Linux για αρχάριους

nikosmelt

AVClub Addicted Member
19 March 2007
2,069
Κατερίνη, Ελλάδα
Σκέφτομαι να ξεκινήσω να ασχολούμαι με linux. Κάποιοι φίλοι που ασχολούνται μου πρότειναν ubuntu, ως πιο εύκολο για τελείως αρχάριο. Έχω 2 80άρηδες σκληρούς, στους οποίους σκέφτομαι να εγκαταστήσω τα λειτουργικά, ubuntu + win xp pro. Είναι υπερβολικός ο 80άρης για linux? Επίσης ποιο λειτουργικό είναι καλύτερα να εγκαταστήσω πρώτο. Απ' όσο ξέρω το linux έχει κάποιο boot κάτι (δε θυμάμαι όνομα) για να επιλέγω ποιο λειτουργικό να φορτώνει όταν ξεκινά ο υπολογιστής, ισχύει? Μετά φαντάζομαι θα πρέπει να εγκαταστήσω εγώ τα πάντα? Sorry αν κουράζω, αλλά καθότι αρχάριος...Ευχαριστώ!

Μετά φαντάζομαι θα πρέπει να εγκαταστήσω εγώ τα πάντα?

Τι εννοείς με αυτό;
Ναι είναι αρκετός ο 80άρης, αλλά όχι άμα έχεις σκοπό να βάλεις πολλά προγράμματα. Αρχικά πρέπει να κάνεις το Partition του σκληρού που θα το χωρίσεις ουσιαστικά σε δύο μέρη. Στο ένα μέρος το Linux και στο άλλο τα Windows XP. Το κάθε μέρος του δίσκου θα διαμορφωθεί κατάληλα για το αντίστοιχο λειτουργικό. Στο κομμάτι που θα γίνει η εγκατάσταση Windows θα είναι διαμορφωμένο κατά NTFS, ενώ στο άλλο σε διαφορετικό σύστημα, ανάλογα την έκδοση Linux που θα εγκαταστήσεις.
Συνήθως η επιλογή για πιο λειτουργικό θα ξεκινάει από το PC σου γίνεται από Boot Loader ή manager όπως λένε μερικοί. Πιστεύω αν το κάνεις πρώτη φορά κατά πάσα πιθανότητα θα τα μπερδέψεις τα πράγματα.
Για να καταλάβεις την όλη διαδικασία και να μην κάνεις τζάμπα format και partition κτλ, κάνε μια δοκιμή με το πρόγραμμα VMware όπου μπορείς να κάνεις αυτό που θες μέσα σε εικονικό περιβάλον από τα Windows και μετά να προχωρήσεις κανονικά. Φτιάχνεις εικονικούς σκληρούς δίσκους και κάνεις εκεί την εγκατάσταση.
Το Ubuntu λέω και εγώ, έχει αρκετά πράγματα έτοιμα.

Βασικά, σε άδειο δίσκο, ξεκινάς εγκατάσταση Windows. Φτιάχνεις ένα partition ικανού μεγέθους, π.χ. 20GB, και αφήνεις τον υπόλοιπο χώρο ανεκμετάλλευτο.

Αφού περάσεις τα Windows, εγκαθιστάς το Linux. Συνήθως καταλαβαίνει ότι έχεις και Windows, και περνάει τον δικό του boot manager. Επίσης, θα φτιάξει τα σχετικά partitions - ίσως χρειαστεί λίγη βοήθεια και από εσένα. Δεν είναι τίποτα τραγικό αν γνωρίζεις τα βασικά από υπολογιστές.

στο ubuntu ολα γινονται παιχνιδακι. Τα φορτωσα μετα τα xp, με ελαχιστη προσοχη δεν θα εχεις κανενα προβλημα. Βρες ενα καλο βημα προς βημα οδηγο απο το ιντερνετ και θα γινουν ολα απροβληματιστα, μην το φοβασαι καθολου. Η κοινοτητα του ubuntu ειναι τεραστια και οτι προβλημα ασυμβατοτητας με hardware προκυψει μετα, θα βρεις αμεσως λυση. Ειμαι νεος στο ubuntu και εχω κανει εγκατασταση σε δυο λαπτοπ, το ενα αρχαιο, με ελαχιστο παιδεμα.

ενα πολυ καλο λινκ ειναι αυτο http://www.howtoforge.com/dual_boot_windows_xp_vista_ubuntu_feisty

Ρίξε μια ματιά και στο adslgr, έχουν ολόκληρο section για linux.

Αλλά άμα βγάλεις άκρη με τους τρελαμένους εκεί...

Βασικα κατεβασε πρωτα ενα live cd του ubuntu και τρε3ε να δεισ το λειτουργικο εαν σου κανει ΧΩΡΙΣ να κανεις εγκατάσταση τπτ. Μετά εαν θες του κανεις εγκατάσταση και δν χρειάζεται να πειράξεις τπτ. Ο guide του ειναι τέλειος

Κατέβασα την τελευταία live έκδοση του ubuntu, το έτρεξα και μου άρεσε το όλο interface του. Θα το εγκαταστήσω σε δικό του δίσκο, και στον άλλο μου 80αρη θα εγκαταστήσω τα windows. Επειδή όλα μου τα αρχεία (μουσική, βίντεο κλπ) είναι σε δίσκο ntfs, θα μπορέσω να τα διαβάζω από linux?

στο ubuntu ολα γινονται παιχνιδακι. Τα φορτωσα μετα τα xp, με ελαχιστη προσοχη δεν θα εχεις κανενα προβλημα. Βρες ενα καλο βημα προς βημα οδηγο απο το ιντερνετ και θα γινουν ολα απροβληματιστα, μην το φοβασαι καθολου. Η κοινοτητα του ubuntu ειναι τεραστια και οτι προβλημα ασυμβατοτητας με hardware προκυψει μετα, θα βρεις αμεσως λυση. Ειμαι νεος στο ubuntu και εχω κανει εγκατασταση σε δυο λαπτοπ, το ενα αρχαιο, με ελαχιστο παιδεμα.

ενα πολυ καλο λινκ ειναι αυτο http://www.howtoforge.com/dual_boot_windows_xp_vista_ubuntu_feisty

Πολύ κατατοπιστικό το λινκ, thanks!

Επίσης εχε υπόψην, ότι σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το επόμενο ubuntu... Μηπως να περιμένεις να βάλεις κατευθείαν αυτό. Παρόλο που η εγκατασταση του είναι παιχνιδάκι, καλύτερα πρώτα να δοκιμαζες στο δικό σου μηχανάκι πως πάει, με το liveCD...

Τα προβλήματα που εχω εγώ με το 7.10 και αναγκαστικά το έχω σαν 2ο λειτουργικό, είναι τα εξής: Στο λάπτοπ δεν μπορούν να ελένξουν το ανεμηστήρα, και δουλεύει μόνιμα σε φουλ στροφές (ενώ συνήθως στα win δεν δουλεύει καν, και ετσι κάνει αρκετό θόρυβο). Και δευτερο επίσης πολύ σπαστικό, η 1000άρα κάρτα δικτύου μου εχει -γνωστό και πολυγραμμένο στις κοινότητες για τα realtek chipsets- πρόβλημα με τον οδηγό, και οι ταχύτητες σε μεγάλα αρχεία (όλα μου τα HD δλδ...) είναι σαν 10άρι δίκτυο.

υγ. Ναι, μπορείς να εχεις πρόσβαση στα αρχεία σου των win κανονικότατα.

Last edited:
Πολυ καλη η διανομη Ubuntu για αρχαριους. Μπορεις να μπεις ανετα. Εχει γινει αρκετα βαρια ομως. Μετα απο αυτη, θα σου προτεινα να πας σε Debian. Εκει ειναι εξαλλου στημενη η ubuntu. Και το βασικοτερο ολων, να ξερεις οτι ειναι η εντολη apt-get, ή αλλιως ο synaptic package manager. Απο εκει βρισκεις οτι προγραμμα θελεις, δωρεαν.
Καλο ψαξιμο. Αξιζει ολος ο χρονος που θα αφιερωσεις.

Εγω χρησημοποιω Ubuntu σε ολα μου τα PC και laptop.
Σε καποια ειναι dual boot και σε καποια εξ' ολοκληρου Ubuntu.
Δοκιμασε το σε dual boot για αρχη και θα δεις οτι καποια πραγματα θα σου φανουν απιστευτα ευκολα. Μην περιμενεις βεβαια να τα κανεις ολα απο την πρωτη μερα, μην ξεχνας ειναι ενα νεο λειτουργικο με διαφορετικη φιλοσοφια απο την M$.
Αλλα ενα θα σου πω, θα ξεχασεις τι σημαινει virus firewall trojan mallware και αλλες τετοιες παραξενες λεξεις...
Απλα σε καποια πραγματα θα υπαρχουν καποιες ασυμβατοτητες (γιαυτο και dual boot ;) )
Αλλα μη μασησεις, ειναι πολυ πιο σταθερο και αξιοπιστο.
Καποια links για σε βοηθησουν ειναι : http://ubuntuforums.org (αγγλικα, εχει τα παντα) και το http://www.techteam.gr (ελληνικα, πολυ καλο linux forum)

Και για να δωσω και ενα αλλο παραδειγμα, εστησα ενα LAMP Server (Linux Apache Mysql Php) σε λιγοτερο απο μια ωρα. Το hardware ηταν ενα laptop Siemens PII στα 300Hz 192Mb RAM...

Αντε καλη αρχη. :ADFADF1:

Ας μην ήμουν παιχνιδάς, θα είχα κάνει ολοκληρωτική μετάβαση σε linux, αλλά ας όψεται...

Πάντως δοκιμάστε και τίποτα άλλο από το ubuntu.
Εμένα μου φαίνεται κάπως... δυσκίνητο.

Μην το λες αυτο, οι περισσοτερες διανομες ειναι βαριες πια.
Εκτος απο καποιες "πειραγμενες" φυσικα.
Ασε που μπορεις να κανεις το λεγομενο "server install" (εγκατασταση λειτουργικου χωρις GUI ) και μετε να βαλεις οτι θελεις εσυ.
Ετσι το συστημα σου γινεται fully customisable.
τα παιχνιδια τωρα ειναι μια πικρη ιστορια... μερικα βεβαια δουλευουν κατω απο wine (windows emulator) αλλα οχι ολα...
Αλλα σε οτι αφορα security στο web και γενικοτερα, δεν πιστευω οτι υπαρχει καμια συγκριση με τα M$.
Και φυσικα δεν χρειαζεται το PC σου να ειναι cutting edge.

Εννοείται.
Στο PC μου, κοντά 6 χρονών, τρέχω Compiz-Fusion με όλα τα εφέ επάνω για πλάκα!

Αλλά πραγματικά fully customizable είναι το καθαρό debian, το gentoo, το arch, το slackware...
Το arch χρησιμοποιώ τελευταία. Πανάλαφρο, πανεύκολο, αλλά λίγες διανομές και ελλιπής υποστήριξη στα 64bit.

Αλλά έτσι κι αλλιώς είμαι σε φάση εγκατάλειψης, γιατί πάω για Mac...

Τελικά θα βάλω ubuntu, απλώς περιμένω να βγει η καινούργια έκδοση να κατεβάσω. Με την ευκαιρία θα κάνω και ένα φορμάτ στον υπολογιστή, να ξαναβάλω και τα windows. Πρώτα αυτά και μετά ubuntu. Πέρσι πάντως που είχα δοκιμάσει το kubuntu (χωρίς εγκατάσταση), αναγνώρισε αμέσως όλο το hardware χωρίς πρόβλημα. Θα κατεβάσω πάντως και τους drivers (chipset, motherboard, κάρτα γραφικών κλπ) για linux να υπάρχουν.

To Ubuntu έχει και live cd.

Τρέξε το πρώτα έτσι, χωρίς εγκατάσταση, για να δεις τι παίζεται με το hardware.
Μπορέι και να μη χρειαστεί να κατεβάσεις drivers.

Στο hardware του "κουτιου"δε θα εχεις προβληματα. Στα περιφερειακα αρχιζουν τα δυσκολα. αλλα σιγα σιγα παιρνουν σοβαρα και αυτο το κομματι οι κατασκευαστες. Και αν αποφασισεις να πας εκει, οτι νεο περιφερειακο αγοραζεις, κοιτα για συμβατοτητες σε Linux.