Ληψη Βιντεο με DSLR - Ληψη Βιντεο με Βιντεοκαμερα

vasada

Supreme Member
19 August 2007
4,616
Κόρινθος
Εχει συζητηθει κι εδω, αποσπασματικα με διαφορες αφορμες, γινονται πολλες συζητησεις στο ιντερνετ γενικοτερα.

Το θεμα ειναι το (νεο φρουτο) βιντεο στις DSLR. Απο παραδοσιακους φωτογραφους σχεδον απαξιωνονται οι φωτογραφικες μηχανες που μπορουν να παρουν και βιντεο. Απο την αλλη διαβαζω οτι το βιντεο απο DSLR, υπερτερει συγκριτικα με βιντεοκαμερες σχεδον οσο η φωτογραφια υπερτερει εναντι των κομπακτ φωτογραφικων.

- Καποια δειγματα βιντεο απο βιντεοκαμερα, ειναι εντυπωσιακα σε χρωματα και οξυτητα, αλλα ...βαθος πεδιου "αμετρητο".

- Οι DSLR δινουν ελεγχο του βαθους πεδιου, αλλα τους λειπει η εστιαση και οι ευκολιες των βιντεοκαμερων.

Αν δεν υπαρχει φωτογραφικη, νομιζω ειναι μονοδρομος η αγορα μιας βιντεοκαμερας.

Το ερωτημα ειναι τι κανει καποιος που εχει ηδη ενα συστημα SLR και θελει και βιντεο?

Αγοραζει βιντεοκαμερα, με ο,τι αυτο συνεπαγεται (κοστος, μια ακομη συσκευη για κουβαλημα) ή αναβαθμιζεται σε μια απο τις SLR που παιρνουν και βιντεο?

Μεγαλη κουβεντα ανοιξες....

Αν εχεις βιντεοκαμερα, μπορεις να κανεις αυτο που εκανα κι εγω πριν 1-2 χρονια.
Να παρεις ενα ανταπτορα για φακους slr , και να πειραματιστεις.
Το κοστος ειναι πια σχετικα μικρο (200-300 ευρω) και μπορεις να χρησιμοποιησεις οποιο φακο για slr εχεις ή μπορεις να παρεις απο ebay φακους prime με 100 ευρω. (θελεις ΠΟΛΥ φωτεινους φακους {f/1.2 - f/1.8}, επειδη στην ουσια βαζεις φακο μπροστα απο φακο)
To αποτελεσμα ειναι πολυ καλο, εδω ενα μικρο δειγμα απο τη δικια μου canon hv20 με δικο μου ανταπτορα.
http://vimeo.com/976616

Δες εδω... http://web.me.com/jehug/Adapters/JAG35pro.html

Αν εχεις dslr , τοτε μπορεις να πας σε καποιο μοντελο της canon 500d... πολυ καλη σαν φωτογραφικη αλλα και σαν βιντεο αν σου αρκουν τα 720p.
Αν θελεις 1080 τοτε πας σε 7D ή 5D MkII.

Last edited:
Βιντεοκαμερα δεν εχω. Εξεταζω αν χρειαζεται να αποκτησω.

Μια ενδεχομενη αναβαθμιση της 450d σε 500D θα μου κοστιζε 200-300 ευρω. Φακους εχω. Το θεμα ειναι αν θα με καλυψει αυτη η λυση, η αν για λογους δυσκολου χειρισμου, χειροκινητης εστιασης κτλ θα καταληξω να μην τραβαω βιντεο ή αν τα βιντεο θα ειναι μη αξιοποιησιμα.

Απο την αλλη μια αγορα βιντεοκαμερας θα μου κοστιζε σιγουρα πανω απο 500 ευρω και θα ειχα κατι ακομα να κουβαλαω, εκτος απο την τσαντα με τα φωτογραφικα και την τσαντα με τα παμπερς...

EDIT:

Ειδα το βιντεο σου.

Θελω αυτο το μποκε. ΤΕΛΟΣ.
Ουτε τα κορεσμενα χρωματα μου λενε κατι ουτε η οξυτητα "ξουραφι".

Ποια ειναι τα "μειον" ομως?

Last edited:
Πρωτα θελεις φακους manual με διαφραγμα f1.2 εως 2,8.

Αυτο για 2 κυριως λογους... για να εχεις αυτο το bokeh και για να εχεις επαρκες φως για βιντεο σε εσωτερικους χωρους.

Ειναι αρκετα φτηνοι , δες εδω πχ... http://cgi.ebay.com/Asahi-SMC-Penta...iewItemQQptZCamera_Lenses?hash=item4ced5003c5

Δευτερον, για να κανεις πιο ευκολα focus , θες κατι σαν κι αυτο που πηρα μολις προχτες ... http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=48363&page=19 ισως μαζι με το στηριγμα .

Δεν ειναι ευκολο, και δεν ειναι για γρηγορες καταστασεις.. (παιδικα παρτυ , αγωνες κλπ).

Για τον λόγο που λες και συ εχω αναβαθμίσει την 350d που είχα με την 500d και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος. Εχει βεβαια καποιους περιορισμους οι οποιοι όμως δεν ειναι μεγαλο προβλημα, αν τους γνωριζεις.

Επειδη η DSLR δεν ειναι βιντεοκάμερα δεν εστιαζει συνεχομενα κατα τη διάρκεια του βιντεο, αλλα μόνο στην αρχη και ενδιαμεσα αν το επιλέξεις εσυ, μονο που την ώρα που προσπαθει να εστιάσει καταγράφει και τους ήχους που προκαλει το μοτερακι του AF του φακου καθώς επίσης η εστιαση μπορει και να χαθει εντελώς για λίγο. Επομένως το να εστιάσεις κατα τη διάρκεια του βίντεο είναι λίγο καταστροφικό. Εγώ σχεδόν πάντα εστιάζω μια φορα πριν την καταγραφή και φροντιζω να κρατάω κατα προσεγγιση σταθερή απόσταση με το θέμα για να μην βγαίνει εκτος εστίασης.

Το πρόβλημα είναι μονο στους εσωτερικους χώρους, που η μηχανη ανοίγει τελείως το δίαφραγμα για να πετύχει την εκθεση, με αποτελεσμα να μικραίνει το βάθος πεδίου. Έξω τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Βεβαια υπάρχει πάντα και η manual εστίαση που εκει είναι θέμα εξάσκησης. Αυτά που αναφέρω ισχύουν για τις Canon. Εγώ έχω την 500d και μπορώ να πω πως είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα. Εξαρτάται πάντα για τι δουλειά τη θέλεις. Αν ψάξεις λίγο στο youtube και όχι μονο, θα βρέις δείγματα βιντεο από πολλες dslr.

Ελπίζω να σε κάλυψα και όχι να σε μπέρδεψα!

Καλησπέρα σας...

Επειδή έχω την D90 που πρώτη έδωσε HD 720p και έχω τραβήξει κάποια video ..θεωρώ ότι είναι γενικά οι DSLR δύσχρηστες στο χειρισμό...υπό προυποθέσεις μπορείς να τραβήξεις κορυφαία εικόνα..αλλά υπό προϋποθέσεις και με περιορισμούς...

Last edited:
<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/C9V7jwfWbg0&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/C9V7jwfWbg0&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>
http://www.youtube.com/watch?v=C9V7jwfWbg0&NR=1

Βλεποντας αυτο το βιντεο, εχω σχεδον καταληξει.

Ανοιχτο διαφραγμα και μανουαλ φοκους. Θα συμβιβαστω με το μανουαλ.

Εξαλλου δεν εχω σκοπο να αλλαξω χομπι. Ουτε να κουβαλαω δευτερη συσκευη με τα αξεσουαρ της (γιατι θα εχεις και μια δευτερη μπαταρια, δευτερη τσαντα κτλ)

Επισης τα μεγαλα σε διαρκεια βιντεο, ειναι κουραστικα και δεν τα ξαναβλεπεις ποτε. Μικρα βιντεακια με παιχνιδι στο φοκους, ειναι αυτο που θελω.

Εχω σχεδον καταληξει νομιζω.

Έχω την εντύπωση ότι μια DSLR για να χρησιμοποιηθεί ώς video camera πρέπει να προσαρμοσθεί σε Rig και με κατάλληλο χειριστικό για focus pull. Επίσης είναι μάλλον πιο επιτακτική η ανάγκη για βοηθό οπερατέρ, που θα ασχολείται αποκλειστικά με το focus. Οπότε για κινηματογραφική εικόνα, θα πρότεινα εστίαση με μεζούρα, και δύο ανθρώπους στην κάμερα. Πάντως σε ανοιχτό διάφραγμα και τηλεφακό, και η HVX200 της Panasonic τα καταφέρνει μια χαρά με το bokeh στα προτρέτα. Όχι όπως μια DSLR -λόγω μικρότερου αισθητήρα- αλλά καλύτερα από πολλές άλλες βιντεοκάμερες με περισσότερα χρήματα.

Έχω την εντύπωση ότι μια DSLR για να χρησιμοποιηθεί ώς video camera πρέπει να προσαρμοσθεί σε Rig και με κατάλληλο χειριστικό για focus pull. Επίσης είναι μάλλον πιο επιτακτική η ανάγκη για βοηθό οπερατέρ, που θα ασχολείται αποκλειστικά με το focus. Οπότε για κινηματογραφική εικόνα, θα πρότεινα εστίαση με μεζούρα, και δύο ανθρώπους στην κάμερα.

Ετσι ειναι οπως τα λες αλλα με αυτον τον τροπο ακυρωνεται η ευκολια του να εχεις μια dslr για ολες τις χρησεις μαζι σου.

Καποιος αλλος τροπος παντως εφοσον στην λειτουργια video δεν υποστηριζεται το AF δεν υπαρχει.

Μετα παμε στις πατεντες και παντα αναλογα την χρηση.

Έχω την εντύπωση ότι μια DSLR για να χρησιμοποιηθεί ώς video camera πρέπει να προσαρμοσθεί σε Rig και με κατάλληλο χειριστικό για focus pull.

Επίσης είναι μάλλον πιο επιτακτική η ανάγκη για βοηθό οπερατέρ, που θα ασχολείται αποκλειστικά με το focus.

Οπότε για κινηματογραφική εικόνα, θα πρότεινα εστίαση με μεζούρα, και δύο ανθρώπους στην κάμερα. Πάντως σε ανοιχτό διάφραγμα και τηλεφακό, και η HVX200 της Panasonic τα καταφέρνει μια χαρά με το bokeh στα προτρέτα. Όχι όπως μια DSLR -λόγω μικρότερου αισθητήρα- αλλά καλύτερα από πολλές άλλες βιντεοκάμερες με περισσότερα χρήματα.

Θυμιζω οτι δεν μιλω για επαγγελματικη ληψη.

Να βγαζω τη μπεμπα θελω.

:a0210:

Αν θες την μπεμπα και μονο τοτε με ενα φακο με καλο βαθος πεδιου εισαι αρχοντας.

Καλο βαθος πεδιου ειτε θα εχεις με ενα νορμαλ προς ευρυγωνιο φακο ειτε με καλο φως .

Ετσι ειναι οπως τα λες αλλα με αυτον τον τροπο ακυρωνεται η ευκολια του να εχεις μια dslr για ολες τις χρησεις μαζι σου.

Καποιος αλλος τροπος παντως εφοσον στην λειτουργια video δεν υποστηριζεται το AF δεν υπαρχει.

Μετα παμε στις πατεντες και παντα αναλογα την χρηση.

Τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η DSLR βολεύει για πορτρέτα, ενώ μια τυπική κάμερα βίντεο βολεύει για λήψεις όπου το θέμα αλλάζει θέσεις, ή η ίδια η κάμερα κινείται. Ακόμα και εκεί όμως προτιμώ το focus pull από το auto focus. Απλά στις βιντεοκάμερες μπορείς με ένα διάφραγμα της τάξης του 5.6 να έχεις μεγάλο βάθος πεδίου ώστε να μην χρειαστεί να διορθώσεις.

Ένα άλλο πρόβλημα που βλέπω στη φτηνή υλοποίηση της ΝΙΚΟΝ (D5000) που τραβάει 720p είναι η αυτόματη διόρθωση του auto exposure. Στην περίπτωση που έχω prime φακό με μηχανικό διάφραγμα τότε πειράζει το gain. Υπάρχει κάπου το exposure lock αλλά το μόνο που δεν μου χρειάζεται είναι να πατάω μόνιμα άλλο ένα κουμπί την ώρα που χειρίζομαι την κάμερα. Μου θυμίζει αξέχαστες στιγμές με τις super8 μηχανές της CANON όπου στερεώναμε το exposure lock με ένα λαστιχάκι δεμένο στο accessory shue.

Υπάρχει κάπου το exposure lock αλλά το μόνο που δεν μου χρειάζεται είναι να πατάω μόνιμα άλλο ένα κουμπί την ώρα που χειρίζομαι την κάμερα. Μου θυμίζει αξέχαστες στιγμές με τις super8 μηχανές της CANON όπου στερεώναμε το exposure lock με ένα λαστιχάκι δεμένο στο accessory shue.

Εμενα παλι μου θυμιζει το προσφατο παρελθον που η 5dII ειχε αυτοματο διαφραγμα...:slapface:

Σταγονα σταγονα της βαζουν τα απαραιτητα...

Αν θες την μπεμπα και μονο τοτε με ενα φακο με καλο βαθος πεδιου εισαι αρχοντας.

Καλο βαθος πεδιου ειτε θα εχεις με ενα νορμαλ προς ευρυγωνιο φακο ειτε με καλο φως .

Εχω εναν σταθερο 28/1.8 κι εναν 17-50/2.8.

Το συμπερασμα ειναι οτι με τους (λιγους) περιορισμους, γινεται η δουλεια με μια 500D και αποφευγω την (ανεπιθυμητη για διαφορους λογους) αγορα βιντεοκαμερας.

Συμφωνειτε?