λέτε να το αποφύγουμε .....

kokar

Supreme Member
8 December 2006
8,243
Αργυρούπολη
η να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά ?

trofimaok1.jpg

πηγή: Τα Νεα

δεν το βλέπω παράλογο... αρκετές φορές τυχαίνει να καταναλώνω ληγμένα (που έληξαν στο ψυγείο μου δηλαδή) χωρίς καμία οπτική, γευστική και υγειονομική επίπτωση.

θεωρώ ότι ληγμένα τρόφιμα λίγων ημερών δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την υγεία μας, αντιθέτως αποτελούν μεγάλη καταστροφή και επώδυνη σπατάλη για τον πλανήτη μας.

είναι λίγο περίεργη περίπτωση τα ληγμένα τρόφιμα όπως και τα φάρμακα.

θεωρητικά και ειδικά στα φάρμακα υποτίθεται οτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και 6 μήνες μετά απο την ημερομηνία λήξης τους.. (αυτό μου το έχει πει φαρμακοποιός και δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει οπότε το μεταφέρω με πάσα επιφύλαξη)

κάπως έτσι γίνεται και με τα τρόφιμα αν και δεν μιλάμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την λήξη τους σε καμία περίπτωση.

καλό θα είναι μόνο αν και εφόσον είμαστε γνώστες του αντικειμένου να καταναλώνουμε ληγμένα τρόφιμα γιατί οι συνέπειες χωρίς να είναι τραγικές είναι ζόρικες .........:flipout:

Καλό θα είναι να μην καταναλώνουμε καθόλου ληγμένα. Τα μόνα ληγμένα που αποδεδειγμένα δεν κάνουν κακό (το αντίθετο μάλιστα) είναι τα δακρυγόνα της ΕΛ.ΑΣ. Αυτά μάλιστα. Μόνο ληγμένα (γιατί αν χρησιμοποιούσαν τα κανονικά, τότε θα τρέχαμε όλοι στα νοσοκομεία).

Απ όσο θυμάμαι, παλιά δεν υπήρχαν ημερομηνίες λήξεων, εκτός από τα γάλατα και γιαούρτια… έχει καμία 20ρια χρόνια που άρχισαν να μπαίνουν.

Και, για όσους δεν το ξέρουν τα aldi και τα lidl πουλάνε τα προϊόντα που είναι έτοιμα να λήξουν με 30% και 50% έκπτωση….

Άρα, αν λήξουν θα μπορούσαν να τα πουλήσουν και αυτά με 80% έκπτωση…..

Λέτε να το δούμε τελικά?

Re: Απάντηση: λέτε να το αποφύγουμε .....

Και, για όσους δεν το ξέρουν τα aldi και τα lidl πουλάνε τα προϊόντα που είναι έτοιμα να λήξουν με 30% και 50% έκπτωση….

Ναι αλλα αυτό φαίνεται στην ημερομηνία λήξης τους. Δεν την αλλάζουν αυτή. Το παίρνεις και ξέρεις οτι πρέπει να το καταναλώσεις γρήγορα απλά, μην το πάρεις τώρα για να το φάς σε δύο μήνες...

Για τα συσκευασμενα φρεσκα γαλατα, αυτα που ληγουν σε 3-4 μερες συμφωνα με την ημερομηνια τους, ξερω οτι μπορουν να καταναλωθουν αφοβα και 2-3 μερες μετα (καλο ειναι να δοκιμαζουμε βεβαια βραζοντας ωστε να μην "κοψει") αλλα αναγραφουν συντομη ημερομηνια ληξης για να μη γινονται εισαγωγες απο αλλες χωρες και χασουν καποιοι (κουμπαροι κτλ) εδω τα υπερκερδη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: λέτε να το αποφύγουμε .....

Ναι αλλα αυτό φαίνεται στην ημερομηνία λήξης τους. Δεν την αλλάζουν αυτή. Το παίρνεις και ξέρεις οτι πρέπει να το καταναλώσεις γρήγορα απλά, μην το πάρεις τώρα για να το φάς σε δύο μήνες...

Αλεξ, ναι, σε αυτά τα σούπερ μαρκετ έχουν το θάρρος και μας δείχνουν με αυτό το τρόπο ότι το προϊόν θα λήξει γρήγορα, άλλα δυστυχώς στα περισσότερα, ακόμα και σε μεγάλες αλυσίδες, μας τα πουλάνε ακόμα και ληγμένα, γι αυτό προσοχή πάντα στις ημερομηνίες.

Η ιστορία με τα γαλατά είναι μεγάλη….
Αν αναποδογυρίσουμε ένα κουτί γάλα, θα δούμε ότι από κάτω και αρκετά διακριτικά είναι γραμμένος ένας αριθμός… 1 η 2 η 3.
Αυτό δείχνει τις φορές που έχει παστεριωθεί το γάλα αυτό.. με λίγα λόγια, τα μαζέψουν ενώ έχουν λήξει, τα ξαναβράζουν η παστεριώνουν και τα ξαναβγάζουν στα ράφια. Αυτό είναι νομιμότατο και το κάνουν σε όλο τον κόσμο. Μετά την 3τη φορά, αν μείνει και πάλι, απλά το κάνουν γιαούρτι, κλπ.

Ακόμα και σε άλλα προϊόντα, μπισκότα η κρουασάν πχ. Απλά τα αποσερνουν και αλλάζουν την ημερομηνία. Εμένα πολλές φορές μου έχει τύχη να βρω μουχλιασμένα προϊόντα σε συσκευασία που λέει ότι λήγει μετά από μήνες.

Όντως αυτό με τα γάλατα είναι αλήθεια! (αν δεν κάνω λάθος μπροστά απο τον αριθμό έχει και το γράμμα Τ)πάντως σε ελληνικό έντυπο που διάβαζα, επειδή ανέφεραν αναγνώστες το συμβάν, εταιρία γαλακτοκομικών εξέθεσε ανακοίνωση η οποία έλεγε ότι οι αριθμοί στο κάτω μέρος του μπουκαλιού υποδηλώνουν την μηχανή παστερίωσης και καλά...