Λίγο βοήθεια με αγορά βιντεοπροβολέα και πανιού

enoxos

AVClub Enthusiast
6 July 2008
798
Κοζάνη
Καλησπέρα σας.Μέχρι πριν λίγες μέρες είχα στο μυαλό μου για τον νέο χώρο homecinema που ετοιμάζω μια 55αρα τηλεόραση SAMSUNG η SONY.Επειδή ο χώρος μου ειναι 6,5 χ 4 και στο 6,5 ειναι το τέρμα του καναπε,όπως είανι λογικό θα είχα πρόβλημα να μπορέσω να δω άνετα full hd και με 55αρα οθόνη TV.Έτσι λοιπόν αποφάσισα να επενδύσω σε έναν βιντεοπροβολέα μέχρι 2000 ευρώ και 500 ευρώ για την αγορά ένος ηλεκτροκίνητου πανιού.Επειδή είμαι σχετικά άπειρος με το σπόρ.Θα ήθελα αν έχετε την καλοσύνη να μου δώσετε τα φώτα και τις καταλλότερες λύσεις σε αυτό το σύνολο των χρημάτων.
Σας ευχαριστώ πολύ.:a0210:

Πήγαινε πρώτα σε ένα μαγαζί που πουλάει βιντεοπροβολείς και δές...
Θα πρέπει πρώτα να αποφασίσεις σε πιά τεχνολογία θα στραφείς και μετά να καταλήξεις στο μοντέλο.
Ας πούμε οτι εγώ σου συστήνω BenQ 5000. Αν εσύ βλέπεις Rainbow σε DLP προβολείς τι να τον κάνεις; Λάθος αγορά έχεις κάνει.

Καλωσήρθες στην παρέα μας.

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Μπάμπη.

Είναι 'φρόνιμο' να κάνεις μια επίσκεψη σε κανά δυο καταστήματα και να πάρεις μια ιδέα από την τεχνολογία LCD & DLP.

Οι επιλογές σε αυτά τα χρήματα που διαθέτεις είναι αρκετές.

Σίγουρα θα προβείς σε αγορά προβολέα full HD.

Αφού περιορίσεις λίγο το εύρος τότε θα μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε καλύτερα.

ευχαριστω πολύ για τις γρήγορες απαντήσεις σας.Τα προβλήματα που αντυιμετωπίζω είναι 2

1)Στην περιοχή που ζώ δέν υπ'αρχουν δυστηχώς τέτοιες πολυτέλιες...(να δω δηλαδή απο κοντά τις 2 αυτές τεχνολογίες σε κάποια καταστηματα)..καθώτι ζω σε πεαρχιακή πόλη οπότε...

2)Δέν έχω τον απαιτούμενο χρόνο για έρευνα μιας και σχολάω πολύ αργα και αυτός είναι ο λόγος που απευθήνθηκα στο forum του avclub και ζήτησα την βοήθεια.

Απο τα λίγα που έχω διαβάσει αν κατάλαβα καλά η DLP είναι λίγο καλύτεροι απο τους LCD?Εμένα όμως αυτό που με ενδιαφέρει έξω απο πολύ τεχνικα θέματα είναι αν δώσω τα χρήματα αυτά και να πάρω κάτι που δέν θα το μετανιώσω και θα κάνω το value for money που λέμε..

ΥΓ.Πως μπορώ να υπολογίσω πόσες ίντσες στο πανί θα μου δώσει ο βιντεοπροβολέας αν τον τοποθετήσω στα 6 μέτρα έτσι ώστε να κάνω την σωστή αγορά.

Ευχαριστω

Last edited:
Καλησπέρα φίλε enoxos και καλώς ήρθες στην παρέα μας :ernaehrung004:

Για να δεις τι ίντσες μπορεί να σου δώσει ο κάθε προβολέας, ρίξε μια ματιά εδώ.

Σίγουρα πάντως να υπολογίζεις πανί τουλάχιστον 100", γιατί η απόστασή σου είναι μεγάλη.

DLP Vs LCD
Έχει συζητηθεί πάμπολλες φορές και οι γνώμες φυσικά είναι όλες δεκτές. Η αλήθεια είναι ότι οι DLP μέχρι τώρα έχουν λίγη μεγαλύτερη ευκρίνεια σε σχέση με τους αντίστοιχους LCD. Προσωπικά είμαι κάτοχος ενός LCD βιντεοπροβολέα (Epson TW2000) και αν και σίγουρα έχω δει και πιο ευκρινείς από αυτόν, δεν έχω κανένα παράπονο, πολύ απλά γιατί στο σπίτι μου δεν τον συγκρίνω με κανέναν άλλον, απλά τον απολαμβάνω :antlers:
Επίσης η απόφασή μου για αγορά LCD, επειδή κι εγώ είμαι από επαρχία και δεν είχα την ευκαιρία ενός demo πρώτα, ήταν για το φόβο του φαινομένου rainbow από τους DLP. Κι όχι για εμένα τόσο, όσο για τη γυναίκα μου και τους διάφορους φίλους που έρχονται στο σπίτι και βλέπουμε καμιά ταινία ή αγώνα. Ετσι κι αποφάσισα τον LCD.

Προσωπικά σου προτείνω να πάρεις προβολέα που να έχει μεγάλη φωτεινότητα και να έχει οπωσδήποτε οριζόντιο και κάθετο LENS SHIFT, για να είναι εύκολος στην τοποθέτηση και να μην σε περιορίζει σε αυτό το θέμα.

Οπότε τα βάζεις κατώ, πάντα σε συνάρτηση με το μπάτζετ σου και αποφασίζεις. Φυσικά το ιδανικότερο θα ήταν να δεις πριν αγοράσεις, αλλά σε καταλαβαίνω γιατί ήμουν στην ίδια φάση με εσένα, λόγω επαρχίας.
Αποφάσισε ποια τεχνολογία θέλεις να ακολουθήσεις και μετά δες ποια είναι τα καλύτερα μοντέλα στα λεφτά που θέλεις να διαθέσεις, ώστε να σημειώσεις 2-3 και μετά να αποφασίσεις μεταξύ αυτών.
-bye-

panosxgr σ ευχαριστω πολύ για τον οδηγό.Αν τα υπολόγισα σωστά στα 6 μέτρα θα πρέπει να βάλω μια οθόνη μέχρι τι πολύ 140 ίντσες μιάς και μου δίνει 134 στην διαγώνιο στα 6 μέτρα...άν τα έκανα καλά.(ο βιντεοπροβολέας που δοκίμασα στον οδηγό ήταν ο benq w5000

Ο W5000 χωρίς να χρησιμοποιήσεις το ζουμ του καθόλου, από τα 6μ θα σου δώσει εικόνα 122".

Τον προβολέα θέλεις οπωσδήποτε να τον βάλεις στα 6μ απόσταση? Γιατί δεν τον τοποθετείς λίγο πιο κοντά στην οθόνη ώστε να σου δώσει και περισσότερη φωτεινότητα?

ταβανι δύσκολα πάει αυτός ε?Μόλις τέλιωσα με τις γυψωσανίδες και τα βαψίματα,τέλιωσαν και οι ηλεκτρολόγοι και το θέμα είναι με ποιόν τρόπο και που μπορεί να τοποθετηθεί καλύτερα...Τα 6 μέτρα απλα ειναι το βαθος που έχει το δωμάτιο...τώρα που θα μπεί αυτο ανάλογα την καλύτερη απόδοση που θα έχει...

Αν έχεις βάλει γυψοσανίδα ήδη στο ταβάνι είναι πολύ δύσκολο τώρα να τον βάλεις στην οροφή. Θα ήταν καλύτερα να το προέβλεπες από πιο πριν, ώστε να πέρναγες και τα καλώδια σου από πάνω από τη γυψοσανίδα και να μην είχες καθόλου καλώδια μέσα στο χώρο σου.

δεν ειναι και τόσο δύσκολο καθως μπορω να βάλω την πηγη(dvd-blueray) κοντα και μάλιστα πίσω απο τον βιντεοπροβολέα...και να τρυπήσω σε 2 σημεία δεν πειραζει γιατι τα έχω κάνει έτσι ώστε να κρυβονται όλα τα καλωδια...

Αν μπορουσες να ανεβαζες μερικες φωτογραφιες απο τον χωρο σου, θα ηταν καλυτερα, ετσι ωστε να σου πουμε μερικες ιδεες.

Πρόσεχε όμως γιατί πρέπει να σκεφτείς πού θα βάλεις και τον ενισχυτή σου για να πάρεις και ήχο... Αν η πηγή σου είναι μακριά από τον ενισχυτή, τι θα κάνεις μετά?

στη 2η φώτο στοω κενος χώρο αναμεσα στα 2φωτιστικα τοίχου θα μπει ένα έπιπλο τηλεορασης με μια samsung 37" και πανω απο το ταβανι σχεδον κολητα με τον τοιχο θα μπει και ηλεκτρικινητος μηχανισμος για το πανι του βιντεοπροβολέα.

Ο χώρος σου όπως φαίνεται στις φωτο,είναι φοβερός και προσεγμένος.
Περιμένουμε εξελίξεις και φωτο...-bye-

Re: Απάντηση: Λίγο βοήθεια με αγορά βιντεοπροβολέα και πανιού

Ο χώρος σου όπως φαίνεται στις φωτο,είναι φοβερός και προσεγμένος.
Περιμένουμε εξελίξεις και φωτο...-bye-

Aφου πρωτα πουμε κανα δυο ιδεες του ανθρωπου :grinning-smiley-043

Ο χώρος σου φαίνεται πολύ ωραίος και με μεράκι! :SFGSFGSF::2thumb22sup:

Εχεις περάσει ήδη καλώδια για τα ηχεία? Αν ναι, από πού ξεκινούν? Γιατί εκεί θα είναι το rack με τα μηχανήματά σου, οπότε εκεί θα είναι και η πηγή σου λογικά. Επομένως πρέπει να σκεφτείς από εκεί πώς θα περάσεις ένα καλώδιο HDMI ώστε να φτάσει στο σημείο που θα τοποθετήσεις τον προβολέα σου.

στη 2η φώτο στοω κενος χώρο αναμεσα στα 2φωτιστικα τοίχου θα μπει ένα έπιπλο τηλεορασης με μια samsung 37" και πανω απο το ταβανι σχεδον κολλητα με τον τοιχο θα μπει και ηλεκτρικινητος μηχανισμος για το πανι του βιντεοπροβολέα.

Το λοιπον.

6,5Χ4.
Δεδομενου του βαθους του προβολεα (40-60 εκατοστα) αλλα και της αποστασης της οθονης απο τον τοιχο (καιμια 20αρια), η αποσταση οθονη - προβολεας θα ειναι περι τα 5,80.
Εισαι ΟΚ, (εγω βλεπω σε 124" με την αντιστοιχη αποσταση να ειναι 5,90 περιπου. Νο problem (για τον JVC πχ), ο οποιος δινει και λιγοτερες ιντσες, κατι που στο προτεινω εαν ΔΕΝ καθεσαι στο αλλο ακρο του τοιχου.

Τεσσερις ερωτησεις για να παμε παρακατω:
1. Υψος δωματιου
2. Το δωματιο αυτο προοριζεται αποκλειστικα σαν play room (ταινιες κλπ)
3. Το να αλλαξεις χρωμα στο ταβανι, "παιζει" σαν σεναριο ?
4. Θα εγκαταστησεις και πολυκαναλο συστημα ηχου ?

Αγαπητε ''ένοχε'',

πραγματικά με τα χρηματα που διαθέτεις είναι λιγάκι δύσκολο να βρεις καλό hd προβολέα. αλλα αν εχεις διάθεση ας τα πάρουμε απο την αρχη :

1. Ας δούμε τον χώρο σου.

Έχεις 6,5 x 4 μέτρα και καταλαβαίνω ότι τα 4 μέτρα είναι ο τοίχος που θα βάλεις την οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι θα την βλέπεις απο απόσταση 5,5 μέτρων καθίμενος στον καναπέ σου.
ένας πρακτικός κανόνας για την θέαση εικόνας χωρίς να σε κουράζει αλλα να την απολαμβάνεις είναι να είσαι περίπου 2-3 φορές απόσταση το οριζόντιο της οθόνης. Οπότε στα πεντέμιση μέτρα πρέπει να είναι το οριζόντιο της οθόνης σου απο 1,83-2,75 μέτρα. κάθε όμως οθόνη που σέβεται τον εαυτό της έχει δύο διαστασείς, πλάτος και ύψος. Αυτο σημαίνει οτι ανάλογα με το πλάτος της οθόνης που θα επιλέξεις θα έχεις και το αντίστοιχο ύψος ( μιλάμε βέβαια για 16:9 οθόνη). Άρα έχεις 1,83 x 1,02 μέτρα εικόνα στην μικρή περίπτωση και 2,75 x 1,54 μέτρα εικόνα στην μεγάλη και για μένα τ0ο καλύτερο για να βρεις και οθόνη ειναι να δεις για μιά 2,40 x 1,34 μέτρα ή για μία 2,00 x 1.12 μέτρα, που υπάρχουν και όλας σαςνδιάστασεις στην αγορά. ( συγνώμη που δεν αναφέρομαι σε ίντσες αλλα αυτες σου λένε για την διαγώνιο της εικόνας και αυτη δεν λέει τίποτα αν δεν καταλάβεις τελικα τι θα βλέπεις σας εικόνα). Ετσι έρχεσαι μέσα στον χώρο σου και σχηματιζεις στον τοίχο σου με ταινία αυτοκόλητη ( χαρτοταινία για να μην εχεις πρόβλημα με τον τοίχο) τα δύο ορθογώνια και τελικα βλέπεις στην πράξη τι θα σου αρεσε να βλέπεις.
Σημειωτέον οτι η 2,00 μέτρα είναι 92'' και η 2,40 μέτρα είναι 109 '' στις 16:9 οθόνες.

Αυτά όσο αφορα τον χώρο σου . όταν σχηματοποιήσεις τις δύο οθόνες θα δεις και πόσο σου μένει σαν χώρος απο πάνω και από κάτω..... σημαντικό αν θές να τοποθετήσεις και κάποιο έπιπλο στον τοίχο της οθόνης.

2. Ας πάμε τώρα στο φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου και το τι θα βλέπεις περισσότερο .

Μία προβολή ταινίας φυσικα όπως καταλαβαινεις και από ότι έχεις διαπιστώσει στους κινηματογράφους θέλει σκοτάδι ( δεν σε βλέπω - δεν με βλέπεις, σε πατώ - με πατάς ..... και τα λοιπά). Αυτό έχει σαν αποτελεσμα να μην θές μεγαλη φωτεινότητα στον προβολέα για να γράψει σωστά πάνω στην οθόνη σου. Αν όμως θες να βλέπεις ποδόσφαιρο και αθλητικά και eurovision κλπ κλπ τρώγοντας καποια πίτσα και πίνοντας μπύρα, πάς στην κατηγορία φωτισμου που σου επιτρέπει να βλέπεις και καλα θα έλεγα για να μην φας και τίποτα που δεν πρέπει..... άρα πρεπει ο προβολέας να έχει και λίγη δύναμη στο φώς του για να μπορει να σου προσφέρει κάποια ποιότητα.

Εδώ λοιπον θα έλεγα να προτιμήσεις έναν προβολέα που να φλερτάρει τα 2000 ANSI Lumen ώστε να μπορεί να σου προσφέρει σε κανονική λειτουργεία μια εικόνα ευαναγνωστη στο φως ρομαντικού εστιατορίου και στην εικονομική λειτουργεία μια ωραια και δυνατη εικόνα για απόλαυση στις συνθήκες του κινηματογραφο'ύ.
Οπότε έχουμε κάπου καταλλήξει και στην φωτεινότητα του προβολέα.

3. ερχομαστε τώρα και στο χειρότερο σημείο του χωρου σου
ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ !!!!!!!!!!!!!! γιατι καλε το αποφάσισες τελευταια στιγμη να το κοιταξεις το θεμα προβολη;........... τι θα κανεις τώρα;

για να δουμε :

το 90% των προβολέων που κινούνται στην αγορά έχουν φακούς που βρίσκονται μεταξυ του 1,5 και του 2,4 σε συντελεστη προβολης ( σημαινει ότι αν θές οθόνη 2,00 μέτρων οριζόντιας διάστασης πρέπει να πολλαπλασιάσεις με τον συντελεστη και να βρεις την απόσταση τοποθέτησης του προβολέα. πχ 2,00 x 1,5 = 3,00 μέτρα , 2,00 x 2,4 = 4,80 μέτρα. και βέβαια όλα τα ενδιάμεσα. Οπότε καταλλήγουμε ότι πρέπει ο προβολέας για να σου κάνει και να ειναι πισω πίσω πρέπει να έχει περίπου 2,0 - 2,4 συντελεστη φακού ( throw ratio).......

4. Τα οικονομικά μεγεθη που διαθέτεις θα έλεγα οτι δεν σου επιτρέπουν να πάρεις ένα καλό HD προβολέα .
Πρέπει να λάβεις υπόψην σου και την καλωδίωση που θα περάσεις απο τα μηχανήματα μεχρι τον προβολέα και που πρέπει να ειναι HDMI για να αξιοποιήσεις σωστα το high definition (1080p) που για να είναι καλό ειναι και αρκετα τσουκτερο σε τιμη (για να πούμε 10 μέτρα HDMI-HDMI της OEHLBACH είναι 501 ευρω !!!!!!!!!! ).

Λοιποόν η γνώμη μου ειναι να χρησιμοποπιήσεις τον τοίχο σου για οθόνη προς το παρόν ( αλλά λαβάνοντας υπόψιν σου την διάσταση της έικόνας που θές για την απόσταση) και να διαθέσεις παραπάνω λεφτα στον προβολέα ώστε να πάρεις κατι καλο ( πχ βλέπω οτι η OPTOMA έχει τον themescene HD 81 στα 4700 ευρω στα 2500 ANSI lumen.). Η αν δεν θέλεις full hd και καλυπτεσαι με το 720 το οποίο θα σε ικανοποιήση παρα πολυ απο τη απόσταση που θα το βλέπεις και δεν θα καταλλάβεις και πολύ την διαφορα εφόσον δεν θα κάνεις την σύγκριση, πάρε προβολέα 720 p που είναι πιο οικονομικοι απο τους full hd

Αυτά είχα να σου πώ προς το παρον, πιστεύω να βοηθησα λιγακι και φυσικα ότι και να θέλεις στην διαθεσή σου.

Βουδούρης Γεώργιος

AV & Videoconference Engineer

παιδια σας ευχαριστω πολύ για τις πολλές απαντήσεις και τα καλά σας τα λόγια.Μου έχει πάρει πάνω απο 2 μηνες όλο αυτό μέχρι τώρα και επειδή είμαι στα τελιώματα δεν κρατιέμαι.Διάβασα προσεκτικά τα όσα μου είπατε και κυρίως του κυρίου Βουδούρη και η αλήθεια είναι πως ό χώρος προορίζεται για PS3,ποδοόσφαιρο full και φυσικα ταινίες!Το μπάτζε δυστηχώς δεν μπορεί να αυξηθεί..καθώς μέχρι τώρα έχω ρίξει αρκετά :P ....Απο εκεί και έπειτα ο ήχος προς το παρών αποτελειται απο ένα σύστημα της SAMSUNG 2.1 λόγω κόστους...και σκοπέυω να το αλλάξω με τα KIPLISH 5.1 σε λίγους μήνες καθως υπάρχει στο σαλόνι ένας YAMAHA VX861.Στο δωμάτιο τώρα έχω αφήσει παροχή για ρευμα στην ψευδοροφή με έτοιμη πρίζα και το να περάσω ένα καλώδιο HDMI μεχρι την πηγη δεν αποτελει πρόβλημα καθώς μπορώ να τα κρύψω...ουφ τα είπα