LCD vs. Plasma TVs

Προσωπικά και εμπειρικά τουλάχιστον στην TH-50PV60 που έχω εδώ και ένα χρόνο και σε δυναμική ρύθμιση δεν είχα ακόμα κάποιο πρόβλημα. Από όσο γνωρίζω τα τελευταία 2 χρόνια όλες οι οθόνες Plasmaόταν αντιλαμβάνονται στατική εικόνα αντιδρούν με 2 τρόπους. ScreenSaverαν είναι για στατική εικόνα πάνω από 3 λεπτά ή μεταβολή των Pixelsτου κάδρου τόσο ανεπαίσθητα που το μάτι μας δεν το αντιλαμβάνεται... Και πλέον όλοι οι κατασκευαστές δίνουν 100.000 ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας εργοστασιακή εγγύηση.

Αυτή η συζήτηση μου θυμίζει παλιά που συζητούσε ο κόσμος σε όλη την Ευρώπη (εκτός της Ελλάδος) για την διάφορα ανάμεσα σε αυτοκίνητα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα. Το πετρέλαιο έχει χαμηλό κόστος συντήρησης είναι φθηνό βγάζεις περισσότερα χιλιόμετρα λέγανε αυτοί που προτιμούσαν το diesel. Η βενζίνη σου δίνει καλύτερες επιδόσεις δεν παγώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι ποιο φιλική στο περιβάλλον λέγανε οι οπαδοί της βενζίνης. Τελικά τι έγινε.. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με πετρέλαιο να έχουν τις ίδιες επιδόσεις με αυτά που λειτουργούν με βενζίνη. Τα αυτοκίνητα με βενζίνη να έχουν το ίδιο κόστος συντήρησης με τα πετρελαιοκίνητα, το ίδιο φιλικά προς το περιβάλλον να είναι πλέον τα νέα αυτοκίνητα ανεξάρτητα με ποιο καύσιμο εργάζονται. Και φυσικά η τιμή του diesel να έχει γίνει σχεδόν ίδια με την unleaded.

Συμπέρασμα.. Όλα είναι αυτοκίνητα απλός το καύσιμο αλλάζει. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των τηλεοράσεων.

Δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση πως είναι θέμα χρόνου η ανομοιομορφία. Το "στρώσιμο" των πλάσμα βοηθάει γιατί η γήρανση του φωσφόρου δεν είναι γραμμική. Αν υποθέσουμε πως μετά τις πρώτες 200 ώρες χάνεις ένα 10% σε φωτεινότητα, από τις 2000 ως τις 2200 ώρες η διαφορά είναι ανεπαίσθητη (κάτω του 1%).

Ναι, αλλά ελπίζω να συμφωνείς ότι ένα πίξελ που φωτοβολεί έντονα για περισσότερο χρόνο, γηράσκει πιο γρήγορα από ένα γειτονικό, που φωτοβολεί σε χαμηλότερη ένταση. Οπότε είναι αδύνατο να αποφύγεις ανομοιομορφία σε περιοχές όπως τα λογότυπα των καναλιών, ή τις περιοχές από τα παράθυρα των ειδήσεων, αν τις παρακολουθείς συχνά. Αυτά δεν μπορείς να τα αποφύγεις ούτε στις CRT.

... μεταβολή των Pixels του κάδρου τόσο ανεπαίσθητα που το μάτι μας δεν το αντιλαμβάνεται...

Εγώ δεν νομίζω ότι αυτό βοηθάει. Ένα λογότυπο ενός καναλιού όσο ανεπαίσθητα και να το μετακινήσεις, ένα μεγάλο μέρος της περιοχής του καναλιού, πάλι το ίδιο θα δείχνει, ειδικά σε άσπρα λογότυπα. Δεν νομίζω ότι πραγματικά κερδίζεις κάτι...

Χρυσόστομε , ειδικά το mega έχει το πιο άθλιο - καταστροφικό λογότυπο ...

πολλές πλάσμα με μόνιμο σημάδι mega ...

υπάρχουν λύσεις από μεριά καναλιών , αλλά που ! σιγά μωρε ...

Αυτή η συζήτηση μου θυμίζει παλιά που συζητούσε ο κόσμος σε όλη την Ευρώπη (εκτός της Ελλάδος) για την διάφορα ανάμεσα σε αυτοκίνητα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα. Το πετρέλαιο έχει χαμηλό κόστος συντήρησης είναι φθηνό βγάζεις περισσότερα χιλιόμετρα λέγανε αυτοί που προτιμούσαν το diesel. Η βενζίνη σου δίνει καλύτερες επιδόσεις δεν παγώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι ποιο φιλική στο περιβάλλον λέγανε οι οπαδοί της βενζίνης. Τελικά τι έγινε.. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με πετρέλαιο να έχουν τις ίδιες επιδόσεις με αυτά που λειτουργούν με βενζίνη. Τα αυτοκίνητα με βενζίνη να έχουν το ίδιο κόστος συντήρησης με τα πετρελαιοκίνητα, το ίδιο φιλικά προς το περιβάλλον να είναι πλέον τα νέα αυτοκίνητα ανεξάρτητα με ποιο καύσιμο εργάζονται. Και φυσικά η τιμή του diesel να έχει γίνει σχεδόν ίδια με την unleaded.

Συμπέρασμα.. Όλα είναι αυτοκίνητα απλός το καύσιμο αλλάζει. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των τηλεοράσεων.

Μα και εγώ που υποστηρίζω ότι το burn-in είναι αναπόφευκτο στις πλάσμα, δεν λέω ότι δεν αξίζει κανείς να πάρει πλάσμα για αυτό το λόγο. Το μόνο που δεν μου αρέσει στις πλάσμα, είναι η υψηλή τους κατανάλωση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν θα έπαιρνα ποτέ πλάσμα. Οι άλλοι λόγοι είναι η ανυπαρξία pixel plus & ambilight, αλλά από την άλλη αυτά λείπουν και από πολλές LCD :smash:
Βέβαια, τώρα τελευταία αυτές που έχουν pixel plus & ambilight παρουσιάζουν έντονη έλλειψη μαύρου :7SFGSFG:, που αρκετές πλάσμα δίνουν απλόχερα... :SFGSFGSF:

Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

Χρυσόστομε , ειδικά το mega έχει το πιο άθλιο - καταστροφικό λογότυπο ...

πολλές πλάσμα με μόνιμο σημάδι mega ...

υπάρχουν λύσεις από μεριά καναλιών , αλλά που ! σιγά μωρε ...

Κοίτα σύμπτωση - και εγώ το μέγκα είχα στο μυαλό μου! Αλλά γενικά, σχεδόν όλα άσπρα είναι... Απλά αυτό που μένει πιο πολλές ώρες κάνει την πιο πολύ ζημιά...

Εδώ στην Κύπρο εχούμε το Sigma. Φονίκο λογοτύπο. Για την καταναλώση ενεργείας αύτο ητάν και θα είναι μύθος. Το λαθός εχει να κανει με τον τρόπο μετρισης. οπος και στο contrast. κανεις δεν κάνει μετροίσεις με μεσο ορο που ειναι το σώστο.

Μα και εγώ που υποστηρίζω ότι το burn-in είναι αναπόφευκτο στις πλάσμα, δεν λέω ότι δεν αξίζει κανείς να πάρει πλάσμα για αυτό το λόγο. Το μόνο που δεν μου αρέσει στις πλάσμα, είναι η υψηλή τους κατανάλωση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν θα έπαιρνα ποτέ πλάσμα. Οι άλλοι λόγοι είναι η ανυπαρξία pixel plus & ambilight, αλλά από την άλλη αυτά λείπουν και από πολλές LCD :smash:
Βέβαια, τώρα τελευταία αυτές που έχουν pixel plus & ambilight παρουσιάζουν έντονη έλλειψη μαύρου :7SFGSFG:, που αρκετές πλάσμα δίνουν απλόχερα... :SFGSFGSF:
Επειδή ακούω συνέχεια περί κατανάλωσης των plasma, ανεβάζω ένα αρχείο excel με σύγκριση κατανάλωσης plasma-lcd , όπου έχω υπολογίσει την κατανάλωση και το κόστος αυτής σε δύο τηλεοράσεις lg (σύμφωνα με τον κατασκευαστή). Μπορείτε να επεξεργαστείτε το αρχείο προσθέτοντας τα δικά σας μοτέλα τηλεοράσεων (μόνο μην αλλάξετε το περιεχόμενο των κίτρινων πλαισίων που έχουν τους υπολογισμούς).

Attachments

Επειδή ακούω συνέχεια περί κατανάλωσης των plasma, ανεβάζω ένα αρχείο excel με σύγκριση κατανάλωσης plasma-lcd , όπου έχω υπολογίσει την κατανάλωση και το κόστος αυτής σε δύο τηλεοράσεις lg (σύμφωνα με τον κατασκευαστή). Μπορείτε να επεξεργαστείτε το αρχείο προσθέτοντας τα δικά σας μοτέλα τηλεοράσεων (μόνο μην αλλάξετε το περιεχόμενο των κίτρινων πλαισίων που έχουν τους υπολογισμούς).

Δεν ανοίγει το attachment...

Ούτε σε εμένα....
το αρχείο είναι excel που σημαίνει ότι χρειάζεται το office για να ανοίξει. Το ξανανεβάσω σε μορφή office 2003. Πάντως δείχνει πως η διαφορά στην κατανάλωση μια τηλεόρασης plasma και μιας lcd για μέτρια χρήση (5 ώρες την ημέρα) δεν ξεπερνά τα 20,00€ το χρόνο.

Attachments

το αρχείο είναι excel που σημαίνει ότι χρειάζεται το office για να ανοίξει. Το ξανανεβάσω σε μορφή office 2003. Πάντως δείχνει πως η διαφορά στην κατανάλωση μια τηλεόρασης plasma και μιας lcd για μέτρια χρήση (5 ώρες την ημέρα) δεν ξεπερνά τα 20,00 το χρόνο.
Έχεις υπολογίσει και τις αυξήσεις της ΔΕΗ? Νομίζω συγκρίσεις με χρήματα δεν είναι λογικές. Από το συνημμένο αρχείο φαίνεται καθαρά ότι οι πλάσμα καίνε πολύ περισσότερο, πλησιάζει τα διπλά σε 5 ώρες την μέρα. Και δεν είναι τα 20-30-50 ευρώ, αλλά η ζέστη που θα παράγει, που θα είναι και αυτή αυξημένη.
Με κατανάλωση 0,400 KWh, σε 5 ώρες θα έχεις χαλάσει το ρεύμα που χαλά μια ηλεκτρική κουζίνα ή ένας θερμοσίφωνας σε 1 ώρα.

Έχεις υπολογίσει και τις αυξήσεις της ΔΕΗ? Νομίζω συγκρίσεις με χρήματα δεν είναι λογικές. Από το συνημμένο αρχείο φαίνεται καθαρά ότι οι πλάσμα καίνε πολύ περισσότερο, πλησιάζει τα διπλά σε 5 ώρες την μέρα. Και δεν είναι τα 20-30-50 ευρώ, αλλά η ζέστη που θα παράγει, που θα είναι και αυτή αυξημένη.
Με κατανάλωση 0,400 KWh, σε 5 ώρες θα έχεις χαλάσει το ρεύμα που χαλά μια ηλεκτρική κουζίνα ή ένας θερμοσίφωνας σε 1 ώρα.
Νομίζω πως αυτό που μας απασχολεί στην κατανάλωση ρεύματος είναι το κόστος λειτουργίας της συσκευής, και αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά (και μιλάω για σύγκριση στις 47-50 ίντσες). Η τιμή της ΔΕΗ είναι παρμένη από το site της εταιρίας, για κατανάλωση πάνω από 800kw (νομίζω) και όχι το φτηνότερο τιμολόγιο. Πάντως συμφωνώ πως και η θερμοκρασία παίζει ρόλο, αν και σε καταστήματα που οι τηλεοράσεις παίζουν όλη την ημέρα, παρατηρώ μεγάλες αποκλείσεις μεταξύ ίδιου τύπου τηλεοράσεων αλλά διαφορετικής μάρκας.

οι lcd υποψιν ειναι πολυ ευεσθητες σε αλλαγη θερμοκρασιας. και στους κρυσταλους και στην φλορεντζα.για αυτο και αν βαλεις μια lcd kai μια plasma διπλα διπλα θα δεις οτι η lcd θελει περιπου 2 λεπτα μεχρι να αρχισει να αποδοδει 100%.

(φλορεντζα)= λαμπα φθοριου στα κυπριακα απο το flurocent..

δεν υπολογισαμε και τις ωρες που τρεχεις τη νυχτα το DVD για τα εγκαυματα
"κακία"