Linux και HD

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,530
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρες!

Πριν λίγες μέρες, έστησα το Arch Linux στον υπολογιστή μου, ένα "σαραβαλάκι" Pentium 4 2.4 με κάρτα γραφικών Geforce 5700 και 1GB Ram.

Μέχρι τώρα, δεν έπαιζα ούτε κατά διάνοια, ούτε καν 720p.
Στο Linux, με τον SMPlayer (είναι αποκλειστικά για unixοειδή λειτουργικά), μου έτρεξε 720p ματρόσκες απροβλημάτιστα!

Μου φαίνεται θα φτιάξω linux-based HTPC στο μέλλον...

Χιχι, αιντε καιρός ήταν!
Εμένα τρέχει το κατεβαστήρι μου arch linux ;)
Μπορείτε να το δειτε εδώ

Δυστηχώς είναι p3 οπότε δεν παίζει 720p.

Guybrush.. SMplayer? Αυτό να φανταστώ είναι mplayer απλα με κάποιο GUI;
Γιατι απλά ο mplayer ειναι ο καλύτερος player ;)

Το επιβεβαίωσα:
SMPlayer intends to be a complete front-end for MPlayer, from basic features like playing videos, DVDs, and VCDs to more advanced features like support for MPlayer filters and more.

Α και...υπάρχει και για windows ... απλα δεν έχει GUI.

Last edited:
Μυστήριο πράγμα. Εγώ πάλι έχω πρόβλημανα παίξω .ισο με το mplayer ενώ δεν έχω πρόβλημα με το Caffeine (εκεί έχω άλλα προβλήματα). Θα κατεβάσω το SMPlayer μια που το παινεί ο Guybrush. Ρώτησα και αλλού όμως και δεν πήρα απάντηση. Που βρίσκεις ματρόσκες; Στα συνηθισμένα μέρη που ψάχνει το amule για παράδειγμα;

Καλησπέρες!

Πριν λίγες μέρες, έστησα το Arch Linux στον υπολογιστή μου, ένα "σαραβαλάκι" Pentium 4 2.4 με κάρτα γραφικών Geforce 5700 και 1GB Ram.

Στο Linux, με τον SMPlayer (είναι αποκλειστικά για unixοειδή λειτουργικά), μου έτρεξε 720p ματρόσκες απροβλημάτιστα!

Με τον P4 2.4 είσαι περίπου οριακά για 720p. Τρέξε την εντολή top σε ενα τερματικό όσο παίζει το video και θα δεις τους πόρους της CPU που δεσμεύει η αναπαραγωγή του. Πάντως δοκίμασε και 1080p, δεν χάνεις τιποτα. Α...και άσε τον SMPlayer μανα μ'! Φτάνει ο mplayer, κι αν μαθεις τις ρυθμίσεις με τα πλήκτρα είσαι άρχοντας ;)

Με τον P4 2.4 είσαι περίπου οριακά για 720p. Τρέξε την εντολή top σε ενα τερματικό όσο παίζει το video και θα δεις τους πόρους της CPU που δεσμεύει η αναπαραγωγή του. Πάντως δοκίμασε και 1080p, δεν χάνεις τιποτα. Α...και άσε τον SMPlayer μανα μ'! Φτάνει ο mplayer, κι αν μαθεις τις ρυθμίσεις με τα πλήκτρα είσαι άρχοντας ;)

Και πού να βρω οθόνη για 1080p μάναμ; Η τηλεόραση θα βόλευε, αλλά το PC είναι μπαούλο κι αν κάνω πώς το κουβαλάω στο σαλόνι...:rifle:

Δε νομίζω να τα παίξει άλλωστε, παρατήρησα κάποια μικρά σπασίματα σε ορισμένες ταινίες.

Εμένα συμβαίνει το αντίθετο πάντως...
Σε ubuntu με smplayer, έχω συνεχή σπασίματα, που δεν σε αφήνουν να παρακολουθήσεις.
Αντίθετα σε winXP_SP3 με coreAVC, βλέπεις άνετα (όχι όμως και τέλεια).

Ολα αυτά στο λαπτόπι με centrino P-M 1.7, 2GB ram, HD 7200rpm και 6800go κάρτα γραφικών... Με υλικό 720p αποκλειστικά.

Καλησπέρες!

Tάχα γράψει Στέργιο μου, θυμάσαι έτσι δεν είναι ?-bye-

Εμένα συμβαίνει το αντίθετο πάντως...
Σε ubuntu με smplayer, έχω συνεχή σπασίματα, που δεν σε αφήνουν να παρακολουθήσεις.
Αντίθετα σε winXP_SP3 με coreAVC, βλέπεις άνετα (όχι όμως και τέλεια).

Ολα αυτά στο λαπτόπι με centrino P-M 1.7, 2GB ram, HD 7200rpm και 6800go κάρτα γραφικών... Με υλικό 720p αποκλειστικά.

To ubuntu το θεωρώ τη χειρότερη διανομή λίνουξ με διαφορά.
Είναι ίσως η μόνη διανομή που κάνει ακόμα και το gnome, το οποίο είναι εξαιρετικά ελαφρύ γραφικό περιβάλλον, να καθυστερεί.
Θυσίασαν πολλά πράγματα από πλευράς ταχύτητας και σταθερότητας, για να το κάνουν και καλά φιλικό προς το χρήστη.

Χώρια που πλέον η εγκατάσταση του Debian έχει γίνει τόσο αστεία (και εύκολη), που δεν έχει νόημα να βάλεις παρακλάδι του Debian (βλ. ubuntu, sidux), αντί για το ίδιο.

Αν έχεις χρόνο, δοκίμασε να βάλεις το Arch και θα με θυμηθείς.

Όχι δεν είναι live, (σόρρυ που παρεμβαίνω :) )
Αλλα είναι ακριβώς ότι λέει ότι είναι. Simple and Fast.
Όταν λέμε simple δεν εννοούμε οτι βάζεις το cd και καθάρισες απλά ότι κάνεις είναι σχετικά κατανοητό και εως ενα επίπεδο εύκολο. Δεν είναι ubuntu, δεν σου ρυθμίζει όλο το pc απο μόνο του.

Για π.χ εαν θες να βάλεις το mythtv γράφεις ενα
pacman -S mythtv

Αν μάθεις να χειρίζεσαι τον pacman και μερικές βασικές εντολές, το Arch είναι μακράν η απλούστερη διανομή που υπάρχει. Μπορείς να επέμβεις παντού, γρήγορα και εύκολα.

Και μόνο που έχει σχεδόν όλες τις ρυθμίσεις σε ένα αρχείο (rc.conf), είναι τεράστια ευκολία. Επίσης, έχει κατατοπιστικότατο wiki και καλή υποστήριξη από το φόρουμ του.

Τώρα το τρέχω με γραφικό περιβάλλον το KDEmod, ένα "πειραγμένο" KDE, ειδικά για το Arch.

Υπάρχει τρόπος να περάσεις τον CoreAVC στο Linux, βλεπε http://code.google.com/p/coreavc-for-linux/ . Όσον αφορά ποια distribution προτιμά ο καθένας, είναι υποκειμενικό. Εγώ μετά απο χρόνια slackware, πήγα σε ubuntu, το debian stable είναι πολύ πίσω σε εκδόσεις προγραμμάτων, ακόμα και σε home server σύστημα σου προκαλεί πρόβλημα, και πρέπει να μπλέκεις με backports, και δεν βλέπω τον λόγο να τρέχω testing ή unstable, πάω στο ubuntu που τουλάχιστον υποστηρίζεται και θεωρείται stable μια έκδοση αρχετά updated. rpm based distribs μακριά, μετά από (πολύ) παλιότερες προσπάθειές μου να τρέξω μία ήταν χάος με τα dependencies, μπορεί τώρα να έχουν φτιάξει, αλλά δεν βλέπω τον λόγο να φύγεις από μια deb based distrib, το arch linux δεν το έχω δοκιμάσει...

Το testing debian είναι σχετικά ασφαλές.
Αυτό που είναι ψιλοεπικίνδυνο, είναι το unstable.

Πάντως, για χρήστες με μια κάποια εμπειρία στο linux, το συνστώ το arch. Αξίζει.

Αυτό ακριβώς λέω, γιατί να τρέξω Debian testing, και όχι Ubuntu; Νομίζω περισσότερη προσπάθεια θα κάνουν οι ubuntu developers μην "σπάσει" κάτι στην official διανομή τους, από ότι οι Debian developers στην testing διανομή τους.. καθυστερήσεις στο gnome του ubuntu δεν έχω παρατηρήσει, βέβαια το τρέχω σε δυνατά μηχανήματα ( c2q 6600, 2GB, nvidia 7950gt ).

Υπάρχει τρόπος να περάσεις τον CoreAVC στο Linux, βλεπε http://code.google.com/p/coreavc-for-linux/ .

Από ότι βλέπω, είναι για gentoo. Επίσης επειδή είχα διαβάσει στο παρελθόν για το συγκεκριμένο project, αρχικά είχε διαμαρτυρηθεί η corecodec (γιατί το coreAVC είναι εμπορικό πρόγραμμα) και του είχαν κατεβάσει την σελίδα. Μετά τα βρήκαν μεταξύ τους, και είχε ειπωθεί οτι η ίδια η corecodec θα βοηθήσει, και θα παράξει μια έκδοση για linux, επίσημη.

Καλησπέρες!

Και κάτι που σκέφτηκα τώρα... Εχεις ενεργό το compiz? Εγώ ναι, μήπως αυτό μου την κάνει την δουλειά... :BDGBDGB53:

@lykman:
Κανονικότατα.
Δεν έχει κανένα πρόβλημα ταχύτητας.

Savan, το ubuntu έχει και πολλά third-party πακέτα, αμφιβόλου ποιότητας.
Γενικά, είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνεις κάποιο λάθος και να "σπάσει".
Αντίθετα, στο debian, ακολουθούν πολύ αυστηρή γραμμή στα πακέτα τους (μέχρι αηδίας) κι έτσι έχει πολύ πιο εγγυημένη σταθερότητα. Χώρια η πολύ δυνατά συντονισμένη community που έχει.

Επίσης, επειδή το testing θεωρείται "ρέουσα" διανομή, το προτιμώ.
Δεν είναι βέβαια καθαρά ρέον, όπως το arch ή το gentoo, αλλά κάτι γίνεται.

Υ.Γ. Φυσικά, αν ξέρεις τι κάνεις κι έχεις δυνατό PC, μια χαρά είναι και το ubuntu.

Last edited:
Από ότι βλέπω, είναι για gentoo. Επίσης επειδή είχα διαβάσει στο παρελθόν για το συγκεκριμένο project, αρχικά είχε διαμαρτυρηθεί η corecodec (γιατί το coreAVC είναι εμπορικό πρόγραμμα) και του είχαν κατεβάσει την σελίδα. Μετά τα βρήκαν μεταξύ τους, και είχε ειπωθεί οτι η ίδια η corecodec θα βοηθήσει, και θα παράξει μια έκδοση για linux, επίσημη.

Όχι, μπορεί να μπει σε κάθε έκδοση linux.