Λιπαντικά για φακούς

darthtony

New member
26 January 2011
25
Γεια σας και καλώς σας βρήκα!:ernaehrung004:
Λοιπον, ποια λιπαντικα χρησιμοποιείτε στους φακούς σας? έχετε υποψιν κανενα που μπορώ να το βρώ έυκολα(σε χρωματοπολείο)?

Καλώς σε βρήκαμε φίλε.Τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στους φακούς είναι πιο εξειδικευμένα από άποψη τεχνολογίας και βοηθούν στην καλύτερη συντήρηση του φακού αλλά και στην διάρκεια ζωής του.Τέτοια λιπαντικά δεν νομίζω ότι μπορείς να βρεις εύκολα σε απλό χρωματοπωλείο αλλά σε πιο ψαγμένα μαγαζιά σε Ελλάδα και ακόμη καλύτερα απ' έξω.
Παρακάτω σου παραθέτω ένα λίνκ με ορισμένα που έχουν αναφερθεί ανά καιρούς.

http://www.avclub.gr/forum/search.php?searchid=3665537

Βασικά αυτη τη στιγμή δεν εχω λεφτα στην προπληρωμένη, και έψαχνα κατι που θα μπορούσα να βρώ εύκολα εδω. Αμα βάλω λεφτ, θα πάρω κανα nyogel, που εχω ακουσει και καλά λογια στο cpf. Δεν μου πολυγεμίζει το ματι αυτο που εχει το dx. ;)

Που χρησιμοποιούμε το λιπαντικό?Σε πια σημεία ακριβώς,που προσέχουμε να μην πάει και πως καθαρίζουμε πριν τα σημεία που έχουν παλιά υπολείμματα.Τέλος κάθε πότε επαναλαμβάνουμε περίπου?

Tο χρησιμοποιούμε κυρίως στα threads, στις ραβδώσεις(?) δηλαδή που βιδώνουν 2 μέρη του φακού, αλλά και σε άλλα κινητά μέρη που έρχονται σε επαφή με το σώμα (πχ εξωτερικά στο piston του D10/D11).

Βασικά ένα καλό λιπαντικό σε πολύ μικρές ποσότητες δεν καταστρέφει τίποτα, οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, εκτός από τα ηλεκτρονικά βέβαια. Το μόνο ίσως που θα πρέπει να τσεκάρεις είναι αν ο φακός έχει o-rings από σιλικόνη, ότι το λιπαντικό είναι συμβατό.

Ο καλύτερος για μένα τρόπος να καθαρίσεις το φακό πριν είναι με ισοπροπυλική αλκοόλη. Είναι σαν οινόπνευμα, αλλά ιδιαιτερα απαλή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Τη ζητάς σε καταστήματα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ή στα φαρμακεία.

Επαναλαμβάνεις όποτε χρειάζεται, κυρίως ανάλογα με τον καιρό επειδή καταστέφονται τα o-rings. Κάθε 2 μήνες είναι καλά θα έλεγα.

Last edited:
Προσοχη με την ισοπροπυλική αλκοόλη ή ισοπροπανολη.
Μπορει να ειναι το απολυτο διαλυτικο, που δεν αφηνει κανενα καταλοιπο.
Χρησιμοποιειται οπου δεν θελουμε να μεινει ιχνος λιπους.
Αλλά χρειαζεται γαντια και καλα αεριζομενο χωρο.

εγω παιρνω neogel αλλα πολυ καλυ δουλεια κανει και αυτο...
http://www.flashaholics.co.uk/accessories/nano-oil.html

Και εγω αυτο εχω και μαλιστα το εχω δοκιμασει και σε κλειδαριες στο σπιτι και κανει αριστη δουλεια. Κοντευει να φυγει το κλειδι απο την αλλη μερια...:smash: