Led Panel Yongnuo

Principe

Senior Member
27 October 2014
436
http://yongnuo.eachshot.com/product...perature-adjustable-led-video-light/2093.html

Σήμερα παρέλαβα από το παραπάνω site με UPS Post το παραπάνω. Είχα πάρει και πέρυσι ένα κομμάτι και είμαι υπερ ευχαριστημένος.
600 λάμπες: 300, 3200k και 300, 5500k. Μπορεί να επιλέξει ο χρήστης να δουλεύουν μόνο οι μισές ή και όλες μαζί.
Τιμή: 128 ευρώ.
Περιλαμβάνεται στη συσκευασία τηλεχειριστήριο (με μπαταρία) και 2 φιλτράκια που τα χρησιμοποίησα και δουλεύουν άψογα.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για σταθερό led φωτισμό. Ειδικά σε όσους λατρεύουν τη φωτογραφία πορτραίτου.

Οι 600 λάμπες μπορείς να δεις περίπου τι διαφορά σου προκαλούν σε ISO και Apperture για σταθερό shutter speed?
Να δούμε πόσα στοπ κερδίζεις; Σε μία λογική απόσταση από το πρόσωπο του πορτραίτου (π.χ. 1,5 μέτρο) , με f/2.8 σε APS-C, 1/120 shutter, κτλ κτλ, σου επιτρέπει να τραβάς σε χαμηλό ISO? Και με τι διαφορά φωτεινότητας αναφορικά με το ambient light?

Επίσης, βάζεις μπροστά τίποτα diffuser? Δε ξέρω πως βγαίνει το σταθερό LED φως σε υφή.

Από πέρσι μέχρι φέτος έχει προχωρήσει η τεχνολογία.

Πριν λίγους μήνες βγήκε το Aputure Amaran HR-672W, που κερδίζει το YN600 σε όλους τους τομείς. Εκτός αν προτείνεις το YN αποκλειστικά για την τιμή του.
Το Aputure Amaran HR-672W βγαίνει 210 ευρώ.

Έχει όμως δείκτη CRI95+, έχει 2.4G FSK wireless control μέχρι 100μ. (έναντι <8μ. του YN), και όλα αυτά με βάρος μόλις 585 γραμμάρια (έναντι 1260 του YN), πάχος μόλις 3,2 εκατοστά, και είναι εντελώς αθόρυβο (χωρίς ανεμιστήρα που έχει το YN).

http://www.aputure.com/Amaran-HR672

Οι 600 λάμπες μπορείς να δεις περίπου τι διαφορά σου προκαλούν σε ISO και Apperture για σταθερό shutter speed?
Να δούμε πόσα στοπ κερδίζεις; Σε μία λογική απόσταση από το πρόσωπο του πορτραίτου (π.χ. 1,5 μέτρο) , με f/2.8 σε APS-C, 1/120 shutter, κτλ κτλ, σου επιτρέπει να τραβάς σε χαμηλό ISO? Και με τι διαφορά φωτεινότητας αναφορικά με το ambient light?

Επίσης, βάζεις μπροστά τίποτα diffuser? Δε ξέρω πως βγαίνει το σταθερό LED φως σε υφή.

DSTIL: Aναφέρεσαι για φωτογράφιση σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο;
Θα σου πω μόνο ότι το συγκεκριμένο για εξωτερικό χώρο (όχι σε σκιά) και με δυνατό ήλιο (μεσημέρι καλοκαιριού ας πούμε) δεν συνεισφέρει τίποτα, σχεδόν ανύπαρκτο. Και μιλάω και για τις 600 λάμπες σε φούλ ένταση, 2μ απόσταση. Για οποιεσδήποτε άλλες καιρικές συνθήκες (πλην φουλ ήλιου δηλαδή) είναι καταπληκτικό. 2-3 στοπ εύκολα σε κλειστό χώρο η διαφορά. Δεν μπορώ να σου απαντήσω όμως με σιγουριά γιατί ποτέ δεν έβαλα και τις 600 λάμπες σε πλήρη ένταση. Θα δοκιμάσω και θα σου πω. Με τη D7000 δουλεύω και τραβάω σε ISO 200 χωρίς πρόβλημα σε εσωτερικό χώρο.

Για diffuser κλπ, επειδή δουλεύω μετά στο Lightroom, δεν χρησιμοποιώ. Απλά τα τέσταρα και δουλεύουν μία χαρά.

_ΤΖΟ_: 100 ευρώ διαφορά είναι πολλά νομίζω στις μέρες μας. Εννοείται ότι υπάρχουν πολλά και καλύτερα και ακριβότερα κλπ. Δεν διαφωνώ μαζί σου ότι είναι ανώτερο το Amaran. Απλά στα χρήματα αυτά, θεωρώ ότι είναι μία τέλεια επιλογή. VFM επιλογή από τις λίγες!!!

ωραία σε ευχαριστώ. θα το βάλω στη λίστα με τα υπόψην.
Για εσωτερικό χώρο με ενδιαφέρει μόνο.
Για εξωτερικό επόμενη αγορά είναι κάποιο που να μου δίνει HSS (Nissin i40 μάλλον).

Η διαφορά είναι 80 ευρώ, όχι 100, αν συγκρίνουμε τις χαμηλότερες τιμές του μεν και του δε στο ebay.com, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών.

Πόσα CRI είναι τα LED του YN;
Τα χειρότερα χαρακτηριστικά/ευκολίες/ποιότητα κατασκευής του YN μπορεί κάποιος να τα καταπιεί έναντι του Aputure, αλλά όχι αν θυσιάζεται η ακρίβεια στην ισορροπία χρωμάτων λόγω χαμηλών CRI.
Το Aputure έχει δείκτη CRI95+.

Last edited:
Λιγο να το επεκτείνουμε ..

Επειδή το CRI είναι μέτρηση σε σχέση με το τι χρώμα προσλαμβάνει η ανθρώπινη όραση και όχι τι καταγράφει ο όποιος αισθητήρας δεν είναι τόσο ισχυρό κριτήριο.

Η απόκριση των αισθητήρων απέχει αρκετά απο την απόκριση της ανθρώπινης όρασης. Ειδικά σε κάτι ακραίες τιμές κοντά στα άκρα του ορατού φάσματος υπάρχει πρόβλημα π.χ. τα κόκκινα led βγάζουν υπέρυθρο φως που δεν περνάει απο τα φίλτρα του ματιου αλλά περνάει απο τα φίλτρα του αισθητήρα και καταστρέφει την ισορροπία. Επίσης επειδή το φάσμα των led έχει κορυφές-κοιλάδες στην απόκριση είναι και θέμα τύχης να μην συμπέσουν με τις κορυφές-κοιλάδες της απόκρισης του αισθητήρα οπότε το λάθος πολλαπλασιάζεται ..

Βέβαια οι πιθανότητες να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στην ψηφιακή λήψη ενα φως με μεγάλο CRI είναι με το μέρος του αλλά δεν είναι απόλυτα σίγουρο οτι αυτό θα συμβεί.

Στο βίντεο που είδαμε εγώ βρίσκω ακόμα και το CRI 98 ανεπαρκές ;) και σε κάποια χρώματα χειρότερο απο το CRI 95 αλλά ίσως με ένα εξειδικευμένο προφίλ θα βγεί καλύτερο αποτέλεσμα.
To κακό είναι οτι με το video δεν βολεύουν τα custom χρωματικά προφίλ (icc, dcp) όπως με τα RAW των φωτογραφιών .. σε video επεξεργασία μόνο 3D-LUT μπορεί να δουλέψουν .. και που να τα βρείς ..

Ανάμεσα στο μοντέλο με τα 600 led @5500k και αυτό με 300led @3200k + 300led @5500k, ποιο να επιλέξω;

Φυσικά εξαρτάται από το είδος των φωτογραφιών που βγάζεις. Για γενική χρήση όμως, και λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να το χρειαστείς στο μέλλον και να στεναχωρεθείς που δεν επέλεξες σωστά, σου λέω να πάρεις αυτό με τα 300+300. Έχουμε δουλέψει 2 από αυτά, εγώ κι ένας φίλος και δουλεύουν ρολόι και είναι καταπληκτικά σε απόδοση. Ότι θέλεις φυσικά, μπορείς να ρωτήσεις.