Λίγη βοήθεια για το νέο;

Gryzor

New member
26 February 2009
36
Καλησπέρα άπαντες... πριν λίγο βρήκα το φόρουμ αυτό κι έχω βουτήξει στην ανάγνωση. Έχω μερικά αναπάντητα (ακόμη - αν και ήδη έμαθα αρκετά!) ερωτήματα, κι ελπίζω στη βοήθειά σας:

Κατάσταση: ανακαινίζω διαμέρισμα. Η μέγιστη διάσταση του σαλονιού (από τοίχο σε τοίχο) είναι κάπου 4.5μ. Υπάρχει μία σχετικά κοινή πηγή, η Sony DAR-RH1000 (όχι HDMI έξοδος) η οποία με καλύπτει αρκετά από πλευράς ήχου, τουλάχιστον, και δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα. Υπάρχει κι ένα Xbox 360, αλλά όχι άλλη πηγή 720/1080 περιεχομένου. Μπορεί να προστεθεί, αργότερα, κάποιο φτηνό BR, αν και δεν ξέρω αν μπορώ να το συνδέσω στον ενισχυτή του RH1000.

Συνθήκες: επειδή σπανίως θα βλέπω μόνος μου, δηλαδή σπανίως θα υπάρχουν ιδεατές συνθήκες θέασης (όλο και κάποιο κεράκι θα καίει, να βλέπουμε πού είναι το κρασί και το τασάκι), ξέρω ότι ό,τι και να πάρω θα χάσω μέρος της απόδοσης.

Ανάγκες:Για πρώτη φορά θα αγοράσω προτζέκτορα να βλέπω σαν άνθρωπος τις ταινιούλες και κάποια σήριαλ, παρά τη γκρίνια του έντερον ημίσεος. Θα χρησιμοποιείται πρωτίστως για την προβολή (αρκετών) ταινιών και σειρών, αλλά και για παιχνίδια (προς το παρόν: 360). Δεν είμαι χομπίστας του είδους - κοινώς δεν είμαι audiophile ή videophile, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκτιμώ την ποιότητα (αν και όχι, δεν μπορώ να ακούσω π.χ. τη διαφορά ανάμεσα σε ηχείο των 1000 και των 2000 ευρώ).

Budget: στόχευα γύρω στα 1500 για το σετ (μαζί με οθόνη), αν και δεν βλέπω να με 'βγάζει'. Πάντως είμαι μαζεμένος γιατί ανακαίνιση είναι αυτή, θα στεγνώσω...

Ερωτήματα:

• δεδομένου ότι όλα θα βαφτούν κτλ, σκέφτομαι να ανοίξω κανάλι μέσα στον τοίχο για να κρύψω τα καλώδια. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να προεγκατασταθούν. Τί καλώδια να περάσω;
  • Σε αυτή την απόσταση, τί μέγεθος οθόνης να βάλω; Η 2μετρη μου φαίνεται πολύ μικρή...
  • Σε αυτή την απόσταση (υποθέτω μείον μισό μέτρο για τον προτζέκτορα, άντε να φέρω άλλο μισό μέτρο μπροστά την οθόνη), οικονομικοί προτζέκτορες μπορούν να δείξουν με ικανοποιητική απόδοση; Σε τί μέγεθος;
  • ...τί να πάρω; :D Σκέφτομαι τον PT-AX200E της Pana, θα είναι αρκετό κάτι τέτοιο; Άλλες παρόμοιες επιλογές;

Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Θα εκτιμήσω όλες τις απαντήσεις, καθότι πραγματικά λίγα πράγματα ξέρω για τις τρέχουσες προσφορές της αγοράς....

ΥΓ. Χμ, το projectorcentral (άλλο ένα site που βρήκα από εδώ!) μου λέει ότι ο συγκεκριμένος θα βγάλει 98" στα 4μ. Λίγο δεν είναι, για 4μ; :(

Last edited:
Για τον projector νομιζω οτι καλό θα ήταν να περάσεις εκ των προτέρων ένα καλό (θωρακισμένο) καλώδιο ρεύματος ή ίσως δυο σωλήνες μεγάλης διατομής (π.χ. Φ40) για να έχεις ξεχωριστά σήμα/ρεύμα και να έχεις λιγότερες παρεμβολές.
Επίσης, στο χώρο που σκέφτεσαι να βάλεις όλα τα μηχανήματα θα μπορούσες να βάλεις μια πρίζα δικτύου ethernet για να είσαι καλυμμένος από άποψη internet εαν θελήσεις να αναβαθμίσεις το σύστημά σου-τώρα πια είναι πολλές οι πηγές/ενισχυτές κλπ που χρησιμοποιούν το internet.

Για τον projector νομιζω οτι καλό θα ήταν να περάσεις εκ των προτέρων ένα καλό (θωρακισμένο) καλώδιο ρεύματος ή ίσως δυο σωλήνες μεγάλης διατομής (π.χ. Φ40) για να έχεις ξεχωριστά σήμα/ρεύμα και να έχεις λιγότερες παρεμβολές.
Επίσης, στο χώρο που σκέφτεσαι να βάλεις όλα τα μηχανήματα θα μπορούσες να βάλεις μια πρίζα δικτύου ethernet για να είσαι καλυμμένος από άποψη internet εαν θελήσεις να αναβαθμίσεις το σύστημά σου-τώρα πια είναι πολλές οι πηγές/ενισχυτές κλπ που χρησιμοποιούν το internet.

Σ'ευχαριστώ για τις συμβουλές :)

Για τα καλώδια, όντως σκεφτόμουνα θωρακισμένο καλώδιο, μια που θα είναι δίπλα-δίπλα για μερικά μέτρα (3-4), και δεν νομίζω να είναι πρόβλημα το να βάλω δύο σωλήνες αντί για ένα κανάλι, αφού θα το γκρεμίσω/χτίσω όπως θέλω... Το πλεονέκτημα με τους μεγάλους σωλήνες είναι ότι, αν χρειαστεί, θα μπορέσω να τραβήξω πάλι κάτω ένα καλώδιο που τυχόν χαλάσει (αν και το πέρασμα νέου θα είναι πιο προβληματικό)...

Όσο για το ethernet: μου το προτείναν κι άλλοι, για όλο το σπίτι, αλλά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο μια που με ένα καλό ασύρματο μπορείς να πιάσεις αρκετά ψηλές ταχύτητες, ενώ πλέον υπάρχουν (νομίζω) και αξιόπιστες λύσεις για LAN over Power...

Ευχαριστώ και πάλι, ιδιαιτέρως. Ελπίζω να με φωτίσετε και στα υπόλοιπα ερωτήματα για να καταλήξω κάπου!

Θέμης

Για το καλώδιο που τυχόν θα χρειαστεί να περάσεις εκ των υστέρων μην ανησυχείς, γιατί πάντα υπάρχει η δοκιμασμένη λύση της ατσαλίνας που θα σε βγάλει απο τη δύσκολη θέση. Επίσης θα πρέπει να σκεφετείς και τις θέσεις/ύψη των ηχείων σου, ωστε να περάσεις ανάλογα καλώδια σήματος (οπωσδήποτε για τα πίσω) και να μην έχεις μερεμέτια μετά.
Για το ethernet, θεωρώ οτι τις ταχύτητες και τη σταθερότητα που θα έχεις με το ενσύρματο πολύ δύσκολα θα τις έχεις με οποιαδήποτε άλλη λύση. Εφόσον κάνεις ανακαίνιση, το κόστος αυτό θα είναι συγκριτικά μικρό και νομιζω οτι στο μέλλον θα σε γλυτώσει απο πολλά έξοδα και λύσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Καλή δουλειά!-bye-

Να πώ την αλήθεια, η ατσαλίνα δεν ξέρω τί είναι, αλλά κάτι σε έλασμα μου φέρνει;

Τα ηχεία δυστυχώς δεν θα τα προϋπολογίσω στο εγχείρημα γιατί θα είναι τα πρώτα που θα αλλαχθούν μελλοντικά. Ας είναι, έτσι όπως είναι ο χώρος τα πίσω (που θα είχαν νόημα τα κανάλια) κρύβουν τα καλώδιά τους πίσω από τον καναπέ.

Σχετικά με το δίκτυο, δεν διαφωνώ καθόλου με αυτό που λες, το θέμα είναι αν θα χρειαστώ την έξτρα ταχύτητα... Πάντως, έχω αρχίσει να το σκέφτομαι. Η καλωδίωση πώς θα πρέπει να είναι; Πρέπει να τραβήξω από ένα CAT5 από κάθε δωμάτιο που θέλω μέχρι το switch/router (δηλαδή να καταλήγουν 4-5 καλώδια στο μέρος που θα είναι αυτός); Ή υπάρχει πιό απλή λύση;

Αλλά, αυτό είναι λίγο δευτερεύον... περισσότερο με καίνε τα άλλα ερωτήματα: τί καλώδια πρέπει να περάσω για τον προτζέκτορα, το μοντέλο, η απόσταση...

Ευχαριστώ και πάλι, καλή Κυριακή σε όλους!!!

Να πώ την αλήθεια, η ατσαλίνα δεν ξέρω τί είναι, αλλά κάτι σε έλασμα μου φέρνει;

Τα ηχεία δυστυχώς δεν θα τα προϋπολογίσω στο εγχείρημα γιατί θα είναι τα πρώτα που θα αλλαχθούν μελλοντικά. Ας είναι, έτσι όπως είναι ο χώρος τα πίσω (που θα είχαν νόημα τα κανάλια) κρύβουν τα καλώδιά τους πίσω από τον καναπέ.

Σχετικά με το δίκτυο, δεν διαφωνώ καθόλου με αυτό που λες, το θέμα είναι αν θα χρειαστώ την έξτρα ταχύτητα... Πάντως, έχω αρχίσει να το σκέφτομαι. Η καλωδίωση πώς θα πρέπει να είναι; Πρέπει να τραβήξω από ένα CAT5 από κάθε δωμάτιο που θέλω μέχρι το switch/router (δηλαδή να καταλήγουν 4-5 καλώδια στο μέρος που θα είναι αυτός); Ή υπάρχει πιό απλή λύση;

Αλλά, αυτό είναι λίγο δευτερεύον... περισσότερο με καίνε τα άλλα ερωτήματα: τί καλώδια πρέπει να περάσω για τον προτζέκτορα, το μοντέλο, η απόσταση...

Ευχαριστώ και πάλι, καλή Κυριακή σε όλους!!!

Καλά το υπέθεσες, η ατσαλίνα είναι ένα εύκαμπτο έλασμα μεγάλου μήκους που στη μια της άκρη αγκιστρώνεις το καλώδιο που θέλεις να περάσεις και μετά σπρώχνεις μέσα στο σωλήνα/κανάλι την ελεύθερη ακρη της, η οποία δε διπλώνει και προχωράει άνετα μέχρι να βγει στην αλλη μερια. Όταν την σπρώξεις όλη, στην άλλη μεριά θα έχεις βρεί περασμένο το καλώδιο που έδεσες στην άκρη της!

Για τα ηχεία δε σε δεσμεύει σε τίποτα το να κάνεις μια προεργασία και να αφήσεις αναμονές καλωδίων εκεί που θα μπούν, έστω και μελλοντικά, τα ηχεία που μπορεί να είναι οτιδήποτε τύπου/μάρκα θελεις.

Πέρα απο την ταχύτητα που (κάποτε) σίγουρα θα χρειαστείς, το 6 έχει και θωράκιση, οπότε θα λειτουργεί απροβλημάτιστα ότι κι αν γίνει στο μέλλον. Εσύ θα πρέπει να αποφασίσεις για το χώρο που θα είναι το modem/router σου ή και το switch και απο εκεί να τραβήξεις καλώδια που θα καταλήγουν σε διπλές πρίζες (Τ/Φ και ΝΕΤ) στο κάθε δωμάτιο που θέλεις να έχεις πρόσβαση. (παραπάνω μη ρωτάς γιατί απο συνδεσμολογίες και τέτοια δεν ξέρω, άσε που έτσι θα γίνουν κλέφτες κι οι ηλεκτρολόγοι :flipout:)!!

Το καλώδιο ρεύματος δεν ξέρω αν θα πρέπει να είναι κάτι ιδιαίτερο, γιατί οι προβολείς δεν είναι και τόσο ενεργοβόροι-πάντως θωράκιση θα πρέπει να έχει για να μη μπλέκει με αυτό το σήματος (μάλλον HDMI). Αυτό όμως καλό θα ήταν να μπεί τελευταίο, αφού αποφασίσεις τι λεφτά θέλεις να δώσεις, γιατί λόγω μήκους μπορεί να ανέβει σε αρκετά ψηλά επίπεδα.
Ελπίζω να βοήθησα λίγάκι-bye-

Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τον φίλο Σπύρο, θα κάνω όμως δυο διευκρινήσεις:

Το καλώδιο CAT6 δεν είναι απαραίτητα θωρακισμένο. Αν θέλεις να βάλεις θωρακισμένο, θα πρέπει να πας σε τύπο STP ή FTP. Προσωπικά, το θεωρώ υπερβολή για οικιακό περιβάλλον.

Επίσης, το καλώδιο τροφοδοσίας του προβολέα επίσης δεν υπάρχει λόγος να είναι θωρακισμένο. Η απλή τήρηση της πάγιας τακτικής διαχωρισμού των ασθενών ρευμάτων από τα ισχυρά (από τον ηλεκτρολόγο σου) θα εξασφαλίσει ότι δεν θα έχεις παρεμβολές.

Κατά τα άλλα, η άποψή μου είναι ότι για τον προβολέα θα πρέπει να περάσεις minimum ρεύμα, HDMI και component, με επιθυμητά δεύτερο HDMI, καλώδιο CAT5e και remote για ηλεκτρικό πανί.

Όσο για την καλωδίωση του δικτύου, το σωστό είναι όντως να περάσεις καλώδια από όλα τα δωμάτια (ακόμα και από την κουζίνα), τα οποία να καταλήγουν σε ένα σημείο στο οποίο θα βάλεις κάποιο patch panel και κάποιο switch. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να έχεις προβλέψει να έρχεται και το καλώδιο του τηλεφώνου, ώστε να μπορείς να τοποθετήσεις και το ADSL router σου, καθώς και να υπάρχει παροχή ρεύματος.

Η λύση του ασύρματου είναι βολική για κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι 100% αθώα ούτε 100% αξιόπιστη. Επίσης, αν μεταφέρεις μεγάλα αρχεία, είναι και πολύ αργή σε σχέση με το πλέον standard Gigabit Ethernet.

Ευχαριστώ (και πάλι) παιδιά...

Σχετικά με τα καλώδια, σκέφτομαι τελικά component, RCA (???), HDMI (θα δώ για δεύτερο, αναλόγως κόστους!!), scart (έχει νόημα; έχουν οι προβολείς scart είσοδο; Ή, αν χρειαστεί μήπως να μετατρέψω στο μέλλον το scart σε component και να το στείλω;). Και με πιο απλά σήματα τί γίνεται, π.χ. s-video?

Για την καλωδίωση για δικτύωση έχω το εξής: ΟΚ, περνάω ένα CAT5e από κάθε δωμάτιο, αλλά στο σημείο συνάντησης πώς τα βγάζω από τον τοίχο; Δεν έχω βρεί ένα επιτοίχιο πάνελ για να είναι τα πριζάκια στον τοίχο, πρέπει να βγουν γυμνά από τις τρύπες και να τα συνδέσω μετά; Αηδία! :(

Αυτά για τα καλώδια - με πείσατε για το δίκτυο :)

Τώρα, για προτζέκτορα;;;

ΥΓ Αλήθεια, HDMI 5μετρο πού θα βρω;;

Last edited:
Έχοντας περασμένο το καλώδιο component, πρακτικά είσαι καλυμμένος και για τα υπόλοιπα αναλογικά σήματα (composite, s-video) καθότι όλοι πρακτικά οι AV ενισχυτές τα κάνουν convert σε component.

Θέμα SCART δεν υπάρχει. Κανένας (σοβαρός) προβολέας δεν έχει τέτοια υποδοχή.

Όσο για το δίκτυο, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις τα καλώδια γυμνά μεν, αλλά στο εσωτερικό ενός ηλεκτρολογικού κουτιού ή ντουλάπας, όπου θα υπάρχει και αρκετός χώρος για το patch panel (το οποίο μπορεί να βιδωθεί στον τοίχο) και τα δικτυακά.

Με λίγη σκέψη και μελέτη θα τα βολέψεις μια χαρά.

HDMI καλώδιο 5μ θα βρεις οπουδήποτε - από τα Πλαίσιο / Eshop / κτλ. μέχρι εξειδικευμένα καταστήματα.

Όσο για τον προβολέα, με budget 1500 μαζί με πανί οι επιλογές σου περιορίζονται σε μοντέλα 720p, δηλαδή ουσιαστικά παλιά τεχνολογία.

Αν μπορείς να ανέβεις λίγο, θα πάρεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ένα σύγχρονο εισαγωγικό μηχάνημα στα 1080p.

Με την τοποθέτηση έχεις άνεση; Πιστεύεις ότι θα χρειαστείς lens shift για να τον τοποθετήσεις σωστά;

Έχοντας περασμένο το καλώδιο component, πρακτικά είσαι καλυμμένος και για τα υπόλοιπα αναλογικά σήματα (composite, s-video) καθότι όλοι πρακτικά οι AV ενισχυτές τα κάνουν convert σε component.

Θέμα SCART δεν υπάρχει. Κανένας (σοβαρός) προβολέας δεν έχει τέτοια υποδοχή.

Σ'ευχαριστώ, αυτό σκεφτόμουνα κι εγώ. Πάντως θα φροντίσω το κανάλι να είναι αρκετά φαρδύ για να χωρέσει κι άλλα στο μέλλον...

Όσο για το δίκτυο, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις τα καλώδια γυμνά μεν, αλλά στο εσωτερικό ενός ηλεκτρολογικού κουτιού ή ντουλάπας, όπου θα υπάρχει και αρκετός χώρος για το patch panel (το οποίο μπορεί να βιδωθεί στον τοίχο) και τα δικτυακά.

Ναι, αυτό σκέφτηκα κι εγώ, αλλά δεν υπάρχει κατάλληλη τοποθεσία δυστυχώς. Όμως είδα ότι η Legrand έχει κάτι σαν patch panel που είναι εντοιχιζόμενο και με χώρο για ρουτεράκι μέσα, οπότε το σκέφτομαι... Το συγκεκριμένο είναι σαν μικρός ηλεκτρικός πίνακας.

Όσο για τον προβολέα, με budget 1500 μαζί με πανί οι επιλογές σου περιορίζονται σε μοντέλα 720p, δηλαδή ουσιαστικά παλιά τεχνολογία.

Αν μπορείς να ανέβεις λίγο, θα πάρεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ένα σύγχρονο εισαγωγικό μηχάνημα στα 1080p.

To σκεπτικό είναι ότι με αυτά τα χρήματα παίρνω (νομίζω) πολύ καλό στα 720 αλλά με λίγο παραπάνω παίρνω μετριότατο 1080...

Με την τοποθέτηση έχεις άνεση; Πιστεύεις ότι θα χρειαστείς lens shift για να τον τοποθετήσεις σωστά;

Πολύ σωστή ερώτηση. Δεδομένου ότι η καλωδίωση θα γίνει τώρα, ενώ ο προτζέκτορας θα αγοραστεί μετά, το lens shifting θα ήταν όντως επιθυμητό...

Καλό μεσημέρι :)
Θ

Να ρωτήσω τη γνώμη σας για τον Epson EMP-TW700? Με έχουν φάει φίλοι ότι είναι τέλειος...

πες του φιλου σου οτι την λεξη τελειο δεν την εχει το λεξικο
ουτε προβλεπεται να την εχει-bye-

Προφανές ώς διαπίστωση, όχι ιδιαίτερα διαφωτιστικό και βοηθητικό όμως... :)

To σκεπτικό είναι ότι με αυτά τα χρήματα παίρνω (νομίζω) πολύ καλό στα 720 αλλά με λίγο παραπάνω παίρνω μετριότατο 1080...

να προτιμησεις το μετριοτατο....

να προτιμησεις το μετριοτατο....

"Λίγο" παραπάνω;; Από τα 600 που έχει ο Χ9 ας πούμε;

Σορρυ, μπερδεύτηκα τώρα :D

Ασχέτως, εσύ σε τί τιμή βρίσκεις μετριο full?

Κακα τα ψεματα απο 1500-2000 περιπου ξεκινας για 1080. Και δεν θα το ελεγα και μετριο, μια χαρα ειναι σε συγκριση με μοντελα των 5000 ευρω. Αλλα ειλικρινα δεν αξιζει για κανενα λογο να μην παρεις προβολι 1080. Πεταμενα λεφτα για εμενα. Απλα...

Μεγάλη συζήτηση... Πάντως, όπως μου είπε μέλος του φόρουμ (και από τότε το έψαξα), στις ίντσες που συζητάμε και για τις συνηθισμένες αποστάσεις, το μάτι δεν φαίνεται να βλέπει τη διαφορά. Γνώμη μου είναι ότι, ίσως, οι FullHD λόγω τιμής και τοποθέτησης στην αγορά είναι εν γένει καλύτεροι στα λοιπά χαρακτηριστικά και δείχνουν καλύτερα.