Λειτουργικό βασισμενο στο Unix. Τί παίζει?

Καλησπέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά στους συνονόματους, στους Μάριους και στις Μαρίες, και στις Νότες-Γιώτες-Ποτούλες-Παναγιώτες.

Σε συνδυασμό με τον προβληματισμό που έθεσα σε διπλανό νήμα, ο υπό κατασκευήν υπολογιστής εκείνου του νήματος προορίζεται να φορέσει κατ' αρχήν ως βασικό λειτουργικό, Windows 8 64-bit (τα οποία βέβαια θα αναβαθμιστούν οσονούπω σε Windows 8.1). Αυτό το λειτουργικό θα εγκατασταθεί στο βασικό δίσκο συστήματος, που θα είναι ένας 250άρης SanDisk Ultra Plus SSD, SATA 3, SDSSDHP-256G-G25.

Επιπρόσθετα, επιθυμώ να εγκαταστήσω ένα δεύτερο λειτουργικό σε άλλο δίσκο (έναν IDE/ATA 320άρη Seagate), ως εναλλακτικό λειτουργικό, κάποιο που να βασίζεται στον πυρήνα του Unix για δυο λόγους:
- Να πειραματιστώ στο πώς συμπεριφέρεται ένα τέτοιο σύστημα τη σημερινή εποχή
και
- Να "επιστρέψω" νοερά στην πλατφόρμα που για πολλά χρόνια είχε αποτελέσει την πλατφόρμα του επαγγελματικού μου περιβάλλοντος (η ναυτιλιακή που δούλεψα για πάνω από 20 χρόνια, είχε πάρει δια βίου διαζύγιο με οτιδήποτε προέρχονταν από την Microsoft και την Apple, και δουλεύαμε αποκλειστικά σε Unix, και μάλιστα στις βασικές εφαρμογές του πυρήνα του, όπως ο κειμενογράφος "Vi" με τα "dot commands" κλπ.)

Βέβαια, δεν σκέφτομαι να δουλεύω σε τέτοιο περιβάλλον - θα ήταν και χαζομάρα - αλλά θα ήθελα να δω ένα σύγχρονο λειτουργικό βασισμένο στο Unix, τί ψάρια πιάνει. Επομένως, θα εκτιμούσα τις όποιες πληροφορίες μου δώσουν οι γνώστες, για τις διάφορες βερσιόν των λειτουργικών που βασίζονται στο Unix, με την προϋπόθεση φυσικά να είναι free.

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη. Και πάλι Χρόνια Πολλά.
-

Όταν λες Unix στην εποχή μας ή πρώτη free λύση και σαφώς όχι Unix αλλά Unix like είναι το freebsd.

Στην ευρεία οικογένεια ανήκει το Linux το οποίο βέβαια δεν είναι Unix αλλά είναι ίδιας φιλοσοφίας. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με Linux σε κάθε περίπτωση καθώς το freebsd είναι αρκετά πιο hardcore για έναν νέο στο άθλημα. Παρότι τη μαγεία του Linux θα τη δεις με minimal και χερατες υλοποιήσεις, για εισαγωγή δες τη διανομή Linux mint με γραφικό περιβάλλον cinnamon.

Αν ενδιαφέρεσαι για ένα λειτουργικό φιλικό, πάρα πολύ αξιόπιστο, το UBUNTU θα σε καλύψει απόλυτα, καθώς είναι η πιο διαδεδομένη διανομή linux, με drivers για σύγχρονους και παλιούς υπολογιστές.

Έχω βάλει Ubuntu σε φίλους και συγγενείς και οι υπολογιστές λειτουργούν απρόσκοπτα για 3 και χρόνια.

Το Ubuntu είναι μια λύση για όσους ψάχνουν το απόλυτα φθηνότερο laptop, pc, χωρίς να θέλουν να βάλουν παράνομα σπασμένα windows και να έχουν ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα. Ακόμα είναι πολύ καλό για παλιούς υπολογιστές καθώς διαχειρίζονται καλύτερα τους πόρους των παλιών υπολογιστών από οτι τα Windows.

Αν έχεις νέο σύγχρονο υπολογιστή να διαμορφώσεις τον σκληρό του λειτουργικού σε ext4 format αρχείων που είναι ότι πιο σύγχρονο και ασφαλές υπάρχει.
Tέλος έχει ελληνικά από την πρώτη στιγμή και μάλιστα πολύ καλά τεκμηριωμένα.
http://www.ubuntu.com/desktop
http://www.youtube.com/watch?v=NxD_kWK8A5M

Δεν μας λες όμως για τι χρήση μιλάμε για το δεύτερο λειτουργικό. Θέλεις γραφικό περιβάλλον? Ή σου φτάνει απλή κονσόλα για να πειραματιστείς?

Θα σού λεγα να δοκιμάσεις κάποια live έκδοση linux για να σου φύγει η κάψα :)

Έχω καιρό να τα ψάξω, αλλά τελευταία που ασχολήθηκα το knoppix ήταν υπερπλήρες.

Επιλέγοντας......

Δεν μας λες όμως για τι χρήση μιλάμε για το δεύτερο λειτουργικό. Θέλεις γραφικό περιβάλλον? Ή σου φτάνει απλή κονσόλα για να πειραματιστείς?

Θα σού λεγα να δοκιμάσεις κάποια live έκδοση linux για να σου φύγει η κάψα :)

Έχω καιρό να τα ψάξω, αλλά τελευταία που ασχολήθηκα το knoppix ήταν υπερπλήρες.

Καλησπέρα, κι ευχαριστώ για την απάντηση, έστω και λίγο ετεροχρονισμένα (δεν είχα τηλεφωνική σύνδεση για 2-3 μέρες).

Θα έλεγα πως μάλλον η πρώτη επιλογή είναι καλύτερη από τη δεύτερη, ανεξάρτητα αν αυτή θα αποτελέσει και αντικείμενο πειραματισμού. Επομένως, οι προτάσεις σας ας εστιάσουν σε αυτή την επιλογή, όπως π.χ. οι προτάσεις των φίλων aikon και stavroseco.

Οπότε, οποιαδήποτε περαιτέρω συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.
-

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Oracle Solaris

Καλησπέρα και σε σένα, Σταύρο.

Ψάχνοντας κατ' αρχάς στο site της Oracle, βρισκω δυο Solaris, το 10 και το 11.2. Δεν έκατσα ακόμα να διαβάσω τις διαφορές τους και το αν απευθύνονται - το καθένα - σε διαφορετικό κοινό. Θα το ψάξω, αλλά θέλει λίγο χρόνο. Απλά, αν γνωρίζουμε ποιό από τα δύο καλύπτει καλύτερα τις απαιτήσεις για έναν υπολογιστή οικιακής χρήσης (έστω κι αν αυτή μπορεί να είναι απαιτητική), θα ήθελα να το ξέρω. Επίσης, δεν βρήκα πουθενά αν η Oracle το χρεώνει (ως αρχικό downloading) ή όχι ή αν στη συνέχεια σε χρεώνει για την υποστήριξη.

Θα εκτιμούσα την άποψή σας.
-

Το solaris δεν περνά τα καλύτερα του χρόνια από την ώρα που πέρασε στα χέρια της Oracle
Υπάρχουν Open source πακέτα από την κοινότητα, που ξεκίνησε το OpenSolaris και συνεχίζει σαν illumos project και πάνω σε αυτό το OmniOS
Για storage συνηθισμένο είναι να πηγαίνει κανείς σε zfs με OmniOS σκέτο ή NapIt ή NexentaSore που δίνουν καλά web interfaces για zfs management.
Για γραφικά … δύσκολα με όλα αυτά, για server πρόκειται.
Ενώ και με το hardware υπάρχουν δυσκολίες, τόσο σε Ethernet όσο και σε Storage Controllers κ.ο.κ.
Γενικά άρα, μονο σε περίπτωση που θες zfs ασχολήσου με τις παραπάνω λύσεις και διάλεξε και web interface αν σε τρομάζει η command line. \

Διαφορετικά βάλε κάνα BSD που τα drivers τουλάχιστο θα είναι πιο εύκολα

Ή πήγαινε σε Linux σαν πιο Popular λύση με μεγάλη κοινότητα και κορυφαία υποστήρηξη.

Ένα από τα καλύτερα εργαλεία πειραματισμού είναι το virtualbox:

https://www.virtualbox.org

Θα σε αφήσεις να εγκαταστήσεις linux/bsd/solaris σε virtual machines και παρότι θα έχεις περιορισμούς, θα πάρεις μια μυρωδιά για το τι είναι το καθετι από οσα συζητάμε και κυρίως το πως εγκαθίσταται. Ως linux χρήστης εδώ και πολλά χρόνια πλέον, έχω συχνά την περιέργεια να δοκιμάσω πράγματα χωρίς να χρειάζεται να κάνω πραγματικές εγκαταστάσεις και με έχει βοηθήσει αφάνταστα. Ρίχτου σίγουρα μια ματιά.

Στο θέμα μας τώρα, και εγώ θα σου πω ότι είναι 100% ζήτημα του τι θες να κάνεις. Αν είσαι ένας windows χρήστης που απλά θες να δεις κάτι διαφορετικό, ταπεινή μου γνώμη άσε στην άκρη solaris και bsd και ξεκίνησε με το linux. Πρόκειται για ώριμο OS το οποίο απευθύνεται και στο desktop χρήστη ενώ ταυτόχρονα θα έχεις όλη τη δύναμη του command line. Τα διάφορα bsd (με πιο δημοφιλές το freebsd) είναι μια οικογένεια σοβαρότατων OS αλλά κατ' εμέ θα πρέπει να έχεις και ένα λόγο για να τα χρησιμοποιήσεις. Δεν είναι OS γενικών καθηκόντων για τον μέσο χρήστη (σαφώς και ένα geek μπορεί να συμβιώσει με ένα bsd desktop σύστημα αλλά απαιτεί γνώση).

Αναφορικά με το linux, αν και έχω φύγει χρόνια από τις "έτοιμες" διανομές και χρησιμοποιώ Archlinux το οποίο πρέπει να στήσεις από το μηδέν με τα χέρια σου, σου πρότεινα πριν το linux mint για συγκεκριμένο λόγο. Έχει βάση το Ubuntu που εν γένει σημαίνει ότι είναι εύκολο και αναγνωρίζει συσκευές/λειτουργίες αυτόματα ενώ από την άλλη δεν είναι 100% Ubuntu. Προσωπικά θεωρώ ότι το τελευταίο έχει αρχίσει να φεύγει από τα παραδοσιακά του linux, αποκτώντας δικές του παραξενιές και τρόπο λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ φιλική και εύκολη διανομή πάντως και μπορείς και αυτήν όπως και άλλες να τη δεις σε live περιβάλλον είτε με cd είτε με USB stick.

Linux Mint Cinnamon....

.......
Στην ευρεία οικογένεια ανήκει το Linux ......
.....δες τη διανομή Linux mint με γραφικό περιβάλλον cinnamon.

Καλησπέρα, κι ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου.

Επαναφέρω το θέμα στην επικαιρότητα γιατί σήμερα, που επικοινώνησα με τον πρώην συνάδελφο και φίλο IT supervisor της ναυτιλιακής που δούλευα, μου μίλησε κι αυτός για το Linux Mint με γραφικό περιβάλλον Cinnamon με κολακευτικά λόγια.

Το θέμα είναι ότι ενώ βρίσκω έναν αρκετά μακρύ κατάλογο με mirrors για το κατέβασμά του, δεν ξέρω ποιόν να επιλέξω, ώστε να μην κάτσω πάνω από τον υπολογιστή καμιά 10αριά ώρες (ή μέρες), μέχρι να κατέβει.

Τα mirror links εμφανίζονται σε αυτή την ιστοσελίδα:

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=158

Μπας και ξέρουμε ποιό από αυτά είναι το γρηγορότερο? (Μιας και το συζητάμε, έκανα μια πρώτη δοκιμή στα δύο από τα τρία ελληνικά mirrors (otenet και πολυτεχνείο) και μου εμφάνισε - αρχική - ένδειξη απαιτούμενου χρόνου κατεβάσματος ......5 μέρες!!).

Γι αυτό και ρωτάω, αν ξέρουμε κάποιο να το προτιμήσω.

Ευχαριστώ.
-

Γιατί δεν το κατεβάζεις από την επιλογή TORRENT που έχει?!?!?

Κάνεις save το αρχείο, το ρίχνει στον torrent client που έχεις, και τέλος.
Σε μερικά λεπτά, στο δίσκο σου.

Γιατί το Cinnamon?

Σας ευχαριστώ όλους.

Τελικά, μάλλον η δική μου "broadband" σύνδεση έχει το πρόβλημα. Το κατέβασα από το torrent του ίδιου του site, αλλά μου πήρε σχεδόν 4 ώρες. Τέλος πάντων, εδώ που είμαι, το broadband μοιάζει να είναι πολυτέλεια.

Να ρωτήσω τώρα και κάτι πιο ουσιαστικό:
Όπως ο φίλος ο tuxx μου συνέστησε να επιλέξω την έκδοση Cinnamon, την ίδια σύσταση έλαβα και από άλλο φίλο, πρώην συνάδελφο (IT supervisor) στη ναυτιλιακή που δούλευα. Τί είναι αυτό που κάνει την επιλογή του Cinnamon καταλληλότερη από αυτήν του Mate και ποιές είναι οι - βασικές - διαφορές μεταξύ τους?

Βλέπω μάλιστα, ότι υπάρχουν και άλλες δύο εκδόσεις του τελευταίου Mint 17 (Qiana): Η έκδοση KDE και η light έκδοση Xfce.
Για κάθε έκδοση από αυτές τις τέσσερεις, διαβάζω:
Cinnamon: Sleek, Modern, Innovative
Mate: Stable, Robust, Traditional
KDE: Solid, Full-Featured, Polished
Xfce: Light, Simple, Efficient

Προσπάθησα να τις "ανακαλύψω" από το site τους, αλλά μου φάνηκαν πολύ μπερδεμένες και τελικά δεν έβγαλα άκρη, πλην ίσως του διαφορετικού οπτικού περιβάλλοντος μεταξύ των δύο. Να υποθέσω ότι η πρώτη απευθύνεται σε οικιακούς χρήστες, όπου το λειτουργικό παραπέμπει σε περιβάλλον για παιχνίδια, εφαρμογές AV κ.α. παρόμοια, ενώ η δεύτερη σε εταιρικούς χρήστες, όπου έχουν σημασία ο κειμενογράφος, η διαδραστικότητα με το εταιρικό δίκτυο, γενικά οι εφαρμογές γραφείου κλπ.? Πείτε μου αν τα λέω σωστά ή όχι.

Δεν έκατσα να ασχοληθώ με τις άλλες δυο εκδόσεις, για να έχω εικόνα και γι αυτές. Και το βασικότερο όλων είναι αν κάποια από τις εκδόσεις υπερέχει στην υποστήριξη hardware (ύπαρξη οδηγών) έναντι των άλλων - ή το ανάποδο, αν κάποια υστερεί.

Ευχαριστώ.
-

Κάτι βρήκα.....

.......
Προσπάθησα να τις "ανακαλύψω" από το site τους, αλλά μου φάνηκαν πολύ μπερδεμένες και τελικά δεν έβγαλα άκρη, πλην ίσως του διαφορετικού οπτικού περιβάλλοντος μεταξύ των δύο. Να υποθέσω ότι η πρώτη απευθύνεται σε οικιακούς χρήστες, όπου το λειτουργικό παραπέμπει σε περιβάλλον για παιχνίδια, εφαρμογές AV κ.α. παρόμοια, ενώ η δεύτερη σε εταιρικούς χρήστες, όπου έχουν σημασία ο κειμενογράφος, η διαδραστικότητα με το εταιρικό δίκτυο, γενικά οι εφαρμογές γραφείου κλπ.? Πείτε μου αν τα λέω σωστά ή όχι.
......

Τελικά, κάτι βρήκα. Το Cinnamon φαίνεται ότι είναι αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο, με περιβάλλον γραφικών πιο πλούσιο (άρα και πιο περίπλοκο), απευθυνόμενο σε χρήστες με δυνατότερους υπολογιστές από αυτούς που θα προτιμήσουν το Mate.

Αυτό που δεν έχω ακόμα ξεκαθαρίσει είναι αν υπάρχουν διαφορές στην υποστήριξη hardware (οδηγοί) μεταξύ τους ή όχι. :nounder:
-

Re: Κάτι βρήκα.....

Δεν έχουν διαφορές στην υποστήριξη H/W από όσο γνωρίζω.

Χρήστης Mint / XFCE εδώ. Το προτίμησα για την απλότητά και την ταχύτητά του.

Στο linux υπάρχουν πολλά διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Τα δυο πιο πλήρη και εν γένει βαριά είναι το KDE και GNOME. Το Cinnamon είναι γραφικό περιβάλλον που αναπτύσει η ομάδα του mint. Είναι λιτό και χωρίς να είναι το πιο ελαφρύ που υπάρχει, σε καμία περίπτωση δε συκγρίνεται με τα δύο πρώτα.

Εγώ χρησιμοποιώ ένα ακόμα πιο ελαφρύ με ονομασία LXDE. Γενικά θέλει να το ψάξεις μόνος σου και να δεις ποιο σου ταιριάζει. Το mint στο πρότεινα με cinnamon γιατί είναι η έκδοσή mint στην οποία εστιάζει περισσότερο η ομάδα ανάπτυξής του.

Η υποστήριξη HW – drivers είναι θέμα του kernel, όχι του Interface. Οπότε μην ανησυχείς.

Cinnamon vs KDE

Στο linux υπάρχουν πολλά διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Τα δυο πιο πλήρη και εν γένει βαριά είναι το KDE και GNOME. Το Cinnamon είναι γραφικό περιβάλλον που αναπτύσει η ομάδα του mint. Είναι λιτό και χωρίς να είναι το πιο ελαφρύ που υπάρχει, σε καμία περίπτωση δε συγκρίνεται με τα δύο πρώτα.

Εγώ χρησιμοποιώ ένα ακόμα πιο ελαφρύ με ονομασία LXDE. Γενικά θέλει να το ψάξεις μόνος σου και να δεις ποιο σου ταιριάζει. Το mint στο πρότεινα με cinnamon γιατί είναι η έκδοσή mint στην οποία εστιάζει περισσότερο η ομάδα ανάπτυξής του.

Προφανώς, όταν λες "πολλά διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα" εννοείς φυσικά ακόμα και αυτά έξω από την "πλατφόρμα" του Mint. Το λέω αυτό διότι - όπως σημειώνω στο προηγούμενο μήνυμά μου - στην πλατφόρμα του Mint υπάρχει ήδη η έκδοση KDE στο 17 (Qiana). Θέλω δηλαδή να πω ότι, αφού υπάρχει η έκδοση KDE στο Mint και, όπως λες, είναι πιο πλήρης ως γραφικό περιβάλλον, μήπως είναι προτιμότερο να προτιμήσω αυτή την έκδοση? Ούτως ή άλλως, δεν αναμένω να φορτωθεί ιδιαίτερα ο υπολογιστής που χτίζω. Νομίζω δηλαδή ότι, έτσι κι αλλιώς, οποιοδήποτε λειτουργικό από τα τελευταία της Microsoft (και δη 64-μπιτο), θα του πέφτει πιο βαρύ από οποιαδήποτε έκδοση του Mint.

Εκτός κι αν, όπως λες, η έκδοση Cinnamon έχει καλύτερη υποστήριξη, επειδή σε αυτήν εστιάζει η ομάδα του Mint, πράγμα που μπορεί να αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο προτίμησης.
-

Εννοώ το τελευταίο. Το cinnamon είναι το "παιδί" της ομάδας ανάπτυξης του mint και θεωρώ ότι θα το έχουν προσέξει περισσότερο από όλες τις άλλες εκδοχές της διανομής του.

Είναι υπερπλήρες. Δεν υστερεί σε κάτι από το kde. Από κει και πέρα μόνο μια δοκιμή και των δύο θα σε πείσει!