Λίγο brainstorming...

Στο παλιό στήσιμό είχα απλώς μπουμάρισμα κάπου στους 50 κύκλους, όχι κανονικό μπάσσο. Και γενικά, δε βλέπω φως. Άμα θες να ροκάρεις, δε γίνεται με τα audiostatic, δυστυχώς.

Εντάξει, να ροκάρεις με πάνελ, λιγάκι δύσκολο, αλλά αν δεν θες να τα δώσεις
μπορείς να δοκιμάσεις να συμμαζέψεις το μπάσο που σέρνεται στους 50-70 κύκλους
με μπασοπαγίδες..

Κάπτεν, από τη στιγμή που τα τοποθέτησα έτσι, δεν υφίσταται αυτό το πρόβλημα. Αυτό που συνειδητοποίησα απλώς είναι ότι... δεν υπάρχει μπάσσο! :frown:
Οπότε, ό,τι και να κάνω από πείραγμα στο χώρο, δεν...

Btw, ο χώρος είναι συμμετρικός και πολύ βολικός. Με ηλεκτροδυναμικά ηχεία βγάζω εικόνα για πλάκα.

Γνώμη μου οτι ένα σωστό και καλορυθμισμένο sub θα δέσει.
Αν θέλεις κάτι από μένα για κατ'οίκον ακρόαση call.
Θ.Ζ.

Το λοιπόν, υπολόγισα και τοποθέτησα σήμερα τα ηχεία μου σύμφωνα με τον τύπο του Cardas.
Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, τα βρίσκω πλέον λίγο "αναιμικά".

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Πρόκειται για χώρο περίπου 23 τμ. με σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπίπεδου, με λίγο κεκλιμένη οροφή.
Σύμφωνα με τον τύπο του Cardas, η σωστή τοποθέτηση μας δίνει ένα ισόπλευρο τρίγωνο με πλευρά 1,62μ.

The million dollar question:
1)Προσθήκη ενεργού sub με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα ηλεκτροστατικά;
2)Ένα καλό ηχείο βάσης;
3)Ένα σχετικά συμμαζεμένο ηχείο δαπέδου;

Ποια είναι η πιο σωστή οδός κατά τη γνώμη σας;

Εντάξει, να ροκάρεις με πάνελ, λιγάκι δύσκολο, αλλά αν δεν θες να τα δώσεις
μπορείς να δοκιμάσεις να συμμαζέψεις το μπάσο που σέρνεται στους 50-70 κύκλους
με μπασοπαγίδες..

Κάπτεν, από τη στιγμή που τα τοποθέτησα έτσι, δεν υφίσταται αυτό το πρόβλημα. Αυτό που συνειδητοποίησα απλώς είναι ότι... δεν υπάρχει μπάσσο! :frown:
Οπότε, ό,τι και να κάνω από πείραγμα στο χώρο, δεν...

Btw, ο χώρος είναι συμμετρικός και πολύ βολικός. Με ηλεκτροδυναμικά ηχεία βγάζω εικόνα για πλάκα.
Παίξε λίγο ακόμα με την τοποθέτηση, ίσως καταφέρεις κάτι καλύτερο. Αλλά απ' ότι κατάλαβα το'χεις ψάξει ήδη το θέμα και είσαι κατασταλαγμένος. Οπότε έχουμε:

-Λύση αριθ.1: Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη. Μ' ένα σωστό και καλορρυθμισμένο sub θα αποκτήσεις όλο το χαμηλό που λείπει, τα κύρια ηχεία σου θα απαλλαγούν από το "βάρος" της αναπαραγωγής των χαμηλών και θα αποδίδουν ακόμη καλύτερα. Το πρόβλημα είναι να βρεις το κατάλληλο sub και να το ρυθμίσεις σωστά. Είναι πράγματι μπέλάς και μάλλον θα χρειαστούν και μετρήσεις. Εφόσον το καταφέρεις, θα έχεις την άριστη λύση. Εν συνεχεία μιά περιποίηση στο χώρο κατά τις προσταγές του καπετάνιου θα έλθει και "θα δέσει"!

-Λύση αριθ.2: Ηχείο βάσης. Απορρίπτεται. Πάλι θα στερείται κάποιου χαμηλού (λόγω μεγέθους). Οπότε στην καλύτερη περίπτωση θα επιστρέψεις στο σημείο απ' όπου ξεκίνησες. (Δεν εξετάζουμε εδώ την ποιότητα του ήχου τους, αυτό είναι άλλο θέμα).

-Λύση αριθ.3: Ηχείο δαπέδου. Είναι μιά πιθανή και καθ' όλα αποδεκτή λύση. Το θέμα είναι πως πρέπει να είναι τουλάχιστον ισοδύναμο σε ποιότητα ήχου με τα ηλεκτροστατικά ηχεία σου, να έχει το χαμηλό που λείπει και να ταιριάζει με το χώρο σου. (Θεωρώ απίθανο να μην ταιριάζει με τους ενισχυτές σου). Ποιό είναι αυτό το ηχείο; Και σε ποιά κατηγορία τιμής βρίσκεται;

-Λύση αριθ.4: Η αιρετική λύση. Δίνεις τα ηλεκτροστατικά. Δίνεις και τους Gamut. Αγοράζεις ένα ζευγάρι μεγάλα ενεργά δαπέδου (π.χ. ATC, ή PMC κλπ). Πιθανόν σου μένουν και κάποια χρήματα και τα χρησιμοποιείς για να φτιάξεις το χώρο σου. (Και για να μας κάνεις πάρτυ. Θα έλθούμε κι' από Αθήνα ακόμα!)

Και τώρα ποιός έχει brainstorming?

Τώρα μας έφτιαξες Μιχάλη...

Την τέταρτη λύση την έχω σκεφτεί πολλάκις, αλλά δε νομίζω να μας παίρνει αυτή τη στιγμή. Για ATC, το 50άρι είναι πολύ και νομίζω το ενεργό 20άρι είναι λίγο.
Από PMC ίσως το FB1i σε ενεργό, μια και το OB1i πάει επίσης στα "too much" για εδώ μέσα...

Από βάσης, νομίζω κάποια θα μου κάνουν μια χαρά, κάτι ίσως αρκετά... μπαμπάτσικο!

Τώρα, όσον αφορά την πρώτη λύση, η τοποθέτηση του sub δε θα είναι ζόρι; Ήδη έχω πρόβλημα στο να μετακινήσω τα ηχεία, μια και δε χωράω και ο ίδιος... Πάμε σε χωροταξικό πρόβλημα δηλαδή...

Τώρα μας έφτιαξες Μιχάλη...

Την τέταρτη λύση την έχω σκεφτεί πολλάκις, αλλά δε νομίζω να μας παίρνει αυτή τη στιγμή. Για ATC, το 50άρι είναι πολύ και νομίζω το ενεργό 20άρι είναι λίγο.
Από PMC ίσως το FB1i σε ενεργό, μια και το OB1i πάει επίσης στα "too much" για εδώ μέσα...

Από βάσης, νομίζω κάποια θα μου κάνουν μια χαρά, κάτι ίσως αρκετά... μπαμπάτσικο!

Τώρα, όσον αφορά την πρώτη λύση, η τοποθέτηση του sub δε θα είναι ζόρι; Ήδη έχω πρόβλημα στο να μετακινήσω τα ηχεία, μια και δε χωράω και ο ίδιος... Πάμε σε χωροταξικό πρόβλημα δηλαδή...
Πριν πεις ότι το ένα είναι πολύ για το χώρο σου, ενώ το άλλο είναι λίγο, τουλάχιστον δοκίμασε τα πρώτα, ώστε να είσαι σίγουρος.

Ηχείο βάσης "μπαμπάτσικο", που να έχει το μπάσο που χρειάζεσαι, δηλαδή να κατεβαίνει ως τα 40 Hz και να είναι σωστό, ούτε "μπουμπουνιστό", ούτε χαλαρό, ούτε "ψιλοκρεμαστό", δεν ξέρω αν θα βρεις. Και να είναι ποιοτικό και στο υπόλοιπο φάσμα. Υποθέτω ότι θες να βελτιώσεις τον ήχο σου, όχι να τον υποβαθμίσεις. Η ένσταση μου παραμένει.

Υπάρχουν ωστόσο κι' άλλα ενδεχόμενα:

Λύση αριθ. 5: Η λύση 2.1. Ζεύγος ηχείων βάσης με sub. Τα καλύτερα κι' από τους δύο κόσμους. Και πιθανότατα θα ταιριάζουν μιά χαρά στο χώρο σου. Αν το μάλιστα το σύνολο δορυφόρων και sub ανήκει στην ίδια οικογένεια από απόψεως κατασκευαστή, τότε τα προβλήματα στην σωστή ρύθμιση του sub είναι πολύ λιγότερα.
Παραλλαγή: Η λύση 2.1 σε ενεργά. Τότε θα σου μείνουν και πολλάαα χρήματα περίσσευμα. Είναι η λύση που εγώ χρησιμοποιώ και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.

Υ.Γ. Η ζάλη, η παραζάλη και το brainstorming μάλλον αυξάνονται. Συνιστώνται ισχυρά αναλγητικά! :smile:

Μια από τις σκέψεις μου όσον αφορά τα βάσης ήταν κι αυτή. Παίρνω ένα ζεύγος καλά βάσης κι αν δε φτάνουν, συμπληρώνω με sub.

Επίσης, λύσεις όπως της PMC και της Linn, που μπορείς να ξεκινήσεις από παθητικά και να τα "ενεργοποιήσεις" όποτε θες...

Μια από τις σκέψεις μου όσον αφορά τα βάσης ήταν κι αυτή. Παίρνω ένα ζεύγος καλά βάσης κι αν δε φτάνουν, συμπληρώνω με sub.

Επίσης, λύσεις όπως της PMC και της Linn, που μπορείς να ξεκινήσεις από παθητικά και να τα "ενεργοποιήσεις" όποτε θες...
Διαπιστώνω ότι ολοένα και συγκλίνουμε. Υπενθυμίζω και πάλι, ότι το καλύτερο ταίριασμα και τα λιγότερα προβλήματα ρύθμισης θα τα έχεις με ηχεία βάσης και sub της ίδιας οικογένειας. Συνεπώς είναι προτιμότερο να τα έχεις υπ' όψιν και να τα συμπεριλάβεις εξαρχής στο σχεδιασμό σου.

Όμως αφού τα ξέρεις και τα έχεις σκεφτεί ήδη όλα, εμείς γιατί παιδευόμαστε; :confused:

Mάλλον για να συμπάσχουμε και να (συν)υποφέρουμε κι' εμείς από brainstorming! :flipout:

Μα και το δεύτερό μου ηχείο ήταν το Dynaudio BM5A.

Η πολυενίσχυση και το ενεργό κρος δε νικούνται εύκολα.
Το ζήτημα είναι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει...

Η κλίση της οροφής είναι συμμετρική και για τα δύο ηχεία ή μόνο για το ένα?
Αν είναι συμμετρικά, είναι τοποθετημένα στο χαμηλό σημείο της οροφής ή στο υψηλότερο?

Συμμετρικά είναι, χαμηλώνει προς τον πίσω τοίχο.
Είναι κάπου στο μέσον της κεκλιμένης οροφής, μια και είναι μόνο στο μισό δωμάτιο κεκλιμένη. Φαντάσου κάτι σαν "χοάνη" τετραγωνισμένη στο πίσω μέρος του δωματίου.

Η συμμετρία πάντως είναι σχεδόν απόλυτη.

Βάσης Στέργιε. Με μια καλή επιλογή δεν θα σου λείψει τίποτα.
Αν και ορκισμενος εχθρος των φθηνων B&W,προσφατα ακουσα το νεο μικρο PM-1.Ειναι ενα καταπληκτικο μικρο,με τεραστιο ηχο και καταπληκτικη κατασκευη,σχεδον ντρεπεσαι να το πιασεις.Για ριξε μια ακροαση.Αλλιως το μικρο QUAD 2805.

Λες να μην το ζαχάρωνα το 2805, αγαπητέ, ή ακόμα καλύτερα, το 2905;
Πρόβλημα χώρου, δυστυχώς... Γι' αυτό λέω βάσης ή συμμαζεμένο δαπέδου. Και το Audiostatic λόγω του ότι είναι αρκετά στενό το πήρα.

Το PM-1 το σκέφτηκα, αλλά από την άλλη, άμα είναι να πάω προς τα εκεί, ζορίζομαι λίγο και πάω στο 805D. Για μένα, από τα πλέον κορυφαία ηχεία βάσης, ίσως και το απόλυτο.

Λες να μην το ζαχάρωνα το 2805, αγαπητέ, ή ακόμα καλύτερα, το 2905;
Πρόβλημα χώρου, δυστυχώς... Γι' αυτό λέω βάσης ή συμμαζεμένο δαπέδου. Και το Audiostatic λόγω του ότι είναι αρκετά στενό το πήρα.

Το PM-1 το σκέφτηκα, αλλά από την άλλη, άμα είναι να πάω προς τα εκεί, ζορίζομαι λίγο και πάω στο 805D. Για μένα, από τα πλέον κορυφαία ηχεία βάσης, ίσως και το απόλυτο.
ακουσε το πρωτα γιατι μπορει να μην χρειασθει να ζορισθεις για το 805.Εγω το ακουσα στο home entertainment center στη Ν.Σμυρνη.Για ρωτα την τιμη.