Λίγη βοήθεια για τελικό πολυκάναλο;

Ο χώρος μου είναι γύρω στα 42 τετραγωνικά
Ενώνεται με ένα άλλο δωμάτιο στα ίδια τετραγωνικά αλλά χωρίζεται από ένα μικρό τοιχάκι (σαν φράχτης δηλαδή) σε ένα τμήμα του και το υπόλοιπο είναι τοίχος.
Τσιμέντο οι δύο τοίχοι και οι άλλοι 2 τούβλα
Το πάτωμα είναι πλακάκια χωρίς χαλιά
Υπάρχουν επίσης 3 καναπέδες και 1 βιβλιοθήκη

Σαν κόστος, ο μικρός ο Rotel με ένα pioneer 2020 ή 53/73 πρέπει να κάνει καλή χημεία... Και μάλλον δεν θα χρειαστεί να ξανά ανησυχήσω για οδήγηση ηχείων.
Στην ισοστάθμιση βλέπει τα ηχεία παρόλο που είναι στο pre out σωστά;
Επίσης μπορεί να κοτσάρω αργότερα 2 ηχεία πάνω στον av receiver για 7.1, θα έχω πρόβλημα συνεργασίας;

Τα mission από ότι ακούω είναι όντως δύσκολα ηχεία...!!

Απάντηση: Re: Λίγη βοήθεια για τελικό πολυκάναλο;

Με τα λεφτα του τελικου συν τον av προενισχυτη πας ανετα για εναν RX-V2067 ή ακομα και για... DSP-Z7... που δεν αξιζουν τα λεφτα τους παντως.

Για να καταλάβω, θεωρείς πιο έξυπνη ή ποιο σωστή επιλογή την αγορά του Ζ7 (για πχ) με 2000 από το να πάρει με τα ίδια χρήματα έναν τελικό και έναν av (με 1500+500 για πχ)? Αν ναι θα ηθελα να μου εξηγήσεις τον λόγο.
Το ρωτάω γιατί εγώ θα προτιμούσα να κάνω το αντίθετο και να πάρω τελικό και να μην ξαναασχοληθώ με το θέμα οδήγησης των ηχείων (και να μην με απασχολήσει και στο μέλλον αν αποφασίσω να αλλάξω ηχεία) και να πάρω και έναν οικονομικό av που αν χρειαστεί να τον αλλάξω στο μέλλον δεν θα χάσω πολλά και δεν θα με τσούξει. Αντίθετα αν αποφάσισω να αλλάξω έναν av των 2000 η χασούρα που θα έχω θα είναι πολύ μεγάλη.

Οχι δεν θεωρω πως ειναι καλυτερη επιλογη. Αλλωστε ειπα οτι δεν αξιζουν τα χρηματα τους.
Και η μια επιλογη και η αλλη ειναι υπερβολικες κατα την αποψη μου.
Απλα σε αυτα τα χρηματα υπαρχει και αυτη η προσεγγιση. Που ειναι μιλιμαλιστικη και για καποιον που δεν μπαινει στον κοπο να αλλαζει μηχανηματα καθε 2 ή 5 χρονια τοτε ισως ναι, να ειναι καλυτερη λυση.

Ήμουν στην παρουσίαση των συγκεκριμένων ηχείων στην Crystal Audio και τα οδηγούσαν με τον Onkyo 5007 και πιστεύω πως η οδήγηση ήταν πολύ καλή και σε στάθμες που δεν άντεχες. Πιστεύω πως ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής αυτού του επίπεδου θα σου έκανε τέλεια την δουλεία σου. Οι τελικοί πολυκάναλοι που αξίζουν τα λεφτά τους είναι πολλοί ακριβοί και δεν θα σου πρότεινα κάτι τέτοιο. Οι δε φτηνοί τελικοί είναι λίγο πολύ της κατηγορίας των τελικών που έχουν μέσα τα μεγάλα μοντέλα των ολοκληρωμένων AV.
Αν θες να δεις ποσό καλό τελικό έχει μέσα ένας AV κοίταξε το βάρος του, όσο πιο βαρύς τόσο καλυτέρα τελικά στάδια, το ίδιο ισχύει και με τους τελικούς έκτος και αν το τροφοδοτικό τους είναι διακοπτικό.

Ο 3007 επαιζε στην παρουσιαση της Crystal Audio. Kαι στην κατηγορια του 3007 παιρνει τον LX83 εδω που ειναι περιπου στα ιδια χρηματα με τον 3008 απο Γερμανια! Ολα αυτα, αν βεβαια επιλεξει αυτη τη λυση ο φιλος..

Βέβαια αυτός που συμφέρει είναι ο 73 γιατί αυτά που λείπουν από τον 73 σε σχέση με τον 83 είναι πιθανόν χαρακτηριστικά που δύσκολα θα τα πλήρωνε κάποιος και οι τιμές 1098 για 73 και 1550 για τον 83.

Ειχα τον LX73, τον αλλαξα με τον LX83 και δε το μετανιωσα. Η μεγαλυτερη ισχυς, το Full Band Phase Control, το 32bit DAC, και το RF remote control (400 εχει μονο του) αξιζουν πραγματικα. Ο 83 ακουγεται καλυτερα. Βεβαια εχεις δικιο για το οτι ο LX73 ειναι μια πολυ καλη επιλογη, αλλα αν υπαρχει η οικονομικη δυνατοτητα, ο 83 αξιζει τη διαφορα.

Βεβαία οφείλω να πω πως εγώ είχα πάρει τον ONKYO 5007 1650 παραδοτέο σπίτι μου από την Γερμάνια. Άλλη κατηγορία μεγαλύτερο μηχάνημα και το διάλεξα γιατί σε Εγγλέζικα περιοδικά παραμιλούσαν για τον προενισχυτή του, έπαιζε εκπληκτικά Audio. Για το audio και γενικά για τα δυο κυρίως κανάλια χρησιμοποιώ ένα δυκάναλο τελικό.
Τα κυρίως ηχεία μου είναι δύσκολα και έχουν απαιτήσεις.

Last edited:
Πω πω, ομολογώ ότι το thread έχει αποκτήσει πολύ ενδιαφέρον...
Μου αρέσει που υπάρχει πολυφωνία και μπορούμε να βρούμε όλες τις εναλλακτικές και να τις συζητήσουμε...
Να ρωτήσω, η τεχνολογία Class D σε σχέση με την συμβατική είναι καλύτερη ή χειρότερη ακουστικά;
Αν ξέρει κάποιος που έχει αποκτήσει και τα 2 μέχρι τώρα θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας πει τι άκουσαν τα αυτιά του:music-smiley-004:

Μέχρι στιγμής μου φαίνεται δελεαστικό να χτυπήσω τον 73 και να πάρω τελικό αργότερα...
Το θέμα όμως είναι ότι ο Pioneer υποστηρίζει 8-16ohm και πολύ βαριά 6-16ohm με απασχολεί. 8-16Ohm λέει και ο sony.
Δε λέω, άλλη κατηγορία τιμής τα 2 προϊόντα μεταξύ τους αλλά μήπως θα έχω πάλι παραμορφώσεις;
Τα ηχεία θέλω να μπορώ να τα πάω να πηγαίνουν και λίγο πιο χαμηλά από 80hz

@Takisspanos τι ηχεία έχεις που είναι τόσο απαιτητικά ώστε να μην τα σηκώνει ο Onkyo; Φαντάζομαι θα έχουν τεράστιες μονάδες...

O Τάκης έχει martin logan. Δεν υπάρχει περίπτωση να παίξουν με ολοκληρωμένο.
Σχετικά με τους class D συνήθως είναι "ψυχροί" (προσωπική άποψη πάντα).
Ο Pioneer δεν θα έχει πρόβλημα να οδηγήσει τα ηχεία σου. Απλά δεν θα τα οδηγήσει τόσο καλά όσο ένας τελικός.

ΥΓ. Μέλος μας εδώ μέσα οδηγεί με ΟΝΚΥΟ (νομίζω 906) 7 ηχεία όλα 4ωμα. Δεν έχει πρόβλημα αλλά αν τα οδηγούσε με τελικό το αποτέλεσμα θα ήταν παρα πολυ καλύτερο.

Έχω τα Martin Logan Assent και είναι πολύ απαιτητικά . Το σύστημα μου είναι προσανατολισμένο στον ήχο γι αυτό και πηρά τελικό δικάναλο, αν ήταν να με ενδιέφερε περισσότερο το Home Cinema θα εμένα μονό με AV ενισχυτή. Ο λόγος που πηρά αυτά τα ηχεία, της τάξεως των 7000 , είναι πως ασχολούμαι περισσότερο με μουσική παρά με Home Cinema. Πιστεύω πως με έναν Pioneer 73 θα είσαι υπέρ ευχαριστημένος . Πολλές φορές δίνουμε χρήματα σε μηχανήματα που δεν θα μας δώσουν αντίστοιχη απόδοση. Οι ενισχυτές οι πολυκάναλοι ως επί το πλείστον προσπαθούν να μας δώσουν ισχύ γιατί έχουν σχεδίαση για Home Cinema εν αντίθεση με τους δικάναλους που προσπαθούν να μας δώσουν περισσότερο ηχητική ποιότητα λόγο που έχουν σχεδιάσει για μουσική. Η Class D έχει και κάλους ακριβούς ενισχυτές και κακούς, οι όποιοι είναι φτηνοί, το κακό είναι πως δεν μπορείς να έχεις πολλές επιλογές. Επιμένω πως με τα ηχεία σου, με έναν Pioneer 73 θα είσαι υπέρ ευχαριστημένος, μην ξεχνάς πως το Subwoofer έχει δικό του ενισχυτή και θα σου δίνει πολλή ισχύ στα χαμηλά.

Παιδιά κάτι που σκέφτομαι τον τελευταίο καιρό,
Αν χτυπήσω σε πρώτη φάση έναν pioneer lx53 και αργότερα τον μικρό τελικό rotel 1565;:idea:
Τι νομίζετε γι αυτό το πάντρεμα;
Είναι καλύτερος ο rotel από τον ολοκληρωμένο σε επίπεδο οδήγησης ή δεν θα δω διαφορά;
Μήπως δεν αξίζει τον κόπο;

Απάντηση: Re: Λίγη βοήθεια για τελικό πολυκάναλο;

Παιδιά κάτι που σκέφτομαι τον τελευταίο καιρό,
Αν χτυπήσω σε πρώτη φάση έναν pioneer lx53 και αργότερα τον μικρό τελικό rotel 1565;:idea:
Τι νομίζετε γι αυτό το πάντρεμα;
Είναι καλύτερος ο rotel από τον ολοκληρωμένο σε επίπεδο οδήγησης ή δεν θα δω διαφορά;
Μήπως δεν αξίζει τον κόπο;

Προσωπικά είμαι πάντα υπέρ του τελικού. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση έχω αμφιβολίες στο αν θα προσφέρει κάτι ο συγκεκριμένος τελικός (άσχετα με το ότι είναι class D που δεν είμαι υπέρ).

Δηλαδή εννοείς ότι ο lx53 υπερκαλύπτει τον rotel ή έχει να κάνει με την απόδοση στην μουσική των class d ενισχυτών;
Θα μπορούσα να πάω για τον lx73 μια και έξω αλλά μου φαίνεται πιο έμπιστη η rotel στις προδιαγραφές της για το THD, Damping Factor και Watt.
Επιπλέον λέει όλα τα κανάλια οδηγούμενα και επίσης εγγυάται 4 Ohm Nominal support...

Σίγουρα ένας τελικός είναι καλύτερος από έναν ολοκληρωμένο αλλά φοβάμαι ότι ο συγκεκριμένος rotel δεν θα το κάνει την διαφορά.

Κοιτούσα τα specs των ηχείων και εκτός των 2 μπροστινών, τα υπόλοιπα είναι 100WRMS και 200W PEAK. Τα μπροστινά δίνουν 150WRMS και 300W Peak.
Ο ολοκληρωμένος δεν μπορεί να το καλύψει αυτό, έτσι δεν είναι;
Οπότε ο τελικός θα τα οδηγήσει ακριβώς στα όρια τους χωρίς να τα υπερβεί και άρα δεν ρισκάρω να τα καταστρέψω από υπερβολική ένταση ή από ψαλίδισμα. (100W~8Ohm, 200W~4Ohm)
Εκεί ποντάρω και κοιτάω τον μικρό αντί για τον μεγάλο rotel.
Κολάω και στο ότι δεν ξέρω κατά πόσο επαρκής είναι ο lx53 γι αυτή την δουλειά έτσι ώστε να κρίνω αν παραγματικά χρειάζομαι τελικό ή όχι.
Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια -bye-

Επέτρεψε μου να διαφωνήσω. Εγώ θα κοίταζα πολύ ποιο δυνατό τελικό. Εγώ είχα τα opera mezza (Recommended Amplifier Rating 10-70W) και τα οδηγούσα με τον adcom (5Χ300W) και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Μην φοβάσαι ότι θα τα καταστρέψεις.

Άργησες και ο Pioneer 73 από 1100 πήγε στα 1500 όποτε το μόνο που σου μένει και αξίζει για τα χρήματα σου είναι ο Onkyo 808 από Γερμανία περίπου στα 900 και αυτόν τον βρίσκεις δύσκολα γιατί αλλάζει μοντέλο το οποίο δεν έχει αναγγελθεί ακόμη.
Δεν καταλαβαίνω τι θα του αλλάξουν αφού είναι 3D, στον 608 που τον έκαναν 609 δεν βλέπω διαφορά, δεν μπορώ να καταλάβω την λογική.

Last edited:
Από ότι φαίνεται λόγω του σεισμού παίζει να ανέβηκαν οι τιμές...
Ίσως οι νέοι ενισχυτές πάνε σε 11.1 που συζητιέται πολύ τελευταία.

Σχετικά με τον τελικό, πιστεύω πως έχεις δίκιο και μάλλον θα κάνω οικονομία για τον μεγαλύτερο που έχει και πολύ καλά review και θα μου δώσει επιπλέον headroom...
Θα το κοιτάξω...
Ευχαριστώ και πάλι για τις προτάσεις και την συμμετοχή!!-bye-