Λίγο βοήθεια με αγορά βιντεοπροβολέα και πανιού

Θα διαφωνησω με τον κυριο Βουδουρη, μιας και με 100 ευρω (ισως και λιγοτερα υπαρχει hdmi που κλειδωνει αβιαστα στα 1080p, με 2000 παιρνει πολυ καλο full hd προβολεα, και η αποσταση απο το πανι για να το ευχαριστηθεις που λενε, αντε να ειναι 2 φορες το πλατος της οθονης

Κοιτας για benq 5000 και σονυ (vw??) 10.

Μην παρεις πολυ μεγαλη γιατι θα εχεις αντανακλασεις απο τους πλαινους τοιχους, χωρια που θελεις και λιγο "αερα" για τα μελλοντικα σου ηχεια.

Το ταβανι απο τις φωτος φαινεται πολυ γυαλιστερο. Αν δεν γινεται να το κανεις ποιο σκουρο, ισως σε ενοχλουν και οι αντανακλασεις απο εκει.

Αυτα προς το παρον. -bye-

Το υψος ποιο ειναι?

Κοιτας για benq 5000 και σονυ (vw??) 10.

Και επειδη δεν μπορεις να δεις σε ντεμο καποιον dlp για να δεις αν σε επηρεαζει το rainbow παρε τον καινουριο σονυ 10 και εισαι μια χαρα...

Για οθονη βρες μια σε διαστασεις εως 100-110 ιντσες και.... καλες θεασεις!!!
Καλυτερα βεβαια να κανεις κατι σταθερη οθονη (βαψιμο τοιχου) αφου ο χωρος θα ειναι αποκλειστικα play room... γλιτωνεις χρημα και ζαρες. Ειδικα για τις πτυσομενες, αν η οθονη κρεμεται χωρις να εφαπτεται σε καποιο τοιχο ισως εχεις προβλημα και με κυματισμους (ειδα καποια εσοχη κατω απο το παραθυρο).

αγαπητοι θα συμφωνισω μαζι σας οτι υπαρχουν και φθηνότερα. Αναφορα σας εκανα σε δυο item που δουλευω και τα ξερω. ολα τα τεχνικα και οι λεπτομεριες ειναι πραγματικά δευτερεύουσες όταν έχουμε συγκεκριμενό ποσό να διαθέσουμε.

πραγματικά έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά στον χώρο σου και αξίζει να περιμενεις λιγακι για να παρεις ότι καλύτερο διατίθεται στην αγορά κοντα στο οικονομικό όριο που έχεις θέσει.

Λόγω του οτι σου έγραψα το κείμενο πριν δω τις φωτογραφείες του χώρου σου δεν μπορεσα να συμπληρώσω κάποια στοιχεία που νομιζω ότι με το πέρασμα του χρόνου θα ήταν καλο να διευθετήσεις για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Θα σου αναφερθώ στην ηχητική του χώρου που απο ότι βλέπω έχεις λείους τοίχους και οροφή οπότε μάλλον οι αντανακλάσεις του ήχου θα είναι αρκετά έντονες.

Εάν σκεφτούμε και ότι έχεις έτοιμο τον χώρο σου υπάρχει μια απλή λύση για ηχομονωτικά που μπορούν να φτιαχτούν ανεξάρτητα και με αρκετά χαμηλο κόστος και να τοποθετηθουν σους πλαινούς τοίχους χωρίς να επιρρεάσουν αρνητικά την αισθητική του δωματίου και ίσως να του δώσουν και έναν πιο πλούσιο χαρακτήρα.

έχει χρησιμοποιηθεί και απο αίθουσα κινηματογράφου εδώ στην αθήνα που μάλιστα ηταν σε μπορντώ χρώμα.

θα πάρεις πλάκες ξύλινες MDF με ύψος το ύψος του δωματίου και πλάτος περίπου πενήντα εκατοστα και θα τις ντύσεις με βελουτέ ύφασμα , κατά την γνώμη μου σε πιο σκούρο κοκκινο ή μπορντώ χρώμα ( θα σκοτεινίασει λιγάκι και ο χώρος σου ) αλλα δημιουργόντας κάθετες πτυχές στο ύφασμα που η μία θα μισοκαλύπτει την επόμενη.Τα πάνελ θα τα τοποθετήσεις στους πλαινους τοίχους ανα διαστήματα ( μάλλον κατα την αισθητική σου σε τακτά διαστήματα - ας πούμε ανα ένα μέτρα- λαμβάνοντας υπόψιν τις απλίκες και την πόρτα . Έτσι θα δημιουργήσεις μια επιφάνεια που θα έιναι αισθητικά όμορφη χωρίς να είναι ξένη απο τον χώρο σου και θα σου προσφέρεί αρκετά καλά αποτελέσματα μείωσης της ηχούς. Αλλά το συμαντικότερο είναι ότι μπορείς να τα αφαιρέσεις όποτε θέλεις χωρίς να καταστρέψεις τους τοίχους σου.

Σημ . Οι πιέτες που θα δημιουργηθούν στο πάνελ θα κοιτάνε προς την οθόνη ώστε να αποκόβουν τις ανακλάσεις απο τα μπροστινά ηχεία που θα είναι και τα περισσότερα,τα μεγαλύτερα και πιο πολυ χρησιμοποιούμενα σε ένα οικιακό κινηματογραφικό σύστημα ήχου.

στην διαθεσή σου για οποιαδήποτε πληροφορία θελήσεις

Γιώργος

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η προτεινόμενη κατασκευή. Υπάρχουν φωτογραφίες για να το καταλάβω καλύτερα; (αυτό με τις πτυχές).

Κύριε Βουδούρη, αφού πρώτα σας καλωσορίσω στην παρέα μας, θα ήθελα να σας πώ οτι δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη οτι για να δείς εικόνα στις 110 ίντσες, ακόμα κι αν μιλάμε για ποδόσφαιρο, χρειάζεσαι 2000 ή 2500 lumens.
Η αλήθεια είναι βεβαίως οτι ούτε και τα Lumens μου λένε πολλά πράγματα. Προσωπικά θεωρώ οτι ένας προβολέας καλιμπραρισμένος κατά D65 που δίνει στο πανί πάνω από 60 Nits ,πορεί να σου κάνει θαυμάσια τη δουλειά σου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η προτεινόμενη κατασκευή. Υπάρχουν φωτογραφίες για να το καταλάβω καλύτερα; (αυτό με τις πτυχές).

Απλο ειναι... το σκεφτομουνα κι εγω αλλα βαρεθηκα... φαντασου οτι κανεις κορνιζες για καποιο πινακα (η σταθερες οθονες διαφορων μεγεθων για να γινει πιο αντιληπτο), οπου ομως αντι για πινακα θα εχεις μια επιφανεια ντυμενη με υφασμα οποιου χρωματος επιλεξεις (σκουροχρωμο κατα προτιμηση).

Εγω ειχα σκεφτει να βαλω και απλικες στη μεση για να δειχνουν ωραιοτερα...

Re: Απάντηση: Λίγο βοήθεια με αγορά βιντεοπροβολέα και πανιού

κυριε Μπάμπη σας ευχαριστω για το καλοσώρισμα.

Δεν μπορώ να ασπαστώ ή να μην ασπαστώ την αποψή σας αφού είναι υποκειμενικό το κατα πώς θέλει ο καθένας να βλέπει την προβαλόμενη εικόνα, αλλα σιγουρα δεν θα ασπαστώ με τιποτα την αποψή σας για την φωτεινότητα της προβολής που μετράτε σε nit......

Φαίνεται οτι διαβάζεται όπως και πάρα πολοί άλλοι ένα περιοδικό που χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη μονάδα μέτρησης στην προβολή είκόνας εδω και χρόνια και έχει καταφέρει να την καθιερώσει στο αναγνωστικό του κοινο.

Σας πληροφορώ οτι έχω λογομαχήσει στο παρελθόν με τους κυρίους που καναν τότε τα τεστ των προβολικών για τον τρόπο μέτρησης της φωτεινότητας και το αποτέλεσμα ήταν να μην ξέρουνε ούτε τι ειίναι nit σαν μονάδα μέτρησης , ούτε τι αντιπροσωπεύει. και επιπλέον πηρα την μνημειώδη απάντηση: το οργανο μου εχουμε μετράει σε nit ...ε και αυτο χρησιμοποιούμε.

Δεν δέχομαι λοιπόν μετά από 17 χρόνια επαγγελματικής καριέριας στον χώρο των οπτικοακουστκών να ακούω ακόμα οτι κανείς δεν έχει κοιτάξει τι είναι αυτο το καημένο το nit και να διορθώσει τα κακώς κείμενα και την παραπληροφόρηση

Τυπικα σας παραθέτω τους ορισμούς των δύο μονάδων μηπως και ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με αυτή την παραπληροφόριση

Το Nit ειναι μονάδα μέτρησης απευθείας φωτισμού απο φωτεινή πηγή.

Το Lumen είναι μονάδα μέτρησης ανακλώμενου φωτισμού.

Το Nit περιγράφει φωτεινότητα οθονών (CRT,LCD,PLASMA, και γενικά monitor) και το Lumen περιγράφει φωτεινότητα συσκευών προβολής ανεξαρτήτως τεχνολογίας.

Και οι δύο μονάδες χρησιμοποιούν σαν πρότυπη μονάδα την candela ( που είναι η ένταση του φωτός από ένα κερί).

Το ANSI Lumen είναι η μετρούμενη φωτεινότητα που ανακλάται από ένα τεραγωνικό μέτρο επιφάνεια σε απόσταση ένα μέτρο από φωτεινή πηγη με ένταση όσο ένα κερί.

Το Nit (cd/m2) από τη άλλη είναι η μετρούμενη εκπέμπουσα φωτεινότητα απο ένα κερι σε ένα τετραγωνικό μέτρο.

Απο την άλλη καθε εργοστάσιο κατασκευής που δίνει στοιχεία φωτεινότητας των συσκευων απεικόνισης εικόνας δίνει ANSI Lumens στους προβολείς εικόνας και Cd/m2 (Nit) στις οθόνες (monitor).

Και αυτο γιατι έχουν συγκεκριμένους τρόπους που διεθνώς χρησιμοποιούνται για τις μετρήσεις αυτες.

Όσο για τους προβολείς αυτοί μετρούνται σε μαύρο δωμάτιο με οθόνη 100'', με συντελεστή ανακλασης 1 και ουδέτερο άσπρο ral 9003 με προβολή λευκού σήματος απο γεννήτρια σημάτων. Για να είναι δε η μετρηση πιο ουδέτερη και να εμπεριέχει και την ομοιομορφία της φωτεινότητας μοιράζουν την οθόνη σε 9 τμήματα και μετράνε στο κέντρο καθε τμήματος την προσπίπτουσα φωτεινότητα. Μετα βγάζουν τον μέσο όρο της συνολικής επιφάνεις.

Τώρα για το CIE Standard Illuminant D65 (mid-day sun in Western Europe / Northern Europe) είναι για εκπέμπουσα ακτινοβολία στα 6504 Κ και δεν έχει καμιά διαφορά στην μέτρηση φωτεινότητας και στον τρόπο της αλλά στην υποκειμενικότητα της θέασης. Πάντως γενικα είναι η θερμοκρασία λευκού που είναι πιο κοντα στην φυσιολογία θέασης του ματιού και άρα πιό ξεκούραστη, οπότε συμφωνώ μαζί σας που χρησιμοποιείται αυτή την θερμοκρασά χρωματος του λευκού στον προβολέα σας ( σημειωτέον ότι πρεπει κανονικα να μετρήσετε με όργανο για να λάβετε υπόψιν σας και την διαφοροποιηση απο την θερμοκρασία χρώματος λευκού της λυχνίας. Η θερμοκρασία χρώματος που ρυθμίζετε απο το μενου του προβολέα ειναι ψηφιακή και ειναι επέμβαση στην μίξη χρωμάτων του επεξεργαστη του προβολέα πάνω στα lcd ή στο dmd και επιρρεάζεται απο τις υπόλοιπες παραμέτρους του προβολέα πως έχουν ρυθμιστεί, καθώς και απο την παλαιότητα της λυχνίας και την επικάλυψη των οπτικών του προβολέα απο σκόνη που ρίχνει και άλλο τους βαθμούς Κ της αναλογικής ακτινοβολίας του προβολέα).

Αυτα για τις μετρήσεις και πιστεύω να βρείτε ενδιαφέρουσες αυτες τις πληροφορίες.

ΣΗΜ. δεν έχω φυσικά τίποτα μαζί σας κύριε Μπάμπη αλλα πραγματικά μου ανεβαίνει η πίεση όταν καταλαβαίνω το μέγεθος της παραπληροφόρησης που έχει γίνει τοσα χρόνια από ανθρώπους που καλοί είναι στην δουλεία τους αλλά δεν έχουν τις γνώσεις η την διαθεση να διορθώσουν καποια πραγματα. Συγνώμη που μετα το καλοσώρισμα διαβάσατε αυτο το επιθετικό κείμενο.

Και πάλι συγνώμη και πιστεύω να μην μου κρατήσετε κακία.

Γιώργος

Κύριε underdog θε προσπαθήσω να το σχεδιάσω και να το ανεβάσω στο σιτε .....απλα δώσε μου το σαββατοκύριακο.

Γιώργος

Μπορειτε να μας υποδειξετε καποια μοντελα προβολεων με 2500 ANSI lumens για "οικιακη" χρηση HC ?

(o optoma HD81, που αναφερατε παραπανω εχει "μολις" 1400)

Edit: Μαλλον αναφεροσασταν στον LV81, που εχει οντως 2500.

Ένα είναι το μοντέλο Ντίνο και λέγεται Optoma HD81-LV. -bye-

EDIT: Ντίνο, γράψε λάθος. Εχεις δίκιο, υπάρχει και ο HD81, ο σκέτος που λέμε :grinning-smiley-043 :a0210:

Last edited:
Για να μην χαλάσουμε το θέμα του φίλου, γιατί δεν ανοίγουμε ένα νέο θέμα και να μιλήσουμε εκεί για τα περί φωτεινότητας? Πιστεύω ότι ενδιαφέρει όλους τους φίλους, όπως κι εμένα φυσικά!

Κύριε Γιώργο αδίκως εκνευρίζεστε... Κανένα περιοδικό δεν μας έχει παρασύρει, δόξα τω Θεώ έχω δεί άπειρους προβολείς όλων των τεχνολογιών για πολλά χρόνια, κι από το ταβάνι μου - πάλι δόξα τω Θεώ - έχουν περάσει ήδη 7 διαφορετικοί και διαφορετικών τεχνολογιών.
Και γνωρίζω πολύ καλά τι είναι lumens τι είναι nits και τι Ansi Lumen...
Φοβάμαι όμως οτι εσείς κάτι έχετε μπλέξει.
Κάποια στιγμή που θα έχω περισσότερο χόνο να γράφω θα τα πούμε εκτενέστερα αλλά μέχρι τότε ξαναδιαβάστε τι γράψατε...

Απάντηση: Re: Λίγο βοήθεια με αγορά βιντεοπροβολέα και πανιού

Μπορειτε να μας υποδειξετε καποια μοντελα προβολεων με 2500 ANSI lumens για "οικιακη" χρηση HC ?

(o optoma HD81, που αναφερατε παραπανω εχει "μολις" 1400)

Edit: Μαλλον αναφεροσασταν στον LV81, που εχει οντως 2500.

Ντίνο, 2000 και 2500 Ansi βγάζουν μόνο οι καινούριες Kuro... Δεν υπάρχει προβολέας να πλησιάζει αυτά τα νούμερα. Είναι εντελώς διαφορετικά τα Lumens από τα Ansi Lumens.

Re: Απάντηση: Re: Λίγο βοήθεια με αγορά βιντεοπροβολέα και πανιού

Ντίνο, 2000 και 2500 Ansi βγάζουν μόνο οι καινούριες Kuro... Δεν υπάρχει προβολέας να πλησιάζει αυτά τα νούμερα. Είναι εντελώς διαφορετικά τα Lumens από τα Ansi Lumens.

Kυριος Μπαμπης, δεν ξερω απο αυτα εγω...

Απο κοντα 6 μετρα σε οθονη πλατους 274 ποντων, ο παλιοπροβολεας μου (που λεει, Light output: 700 lumens), με κανει να κανω ... γκριματσα απο το πολυ φως.

Τα λοιπα, δεν τα γνωριζω :grinning-smiley-043

Καλησπέρα Ντίνο

Εχεις δικιο ξεχασα να βαλω το LV στο τέλος και αυτό κανεί την διαφορά . το μοντελο ειναι το HD 81 LV το οποίο και έχει αυτη την φωτεινότητα.

Αν και με απασχόλεισαι αυτο το θέμα για κάποιο project που ζητούσαν FULL HD αλλά να παίζει σε φωτεινό περιβάλλον δυστυχώς η αγορά σε επώνυμους προβολείς και σε φυσιολογικά κοστολόγια (καπου κοντα στα 5000 ευρω) είχε να μου προτείνει μόνο αυτον. Η optoma έχει ανακοινώσει και για έναν μεγαλύτερο (3000 ansi lumen) σε αυτά τα κοστολόγια, αλλα δυστυχως ακομα δεν έχει βγει στην αγορά.

Υπάρχει ακομα κενο σε αυτη την κατηγορια προβολέων. απεναντίας μπορεις να βρεις αρκετους με το SD forma 720.

βέβαια πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ότι το HD είναι μιά ποιότητα εικόνας που καλό ειναι να θεάζεται σε περιβάλλον κινηματογράφου ( σκοταδι ) οπότε και δεν απαιτείτα τόση φωτεινότητα. τα υπολοιπα θεάματα ( games, αθλητικά,TV κλπ )δεν ειναι δημιουργημένα με τις προδιαγραφές του HD ακόμα και μπορούν να θεαθούν με θαυμάσια αποτελέσματα και απο SD προβολείς.

Αρα πρέπει να ελέγξεις η ζυγαριά που γέρνει. Στην θέαση ταινιών και στην απολαυσή των, οπότε έρχεται σε δευτερη μοιρα το σύνολο των υπολοίπων θεαμάτων ή στα υπόλοιπα θεάματα και ανάλογα να διαλέξεις.

Είμαι της άποψης ότι αποκτώ αυτό που χρειάζομαι και όχι αυτο που είναι must απο την περίοδο που διανύουμε. Την ίδια ακριβώς φιλοσοφία έχω και στην εργασία μου και προσπαθω να ανακαλυψω τι έχει ανάγκη ο πελάτης και όχι τι θα μου αποφέρει περισσοτερο κέρδος. Μέχρι τώρα (ανεξάρτητα αν ειναι σωστή η φιλοσοφία μου και αν βρίσκει συμφωνη την ομιγυρη) μου έχει βγει σε καλο και οι πελάτες μου είναι και φίλοι μου.

Μακάρι να μπορούσα να σου πω περισσοτερα

Φιλικά Γιώργος

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λίγο βοήθεια με αγορά βιντεοπροβολέα και πανιού

Kυριος Μπαμπης, δεν ξερω απο αυτα εγω...

Απο κοντα 6 μετρα σε οθονη πλατους 274 ποντων, ο παλιοπροβολεας μου (που λεει, Light output: 700 lumens), με κανει να κανω ... γκριματσα απο το πολυ φως.

Τα λοιπα, δεν τα γνωριζω :grinning-smiley-043

Sorry ρε Ντίνο...Είμαι τελείως θολωμένος αυτές τις μέρες μ' αυτά που γίνονται στη δουλειά..
Άλλ' αντ' άλλων γράφω... 2000 και 2500 Ansi Contrast εννοώ... :bang:

Νομιζω οτι εχουμε διαφορετικη προσεγγιση και διαφορετικα προτυπα συγκρισης επι του θεματος της οικιακης βιντεοπροβολης. Ασχολουμαι εντελως ερασιτεχνικα για 2 χρονια περιπου, χρονος ελαχιστος σε σχεση με τον δικο σας.

Ωστoσο, επειδη στις επιλογες μου ακολουθω τα δικα μου γουστα σε συνδιασμο με τις πολυτιμες συμβουλες φιλων που εμπιστευομαι (η πλοιαδα αυτων "τρυγυρνανε" εντος avclub), ειμαι 100% πεισμενος, οτι για το μεσο ελληνικο σπιτι (οχι dedicated rooms, οχι ιδιατερα σκουροι/μαυροι τοιχοι, καθως και αλλες παραμετροι), μπορουν τοσο να παρακαμπτουν, οσο και να μην ληφθουν καποιες φορες υπ'οψιν στο στησημο ενος HC, και παρ' ολα αυτα, η ικανοποιηση που θα σου δωσουν να ειναι επιπεδου "ΟΥΑΟΥ"

ΙΜΗΟ παντα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λίγο βοήθεια με αγορά βιντεοπροβολέα και πανιού

Sorry ρε Ντίνο...Είμαι τελείως θολωμένος αυτές τις μέρες μ' αυτά που γίνονται στη δουλειά..
Άλλ' αντ' άλλων γράφω... 2000 και 2500 Ansi Contrast εννοώ... :bang:

Ε πεστο τοση ωρα και ελεγα τι δεν μου παει καλα...

:flipout::flipout::flipout: