Λεπτές κάθετες γραμμές στην εικόνα

Θάνος Φούντας

AVClub Addicted Member
22 June 2006
1,878
Έχω ένα θεματάκι κατα την προβολή και αναρωτιέμαι αν μπορείτε να βοηθήσετε. Υπήρχε πάντα απλά τώρα που άρχισα να βλέπω DVD και με την plasma έχω αρχίσει να προσέχω και να με ενοχλούν διάφορα πράγματα τα οποία παλαιότερα αγνοούσα...
Στο ψητό λοιπόν...
Κατά τη θέαση ταινιών (πηγή HTPC, software: TheaterTek + ffdshow, projector: Hitachi PJ-TX100 LCD, resolution: 1280x720) και συγκεκριμένα στα φωτεινά πλάνα (υπάρχει και στα σκοτεινά το φαινόμενο αλλά δε φαίνεται) φαίνονται λεπτές κάθετες γραμμές σε όλο το μήκος και το πλάτος της εικόνας. Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο όταν απεικονίζεται ουρανός. Όχι ότι αλλού δεν υπάρχει ή ότι μεταβάλλεται το φαινόμενο ανάλογα με το τί παίζεται απλά εκεί φαίνεται πιο έντονα)...

Καμιά ιδέα για το τί είναι αυτό και αν/πως ρυθμίζεται...

ΥΓ: Αφορμή για να γράψω γι'αυτό πήρα από το σχόλιο του browser στην αξιολόγηση του JVC HD1 όπου δε κάποιο σημείο ανέφερε ότι είδε τέτοιες γραμμές και μου φάνηκε ότι πρέπει να εννοεί αυτό που περιγράφω παραπάνω...

Μπορεις να μας πεις τι ακριβως εχεις σεταρει στο ffdshow, καθως επισης και τις τιμες τους ?

(Δεν νομιζω να σχετιζεται με αυτο που περιεγραψα, αλλα θα δουμε)

Χρηστος

Μηπως αυτο που βλεπεις ειναι το γνωστο (στους LCD) προβλημα vertical banding?

Vertical banding consists of subtle (sometimes not so subtle) vertical bands often in the range of about 1-inch thick, evenly spaced across the entire picture

Last edited:
Καταρχήν να σημειώσω ότι δε χρησιμοποιώ reclock (δεν ξέρω αν παίζει ρόλο) ούτε Powerstrip...

Tο ffdshow το έχω ρυθμίσει όπως προτείνει ο Στράτος στο σχετικό οδηγό ( http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=5888&postcount=3 ) . Έχω παίξει για καιρό με τις ρυθμίσεις του Στράτου αλλά τελευταία παίζω με Resize 1280x720 και Resize Settings: Luma method: Lanczos, Νumber of Taps:4 / Luma Sharpen: 4, Luma Sharpen: 1.5, Chroma Sharpen: 1.5

Δοκίμασα να παίξω και με το blur αλλά χωρίς τύχη για το συγκεκριμένο φαινόμενο...

Για να καταλάβεις τί εννοω - αυτές τις γραμμές τις βλέπεις πολλές φορές και στο cinema...

Μηπως αυτο που βλεπεις ειναι το γνωστο (στους LCD) προβλημα vertical banding?

Vertical banding consists of subtle (sometimes not so subtle) vertical bands often in the range of about 1-inch thick, evenly spaced across the entire picture

Δεν είναι τόσο χοντρές (1")...
Είναι σαν τρίχες μαλιών... τόσο λεπτές...
ούτε μου φαίνεται ότι είναι τοποθετημένες σε ίσες αποστάσεις...

Απάντηση: Re: Λεπτές κάθετες γραμμές στην εικόνα

Δεν είναι τόσο χοντρές (1")...
Είναι σαν τρίχες μαλιών... τόσο λεπτές...
ούτε μου φαίνεται ότι είναι τοποθετημένες σε ίσες αποστάσεις...

Κανε μια δοκιμη οπως λεει κι ο Παναγιωτης, και αλλαξε ενα καλωδιο αν εχεις.

( το παραπανω ισχυει αν εχεις ψηφιακη συνδεση )

Η σύνδεση είναι DVI --> DVI με καλώδιο Supra... Θα δοκιμάσω με άλλο καλώδιο όπως προτείνετε.

Παλιότερα όταν έβλεπα από ένα Denon 1910 ή 1920 με το ίδιο καλώδιο δεν είχα προσέξει το φαινόμενο (βέβαια μπορεί να υπήρχε και απλά να μην το είχα δει)...

Η έλλειψη του reclock υπάρχει πιθανότητα να δημιουργεί το πρόβλημα??

O προβολέας δείχνει 1280x720x50Hz - αν παίζει ρόλο αυτο...

Last edited:
Αυτο , δεν μπορουμε να το πουμε ,αλλα μαλλον οχι.

Δες και σε ενα μαυρο backround μηπως σου κανει "σπιθες"

Ξεκινα με ενα καλωδιακι και τα λεμε παλι !