Λήψεις απο D80 και μέγεθος εκτυπώσεων.

Greg61

Senior Member
Θέλω να εκτυπώσω κάποιες φωτογραφίες μου γιά να γίνουν καδράκια στο σπίτι.

Οι διαστάσεις των αρχείων είναι 3872 Χ 2592 pixels. (Large, Fine) .

Ερωτήματα:

1. Μέχρι ποιά διάσταση μπορώ να τυπώσω ώστε, το αποτέλεσμα που θα πάρω (σε θέμα οξύτητας) να είναι αυτό που βλέπω στην οθόνη μου.

2. Ποιά είναι η πραγματική διάσταση σέ cm που δίνει ο αισθητήρας DX, ενός αρχείου 3872 Χ 2592 pixels. Χρειάζεται γιά να ξέρω τις πραγματικές διαστάσεις ενός 100% crop, ώστε ν' αποφασίσω ποιές μου κάνουν προς εκτύπωση και μέχρι ποιό μέγεθος.

3. Υπάρχει πουθενά κάποια κλίμακα αντιστοίχησης πραγματικών διαστάσεων σέ cm που δίνει ο αισθητήρας DX, ενός αρχείου 3872 Χ 2592 pixels;

4. Μέχρι ποιό μέγιστο μέγεθος έχετε τυπώσει εσείς απο αισθητήρα DX; Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα;

Γρηγόρη, στα 300dpi η μηχανή δίνει καθαρό 22χ32 εκ. Απο κεί και πέρα μπορείς να πάς άνετα στα 30χ45 εκατοστά χωρίς αισθητή διαφορά, για να μη σου πώ και παραπάνω.
Εξαρτάται και απο τους αλγόρυθμους interpolation που έχουν οι εκτυπωτές. Τα επαγγελματικά plotters δίνουν εντυπωσιακότατες μεγεθύνσεις αρκεί το αρχείο να είναι καθαρό (δηλαδή σωστά εστιασμένο και με σωστή έκθεση και χρώματα).
50Χ75 έχω τυπώσει απο αρχείο 6mp άνετα.
Έχε υπόψη σου ότι καλύτερη ποιότητα παίρνεις απο τα RAW αρχεία, σωσμένα σε μορφή TIFF.

Ένα πολύ-πολύ καλό λινκ για διάβασμα είναι αυτό
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?p=3740438

"ppi stands for pixels per inch, this is what we do care about. There are two measures of ppi: one is just a meaningless number inside the file, one is a value calculated from the number of pixels and the print size. An image might be 3000 pixels wide, with an embedded value of 72ppi, that ppi value is irrelevant. What's important is when you choose a print size that there's enough pixels to give you the detail you want. For example if you wanted to make a 10" wide print from a 3000 pixel wide image that will give you 300ppi. Even if the embedded value's set at 72ppi it's ignored. It's just a number."

"Ideally we want 250-300ppi for images that are going to be looked at closely. Most consumer labs use 300ppi, my pro lab uses 250ppi. I can't see any difference no matter how close I get. Maybe I could if I used a magnifying glass, but i'm not going to do that.

For prints 30" or above I would try to stay about 75ppi if possible, unless the viewing distance is high."

Θα σας βάλω και άλλα από Δευτέρα......