LCD vs. Plasma TVs

Στην Ελλάδα των 85-120 τετραγωνικών και των 650 βασικό μην περιμένεις να δεις αγορά μεγάλης οθόνης.. Αν δεις τις πωλήσεις ανά κατηγόρια μεγέθους θα δεις ότι σε 42,50,60 ίντσες υπερέχει η plasma.
Όσον αφορά την Pioneer παει σε LCD ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΕΘΗ 26,32,37 με πάνελ της Sharp ενώ για τα μεγάλα μεγέθη επιμένει στην τεχνολογία Plasma και πλέον θα χρησιμοποιεί πάνελ της Panasonic.
Ένα άλλο λάθος είναι ότι ένα προϊών δεν το «κάνει» ο κατασκευαστής αλλά ο αντιπρόσωπος. Π.χ στην Ελλάδα υπερέχει σε πωλήσεις η Philips στην Τουρκία η Sony στην Αγγλία η Panasonic στην Κύπρο η Samsung.. Όποτε όταν αντιπαραθέτουμε σχόλια σχετικά με αριθμούς πωλήσεων θα πρέπει να παίρνουμε ως παράγοντα την δυναμική της εκάστοτε αντιπροσωπείας καθώς και το οικονομικό και βιοτικό επίπεδο της κάθε χώρας.

Η σωστή αγορά έχει ως εξής. Τηλεόραση πάνω από 37 ίντσες μόνο PLASMA από 37 και κάτω LCD. Ότι και αν επιλέξετε να ξέρετε ότι μέσα σε 3-6 το πολύ χρόνια θα το αντικατάστησε με νέο μοντέλο.. Η εποχή της τηλεόρασης που είχαμε για 20-25 χρόνια πέρασε. Είμαστε πλέον καταναλωτές. Και αν αυτό δεν σας πείθει θυμηθείτε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο πόσο έκανε και τι μισθό περνάτε τότε και θυμηθείτε και πόσες συσκευές αλλάξατε μέχρι τώρα πόσο πληρώσατε και τι παραπάνω σας πρόσφεραν…

Δλδ εγω που βαζω κατα 90% htpc κ 360 και 10% τιβι ενω θελω πανω απο 40" επρεπε να παρω πλασμα;

Φυσικά. Η χρίση PLASMAοθόνης σαν Monitorείναι ότι καλύτερο δεδομένου της μηδενικής ακτινοβολίας γάμα και της μεγαλύτερης και πιστότερης παλέτας χρωμάτων. Ίδιος για μέγεθος 40 ιντσών και πάνω και δεδομένου ότι εργάζεσαι σε πιο κοντινή απόσταση από ότι όταν παρακολουθείς τηλεοπτικό πρόγραμμα. Για απόσταση κάτω του 1.5μ είναι σαφώς πιο «ευγενικό» για τα μάτια σου ένα plasmapanel.

Aυτο που λες για αλλαγη τηλεορασης μετα απο 3+ χρονια δεν ισχυει για ολους
Αν εχεις σημερα μια 46-50'' 1080p τηλεοραση και μαλιστα κορυφαια(Pioneer Kuro,X3500) και εισαι 100% ευχαριστημενος ποιος ο λογος να αλλαξεις τηλεοραση?
Ενα νεο standart στον τομεα του video? Ακομη δεν ηρθε το 1080p (αλλα ακομη και 4Κ2Κ να ερθει συντομα κατω απο 50" ειναι δωρον αδωρο)
Καλυτερη ποιοτητα στα τηλεοπτικα? Μα δεν φταει η τηλεοραση φταινε τα καναλια..Αν βελτιωσουν το σημα τους πιστευεις οτι δεν θα το δειχνουν τελεια οι υπαρχουσες?
Καλυτερο μαυρο? Ποσο καλυτερο? Τοσο ωστε να σε αναγκασει να πεταξεις την τωρινη τηλεοραση?

Τα κινητα τα αλλαξαμε ολοι για να παρουμε ενα πιο μικρο..τιποτα παραπανω..ποιος απο εσας βγαζει ολη μερα φωτο,ποιος τραβαει βιντεο,ποιος σερφαρει στο νετ,ποιος χρησιμοποιει το gprs? Κανενας
Στα κινητα λες οτι 200-400 ευρω δεν ειναι και τιποτα οποτε αντε ας αλλαξω μιας και η μπαταρια τα εφτυσε η ακομη οτι εβαλες στο ματι ενα πιο μικρο/ομορφο/χρυσο/με ονομα(Armanι,Dolce κτλ κτλ)

Εαν ομως εδωσες σημερα 2500+ ευρω για τηλεοραση αυτη θα την αλλαξεις μονο αν ερθει μια τεχνολογια επαναστατικη,σε πολλες ιντσες και μαλιστα προσιτες(50" 2000-2500 ευρω) και γενικα αν συμβει κατι που θα σε κανει να νιωθεις οτι εχεις μια αχρηστη τηλεοραση, οπως νιωσαμε με τις crt οταν ανακοινωθηκε η υψηλη ευκρινεια,η ελλειψη ακτινοβολιας και οι ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ εως απιστευτα μικροτερες διαστασεις

Δεν αγορασμαε λιγο καλυτερο μαυρο,λιγη καλυτερη αναλυση,λιγο μικροτερο μεγεθος λιγο απο κατι
Αγορασαμε κατι νεο,επαναστατικο που ψηνονταν για χρονια πριν μας σερβιριστει..Ψαξαμε,ρωτησαμε,μαθαμε και αποφασισαμε να αγορασουμε..Αυτο για να ξανασυμβει πρεει να γινει μια νεα επανασταση που να ακυρωσει την υπαρχουσα επιλογη...Βλεπεις καμια να ερχεται(και μην ακουσω για OLED,LED.κτλ κτλ,η νεες Κουρο η νεες Χ..)
Επανασταση για μενα ειναι μια τηλεοραση 3D,σε 70+ ιντσες.σε τιμη κοντα στα 2000-2500 ευρω και μονο οταν ολες οι ταινιες στο μελλον βγαινουν σε αυτη την μορφη και τεχνολογια πανελ που σημερα δεν την γνωριζει το κοινο παρα μονο οι τεχνικοι των εταιριων και που θα σκασει μυτη ξαφνικα..Για οτιδηποτε αλλο εμενα προσωπικα δεν θα με δουν ουτε σε εκθεση καταστηματος να κοιταζω τηλεορασεις

+1

Φυσικά. Η χρίση PLASMAοθόνης σαν Monitorείναι ότι καλύτερο δεδομένου της μηδενικής ακτινοβολίας γάμα και της μεγαλύτερης και πιστότερης παλέτας χρωμάτων. Ίδιος για μέγεθος 40 ιντσών και πάνω και δεδομένου ότι εργάζεσαι σε πιο κοντινή απόσταση από ότι όταν παρακολουθείς τηλεοπτικό πρόγραμμα. Για απόσταση κάτω του 1.5μ είναι σαφώς πιο «ευγενικό» για τα μάτια σου ένα plasmapanel.

Mα τι λες ανθρωπε μου;
Τι να την κανεις την ακτινοβολια οταν η αναλυτηκοτητα της πλασμα ειναι για τα μπαζα; Εχεις δει πιξελ lcd και πιξελ plasma απο το 1-1.5 μετρο;
Ή μηπως 1024χ768 σε 40-50" και μαλιστα 16:9 (ουτε καν τετραγωνα πιξελ) ειναι καλα για τη χρηση αυτη;
'Η μηπως θα ρισκαρω ενα τσουβαλι λεφτα (βλ. burn in) με το να εχω τη μπαρα της εναρξης να παιζει επι 10 ωρες;

Last edited:
plasma για οθονη pc πρωτη φορα ακουω
ελεος με τις πλασμα πια
πεθανανε και δεν το ξερουνε

Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

plasma για οθονη pc πρωτη φορα ακουω

Συμφωνώ δεν τίθεται καν δίλημμα ποια τεχνολογία είναι καλύτερη για χρήση σαν PC monitor.

ελεος με τις πλασμα πια
πεθανανε και δεν το ξερουνε

Εδώ δεν έχουν πεθάνει οι CRT ακόμα, οι πλάσμα έχουν δρόμο μπροστά τους :D

Εγω παντως σαν αγχωδης ανθρωπος που ειμαι ποτε δε θα αγοραζα plasma.
Επισης σπανιοτατα κανω το σταυρο μου οποτε αμαρτια ειναι να ξεκινησω να τον κανω σε καθημερινη βαση και καθε φορα που θα ανοιγω μια plasma tv! ;)

Γεια σας παιδιά
Σαν καινούριος στο forum και στην έρευνα αγοράς για plasma ή lcd έχω μερικές σκέψεις να μοιραστώ και αν μπορεί καποιος να με διορθώσει ή επαληθεύσει.
Λοιπόν επειδή μόλις έχω αρχίσει να το ψάχνω το θέμα αυτά που με κάνουν να σκέφτομαι για αγορά Plasma 42'' με 1024χ768 ανάλυση (ενώ είχα ξεκινήσει για LCD 32" ίδιας τιμής-περίπου 1000euro) είναι τα εξής:
1. Πιο προσιτή τιμή για αυτά που προσφέρουν.
2. Ως επί το πλείστον (80%) χρήση για αναλογικά τηλεοπτικά προγράμματα και ψηφιακά. Λοιπόν, κατά τη γνώμη μου με τα τωρινά δεδομένα όσο πιο χάλια ανάλυση τόσο το καλύτερο αν θέλουμε να παίζουν υποφερτά οι τηλεοπτικές μεταδόσεις. Φυσικά δεν ξέρω αν θα υπάρξουν κάποτε στο μέλλον, ψηφιακές εκπομπές σε μεγαλύτερη απο 1024x768 ανάλυση. Πάντως όλες οι LCD που είδα δεν μου αρέσαν σε SD εκπομπές.
3. Με το ίδιο σκεπτικό όλες οι DivX ταινίες που κατέχω (νόμιμα!) θα παίζουν καλύτερα σε plasma παρά σε LCD. Όσο για Blue-ray ταινίες, αν κάποτε αποκτήσω τον αντίστοιχο blueray-player άντε να βλέπω μια φορά τον μήνα ταινία σε HD.
4. Τώρα για παιχνίδια (από PC) υποθέτω ότι αν κάθομαι σε μια λογική απόσταση δεν θα φαίνονται τόσο άσχημα οι επιπτώσεις της μικρής ανάλυσης.

Πως το βλέπετε το σκεπτικό? Έχει κάποια βάση ή σκέφτομαι μα#$%^ες ?

Επομένως το HD με πάνω από αυτή την ανάλυση (1024χ768) χρησιμεύει μόνο στην περίπτωση κάποιος είναι πολύ φαν των blue ray ταινειών ή του ps3?

Συγνώμη αν όλα αυτά έχουν διευκρινιστεί σε άλλο σημείο του forum..

by the way..ξέρει κανένας πως φαίνονται οι divx σε LCD οθόνη?

Last edited:
μαλλον εχει επικρατησει ενας μυθος οτι οι LCD δε δειχνουν καλα τα καναλια ο οποιος προερχεται απο τις παλιες LCD και καποιες φτηνιαρικες
αν παρεις μια καινουρια καλη lcd και οχι αυτες με τα 500ε θα δεις τελεια και τα καναλια
Καναλια με καλο σημα τα βλεπω σε Samsung LCD των 1800ε σα να βλεπω DVD

Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

μαλλον εχει επικρατησει ενας μυθος οτι οι LCD δε δειχνουν καλα τα καναλια ο οποιος προερχεται απο τις παλιες LCD και καποιες φτηνιαρικες
αν παρεις μια καινουρια καλη lcd και οχι αυτες με τα 500ε θα δεις τελεια και τα καναλια
Καναλια με καλο σημα τα βλεπω σε Samsung LCD των 1800ε σα να βλεπω DVD

Καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε πως μερικά πράγματα είναι πολύ υποκειμενικά. Αν εσύ βλέπεις το τηλεοπτικό σήμα στην τηλεόραση σου σαν να είναι DVD τότε έκανες μια πάρα πολύ καλή αγορά, αλλά για τα δικά σου δεδομένα. Κάποιος άλλος μπορεί να έχει την ίδια άποψη για μία LCD των 1000 και να σκέφτεται πως γλύτωσε και ένα χιλιάρικο, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να θεωρεί απαράδεκτο το τηλεοπτικό σήμα σε LCD των 3000 και να σκέφτεται πως μάλλον πρέπει να αλλάξεις DVD player.

"Beauty is in the eye of the beholder" που λένε και οι φίλοι μας οι Σάξονες, για αυτό ο καθένας βλέπει και αποφασίζει με βάση τα δικά του δεδομένα.

συμφωνω απολυτα
αλλα βλεπω εδω μεσα να θεοποιουμε τις πλασμα και να θαβουμε ολες τις lcd
επηρεασμενος ξεκινησα κι εγω για πλασμα αλλα οταν εκανα απευθειας συγκριση σε πολλα μαγαζια σε τηλεοπτικο αλλα και ψηφιακο σημα ειδα (μαζι και αυτοι που ηταν μαζι μου) οτι οι πλασμα μου φαινονταν μια σκοτεινη θολουρα μπροστα σε μια καλη lcd (ακομα κι αν επαιζα με τις ρυθμισεις στο τερμα)

τελος παντων οτι αρεσει στο ματι του καθενος

+1

Mα τι λες ανθρωπε μου;
Τι να την κανεις την ακτινοβολια οταν η αναλυτηκοτητα της πλασμα ειναι για τα μπαζα; Εχεις δει πιξελ lcd και πιξελ plasma απο το 1-1.5 μετρο;
Ή μηπως 1024χ768 σε 40-50" και μαλιστα 16:9 (ουτε καν τετραγωνα πιξελ) ειναι καλα για τη χρηση αυτη;
'Η μηπως θα ρισκαρω ενα τσουβαλι λεφτα (βλ. burn in) με το να εχω τη μπαρα της εναρξης να παιζει επι 10 ωρες;

Φυσικά αναφέρεσαι πάνω σε στατική «windows» εικόνα… Γιατί οπός όλοι γνωρίζουμε μια οθόνη LCDακόμα και σε FullHDανάλυση σε σύνδεση ψηφιακή με πηγή FullHDμόλις υπάρχει και η παραμικρή κίνηση αυτόματα η εικόνα υποβιβάζετε σε SD. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει περισσότερο με τον τομέα της οπτικολογιας παρά με τεχνολογία.

Απάντηση: Re: LCD vs. Plasma TVs

Φυσικά αναφέρεσαι πάνω σε στατική «windows» εικόνα… Γιατί οπός όλοι γνωρίζουμε μια οθόνη LCDακόμα και σε FullHDανάλυση σε σύνδεση ψηφιακή με πηγή FullHDμόλις υπάρχει και η παραμικρή κίνηση αυτόματα η εικόνα υποβιβάζετε σε SD. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει περισσότερο με τον τομέα της οπτικολογιας παρά με τεχνολογία.
Οχι δεν αναφέρεται σε αυτό , αναφέρεται στο burn in της τεχνολογίας ... οι στατικές εικόνες δημιουργούν χοντρά προβλήματα κολλημένων εικόνων στην plasma όπως η γκρι μπάρα των xp ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_display

http://en.wikipedia.org/wiki/Phosphor_burn-in

Το φαινόμενο BURN στις οθόνες πλάσμα έχει εδώ και 2 χρόνια που επιλύθηκε τουλάχιστον από την Panasonic Hitachi και pioneer.
Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι «ότι πληρώνουμε περνούμε» όποτε σαφώς και μια LCD 32’’ είναι πολύ καλύτερη από μια PLASMA 42’’ που είναι στην ίδια τιμή..

Χμμμ , διαφωνώ για την χρήση του στον υπολογιστή διότι αυτό θα είναι πάντα η αδυναμία της τεχνολογίας plasma ... πάντως ο καθένας κάνει το κουμάντο του ...

Το φαινόμενο BURN στις οθόνες πλάσμα έχει εδώ και 2 χρόνια που επιλύθηκε τουλάχιστον από την Panasonic Hitachi και pioneer.

Συμφωνώ πως έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, αλλά σαν πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ, όπως ποτέ οι LCD δεν πρόκειται να προσεγγίσουν το response time των plasma. Είναι έμφυτα προβλήματα της κάθε τεχνολογίας που βελτιώνονται μεν με τον χρόνο, αλλά δεν πρόκειται να λυθούν ποτέ.

Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι «ότι πληρώνουμε περνούμε» όποτε σαφώς και μια LCD 32’’ είναι πολύ καλύτερη από μια PLASMA 42’’ που είναι στην ίδια τιμή..

Ίσως να ισχύει για τηλεοράσεις της ίδιας τεχνολογίας, όχι όμως όταν συγκρίνεις LCD με plasma.

Δυστυχώς, το θέμα αυτό ΔΕΝ θα λυθεί ποτέ. Είναι συνυφασμένο με την χρήση του φωσφόρου, και υπάρχει και στις CRT, και στις plasma. Απλά στις πλάσμα είναι εντονότερο, γιατί μικρότερη ποσότητα φωσφόρου εξωθείται στο να ακτινοβολεί εντονότερα. Και η διαδικασία στρωσίματος αποσκοπεί στο να μειώσει ομοιόμορφα την αρχική απόδοση του φωσφόρου, που στις πρώτες ώρες λειτουργίας είναι έντονη, με ομοιόμορφο τρόπο. Όμως ακόμα και μετά από αυτό το ομοιόμορφο "κάψιμο" του φωσφόρου, δυστυχώς το διάστημα που ο φώσφορος παραμένει ομοιόμορφος είναι πολύ μικρός. Το πολύ σε 3-4 χρόνια (ανάλογα και με την χρήση βέβαια) η ανομοιομορφία θα είναι εμφανής στο πάνελ, όσο καλή χρήση και αν έχει γίνει.
Βέβαια, το αντιστάθμισμα είναι σημαντικό: μέσα σε αυτά τα 3-4 χρόνια θα έχεις δει πολύ όμορφη εικόνα, που θυμίζει έντονα τις CRT, στις οποίες έχει εκπαιδευτεί το μάτι μας από τότε που γεννηθήκαμε. Και πολύ πιθανό, μέσα στην τριετία να έχει αλλαχτεί ήδη η τηλεόραση...

Όμως ακόμα και μετά από αυτό το ομοιόμορφο "κάψιμο" του φωσφόρου, δυστυχώς το διάστημα που ο φώσφορος παραμένει ομοιόμορφος είναι πολύ μικρός. Το πολύ σε 3-4 χρόνια (ανάλογα και με την χρήση βέβαια) η ανομοιομορφία θα είναι εμφανής στο πάνελ, όσο καλή χρήση και αν έχει γίνει.

Δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση πως είναι θέμα χρόνου η ανομοιομορφία. Το "στρώσιμο" των πλάσμα βοηθάει γιατί η γήρανση του φωσφόρου δεν είναι γραμμική. Αν υποθέσουμε πως μετά τις πρώτες 200 ώρες χάνεις ένα 10% σε φωτεινότητα, από τις 2000 ως τις 2200 ώρες η διαφορά είναι ανεπαίσθητη (κάτω του 1%). Image retention θα έχεις και στις δύο περιπτώσεις, αλλά burn in μετά από αρκετές ώρες λειτουργίας και με φυσιολογική χρήση είναι πολύ δύσκολο. Το ποστ του GeonX στο αντίστοιχο thread είναι χαρακτηριστικό:

…έχοντας γράψει τις πρώτες 150 περίπου ώρες με τις χαμηλές ρυθμίσεις ρύθμισα τη TV σύμφωνα με τα γούστα μου…ενδιάμεσα περίπου στις 300 και 500 ώρες ξαναρυθμισα γιατί η TV εξακολουθούσε να διαμορφώνει «χαρακτήρα» (προς το καλυτερο…) έχοντας φτάσει περί τις 800+ ώρες είπα να δω τι γίνεται με το burn-in άφησα το desktop των Windows πρώτα για 20 λεπτά, μετά για 2 ώρες και τελικά για 7 ώρες και τις τρεις φόρες πέρα από κάποιο προσωρινό απαλό image retention (λίγα λεπτά για τις δυο πρώτες δοκιμές και κάνα 25λεπτο στη τελευταία περίπτωση) κανένα πρόβλημα…

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=410973&postcount=151

Last edited: