Λιγη βοηθεια σε ενα αδαη.. Lumix DMC-FZ50B vs Lumix FZ18

Orbitech

New member
9 January 2007
4
Καλησπερα σας και χρονια πολλα σε ολους.

Τις τελευταιες μερες εχω βαλθει να αγορασω μια ψηφιακη dslr like φωτογραφικη και ωντας τελειως αδαης στο θεμα της φωτογραφιας θα ηθελα την γνωμη σας. Προσωπικα με ενδιαφερει μια all around λυση που να μπορει να προσφερει τα παντα με καλες επιδοσεις. Δηλαδη για να εξηγουμαι. Και καλα MP, και καλο video και γενικα οσο το δυνατον καλυτερα χαρακτηριστικα.
Δυσκολευομαι βεβαιως να βρω την καταλληλη αλλα ψαχνωντας κατεληξα σε αυτα τα 2 μοντελα που προσφερουν απο οτι βλεπω αυτα που θελω.

Και τα 2 εχουν 10 και 8MP αντιστοιχα που προσωπικα θεωρω οτι ειναι αρκετα τουλαχιστον για εμενα τον πρωταρη, πολυ καλα χαρακτηριστικα και εχουν και 16:9 video που ειναι μεγαλο συν για εμενα (848 x 480@30fps) και οχι 640x480@30fps max και raw format για περαιτερω καλο editing στο σπιτι

Προσωπικα δεν μπορω να διαλεξω μια απο τις 2. Η FZ50 θεωρειται μεγαλυτερο μοντελο και απο οτι ειδα απο το τοπικ εχει και καποια καλυτερα χαρακτηριστικα. Η FZ 18 απο την αλλη εχει 8ΜP αλλα 18x οπτικο zoom.

Οποτε οι ερωτησεις μου πανω κατω ειναι οι εξης :

1. Θεωρειται μεγαλο κερδος το 18x vs 12x οπτικο zoom?
2. Καλυτερα να παω σε μια εστω και οριακα καλυτερη φωτογραφικη (fz50) με περισσοτερα MP παρα να προσεξω το optical zoom που ειναι μικροτερο?

Εριξα μια γρηγορη ματια και βρηκα καποιες χρησιμες πληροφοριες σε αυτο το τοπικ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=18080, αλλα θα ηθελα την γνωμη σας για αυτες τις 2 και πια θα αγοραζατε εσεις στην θεση μου. Εαν ειναι δυνατον να το αιτιολογησετε θα το εκτιμουσα.

Μπορει οι δικες μου αποριες να ειναι τελειως αστοχες και να μου διαφευγουν αλλα πραγματα πιο σοβαρα, οποτε μην διστασετε να μου τονισετε τι θα προσεχατε εσεις με την εμπειρια σας.

Τελος σημαντικοτατο εαν εχετε καποιο αλλο μοντελο να προτεινετε με τα χαρακτηριστικα που θελω απλα καντε το θα το εκτιμησω :)

Αυτα και ελπιζω να μην σας κουρασα με το μακροσκελες ποστ μου. Βοηθηστε ενα ασχετο να βρει το φως του. :P

Ευχαριστω προκαταβολικα -bye-

Last edited:
Δες τα τεστ τους εδώ:
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz50/
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz18/

Με τις τιμές τους γύρω στα 400 η FZ18 και στα 500 η FZ50, η απόσταση από dSLR είναι πια σχεδόν ανύπαρκτη. Αλλά μιας και θέλεις all-around λύση υποθέτω ότι δεν σε ενδιαφέρει dSLR, προς το παρον.

Για video οι περισσότερες φωτογραφικές δεν λένε και πολλά. Η φτηνότερη videocamera της αγοράς τα καταφέρνει καλύτερα, μιας και είναι σχεδιασμένη ακριβώς για αυτό... Μετά έρχεται το πρόβλημα συμπίεσης και χώρου αποθήκευσης, διάρκεια κλπ. Το data rate είναι αναγκαστικά μικρό με μεγάλους συμβιβασμούς σε ποιότητα οπότε η ανάλυση από μόνη της δεν λέει και πολλά στο video. Με 1,3 Mb/sec είναι περίπου στο 1/8 από τις κάμερες με mini DVD που θεωρούνται ήδη ότι συμπιέζουν πολύ. Και με 10 λεπτά ανά 1Gb κάρτας, δεν δίνουν και πολλά περιθώρια...

H FZ 50 είναι ποιοτικότερη λύση, αλλά η FZ18 πιο ολοκληρωμένη.
Η FZ18 ξεκινάει απ' τα 28 mm (ενώ η FZ50 απ' τα 35) που της δίνει καλό προβάδισμα σε εσωτερικές λήψεις. Tα 504 σε σχέση με τα 420 δεν είναι τόσο σημαντικά. η FZ50 έχει λίγο μεγαλύτερο αισθητήρα οπότε λιγότερο θόρυβο. Ο φακός της FZ50 έχοντας λιγότερο εύρος να καλύψει αλλά και μεγαλύτερο ccd να γράψει δίνει καλύτερα αποτελέσματα στις ίδιες συνθήκες. Αυτό όμως (κυρίως) σημαίνει και βαρύτερο φακό και μηχανή συνολικά, καταλήγοντας η 50 να έχει διπλάσιο βάρος απ' την 18 και φυσικά και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Θεωρώντας την φορητότητα μιας τέτοιας μηχανής σοβαρό παράγοντα θα πήγαινα στην fz18. Έχοντας φυσικά κατά νου ότι αργότερα που η εμπειρία θα δείξει καθαρότερα προσωπικές ανάγκες, προτιμήσεις και προτεραιότητες, και αν το ενδιαφέρον για την φωτογραφία μεγαλώσει και φανούν τα όρια της κατηγορίας, τότε θα μείνει η FZ18 σαν δεύτερη και κάποια dSLR αναλαμβάνει τα επόμενα βήματα.

Υπάρχει και η παρόμοια FZ8, οικονομικότερη και ίσως και πιο ισορροπημένη συνολικά σαν λύση.
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz8/

Το μόνιμο ζήτημα που παραμένει στις επιλογές όλων μας είναι τι ακριβώς ζητάει ο χρήστης τελικά, όχι ποιά μηχανή προσφέρει τα απολύτως περισσότερα...

Last edited:
εγω παντως τον 28αρι φακο πολυ μα πολυυυυυυ τον εκτιμω !!!!!

εγω ειμαι υπερ της ΦΖ 18 εχει μεν ελαχιστα πιο πολυ θορυβο αλλα δεν ειναι και τοσο ογκωδης ...

τωρα για βιντεο βρασε ορυζα...... ολες ειναι σε αυτο λυσεις αναγκης!

βρε παιδιά, κινητό για να τραβάτε βίντεο, δεν έχετε ούτως ή άλλως μαζί σας;
Ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και το βίντεο σε όσες φωτογραφικές το παρέχουν, ως λύση ανάγκης για να απαθανατίσεις κάτι, όχι για να κάνεις κανονική ταινία. Και η χειρότερη βιντεοκάμερα από πανέρι προσφορών κάνει καλύτερη δουλειά στον τομέα αυτό.
Καλές φωτογραφίες, τραβάει η μηχανή που θέλουμε;
Το ΜΟΝΟ ερώτημα που πρέπει να βάζουμε.

Καταρχην ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας.
Το video απλα ειπα οτι ειναι ενα συν που τραβαει 16:9,οχι οτι περιμενω τπτ ιδιαιτερο απο αυτο για ονομα. :P

Εννοειται πως αν ηθελα βιντεο θα πηγαινα σε camcorder και οχι σε φωτογραφικη..

Ακομα δεν εχω αποφασισει ομως τι ακριβως με συμφερει καλυτερα..