LG TV Line-up 2012

Εκ των πραγμάτων δεν είναι αξιόπιστο site, διότι δεν είναι δυνατόν να βγάζει highly recomended μια τηλεόραση που έχει τόσο χαμηλό κοντράστ, δηλαδή που υστερεί στην βασικότερη παράμετρο της εικόνας.

Γιατί το κοντράστ είναι η βασικότερη παράμετρος της εικόνας;

Ειδικός δεν είμαι βέβαια αλλά νομίζω ότι η αντίθεση (ελληνιστί κοντράστ) είναι απλώς μια από τις παραμέτρους που συμβάλουν σε μια καλή εικόνα. Σίγουρα δεν είναι η μοναδική και πιθανότατα για πολλούς χρήστες να μην είναι και η σημαντικότερη. Είναι σαν να λέμε ότι σε ένα αυτοκίνητο το σημαντικότερο είναι η ιπποδύναμη του. Για κάποιους μπορεί αλλά για άλλους παίζει ρόλο το κράτημα του, η άνεση του κ.α.

Και πάλι ξαναλέω δεν είμαι ειδικός. Απλώς εκφράζω τις επιφυλάξεις μου στη μονομανία του μαύρου και της αντίθεσης που πιάνει τους περισσότερους όταν αξιολογούν την εικόνα μιας τηλεόρασης.

Όταν μια τηλεόραση έχει αντίθεση 1000:1 είναι σαν να μιλάμε για ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο που βγάζει 100 ίππους.

Για κάποιους το Honda Civic με 100 ίππους είναι αρκετό άλλοι όμως θα αγοράσουν το Renault Megane με 130 ίππους για να μην τους κάνει σάντουιτς καμιά νταλίκα στην Εθνική.

Ειδικός δεν είμαι βέβαια αλλά νομίζω ότι η αντίθεση (ελληνιστί κοντράστ) είναι απλώς μια από τις παραμέτρους που συμβάλουν σε μια καλή εικόνα. Σίγουρα δεν είναι η μοναδική και πιθανότατα για πολλούς χρήστες να μην είναι και η σημαντικότερη. Είναι σαν να λέμε ότι σε ένα αυτοκίνητο το σημαντικότερο είναι η ιπποδύναμη του. Για κάποιους μπορεί αλλά για άλλους παίζει ρόλο το κράτημα του, η άνεση του κ.α.

Και πάλι ξαναλέω δεν είμαι ειδικός. Απλώς εκφράζω τις επιφυλάξεις μου στη μονομανία του μαύρου και της αντίθεσης που πιάνει τους περισσότερους όταν αξιολογούν την εικόνα μιας τηλεόρασης.
Δεν είναι θέμα μονομανίας είναι θέμα ποιότητας εικόνας. Αν η αντίθεση είναι χαμηλή, τότε τα χρώματα είναι ξεθωριασμένα και η εικόνα "ξεπλυμένη". Συμφωνώ σ' αυτό που λές ότι παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο στην ισορροπημένη απόδωση μιας τηλεόρασης, αρκεί ωστόσο η αντίθεσή της να είναι τουλάχιστον σε σχετικά καλά επίπεδα, και δυστυχώς η συγκεκριμένη lg έχει πολύ χαμηλή αντίθεση για να παραβλεφθεί το συγκεκριμένο κρίσιμο μειονέκτημα. Παντως για να είμαστε δίκαιοι, το συγκεκριμένο site που έκανε το review το τονίζει αυτό το στοιχείο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "After calibration measured black level to 0.08 cd/m2, which is one of the lowest levels we have measured on an IPS based LCD-TV so far. It is not an improvement compared to last year’s line-up, and it is not on par with the typical plasma TV or LCD-TV models from Sharp or Samsung that use a VA type panel with lower black levels. It is acceptable – but not ideal. During daytime the black depth looks fairly good due to LG’s semi glossy coating on the panel but in a dimly lit room you will notice that black is not truly black", δηλαδή ελληνιστί μας λέει ότι η εικόνα της είναι "ξεπλυμένη". Άρα το το review και το site και δεν είναι αναξιόπιστο, απλώς η βαθμολογία του είναι αναντίστοιχη, για λόγους που έχουν να κάνουν ασφαλώς με το μάρκετινγκ και τα διαφημιστικά του έσοδα.

Δεν είναι μεγαλομανία. Τα σημαντικότερα στοιχεία της εικόνας είναι η χαμηλή στάθμη μαύρου και η όσο το δυνατόν υψηλότερη αντίθεση του πάνελ.
Από την στάθμη του μαύρου εξαρτάται η πειστικότητα του μαύρου στο μάτι. Από την αντίθεση, εξαρτάται το πόσο διακριτές είναι οι 256 στάθμες του κάθε χρώματος. Πρέπει να ισχύουν και τα 2 (και χαμηλή στάθμη μαύρου, και υψηλή αντίθεση).

Ok. Δεκτές οι εξηγήσεις. Όμως μου γεννιούνται και άλλες απορίες.

Μπήκα στον πειρασμό να δω μερικές τιμές μαύρου και αντίθεσης από το ίδιο site για διαφορετικές τηλεοράσεις για να τις έχω ως μέτρο σύγκρισης.
Είδα για παράδειγμα την Samsung D8000 (τεχνολογίας LED) και την Panasonic VT30 (τεχνολογίας Plasma):
LG LM7600 -- Μαύρο: 0.08 cd/m2, Brightness: 113 cd/m2, Contrast: 1413:1
Panasonic VT30 -- Μαύρο: 0.02 cd/m2, Brightness: 89 cd/m2, Contrast: 4450:1
Samsung D8000 -- Μαύρο: 0.03 cd/m2, Brightness: 128 cd/m2, Contrast: 4267:1

1) Είναι τόσο σημαντικές διαφορές αυτές στην πράξη; Στο review της LG γράφει ότι ουσιαστικά θέμα με το μαύρο υπάρχει μόνο σε σκοτεινό δωμάτιο.

2) Σε σχέση με αυτές τις τιμές που τοποθετείται μια τυπική CRT 10ετίας και βάλε (όπως αυτή που έχω);

3) Από ποια γωνία μετριέται το μαύρο και πως διαμορφώνεται το επίπεδο του και άρα και το κοντράστ με τη γωνία θέασης; Αν όπως υποθέτω μετριούνται όλα από μηδενικές γωνίες τότε η γωνία θέασης δεν παίζει ρόλο στην αίσθηση του μαύρου που σου δίνει η τηλεόραση σε καθημερινή χρήση; Από το review φαίνεται για παράδειγμα ότι τα πλαίσια IPS έχουν μεγαλύτερη γωνία θέασης από ότι τα πλαίσια της Samsung. Συνεπώς στέκει η υπόθεση μου ότι για τυπικές γωνίες θέασης το μέσο μαύρο που βλέπεις δεν είναι τελικά τόσο κακό;

Οι μετρήσεις της D8000 δεν είναι σωστές , στα περισσότερα site τα νούμερα που δίνουν είναι γύρω στο 2000-2500:1.

Αν θέλεις να βλέπεις από πλάγια μόνο τηλεοράσεις plasma κρατάνε αντίθεση για μεγάλες γωνίες.

Samsung-PN51D6500-viewingangle.jpg

LG-47LM6700-Viewing-Angle.jpg

Last edited:
Η διαφορά κοντράστ της lm7600 των 1413:1 με την vt30 των 4450:1 και την d8000 των 4267:1 είναι πραγματικά χαωτική και αισθητή όχι μόνο το βράδυ αλλά και ντάλα μεσημέρι υπό το φως του ήλιου. Είναι πραγματικά τεράστια η διαφορά και είναι πολύ άδικο να την συγκρίνεις σε θέμα αντίθεσης με αυτές τις δυο τηλεοράσεις. Σε θέμα γωνίας θέασης επίσης είναι άδικο να την συγκρίνεις με plasma τηλεόραση που έχει απεριόριστη γωνία θέασης. Τώρα αναφορικά με το μαύρο υπό γωνία, αυτό γκριζάρει σε όλες τις led ανάλογα το πάνελ που φοράει, σε άλλες περισσότερο όπως στην d8000 σε άλλες λιγότερο όπως στην lm7600, αυτό άλλωστε είναι και το βασικότερο μειονέκτημα των lcd έναντι των plasma, ωστόσο δεν πρέπει να αποτελεί νομίζω πεδίο σύγκρισης μεταξύ των lcd καθώς σε όλες λίγο ως πολύ υφίσταται το συγκεκριμένο πρόβλημα, δηλαδή όλες τις lcd στην καθημερινή χρήση καλό είναι να της παρακολουθείς είτε υπό μηδενική είτε υπό την μικρότερη δυνατή γωνία. Αναφορικά τέλος με τις crt πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ τη σύγκριση, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν υφίσταται πλέον, αποτελεί τεχνολογική ιστορία. Είναι σαν να συγκρίνεις τον Δομάζο με τον Χατζηπαναγή για να συνάγεις συμπεράσματα για τον Λέτο!!!

Ok. Δεκτές οι εξηγήσεις. Όμως μου γεννιούνται και άλλες απορίες.

Μπήκα στον πειρασμό να δω μερικές τιμές μαύρου και αντίθεσης από το ίδιο site για διαφορετικές τηλεοράσεις για να τις έχω ως μέτρο σύγκρισης.
Είδα για παράδειγμα την Samsung D8000 (τεχνολογίας LED) και την Panasonic VT30 (τεχνολογίας Plasma):
LG LM7600 -- Μαύρο: 0.08 cd/m2, Brightness: 113 cd/m2, Contrast: 1413:1
Panasonic VT30 -- Μαύρο: 0.02 cd/m2, Brightness: 89 cd/m2, Contrast: 4450:1
Samsung D8000 -- Μαύρο: 0.03 cd/m2, Brightness: 128 cd/m2, Contrast: 4267:1

1) Είναι τόσο σημαντικές διαφορές αυτές στην πράξη; Στο review της LG γράφει ότι ουσιαστικά θέμα με το μαύρο υπάρχει μόνο σε σκοτεινό δωμάτιο.

2) Σε σχέση με αυτές τις τιμές που τοποθετείται μια τυπική CRT 10ετίας και βάλε (όπως αυτή που έχω);

3) Από ποια γωνία μετριέται το μαύρο και πως διαμορφώνεται το επίπεδο του και άρα και το κοντράστ με τη γωνία θέασης; Αν όπως υποθέτω μετριούνται όλα από μηδενικές γωνίες τότε η γωνία θέασης δεν παίζει ρόλο στην αίσθηση του μαύρου που σου δίνει η τηλεόραση σε καθημερινή χρήση; Από το review φαίνεται για παράδειγμα ότι τα πλαίσια IPS έχουν μεγαλύτερη γωνία θέασης από ότι τα πλαίσια της Samsung. Συνεπώς στέκει η υπόθεση μου ότι για τυπικές γωνίες θέασης το μέσο μαύρο που βλέπεις δεν είναι τελικά τόσο κακό;

δεκτές οι ενστάσεις σου. ας πούμε και να συμφωνήσουμε ότι δεν αποτελεί το κόντραστ αποκλειστικό μέτρο σύγκρισης.

η συγκεκριμένη τι άλλο έχει να ρίξει στο τραπέζι
1) κίνηση
2) σχεδιασμό
3) καλούδια
4) ποιότητα κατασκευής
5) τιμή

ποιο είναι το ατού της ωστε κάποιος να την προτιμήσει????

Η διαφορά κοντράστ της lm7600 των 1413:1 με την vt30 των 4450:1 και την d8000 των 4267:1 είναι πραγματικά χαωτική και αισθητή όχι μόνο το βράδυ αλλά και ντάλα μεσημέρι υπό το φως του ήλιου.

Για τηλεόραση LED χωρίς local dimming το 4267:1 αποτελεί ουτοπία.

Πως έφτασε το fullhd στο νούμερο αυτό (υπενθυμίζω ότι η C8000 είχε μετρηθεί κάτω από 1000:1 στο ίδιο site) είναι άγνωστο.

Για δικούς του λόγους. Αν κάποιον τον καλύπτει όπως παίζει, και του αρέσει, γιατί όχι;
Δεν νομίζω ότι πρέπει να βγάλουμε κατάταξη, και ο κόσμος να αγοράζει την 1η της κατάταξης.

Πως έφτασε το fullhd στο νούμερο αυτό (υπενθυμίζω ότι η C8000 είχε μετρηθεί κάτω από 1000:1 στο ίδιο site) είναι άγνωστο.
Το flatpanelshd δημοσίευσε αυτό το νούμερο, όχι το fullhd, άκυρη η βολή σου.

Το flatpanelshd δημοσίευσε αυτό το νούμερο, όχι το fullhd, άκυρη η βολή σου.

σωστά ο μπεχλιβανίδης το μέτρησε πιο συντηρητικά (6250:1). ρε το τριαντάφυλλο θα το δούμε υπό γωνία????:grinning-smiley-043

δεκτές οι ενστάσεις σου. ας πούμε και να συμφωνήσουμε ότι δεν αποτελεί το κόντραστ αποκλειστικό μέτρο σύγκρισης.

η συγκεκριμένη τι άλλο έχει να ρίξει στο τραπέζι
1) κίνηση
2) σχεδιασμό
3) καλούδια
4) ποιότητα κατασκευής
5) τιμή

ποιο είναι το ατού της ωστε κάποιος να την προτιμήσει????

Φίλε συνονόματε δεν έχω ενστάσεις αλλά απορίες ως πιθανός υποψήφιος αγοραστής. Σε σχέση με την συγκεκριμένη τηλεόραση ξέρω ό,τι έχω διαβάσει στα 1-2 reviews που έχουν βγει.
Αν με ρωτάς τι είναι αυτό που με συγκινεί και ασχολούμαι με τις νέες LG ως υποψήφιες τηλεοράσεις για αγορά (εάν και εφόσον) είναι με σειρά προτεραιότητας:
1) Το παθητικό 3D σε σχέση με το ενεργητικό του ανταγωνισμού. Έχω δοκιμάσει να δω ενεργητικό 3D και το άντεξα για 2-3 λεπτά. Προσωπικά είναι απλώς αποτρεπτικό.
2) Η σχεδίαση χωρίς να είναι η καλύτερη σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι του γούστου μου.

-Για εικόνα προφανώς δεν έχω άποψη γιατί απλώς δεν την έχω δει. Θέλω να ελπίζω ότι τουλάχιστον εμένα θα με ικανοποιεί.

- Για την τιμή την άποψη μου την έχω γράψει μερικά post παραπάνω. Είναι απλώς πανάκριβη και άρα αποτρεπτική για αγορά.

- Για την κίνηση που γράφεις δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται. Φαντάζομαι την κίνηση σε γρήγορες σκηνές; Αν ναι τότε το μόνο που ξέρω είναι αυτό που γράφει το παραπάνω review. Αν το πιστέψουμε είναι τουλάχιστον πολύ αξιοπρεπής.

- Για τα καλούδια δεν ξέρω σε τι ακριβώς αναφέρεσαι. Αν εννοείς για παράδειγμα το τηλεκοντρολ τύπου wii τότε μου φαίνεται (χωρίς να το έχω δοκιμάσει) ότι είναι ιδανική λύση για αλληλεπίδραση με την tv. Αν εννοείς τη σύνδεση με το internet κ.λ.π. τότε νομίζω ότι διαθέτει και από αυτά. Άρα από καλούδια νομίζω καλά πάει ακόμα και αν δεν είναι η πιο πλήρης.

Αυτά σκέφτομαι εγώ ο "αναποφάσιστος αγοραστής" και περιμένω να δω αν όλα αυτά ανατραπούν με το που θα την δω live και (κυρίως) δεν πέσει στην τιμή της.

Να κάνω και μια ακόμα ερώτηση σχετική με το κοντράστ για να μαθαίνω.
Ποια η διαφορά on/off contrast και ansi contrast.(2.531:1) και πως σχετίζονται αυτές οι τιμές με τις τιμές που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές και (συνήθως) περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα μηδενικά;

Σωστή, ώριμη και ειλικρινής προσέγγιση με την οποία συμφωνώ. Είναι όλα αυτά που γράφεις από την μια μεριά και το χαμηλό κοντράστ από την άλλη, με την μπαλάτζα να γέρνει προς την πλευρά του κοντράστ κατά την γνώμη μου.

Για την σχεδίαση θα συμφωνήσω , για το παθητικό θα συμφωνήσω , και για την τιμή θα συμφωνήσω.

Για εικόνα σε 2D όμως που θα είναι το 90% του ότι θα βλέπεις θα αναγκαστείς να κανείς πολλές υποχωρήσεις.

Έχω την εντύπωση ότι οι μετρήσεις δεν γίνονται με την ίδια μέθοδο και τα ίδια όργανα. Ακόμα και διαφορετικές ρυθμίσεις της τηλεόρασης λογικά θα έχουν ως αποτέλεσμα τελείως διαφορετικά νούμερα κοντράστ. Συνεπώς κατά τη γνώμη μου έχει μεγαλύτερη αξία να συγκρίνεις τις σχετικές μετρήσεις διαφόρων μοντέλων τηλεόρασης στο ίδιο site παρά να συγκρίνεις τις τιμές που έβγαλαν για το ίδιο μοντέλο δύο διαφορετικά site.

Έχω την εντύπωση ότι οι μετρήσεις δεν γίνονται με την ίδια μέθοδο και τα ίδια όργανα. Ακόμα και διαφορετικές ρυθμίσεις της τηλεόρασης λογικά θα έχουν ως αποτέλεσμα τελείως διαφορετικά νούμερα κοντράστ. Συνεπώς κατά τη γνώμη μου έχει μεγαλύτερη αξία να συγκρίνεις τις σχετικές μετρήσεις διαφόρων μοντέλων τηλεόρασης στο ίδιο site παρά να συγκρίνεις τις τιμές που έβγαλαν για το ίδιο μοντέλο δύο διαφορετικά site.

Έχει μικρή πρακτική αξία αυτό. Η αντίθεση εξαρτάται από το πάνελ και την τεχνολογία του. Όλα τα sites (αν δεν παραπλανήσουν για διάφορους λόγους) θα μετρήσουν το ίδιο πράγμα, με μικρές αποκλίσεις.

Έχω την εντύπωση ότι οι μετρήσεις δεν γίνονται με την ίδια μέθοδο και τα ίδια όργανα. Ακόμα και διαφορετικές ρυθμίσεις της τηλεόρασης λογικά θα έχουν ως αποτέλεσμα τελείως διαφορετικά νούμερα κοντράστ.

Όσο αυξάνουμε την φωτεινότητα αυξάνεται και η στάθμη του μαύρου άρα διαιρώντας τα δυο και πάλι το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο. Η απόκλιση ποτέ δεν θα είναι 100% όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.