Λευτέρη τι μας θύμισες τώρα? Amstrad-Spectrum-Amiga-Commodore

Αλέξης

Supreme Member
20 June 2006
6,323
Με αφορμή το thread του Λευτέρη με την αγγελία του για πώληση ενός Amstrad
και ενός Spectrum, σε πολλούς από εμάς μας ξύπνησαν τρελές παιδικές αναμνήσεις.:grinning-smiley-043 :BDGBGDB55:

Παρακαλώ κάποιον διαχειριστή να αντιγράψει τα σχετικά post από την αγγελία
του Λευτέρη εδώ, για να συνεχίσουμε την ωραία κουβέντα.

Ευχαριστώ-bye-

Πως και πότε κολλήσατε το "μικροβιο?"

Εγω στην Πέμπτη δημοτικού...αιτία ήταν ένας Amstrad CPC464 με κασέτα και έγχρωμη οθόνη! Το μηχάνημα ήταν μαγεία σκέτη!! Δεν υπάρχουν λόγια να την περιγράψω!

Απο τότε άρχισα να διαβάζω το Micromad και να πληκτρολογώ παρέα με τον ξάδερφό μου άπειρες ώρες τα listings σε BASIC για να τα "τρέξουμε"!...

Η συνέχεια μετά ειναι μεγάλη και περιπετειώδη!

Έκτη Δημοτικού ή Πρώτη Γυμνασίου πρέπει να ήταν.... πάντως σίγουρα ήταν καλοκαίρι.

Αυτό που θυμάμαι με σιγουριά είναι ότι στην γειτονιά
ήμουν ο πρώτος και καταλαβαίνεται τι χαμός έγινε
με τους φίλους στο σπίτι. Μόνο αντίσκηνο δεν φέρανε :BDGBGDB55:
Τι τράβηξε η καημένη η μάνα μου με εμάς τα τσογλάνια (με την καλή έννοια)?:AFADF0:

Τρίτη πρέπει να πήγαινα όταν πήρα από έναν ξάδερφό μου έναν amstrad cpc464 με κασσετόφωνο και πράσινη οθόνη, μαζί με τον αντάπτορα για να τον συνδέεις και με την τηλεόραση. Μαγικές εποχές...Wec Le Mans, Boulder Dash, Barbarian, Lotus challenge και τόσα άλλα. Αργότερα πήγε στο εξοχικό όπου στο γυμνάσιο έκανα τα πρώτα βήματά μου στον προγραμματισμό με την Basic ενώ μερικές φορές πρώτο έτος πανεπιστήμιο όταν άφηνα το pc στην Αθήνα το έβρισκα σκονισμένο να συνεχίζει να δουλεύει. Θυμάμαι όταν έγραψα κάτι μαθηματικά προγραμματάκια για να λύνει ολοκληρώματα πόσο παραπάνω χρόνο ήθελε από τον τότε κορυφαίο Intel Pentium 200 MMX.
Πάντως η μαγεία δεν πεθαίνει ποτέ από το παιδικό μυαλό. Πριν από λίγα χρόνια, πρέπει να ήταν την εποχή που είχα τον Pentium III 1000 MHz είχα τρέξει έναν emulator και έκανα σύγκριση τα παιχνίδια του Amstrad, με τα παιχνίδια του pentium 200 MMX (πχ Need for Speed 2) και με τα σύγχρονα παιχνίδια του τότε (Need for Speed - Porsche Challenge). Στο μυαλό μου το υπέρτατο παιχνίδι ήταν τα ράλυ που έπαιζα στον Amstrad...ακόμα και τό Need for Speed 2 που το θεωρούσα κορυφαίο ήταν γεμάτο κουτάκια και άσχημα γραφικά σε σχέση με το σήμερα.
Έτσι τον Amstrad τον μάζεψα, τον έχω ακόμα και δεν θα τον δώσω ποτέ, αλλά έπαψα να τον βάζω στην πρίζα έστω μια φορά το εξάμηνο που το έκανα πριν. Αρκεί να τον βλέπω και να γεμίζει το μυαλό μου με τόσες όμορφες αναμνήσεις...

Re: Απάντηση: Λευτέρη τι μας θύμισες τώρα? Amstrad-Spectrum-Amiga-Commodore

PIXEL

Διαβάζαμε για τα παιχνίδια της Amiga 500 και μας έτρεχαν τα σάλια.

Τι είπες τώρα? (βλέπω να την λέω την ατάκα καμμιά 200αρια φορές ακόμα)

Αντώνη θυμάσαι το ετήσιο PIXEL, εκείνο το χοντρό που έβγαινε τα Χριστούγεννα?
Θυμάμαι σκηνικό που έχουμε πάει επίσκεψη σε θείο,
σκάει χαρτζιλίκι ο θείος και με το που βγαίνω από το
σπίτι του πέφτει το μάτι μου στο περίπτερο στο πρώτο ετήσιο PIXEL
που βγήκε. Τρέξανε τα σάλια μου και εννοείται ότι το χτύπησα.
Μπορεί να παίζει να το έχω και στο πατάρι ακόμα.

Το πρωτο μου μηχανημα το απεκτησα το 1985 σε ηλικια 10 ετων το οποιο ηταν ενας TRS-80 (tandy radioshack). Μετα ακολουθησαν ολα τα γνωστα Amstrad cpc464, cpc6128, amiga 500, amstrad pc 1512 , pc 8086, pc 80286 , pc 80386 , pc 80486 κτλ.

trs80-i.jpg

Το πρωτο μου μηχανημα το απεκτησα το 1985 σε ηλικια 10 ετων το οποιο ηταν ενας TRS-80 (tandy radioshack). Μετα ακολουθησαν ολα τα γνωστα Amstrad cpc464, cpc6128, amiga 500, amstrad pc 1512 , pc 8086, pc 80286 , pc 80386 , pc 80486 κτλ.

trs80-i.jpg

Νίκο πρώτη φορά το βλέπω αυτό...
Πες μας ότι το έχεις ακόμα να μας τρελάνεις :BDGBGDB55:

Το 1986 πήρα τον πρώτο μου Amstrad 464. Ακολούθησαν ο 6128 και η Amiga.
Το πρώτο τεύχος του Pixel που έπεσε στα χέρια μου είχε εξώφυλλο μια κηδεία... και έγραφε "Ο Spectrum πέθανε, ζήτω ο Spectrum+" ή κάτι τέτοιο.

Αmstrad 6128.Το το listings σε BASIC εχω αντιγράψει δεν λεγόταν.

Κορυφαίο στα τοτε μηχανήματα με κασσέτα, ήταν το χαρακτηριστικό σφύριγμα της κασσέτας καθώς φόρτωνε και οτι μετά απο κανα τέταρτο που περίμενες να φορτώσει, πολλές φορές "κράσαρε" μιας και η κασσέτα δεν ήταν και οτι πιο αξιόπιστο.

Μαγικές εποχές.

Commodore 64 high end εποχής με δισκέττα 5.25, κασσέτα, οθονη πράσινη 10άδες παιχνίδια, προγραμματα ΚΑΙ προγραμμα με WINDOWS interface που ειχε κειμενογράφο, ζωγραφική και άλλα, το GEOS.

800px-Commodore64.jpg

C64_startup_animiert.gif

:grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043

Last edited:
Με αυτό ξεκίνησα εν έτη 1984.....1Κ μνήμη

Η συνέχεια με
Amstrad 464/664/6128
ZX Spectrum 64
QL
Commodore 64/128
Amiga 500

και μετά μπήκαν στην ζωή μας μπήκαν τα PC :violent-smiley-030: :frusty:

Attachments

• spectrum.jpg
    spectrum.jpg
    37.4 KB · Views: 4
Απάντηση: Re: Απάντηση: Λευτέρη τι μας θύμισες τώρα? Amstrad-Spectrum-Amiga-Commodore

Νίκο πρώτη φορά το βλέπω αυτό...
Πες μας ότι το έχεις ακόμα να μας τρελάνεις :BDGBGDB55:

Φυσικα και το εχω και ειναι στην βαλιτσα του οπως οταν μου το πρωτοεφεραν και λειτουργει.

trs80-case-1.jpg
trs80-case-2.jpg

Amstrad 2286 εν έτη 1988

286 με 1ΜΒ μνήμη (2ΜΒ είχε ο ακριβότερος 386)και σκληρό δίσκο 40MB!!! και μάλιστα με VGA οθόνη!!! 500.000 δρχ. !! :frusty:

amstrad1.jpg

To πείραμα και ρίσκο ταυτόχρονα να βάλει σε αυτό το μηχάνημα Windows η Amstrad (πρώτη απο όλες τις εταιρείες υπολογιστών) σύν κάποια προβλήματα στο hardware έγινε η αιτία για μαζικές επιστροφές προϊόντων σε παγκόσμια κλίμακα, κατέστρεψε την κραταία μέχρι εκείνη την εποχή εταιρεία. Σήμερα υπάρχει μόνο το brandname σε κάκιστης ποιότητας "Hi-Fi" προϊόντα.