Λίγο βοήθεια με αγορά βιντεοπροβολέα και πανιού

παιδια καλησπέρα σας ξανα.Λόγω φόρτου εργασίας διαβάζω αλλα δεν προλαβαίνω να απαντήσω.Απαντω στα γρήγορα

1)Να αλλαξει χρώμα το ταβάνι δύσκολο.
2)Το υψος του δωματίου είναι 2,5 μέτρα.
3)Το μπατζετ αυστηρώς στα 2,5 χιλιαρικα(οθόνη και πανί)
4)Το δωμάτιο το έχω μονώσει με θερμοηχωμόνωση πίσω απο την γυψοσανίδα.
5)Την πόρτα την εχω καλύψει με πυραμίδα(ηχοαποροφητικο υλικο)μπρος πίσω για 4 τετραγωνικα 120 ευρω!!!
6)Το πανί δεν θα εφάπτει στο ταβάνι...ας είναι και πιο χαμηλά δεν με πειραζει.Να κάνω μόνιμο βάψιμο δεν "παιζει" καθώς θα έχω απο κάτω έπιπλο με τηλεόαση..οπότε δύσκολο

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λίγο βοήθεια με αγορά βιντεοπροβολέα και πανιού

κυριε Μπάμπη σας ευχαριστω για το καλοσώρισμα.

Δεν μπορώ να ασπαστώ ή να μην ασπαστώ την αποψή σας αφού είναι υποκειμενικό το κατα πώς θέλει ο καθένας να βλέπει την προβαλόμενη εικόνα, αλλα σιγουρα δεν θα ασπαστώ με τιποτα την αποψή σας για την φωτεινότητα της προβολής που μετράτε σε nit......

Φαίνεται οτι διαβάζεται όπως και πάρα πολοί άλλοι ένα περιοδικό που χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη μονάδα μέτρησης στην προβολή είκόνας εδω και χρόνια και έχει καταφέρει να την καθιερώσει στο αναγνωστικό του κοινο.

Σας πληροφορώ οτι έχω λογομαχήσει στο παρελθόν με τους κυρίους που καναν τότε τα τεστ των προβολικών για τον τρόπο μέτρησης της φωτεινότητας και το αποτέλεσμα ήταν να μην ξέρουνε ούτε τι ειίναι nit σαν μονάδα μέτρησης , ούτε τι αντιπροσωπεύει. και επιπλέον πηρα την μνημειώδη απάντηση: το οργανο μου εχουμε μετράει σε nit ...ε και αυτο χρησιμοποιούμε.

Δεν δέχομαι λοιπόν μετά από 17 χρόνια επαγγελματικής καριέριας στον χώρο των οπτικοακουστκών να ακούω ακόμα οτι κανείς δεν έχει κοιτάξει τι είναι αυτο το καημένο το nit και να διορθώσει τα κακώς κείμενα και την παραπληροφόρηση

Τυπικα σας παραθέτω τους ορισμούς των δύο μονάδων μηπως και ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με αυτή την παραπληροφόριση

Το Nit ειναι μονάδα μέτρησης απευθείας φωτισμού απο φωτεινή πηγή.

Το Lumen είναι μονάδα μέτρησης ανακλώμενου φωτισμού.

Το Nit περιγράφει φωτεινότητα οθονών (CRT,LCD,PLASMA, και γενικά monitor) και το Lumen περιγράφει φωτεινότητα συσκευών προβολής ανεξαρτήτως τεχνολογίας.

Και οι δύο μονάδες χρησιμοποιούν σαν πρότυπη μονάδα την candela ( που είναι η ένταση του φωτός από ένα κερί).

Το ANSI Lumen είναι η μετρούμενη φωτεινότητα που ανακλάται από ένα τεραγωνικό μέτρο επιφάνεια σε απόσταση ένα μέτρο από φωτεινή πηγη με ένταση όσο ένα κερί.

Το Nit (cd/m2) από τη άλλη είναι η μετρούμενη εκπέμπουσα φωτεινότητα απο ένα κερι σε ένα τετραγωνικό μέτρο.

Απο την άλλη καθε εργοστάσιο κατασκευής που δίνει στοιχεία φωτεινότητας των συσκευων απεικόνισης εικόνας δίνει ANSI Lumens στους προβολείς εικόνας και Cd/m2 (Nit) στις οθόνες (monitor).

Και αυτο γιατι έχουν συγκεκριμένους τρόπους που διεθνώς χρησιμοποιούνται για τις μετρήσεις αυτες.

Όσο για τους προβολείς αυτοί μετρούνται σε μαύρο δωμάτιο με οθόνη 100'', με συντελεστή ανακλασης 1 και ουδέτερο άσπρο ral 9003 με προβολή λευκού σήματος απο γεννήτρια σημάτων. Για να είναι δε η μετρηση πιο ουδέτερη και να εμπεριέχει και την ομοιομορφία της φωτεινότητας μοιράζουν την οθόνη σε 9 τμήματα και μετράνε στο κέντρο καθε τμήματος την προσπίπτουσα φωτεινότητα. Μετα βγάζουν τον μέσο όρο της συνολικής επιφάνεις.

Τώρα για το CIE Standard Illuminant D65 (mid-day sun in Western Europe / Northern Europe) είναι για εκπέμπουσα ακτινοβολία στα 6504 Κ και δεν έχει καμιά διαφορά στην μέτρηση φωτεινότητας και στον τρόπο της αλλά στην υποκειμενικότητα της θέασης. Πάντως γενικα είναι η θερμοκρασία λευκού που είναι πιο κοντα στην φυσιολογία θέασης του ματιού και άρα πιό ξεκούραστη, οπότε συμφωνώ μαζί σας που χρησιμοποιείται αυτή την θερμοκρασά χρωματος του λευκού στον προβολέα σας ( σημειωτέον ότι πρεπει κανονικα να μετρήσετε με όργανο για να λάβετε υπόψιν σας και την διαφοροποιηση απο την θερμοκρασία χρώματος λευκού της λυχνίας. Η θερμοκρασία χρώματος που ρυθμίζετε απο το μενου του προβολέα ειναι ψηφιακή και ειναι επέμβαση στην μίξη χρωμάτων του επεξεργαστη του προβολέα πάνω στα lcd ή στο dmd και επιρρεάζεται απο τις υπόλοιπες παραμέτρους του προβολέα πως έχουν ρυθμιστεί, καθώς και απο την παλαιότητα της λυχνίας και την επικάλυψη των οπτικών του προβολέα απο σκόνη που ρίχνει και άλλο τους βαθμούς Κ της αναλογικής ακτινοβολίας του προβολέα).

Αυτα για τις μετρήσεις και πιστεύω να βρείτε ενδιαφέρουσες αυτες τις πληροφορίες.

ΣΗΜ. δεν έχω φυσικά τίποτα μαζί σας κύριε Μπάμπη αλλα πραγματικά μου ανεβαίνει η πίεση όταν καταλαβαίνω το μέγεθος της παραπληροφόρησης που έχει γίνει τοσα χρόνια από ανθρώπους που καλοί είναι στην δουλεία τους αλλά δεν έχουν τις γνώσεις η την διαθεση να διορθώσουν καποια πραγματα. Συγνώμη που μετα το καλοσώρισμα διαβάσατε αυτο το επιθετικό κείμενο.

Και πάλι συγνώμη και πιστεύω να μην μου κρατήσετε κακία.

Γιώργος

Καλημερα και καλωσηρθατε στην παρεα μας.
Αν και οι περισσότεροι που συχναζουν εδω μεσα (και ειδικα πολυ εμπειρα μελη οπως ο Μπαμπης) γνωριζουν τις διαφορες Nits, lumens, candela κλπ δεν κανει κακο η επαναληψη..
Ομως αυτο δεν εχει καμια σχεση με την ουσια της προτασης σας για χρηση προβολεα 2000-25000 Lumens για οικιακη χρηση..Το νουμερο αυτο ειναι υπερβολικα υψηλο και δημιουργει περισσοτερα προβληματα απο αυτα που προσπαθει να λυσει...
Καταρχην δεν νοειται θεαση ταινιας σε προβολεα με εστω και ελαχιστο φως ανοιχτο...Δεν ειμαστε αμερικανακια να βλεπουμε superball παρεα με πιτσα-μπυρα.. Αλλα και για την δουλεια αυτη να θες τον προβολεα, τα 1000 Lumens ειναι υπεραρκετα με χαμηλο φωτισμο...
Επισης, αν ενας προβολεας σημερινης τεχνολογιας εχει τοση φωτεινοτητα ειναι σιγουρο οτι το επιπεδο μαυρου του θα ειναι για τα κλαμματα, οπως οι προβολεις Optoma που συστηνετε...
Τελος, η υπερβολικη φωτεινοτητα ενος προβολεα σε φυσιολογικο living room δημιουργει τρομερες ανακλασεις φωτος στην οθονη απο τους τοιχους, με αποτελεσμα να "ξεπλενεται" η εικονα και το Ansi Contrast να ειναι επισης για τα κλαμματα...
Ενας νεος λοιπον χρηστης προβολεα, καλο ειναι καταρχην να αποφασισει ποσο τον ενδιαφερει η ποιοτητα της εικονας. Αν τον ενδιαφερει, πρεπει να στραφει σε καποιο μοντελο με καλο μαυρο, καλο On/off και Ansi contrast, επαρκη φωτεινοτητα και δυνατοτητα ρυθμιστικων για grayscale, gamma και Color Management. Στην κατηγορια τιμης που ψαχνει ο φιλος, νομιζω οτι μονο ο BenQ 5000 εχει ολα τα παραπανω προσοντα..

μου στείλανε μια προσφορα για τον SONY BRAVIA VPL-VW60 στα 2600 ευρω.Τι λέτε γιαυτην την αγορά?Αξίζει?

μου στείλανε μια προσφορα για τον SONY BRAVIA VPL-VW60 στα 2600 ευρω.Τι λέτε γιαυτην την αγορά?Αξίζει?

To θεμα : Αποσταση προβολεα - πανιου, & μεγεθος οθονης το εχεις καταληξει ??

απο πανί δεν άκουσα κάποια πρόταση.'Εχω δεί βέβαια στον ιντερνετ κάποια πανιά αλλα επειδή δεν έχω εμπειρία δεν ξέρω αν ειναι σωστές οι μέχρι τώρα σκέψεις μου.Το μέγεθος της οθόνης που θα ήθελα να πετυχω είναι απο 2,10 σε μήκος το ανώτερο και σε 1,60 σε ύψος.Ο προβολέας θα μπει στα 5,5 μετρα περιπου.

Πολυ δυσκολη περιπτωση....

Πχ, ο Σονυ ο 60αρης (που ρωτας και παραπανω), για να σου "δωσει" εικονα πλατους 2,10 (95 ιντσες), δεν μπορει να τοποθετηθει σε αποσταση απο το πανι μεγαλυτερη απο 5 μετρα.
(απο τα 5,5 ομως οριακα, θα δωσει 102", δλδ περι τα 2,60 πλατος)