα δειχνει και ειδικα αυτες που εχουν 100 Hz ακομη καλυτερα.

Αυτό που θέλω να μου πείτε είναι πόσο κακή μπορεί να είναι η εικόνα σε μια LCD τηλεόραση με τηλεοπτικό σήμα;

Ε
πειδη τα πολλα λογια ειναι φτωχια δες μια sony 40U (γιου οχι βε ) και θα καταλαβεις ποσο χαλια μπορει να ειναι .

Το οτι πληρωνεις παιρνεις δεν ισχυει απολυτα στις LCD γιατι καποιες τις πληρωνεις πολυ παραπανω απ αυτο που παιρνεις η απο αυτο που θα επρεπε να πληρωνες σε σχεση με τον ανταγωνισμο .

Τις CRT απλα ξεχασε τες , ειναι μια τεχνολογια που εφτασε στο απωγειο της σε μια τριακονταετια και μετα τελος.
Οι LCD δεν θα ζησουν τοσο, ουτε θα χρειαστει .
Τα πραγματα ειναι παντα κουκια μετρημενα στον τομεα τιβι ειτε σε οτι εχει να κανει με πλασμα ειτε σε σχεση με LCD .
Υπαρχουν 5-6 μοντελα με ΜΙΑ παντα κορυφαια και οι αλλες ακολουθουν λιγοτερο η περισσοτερο η αλλες υπερτερουν ελαφρα σε δευτερευοντες τομεις της κορυφαιας ( π.χ. εισοδοι η αναγνωστης καρτων η οτι αλλο).
Ετσι αν δεν εχεις κωλυμα με το ειμαι φαν της ταδε το δε γουσταρω sony η το προτιμω τα made in Γιαπαν κ.λ.π. καλεισε να διαλεξεις πρωτα τις ιντσες που θα παρεις και μετα την τσεπη σου .
Αν η τσεπη ειναι ρηχη και η αποσταση μεγαλη και δεν εχεις και παιδι που τα ματια θα της βγαλει κοιτας μηπως σε καλυπτει μια πλασμα στη χρηση που θες .
Αν παλι οχι η επειδη σε εχουν θορυβησει τα μπερν ιν τα ιματζ ρετενσιον και οι γραμμες στις πανασονικ π.χ. αναγκαστικα πας σε LCD οπου γινετε τοσος ντορος γιατι απλα δεν υπαρχουν τα λεφτα ν αγοραστει το κορυφαιο μοντελο την εκαστοτε χρονια.
Εκει κοιταμε -σχεδον- ολοι την αντ αυτου και την ψαχνουμε στην μια η στην αλλη εταιρεια με γνωμονα το ποσο φθηνοτερα θα μας ερθει οσο δυνατον καλυτερη και μεγαλυτερη εικονα .
Εκει λοιπον αρχιζει το μπερδεμα και συνηθως ξεχναμε οτι ουτε θαυματα γινοντε αλλα και οτι πρεπει να συμβιβαστουμε με κατι υποδεεστερο .
Εδω επεμβαινει το φορουμ με ολους εμας που υποκειμενικα παντα λεμε την γνωμη μας στο αλφα η το δεινα μοντελο και το ποσο αξιζει σε σχεση με αυτα που καλεισε να πληρωσεις .
Επισης υπαρχουν και τα ξενα Φορα που γινοντε ευρεως γνωστα τυχον προβληματα με μοντελα ( οπως με Sharp ,Samsung τωρα τελευταια και Sony λιγο παλιοτερα ) που μπορουμε να συνυπολογισουμε πριν αγορασουμε.
Με το δικο μας αναλογικο σημα και το ψηφιακο ακομα (βλεπε νοβα) θα χρειαστει να συμβιβαστουμε πολλες φορες , με το μεγεθος ομως δεν πρεπει ποτε να γινοντε μ@λ@κιες γιατι κοστιζει .
Επισης οταν μιλαμε για τιβι πλεον, εννοουμε κατι απο 40" και πανω μιας και πιο κατω ειναι πεταμενα λεφτα ........... εκτος ιδιαζωντων συνθηκων
Μπορει βεβαια να λες: αααααα τι ωραια που φαινετε η Ελλη Σταη στην 32αρα σου , αλλα οταν βαλεις μεσα ενα DVD 16:9 με μπαρες πανω κατω , αναζητας εναγωνιως την πενσα για να βγαλεις τις τριχες του πρωκτου σου προκειμενου να σε τιμωρησεις.
Επισης ενα σοβαρο σφαλμα που μπορει να συμβαινει λογο συνθηκων ( σ εμενα συμβαινει παντα) σ ενα μαγαζι ειναι να νομιζουμε οτι οι τηλεορασεις ακομα και οι 40ρες ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ .
Αυτο ομως ειναι απλα κατι σαν ψευδαισθηση που σου δημιουργει ο χωρος και η ταξη πραγματων ,πολλες τιβι μαζεμενες σε ενα ανοιχτο χωρο.
Στο σπιτι μας , μονο ετσι δεν ειναι.
Δεν ξερω αν σε βοηθησα η σ εκανα κοματια καλη Ανασταση παντος:flipout::flipout:

Δηλαδή από ότι καταλαβαίνω στα 2,5μ με 3μ που θα είναι η απόσταση της τηλεόρασης δεν θα έχω πρόβλημα.

Πάντως flasher27 πιστεύω ότι μια σύγκριση σε διαφορετικές διαστάσεις ή/και τεχνολογίες δεν είναι παράλογη αν αυτό που θες δεν είναι να βγάλεις ένα γενικό συμπέρασμα για το ποια τεχνολογία ή τηλεόραση είναι καλύτερη, αλλά για το ποια αποδίδει καλύτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες.

π.χ. πολλές φορές κάποιο βίντεο με κακή ποιότητα που το βλέπω στην οθόνη του pc, επιλέγω να μην το δω σε full screen (1280Χ1024) στη 19" LCD οθόνη, γιατί απλά οι ατέλειές του φαίνονται πολύ έντονα στα 50cm απόσταση που βρίσκομαι. Αν ήμουν υποχρεωμένος να το δω σε full screen τότε θα μπορούσα να πω ότι υπό αυτές τις συνθήκες μια οθόνη 15" (ενδεχομένως και CRT) με μικρότερη ανάλυση (π.χ. 800Χ600) θα έδειχνε καλύτερα, επειδή ακριβώς θα έκρυβε κάποιες ατέλειες. Φυσικά σε πολύ καλής ποιότητας ψηφιακό βίντεο, η κατάσταση αντιστρέφεται, αφού και μόνο το μεγαλύτερο μέγεθος σου επιτρέπει να δεις μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην εικόνα. Το ίδιο κι αν η απόσταση δεν ήταν 50cm αλλά 2μ.

Η γυναίκα μου λοιπόν δεν πρόκειται να κάτσει να ασχοληθεί με το αν η τηλεόραση είναι plasma, lcd ή crt, ούτε αν είναι 21" ή 32" ή 42". Ούτε πρόκειται να πάει στο μισό μέτρο από την τηλεόραση. Θα κάτσει στον καναπέ της στα 2,5μ με 3μ περίπου και αν δεν δει τίποτε περίεργο στην εικόνα, θα συμφωνήσει ότι οι 40" είναι σαφώς καλύτερες από τις 29".

Μια που σας βρήκα πάντως να επεκτείνω λίγο την ερώτησή μου;

α) Υποθέτω ότι το όποιο πρόβλημα με το αναλογικό σήμα, θα υπάρχει και στην περίπτωση που η πηγή είναι VHS, σωστά;

β) Τι γίνεται στην περίπτωση που έχει γίνει εγγραφή (με ψηφιοποίηση φυσικά) αναλογικού σήματος είτε σε pc είτε σε DVD recorder με ή χωρίς σκληρό δίκο; Αυτό θα δείχνει καλύτερα η χειρότερα σε lcd;

Οι CRT φτιαχτηκαν πανω στο αναλογικο σημα.
Οι σημερινες τιβι Δεν φτιαχτηκαν για να υποστηριζουν στην εντελεια αυτο το σημα αλλα για να το πανε παραπερα οπως συμβαινει σε τεχνολογικα πιο προηγμενες χωρες απο μας .
Τα υπολοιπα ειναι αλχημειες που κανει καθε μοντελο για να προσαρμωσει αυτο που του δινεις οσον δυνατον καλυτερα (θεωρητικα παντα το καλυτερα) .
Αμα παρεις μια καλη LCD η ακομα καλυτερα μια καλη πλασμα ......... σε λιγες βδομαδες η λεξη CRT θα ηχει στ αυτια σου σαν χιλιοακουσμενο ανεκδοτο.
Μην ψαχνεις τοσα εαν και εφοσον ...........τηλεοραση θα παρεις κι οχι γυναικα δια βιου. -bye--bye-

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Αν θέλεις κορυφαία εικόνα σε τηλεοπτικό σήμα να πάρεις την Philips 37PF9632, η philips αν και δεν αποδίδουν τόσο καλά σε ταινίες έχουν πολύ καλούς αλγόριθμους για upscale και sharpening σε σήματα τηλεόρασης. Εχουν μεγάλη εμπειρία απο την εποχή που άρχισαν να βγάζουν crt με pixel plus. Το ίδιο ισχύει και για το 100hz processing, μεγάλη εμπειρία απο το digital natural motion.

Εναλλακτικά για να βλέπεις ελληνική τηλεόραση μπορείς να πάρεις την πιο φτηνιάρα που υπάρχει αυτη την στιγμή στην αγορά. Και σε 2 χρονάκια που θα έχουν γυρίσει όλοι σε DVB-T αγοράζεις μια LCD με LED και 120HZ.

Last edited:
Παντως διαβαζοντας το AVforums βρηκα πολλα ποστ που λενε οτι η Sony X3500 ειναι κορυφαια σε SD , μερικοι μαλιστα λενε οτι σε καταστηματα την ειδαν διπλα σε Kuro και τους φανηκε καλυτερη η Sony.

Aντιθετα ολοι "θαβουν" τις νεες Panasonic PZ80/85 και λενε οτι δειχνουν χαλια το τηλεοπτικο σημα.

Ετσι για να μην λεμε συνεχεια ποσο καλα δειχνουν οι πλασμα και ποσο κακα οι LCD σε SD.

Bεβαια μια Sony X3500 ,μια Samsung Α656 , μια Toshiba XF355 και μια Philips 9632 (για να αναφερω μερικα κορυφαια μοντελα) κοστιζουν πολυ παραπανω απο την Panasonic PX80 η μια LG PG6000 oι οποιες την δουλεια τους την κανουν μια χαρα και δεν ζητανε και πολλα λεφτα.

Είναι και θέμα γούστου όσον αφορά το πώς θέλει να βλέπει κανείς τηλεόραση.Άλλος προτιμά ζεστά χρώματα,άλλος όχι τόσο sharpened κλπ.Πάντως μιας και έχω την Χ3500 και έχοντας δει την Kuro να παίζει δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι στο τηλεοπτικό σήμα υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά,υπέρ της Pioneer φυσικά.

Ρε παιδια, να ρωτησω κι εγω με την ευκαιρια... το θεμα οτι ολα τα ελληνικα καναλια πλην σκαι, δειχνουν οτι κινειται, κοντοχοντρο λογω ξεχειλωματος απο 4/3 σε 16/9 το θεωρουμε δεδομενο και δεν το λαμβανουμε πλεον υπ'οψην ως προβλημα ή ολοι βλεπετε με μαυρες μπαρες δεξια/αριστερα?

Οταν δηλαδη ο φιλος phph ρωταει "ποσο χαλια μπορει να ειναι" μηπως εννοει και αυτο το ξεχειλωμα?

Ποιές τηλεοράσεις όμως έχουν smart; Εγώ που τόσο καιρό μπαίνω εδώ και ρωτάω ξέρω μόνο για τις philips και τις sony. Με τις Samsung, Toshiba, Panasonic, Pioneer, LG τι γίνεται;

Ποιές τηλεοράσεις όμως έχουν smart; Εγώ που τόσο καιρό μπαίνω εδώ και ρωτάω ξέρω μόνο για τις philips και τις sony. Με τις Samsung, Toshiba, Panasonic, Pioneer, LG τι γίνεται;

Νομιζω εχουν και οι Samsung , για τις αλλες δεν ξερω...

Όχι δεν εννοούσα το κοντόχοντρο της υπόθεσης ως χάλια, αν και το βρίσκω χάλια. Άλλωστε αυτό δεν είναι πρόβλημα των LCD/Plasma αλλά των μακρόστενων τηλεοράσεων, ακόμη κι αν είναι CRT.

Έχω δει πάντως να παίζουν τα κανάλια με μαύρες μπάρες δεξιά κι αριστερά. Είναι μια λύση κι αυτό. Όμως αν η τηλεόραση παίζει πολλές ώρες έτσι, δεν θα έχει ανομοιόμορφη φθορά; Μήπως μετά από μερικές 100άδες ή 1000άδες ώρες υπάρξει πρόβλημα;

Έχω δει πάντως να παίζουν τα κανάλια με μαύρες μπάρες δεξιά κι αριστερά. Είναι μια λύση κι αυτό. Όμως αν η τηλεόραση παίζει πολλές ώρες έτσι, δεν θα έχει ανομοιόμορφη φθορά; Μήπως μετά από μερικές 100άδες ή 1000άδες ώρες υπάρξει πρόβλημα;

Σε LCD κανένα πρόβλημα.

Στην περίπτωση σου (θέαση από τα 2.5-3 μέτρα) μπορείς να πάρεις μία LCD στις 40-42'' και να βλέπεις το τηλεοπτικό σήμα με μπάρες ώστε να μικρύνεις την επιφάνεια θέασης (και τα όποια προβλήματα του σήματος) και να βλέπεις και σε σωστές αναλογίες.

Σε LCD κανένα πρόβλημα.

Στην περίπτωση σου (θέαση από τα 2.5-3 μέτρα) μπορείς να πάρεις μία LCD στις 40-42'' και να βλέπεις το τηλεοπτικό σήμα με μπάρες ώστε να μικρύνεις την επιφάνεια θέασης (και τα όποια προβλήματα του σήματος) και να βλέπεις και σε σωστές αναλογίες.

Και εγώ αυτό έχω σκοπό να κάνω, δεν μπορώ να βλέπω τα κεφάλια σαν πεπόνια.